FIBA WORLD CUP

FIBA U19: Αφιέρωμα στο Παγκόσμιο Εφήβων

FIBA U19: Αφιέρωμα στο Παγκόσμιο Εφήβων

Το 13ο παγκόσμιο κύπελλο εφήβων ανοίγει τις πύλες του στο Κάιρο της Αιγύπτου (1-9 Ιουλίου), την πρώτη χώρα της Αφρικής που φιλοξενεί τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση του καλοκαιριού θα γίνει στο Κάιρο. Πρόκειται για το Παγκόσμιο Κύπελλο Εφήβων (U19) και παρά την απουσία της Ελλάδας, αλλά και πολλών μεγάλων σταρ της γενιάς του 1998, παρουσιάζει ως συνήθως μεγάλο ενδιαφέρον και αναμένεται να προσελκύσει πολλούς scouts απ' όλον τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ προβάλλουν φυσικά το μεγάλο φαβορί για το τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο, με τον Καναδά, τη Λιθουανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία (παρά τις απουσίες τους) και τη Νέα Ζηλανδία να είναι λογικά οι πέντε ομάδες που θα δώσουν μάχη για τα υπόλοπα δύο, δίχως βέβαια να αποκλείεται κάποια έκπληξη.

Διαβάστε παρακάτω όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 13ο Παγκόσμιο Κύπελλο U19:

Το σύστημα διεξαγωγής

Οι 16 ομάδες είναι χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους και θα παίξουν τρεις φορές στο πλαίσιο της πρώτης φάσης. Τα νοκ άουτ παιχνίδια ξεκινούν από τη δεύτερη φάση (“16”), όπως είναι το σύστημα διεξαγωγής σε όλες τις διοργανώσεις “μικρών” εθνικών ομάδων από το 2015 και μετά. Στους “16” διασταυρώνονται οι ομάδες του 1ου ομίλου με τον 2ο (Α1-Β4, Α2-Β3, Α3-Β2, Α4-Β1) και του 3ου με τον 4ο (Γ1-Δ4, Γ2-Δ3, Γ3-Δ2, Γ4-Δ1).

Οι τέσσερις όμιλοι

1ος όμιλος


Γαλλία

Νέα Ζηλανδία

Αργεντινή

Κορέα

FIBA U19: Αφιέρωμα στο Παγκόσμιο Εφήβων

Ο όμιλος με λίγα λόγια: Η πρωταθλήτρια Ευρώπης -σε επίπεδο εφήβων- Γαλλία δεσπόζει στον 1ο όμιλο, παρά τις σημαντικές απουσίες του Φρανκ Ντιλικίνα (Νο. 8 του φετινού Draft του ΝΒΑ και MVP του περσινού Ευρωμπάσκετ U18), του 17χρονου Σέκου Ντουμπουγιά και του Ιβάν Φεβριέ. Οι “τρικολόρ” έχουν αρκετό ταλέντο ώστε να κατακτήσουν την πρώτη θέση στον όμιλο, με τους Μπατίστ Τσουάφ, Ανταμ Μοκόκα και Κιγιάν Τιγί (τον μικρό αδερφό του Κιμ Τιγί και MVP του Ευρωμπάσκετ U16 το 2014) να ξεχωρίζουν.

Η μεγαλύτερη απειλή για τη Γαλλία ονομάζεται Νέα Ζηλανδία. Η πρωταθλήτρια Ωκεανίας σε επίπεδο εφήβων θα στηριχτεί στους Κλίντον (MVP του πρωταθλήματος Ωκεανίας), Γουάντερμπουργκ και ένα “γεμάτο” ρόστερ, στο οποίο εμπεριέχονται οι δύο γιοί του Πέρο Κάμερον (Φλιν και Τομπάιας), αλλά και ο μικρότερος αδερφός του Άιζακ Φότου (Νταν). Η Νέα Ζηλανδία είναι ίσως η μόνη ομάδα πλην της Γαλλίας από τον 1ο όμιλο, που μπορεί να φτάσει μέχρι την οκτάδα.

Από εκεί και πέρα, η Αργεντινή μπήκε από το... παράθυρο στο παγκόσμιο κύπελλο (τερμάτισε 5η στο παναμερικανικό πρωτάθλημα εφήβων και αντικατέστησε την 3η Βραζιλία), αλλά δεν θα έχει μεγάλες προσδοκίες στο Κάιρο. Οι Βαουλέτ, Καφάρο είναι οι καλύτεροι παίκτες της Αργεντινής, η οποία δύσκολα θα προχωρήσει πέρα από τη φάση των “16”. Τέλος, η Κορέα ήταν 3η το 2016 στο πανασιατικό πρωτάθλημα U18 και θα έχει ακριβώς τους ίδιους 12 παίκτες και στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με τους Σεουνγκχούι Χαν και Γιάε Μιν Γιανγκ να ξεχωρίζουν.

2ος όμιλος


Λιθουανία

Γερμανία

Αίγυπτος

Πουέρτο Ρίκο

FIBA U19: Αφιέρωμα στο Παγκόσμιο Εφήβων

Ο όμιλος με λίγα λόγια: Παρά τις απουσίες των 99άρηδων Βελίτσκα, Σαργκιούνας και Ουλέτσκας, η Λιθουανία κατεβάζει στο Κάιρο μία ομάδα που προβάλλει ως το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά στον 2ο όμιλο και είναι ικανή να ανέβει ακόμα και στο βάθρο. Ο εξαιρετικός σκόρερ Αρνόλντας Κουλμπόκα (2,06μ.), ο all-around φόργουορντ Τάντας Σεντεκέρσκις (2,04μ.) και ο Γκίτις Μασιούλις (2,06μ.) συνθέτουν τους... big three της “Λιέτουβα”.

Την πρώτη της παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο U19 έπειτα από 30 χρόνια θα κάνει η Γερμανία, 4η πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων. Η “νατσιονάλμανσαφτ” δεν θα έχει πάντως στην Αίγυπτο τα δύο μεγάλα αστέρια της, τον Αϊζάια Χάρτενσταϊν και τον Κόστια Μουσίντι. Τουλάχιστον επιστρέφει ο πολυτάλαντος 99άρης Άιζακ Μπόνγκα, που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την ομάδα.

Σαφώς κατώτερες είναι οι άλλες δύο ομάδες του 2ου ομίλου. Το Πουέρτο Ρίκο δεν μοιάζει ικανό για πολλά πράγματα, 4ο πέρυσι στο παναμερικανικό πρωτάθλημα U18, ειδικά χωρίς τους πρώτους σκόρερς του, τους Νεγκρόν, Τζάκσον και Τόμπσον. Η γηπεδούχος Αίγυπτος του Χουάν Ορένγκα, από την άλλη, τερμάτισε 2η στο παναφρικανικό πρωτάθλημα U18 αλλά δεν θα έχει λόγω τραυματισμού τον πρώτο σκόρερ της, τον Ταρέκ Ραφάτ. Ο σέντερ Αχμέντ Καλάφ (2,06μ.) είναι ο καλύτερος παίκτης της.

3ος όμιλος


Καναδάς

Ισπανία

Ιαπωνία

Μάλι

FIBA U19: Αφιέρωμα στο Παγκόσμιο Εφήβων

Ο όμιλος με λίγα λόγια: Το ταλέντο ρέει άφθονο στον Καναδά τα τελευταία χρόνια. Η δευτεραθλήτρια Αμερικής προβάλλει ως το μεγάλο φαβορί στον 3ο όμιλο, ου μην και για ένα μετάλλιο. Ο Ρόι Ρέινα θα στηριχθεί στους Ρόουαν Μπάρετ (γιο του παλιού Καναδού διεθνή που πέρασε και από την Ελλάδα), Λίντελ Γουίγκιντον, Αμπου Κίγκαμπ και φυσικά στα μεγάλα αθλητικά προσόντα που διαθέτει η ομάδα του.

Η γενιά των 98άρηδων δεν έχει το ταλέντο των τελευταίων που έχει βγάλει το ισπανικό μπάσκετ, κι ας πήρε την πρόκρισημέσω της 5ης θέσης που κατέκτησε στο περσινό Ευρωμπάσκετ Εφήβων. Η Ισπανία έχασε τα πέντε από τα επτά φιλικά που έδωσε και ελλείψει των 99άρηδων Μαρτίνεθ, Γκονζάλεθ θα στηριχτεί κυρίως στους Φοντ, Φιγκουέρας, Εγκιατόρ και Ρόσα. Λογικά, πάντως, δεν θα προχωρήσει πολύ.

Για πρώτη φορά από το 1999 συμμετέχει σε Παγκόσμιο Κύπελλο Εφήβων η Ιαπωνία, φιναλίστ στο περσινό πανασιατικό πρωτάθλημα U18. Ισως μάλιστα να είναι ικανή για κάτι καλύτερο από τη 14η θέση, με τον Ρούι Χατσιμούρα -το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει βγάλει ποτέ το ιαπωνικό μπάσκετ- παρών και 2-3 αξιόλογες περιπτώσεις παικτών (Ενομότο, Σιγκετόμι, Σουγκιμότο). Τέλος, με εννέα παίκτες από την ομάδα που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παναφρικανικό πρωτάθλημα U18 θα παραταχθεί το Μάλι, από το οποίο ξεχωρίζει ο Ουσμάνε Τραορέ (1,92μ.).

4ος όμιλος


ΗΠΑ

Ιταλία

Ιράν

Αγκόλα

FIBA U19: Αφιέρωμα στο Παγκόσμιο Εφήβων

Ο όμιλος με λίγα λόγια: Ετοιμες για το three peat μοιάζουν οι ΗΠΑ, το μεγάλο φαβορί για άλλο ένα τουρνουά. Οι Αμερικανοί δεν θα έχουν τον Μαρκέλ Φουλτζ (Νο. 1 του Draft) και τα υπόλοιπα μεγάλα ταλέντα της γενιάς του 1998 (Τζάκσον, Τζάιλς, Τέιταμ, Μονκ, Φέρκιουσον, Αλεν), καθώς και άλλους οκτώ παίκτες από την ομάδα που κατέκτησε πέρυσι το χρυσό μετάλλιο στο παναμερικανικό πρωτάθλημα. Ωστόσο το ταλέντο περισσεύει στην ομάδα του Τζον Καλιπάρι. Οι Ουάσινγκτον, Ντιαλό, Χουέρτερ επιστρέφουν από τους περσινούς πρωταθλητές και μαζί με τους Γουάιλι, Κουίκλι, Ρέντις και ΜακΚόι θα οδηγήσουν λογικά τις ΗΠΑ σε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο.

Η δεύτερη καλύτερη ομάδα του ομίλου είναι η Ιταλία, “χάλκινη” πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων. Ο Αντρέα Καπομπιάνκο δεν θα έχει στο Κάιρο τον κορυφαίο Ιταλό της γενιάς του 1998 (Ντάβιντε Μορέτι), θα διαθέτει όμως οκτώ από τους 12 παίκτες εκείνης της ομάδας συν την πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση του Ιταλονιγηριανού Νταβίντ Οκέκε (2,03μ.). Από εκεί και πέρα, δύο πρωταθλήτριες (σε Ασία και Αφρική) συμπληρώνουν τον 4ο όμιλο της διοργάνωσης.

Αυτή που ξεχωρίζει πάντως μάλλον είναι το Ιράν, το οποίο διατήρησε τον περσινό κορμό του, με πρώτο τον καλύτερο παίκτη του, τον γκαρντ Μοχάμαντ Τζαφάρι. Από το 1988 είχε να κατακτήσει το παναφρικανικό πρωτάθλημα η Αγκόλα, η οποία θα έχει στο Κάιρο τον MVP του περσινού τουρνουά, Σίλβιο Ντε Σόουζα (2,03μ.), όχι όμως και τον πρώτο σκόρερ της, Μπρούνο Φερνάντες.

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ