ΙΤΑΛΙΑ

Αρμάνι Μιλάνο: το βαρέλι δεν έχει πάτο

EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ
EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ EUROKINISSI SPORTS

Η χρονιά ολοκληρώθηκε με απογοητευτικό τρόπο για την Αρμάνι Μιλάνο, που έχει φτάσει στο σημείο να λέει "κάθε πέρσι και καλύτερα". Το Sport24.gr εξηγεί όσα (δεν) έγιναν φέτος στον ιταλικό σύλλογο.

Η απογοητευτική εικόνα της Αρμάνι Μιλάνο στο μεγαλύτερο μέρος της φετινής αγωνιστικής περιόδου δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό που είδαμε στα ημιτελικά της Lega Basket, απέναντι στην Τρέντο . Μία ομάδα με προϋπολογισμό μικρότερο από το συμβόλαιο του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (!) κατάφερε να επικρατήσει των "κόκκινων" σε πέντε αγώνες, κερδίζοντας τους τέσσερις εξ αυτών. Με τρία "διπλά" μάλιστα. Για να φτάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε θέση να διεκδικεί το τρόπαιο του ιταλικού πρωταθλήματος.

Η λέξη "τραγωδία" ενδεχομένως να είναι μικρή για να περιγράψει όσα (δεν) έγιναν φέτος στο Mediolanum Forum. Σίγουρα, η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο έναν, αλλά είναι ξεκάθαρο πως ο Γιασμίν Ρέπεσα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αποτυχίας. Το περσινό καλοκαίρι τού δόθηκε δεύτερη ευκαιρία από τη διοίκηση του ιταλικού συλλόγου, κυρίως γιατί οδήγησε την Αρμάνι Μιλάνο στην κατάκτηση του νταμπλ μετά από τρεις δεκαετίες.

Στην πράξη όμως, η συγκεκριμένη απόφαση μόνο κακό έκανε στους "κόκκινους". Ο Λίβιο Πρόλι (πρόεδρος) και ο Φλάβιο Πορταλούπι (τζένεραλ μάνατζερ) έπεσαν στην... παγίδα, την ώρα που ο Τζόρτζιο Αρμάνι έδωσε λευκή επιταγή στον έμπειρο τεχνικό για να αποκτήσει όποιον παίκτη πίστευε ότι θα βοηθούσε την ομάδα. Οι περισσότεροι όμως, εξ όσων ήρθαν, κινήθηκαν στη μετριότητα, απογοητεύοντας άπαντες.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÁÑÌÁÍÉ ÌÉËÁÍÏ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / ARMANI MILANO - PANATHINAIKOS
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÁÑÌÁÍÉ ÌÉËÁÍÏ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / ARMANI MILANO - PANATHINAIKOS EUROKINISSI SPORTS

Το "πάντρεμα" και η απογοήτευση

Η πρώτη μεταγραφική κίνηση που έφερε αρκετά "αλλά" στην κουβέντα αφορούσε στον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα. Όχι επειδή ο 29χρονος σέντερ είναι αμφιβόλου ποιότητας, αλλά κατά βάση επειδή κλήθηκε να συνυπάρξει με τον Μίλαν Μάτσβαν, ο οποίος αποτελούσε το βασικό "τεσσάρι" της Αρμάνι Μιλάνο από πέρσι. Έτσι, δημιουργήθηκε μια πολύ "βαριά" φροντ λάιν, που αποτελούσε εξ αρχής την αχίλλειο πτέρνα της αμυντικής εικόνας των "κόκκινων".

Από τη μία, ο πρώην σέντερ του Παναθηναϊκού που αποτελεί "μαύρη τρύπα" σε κάθε περίπτωση, από την άλλη ένας πάουερ φόργουορντ που δεν συμβαδίζει με τις επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ -λόγω έλλειψης ταχύτητας και αθλητικών προσόντων. Η ρακέτα της Αρμάνι Μιλάνο έγινε... κέντρο διερχομένων, οι αντίπαλοι ψηλοί και -πολύ περισσότερο- οι κοντοί έκαναν ό,τι ήθελαν, κι ο Γιασμίν Ρέπεσα έψαχνε τρόπους για να κρύψει αυτή την αμυντική αδυναμία. Εις μάτην.

Ήδη μάλιστα, πριν την ολοκλήρωση της σεζόν, διέρρευσαν πληροφορίες πως η διοίκηση του ιταλικού συλλόγου έχει ήδη φτάσει σε συμφωνία με την πλευρά του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα για να "σπάσει" το διετές συμβόλαιο που υπογράφηκε πέρσι, έναντι σημαντικού αντιτίμου (περί τις 500.000 ευρώ).

Ποτέ δεν "έδεσαν" τα "κομμάτια"

Αν κοιτάξει κάποιος το ρόστερ των "κόκκινων", θα δει πως αποτελείται από παίκτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της EuroLeague τα τελευταία χρόνια. Ο Τζαμέλ ΜακΛιν, ο Ρίκι Χίκμαν, ο Μάντας Καλνιέτις, ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, ο Ζόραν Ντράγκιτς, ο Μίλαν Μάτσβαν κι ο Κρούνοσλαβ Σιμόν δεν είναι αμελητέες ποσότητες. Όπως επίσης οι Ρακίμ Σάντερς, Νταβίντε Πάσκολο και Αντρέα Τσιντσιαρίνι.

Στην πράξη όμως, ποτέ αυτοί οι παίκτες δεν κατάφεραν να "δέσουν" και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές σύνολο. Με εξαίρεση τις δύο σερί νίκες στην εκκίνηση της EuroLeague (με Μακάμπι εντός, με Νταρουσάφακα εκτός), ουδείς θυμάται κάτι αξιόλογο από την ιταλική ομάδα, που έφτασε στο σημείο να μετρήσει δέκα διαδοχικές ήττες (!) στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Το όνειρο των playoffs χάθηκε ήδη από το τέλος του α' γύρου, με τα πράγματα να γίνονται ακόμη χειρότερα στην πορεία αφού ακολούθησαν ακόμη εφτά σερί ήττες στο φινάλε της regular season.

Μέσα σε όλα, ήρθε κι ο σοβαρός τραυματισμός του Ζόραν Ντράγκιτς, ο οποίος στη νίκη επί της Καζέρτα (στις 26 Φεβρουαρίου) υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού, για να κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÁÑÌÁÍÉ ÌÉËÁÍÏ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / ARMANI MILANO - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÁÑÌÁÍÉ ÌÉËÁÍÏ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / ARMANI MILANO - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τζεντίλε δεν έφερε τη λύση

Οι προσπάθειες του Γιασμίν Ρέπεσα με το "καλησπέρα" της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, για να σώσει την κατάσταση, δεν έπιασαν τόπο. Ο έμπειρος τεχνικός διέβλεπε ενδεχομένως πως το καράβι της Αρμάνι Μιλάνο οδεύει πρόσω ολοταχώς για τα βράχια, οπότε έκανε ό,τι μπορούσε για να συμμαζέψει την κατάσταση εντός της ομάδας. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να διώξει άρον άρον από τους "κόκκινους" τον Αλεσάντρο Τζεντίλε, ο οποίος -μέχρι τότε- δεν "αγγιζόταν" από κανέναν στον σύλλογο. Με τα καλά και τα κακά του, ήταν το αγαπημένο παιδί της εξέδρας κι ο παίκτης που έδινε αφορμές για αισιοδοξία στους φίλους των "κόκκινων".

Ο Λίβιο Πρόλι άκουσε τη συγκεκριμένη εισήγηση του προπονητή του, έστειλε τον 25χρονο γκαρντ/φόργουορντ στον Παναθηναϊκό Superfoods, κι αν κρίνουμε από την παρουσία του στο "τριφύλλι" και τη Χαπόελ Ιερουσαλήμ, θα έλεγε κάποιος ότι έπραξε σωστά. Ο Γιασμίν Ρέπεσα δεν πέτυχε όμως αυτό που κατά βάση ήθελε, να ηρεμήσει την κατάσταση στα αποδυτήρια και να ανακτήσει τον έλεγχο (σ.σ.: θεωρούσε ότι επηρέαζε την εσωτερική λειτουργία).

Στην αρχή, η Αρμάνι Μιλάνο έδειξε σημάδια αντίδρασης, δίνοντας την εντύπωση πως μπορεί να διαφοροποιήσει την πορεία της. Τα χαμόγελα και η ευημερία δεν κράτησαν όμως περισσότερο από μερικές εβδομάδες. Γρήγορα, η κατάσταση επανήλθε στην προτέρα κατάσταση κι όλα συνέχισαν να παίρνουν τον δρόμο τους. Προς την καταστροφή.

Υπάρχει πρόβλημα στον οργανισμό

Με ένα κάρο προπονητές να έχουν περάσει από τον πάγκο της τα τελευταία χρόνια, δίχως ουσιαστική επιρροή για θετική πορεία, αντιλαμβάνεστε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αρμάνι Μιλάνο αφορά τον ίδιο τον οργανισμό. Όχι μόνο τον προπονητή ή τους παίκτες. Τα χρήματα του Τζόρτζιο Αρμάνι καταλήγουν στα σκουπίδια, κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι την ημέρα που τα "κλειδιά" θα δοθούν σε έναν προπονητή ικανό να μεταλαμπαδεύσει στον σύλλογο την τεχνογνωσία γύρω από τον τρόπο λειτουργίας.

Τα ονόματα των Αντρέα Τρινκιέρι και Ντέιβιντ Μπλατ είναι τα πρώτα που έχουν ακουστεί στο Μιλάνο, δίχως όμως να έχει διαρρεύσει κάτι περισσότερο. Στην παρούσα φάση άλλωστε, αμφότεροι έχουν "δεμένα χέρια". Ο πρώτος γιατί βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει η πορεία της Μπάμπεργκ στα playoffs της Μπουντεσλίγκα, ο δεύτερος επειδή δεσμεύεται με ένα ακόμη χρόνο συμβολαίου με την Νταρουσάφακα. Υπομονή λοιπόν...

TAGS ΙΤΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ