ΙΤΑΛΙΑ

Τάνιεβιτς: "Να μειώσουμε τον αριθμό των ξένων στο ιταλικό πρωτάθλημα στους 4"

Turkey's coach Bogdan Tanjevic reacts during the EuroBasket 2009, European Basketball Championships group F match against Serbia in Lodz, Poland, Monday, Sept. 14, 2009. Turkey won the match 69-64 in over time. (AP Photo/Petr David Josek)
Turkey's coach Bogdan Tanjevic reacts during the EuroBasket 2009, European Basketball Championships group F match against Serbia in Lodz, Poland, Monday, Sept. 14, 2009. Turkey won the match 69-64 in over time. (AP Photo/Petr David Josek) AP

Ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς ανέλαβε την θέση του τεχνικού διευθυντή των ιταλικών εθνικών ομάδων, δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι μία από τις πρώτες σκέψεις του είναι να ζητήσει τη μείωση των ξένων παικτών στο ιταλικό πρωτάθλημα.

Ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς αποδέχθηκε τελικά την πρόταση της ιταλικής Ομοσπονδίας και ανέλαβε το πόστο του τεχνικού διευθυντή για τις ιταλικές εθνικές ομάδες. Και, αν κρίνει κανείς από τις πρώτες κινήσεις και δηλώσεις του, έχει μεγάλα σχέδια.

Η πρώτη απόφαση που πήρε ο νυν τεχνικός διευθυντής των ιταλικών εθνικών ομάδων ήταν να ορίσει τον θρύλο του ιταλικού μπάσκετ, Γκρεγκόρ Φούτσκα, προπονητή της ομάδας U14. Όσο για την επόμενη; Να προσπαθήσει να πείσει τους ιταλούς να μειώσουν τον αριθμό των ξένων τους στο πρωτάθλημα, αν και - όπως τόνισε - θα προτιμούσε να μπει κανονισμός που θα υποχρέωνε τις ομάδες να έχουν πάντα τουλάχιστον 2 Ιταλούς στο παρκέ!

Συγκεκριμένα, παραχωρώντας συνέντευξη στην εφημερίδα Gazzetta dello Sport ο Τάνιεβιτς δήλωσε τα εξής: " Η Serie A έχει τραγικούς κανόνες, οι οποίοι πρέπει να αλλάξουν άμεσα. Η ιδανική λύση θα ήταν να υπάρχει κανονισμός που θα λέει ότι πρέπει να υπάρχουν πάντα δύο Ιταλοί παίκτες στο παρκέ, αλλά αυτό είναι δύσκολο να γίνει. Η λύση όμως θα ήταν να μειωθεί ο αριθμός των ξένων. Οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να έχουν μέχρι 7 ξένους (σ.σ Για την ακρίβεια ο κανονισμός έχει ως εξής: Μία ιταλική ομάδα έχει το δικαίωμα είτε να έχει 5 ξένους στην αποστολή ανεξαρτήτου εθνικότητας είτε 3 παίκτες που πιάνουν θέση ξένου και άλλους 4 που πιάνουν θέση κοινοτικού) . Αυτό είναι παράλογο. Συνήθως, κάθε ομάδα χρησιμοποιεί 8-9 παίκτες σε κάθε αγώνα, οπότε αυτό σημαίνει ότι οι Ιταλοί παίκτες δεν παίρνουν χρόνο συμμετοχής.

Θα μπορούσε να αλλάξει ο κανονισμός και να αναφέρει ότι επιτρέπονται 6 ξένοι ανεξαρτήτου εθνικότητας και 6 Ιταλοί. Να μειωθεί αρχικά ο αριθμός των ξένων στους 6 δηλαδή και μετά από δύο χρόνια να πέσει στους 4 ξένους και 8 Ιταλούς. Θα ήταν ενδιαφέρον και θα βλέπαμε επιτέλους Ιταλούς να παίζουν".

Μένει τώρα να φανεί αν ο Τάνιεβιτς θα καταφέρει να θέσει σε εφαρμογή τις σκέψεις του ή αν οι ιταλικοί σύλλογοι έχουν διαφορετική άποψη.

Tanjevic AP Photo/Petr David Josek

TAGS ΙΤΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ