FIBA WORLD CUP

Θέλουν να πιουν όλο τον Βόσπορο!

Θέλουν να πιουν όλο τον Βόσπορο!

Για τους πολλούς είναι ένας συναρπαστικός ημιτελικός, ανάμεσα στην Τουρκία και την Σερβία. Το σπουδαίο ματς, όμως, φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο δυο μεγάλους προπονητές που έκαναν τα ...ίδια πριν από 32 χρόνια. Ιβκοβιτς και Τάνιεβιτς σε ένα συγκλονιστικό τετ-α-τετ

Οι Αμερικανοί είναι το φαβορί στον σημερινό πρώτο ημιτελικό του Μουντομπάσκετ με την Λιθουανία, εκτός αν τους προκύψει καμιά ... μπασκετική 11η Σεπτεμβρίου. Και το άλλο παιχνίδι; Ένα ολόκληρο έθνος, η Τουρκία έχει πέσει πάνω στην Εθνική ομάδα, περιμένοντας την πρόκριση κόντρα στους Σέρβους. Και δυο προπονητές, δυο καλοί φίλοι, θυμούνται, ενδεχομένως, ότι πριν από 32 ολόκληρα χρόνια ήταν πρωταγωνιστές σε εξίσου μεγάλες μάχες!

Ο 68χρονος Ντούσαν Ίβκοβιτς και ο 63χρονος Μπόγκταν Τάνιεβιτς βρίσκονται αντιμέτωποι, σε ένα συναρπαστικό "τετ-α-τετ", άκρως μπασκετικό όσο και ιστορικό.

Τρεις δεκαετίες, άλλωστε, βρίσκονται στην κορυφή. Η σχεδόν κοινή τους πορεία, έχει πολλά σημεία, που τους συνδέουν αλλά και τους χωρίζουν, καθώς στο τέλος της δεκαετίας του 70 (!) ήταν αντίπαλοι σε ορισμένες ιστορικές μονομαχίες του άλλοτε ενιαίου γιουγκοσλάβικου μπάσκετ.

Το 1978 ο Ντούντα Ίβκοβιτς ήταν βοηθός του Ράνκο Ζεράβιτσα στην Παρτίζαν όταν η ομάδα του Βελιγραδίου, κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς, νικώντας την Μπόσνα Σεράγεβο του Μπόσια Τάνιεβιτς σε ένα τρομερό τελικό, που είχε γίνει στη Μπάνια Λούκα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βοσνίας. Σκορ 117-110 με 48π του Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, που κράτησε το ρεκόρ, μέχρι την ...κατάργηση της διοργάνωσης.

Ο Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς έχει σημειώσει 48π εναντίον της Μπόσνα και παίρνει το Κύπελλο Κόρατς από τα χέρια του Ουίλιαμ Τζόουνς. Πίσω δεξιά διακρίνεται ο Ντ.Ίβκοβιτς
Ο Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς



Foto: Ο Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς έχει σκοραρει 48π και παίρνει το Κυπ.Κόρατς απο τα χερια του Ουίλιαμ Τζόουνς, γγ της FIBA. Στο βάθος δεξιά ο Ντούσαν Ίβκοβιτς...

Ο Τάνιεβιτς δούλευε στην Μπόσνα από το 1971. Έχανε το πρώτο του Κύπελλο Κόρατς (το δεύτερο τη τάξει ευρωπαϊκό Κύπελλο της εποχής, εξίσου δυνατό όμως). Θα ακολουθούσαν άλλα τέσσερα με ισάριθμες διαφορετικές ομάδες.

Ο θρίαμβος στη Γκρενόμπλ

Η Μπόσνα, όμως, με παίκτες θρύλους όπως ο αείμνηστος Μίρσα Ντελίμπασιτς, ο Ζάρκο Βάραϊτς κι ο Ρατκο Ραντοβάνοβιτς, αλλά και ο Πρέτραγκ Μπένατσεκ που αργότερα έπαιξε στον Πανιώνιο, μαζί με τον 30χρονο τότε Σβιέτισλαβ Πέσιτς, αναδεικνυόταν πρωταθλήτρια Γιουγκοσλαβίας. Ένα χρόνο αργότερα, ανέβαινε πολύ ψηλότερα, καθώς γινόταν η πρώτη γιουγκοσλάβικη ομάδα που έσπαγε το "κατεστημένο" Ρεάλ και Βαρέζε, κατακτώντας το Κύπελλο Πρωταθλητριών.


Θέλουν να πιουν όλο τον Βόσπορο!
ΜΠΟΣΝΑ 1979



Foto: Η Μπόσνα του 1979, με Βάραιτς, Ντελίμπασιτς, Πέσιτς, Μπένατσεκ και τους υπόλοιπους θριαμβευτες της Γκρενομπλ.

Στον τελικό που έγινε στη Γκρενόμπλ, ο Βάραϊτς έκανε το παιχνίδι της ζωής του, σημειώνοντας 45π. Άλλου 30π σκόραρε ο Ντελίμπασιτς και η Βαρέζε έχανε 96-93.

"Είχαμε πλάνο να σταματήσουμε τον Μορς και τον Γέλβερτον, που δεν ήταν εύκολο. Μιλάμε για σπουδαίους παίκτες" θυμήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα ο Βάραιτς, που εξηγούσε πώς ήρθε ο θρίαμβος της Μπόσνα: " Μας βοήθησε η ζώνη των Ιταλών. Σουτάραμε καλά... και νικήσαμε"

Η Μπόσνα Σεράγεβο του 31χρονου κόουτς Τάνιεβιτς έγραφε ιστορία. Το επίτευγμά της ήταν πολύ σπουδαίο καθώς τη μονοκρατορία Ρεάλ και Βαρέζε είχε καταφέρει να σπάσει μόνο η Μακάμπι δυο χρόνια νωρίτερα.

Σε αντίθεση, όμως, με τους Ισραηλινούς η Μπόσνα έπαιζε αποκλειστικά με εγχώριους παίκτες. Χωρίς Αμερικανούς. Μόνο... Γιουγκοσλάβους.

Η ίδια σεζόν, όμως, ήταν θριαμβευτική και για τον Ίβκοβιτς. Ο Ντούντα ανέλαβε πρώτος προπονητής της Παρτίζαν και 18 χρόνια πριν από τον άθλο του με τον Ολυμπιακό, έπαιρνε το πρώτο του τριπλ-κράουν. Πρωτάθλημα και Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας και το Κύπελλο Κόρατς, καθώς στον τελικό που έγινε στο Βελιγράδι η Παρτίζαν νικούσε την Αριγκόνι Ριέτι με 108-98.

Θέλουν να πιουν όλο τον Βόσπορο!
ΠΑΡΤΙΖΑΝ 1979


Foto: Η Παρτίζαν του 1979, με τον Ίβκοβιτς αριστερά.

Τριάντα δύο χρόνια μετά έχοντας διαγράψει μια πολύ μεγάλη πορεία στα γήπεδα του μπάσκετ, θα περίμενε κανείς να έχουν ...αποσυρθεί και να λενε ιστορίες από τα παλιά, ως γνήσιοι συνταξιούχοι

Αμ δε! Ο Ίβκοβιτς αναγέννησε από τις στάχτες της, την Εθνική Σερβίας και την οδηγεί σε νέες διακρίσεις μετά από μια εξαετία... τραγικών εμφανίσεων και αποτυχιών, ενώ ετοιμάζεται να δώσει πνοή και στον Ολυμπιακό της νέας περιόδου.

Ο Τάνιεβιτς παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπώρησε (καρκίνος στο παχύ έντερο) βλέπει την Εθνική Τουρκίας που προετοιμάζει αργά αλλά μεθοδικά από το 2004 να φτάνει στην κορύφωση της πορείας και από του χρόνου επιστρέφει στην αγαπημένη του Ιταλία καθώς ανέλαβε τεχνικός διευθυντής της Ρόμα.

"Να σας πω την αλήθεια, δεν ήθελα να παίξω με τους Σέρβους. Προτιμούσα την Ισπανία..." εξομολογήθηκε δημόσια ο "Μπόσια" που γνωρίζει καλά πόσο μπορούν να δυσκολέψουν την εξαιρετική ομάδα του, τα παιδαρέλια της Σερβίας: "Τι πάει να πει μικροί σε ηλικία. Στο μπάσκετ είσαι αστέρι από τα 19 και 20. Δεν γίνεται να γίνεις πρωταγωνιστής στα ...35" επιχειρηματολόγησε.
" Το πρώτο ημίχρονο μπορεί να είναι καθοριστικό" σχολίασε με νόημα ο Ίβκοβιτς, που γνωρίζει ότι η ομάδα του σήμερα το βράδυ στις 9μμ, θα έχει να κάνει εκτός από την Εθνική Τουρκίας και με 18.000 παθιασμένους φιλάθλους στις εξέδρες του Σινάν Ερντέμ.

Δυο εκρηκτικοί τύποι, λοιπόν. Δυο δάσκαλοι του μπάσκετ, έχοντας πίσω τους 30 χρόνια στην πρώτη γραμμή, διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με θέα τον Βόσπορο και έπαθλο το εισιτήριο του τελικού. Αν μη τι άλλο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον...

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ