ΓΑΛΛΙΑ

Ντιάντετσκο: Ένα όνομα, πολλές (εγκληματικές) ιστορίες

Ντιάντετσκο: Ένα όνομα, πολλές (εγκληματικές) ιστορίες

Ο ιδιοκτήτης/πρόεδρος της Μονακό, Σεργκέι Ντιάντετσκο μένει... μεσοτοιχία με τον Σεργκέι Μπούμπκα, στη γαλλική Ριβιέρα. Μαζί είχαν κατηγορηθεί και για το "μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της ανατολικής Ευρώπης". Ποιος είναι ο 38χρονος Ουκρανός;

Η ομάδα που λέγεται AS Monaco, υπάρχει στον μπασκετικό χάρτη από το 1929. Από το 2010 βρίσκεται στην... A2. Από το 2011 έχει για χορηγό τον Ουκρανό Σεργκέι Ντιάντετσκο, ο οποίος το καλοκαίρι του 2014 έγινε και πρόεδρος της ομάδας. Πάμε τώρα, να δούμε ποιος είναι αυτός ο κύριος.

Ο 38χρονος πρώην τραπεζίτης, ο οποίος πήρε την ομάδα από τον Αρνό Γκιουστί, πριν τρία χρόνια; Κατ' αρχάς, να σας πούμε ότι κάλυπτε το 70% από το budget της ομάδας, από το καλοκαίρι του 2011, αλλά τότε προτιμούσε να μην ασχολείται κάποιος μαζί του και έμενε... στη σκιά. Ώσπου ζήτησε την προεδρία. Για την ακρίβεια, είπε στους Γάλλους πως "ή μου την δίνετε ή θα σταματήσω να δίνω χρήματα στην ομάδα". Τη συνέχεια τη φαντάζεστε. Οι σχέσεις των δυο ανδρών διαταράχθηκε το καλοκαίρι του 2014, οπότε ο Ουκρανός έβαλε έναν δικό του άνθρωπο (Ολεξέι Γεφίμοφ) στο ΔΣ, προκειμένου... να παρατηρεί τα όσα γίνονται -κατά του ιδίου το ρηθέν. "Τον Σεπτέμβριο και ενώ έπρεπε να τιμήσει κάποιες από τις δεσμεύσεις του, έμαθα πως... θέλει το κεφάλι μου. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτό πια δεν ήταν επιλογή. Δεν κατάλαβα ποτέ το λόγο". Δεν χρειάστηκε.

Ο Ντιάντετσκο ήταν ο πρόεδρος της Ντόνετσκ, όταν προήχθη για πρώτη φορά στην ιστορία της στην πρώτη κατηγορία της Ουκρανίας. Για την ακρίβεια, πάλι ήταν χορηγός, μέχρι που αποφάσισε ότι θέλει να γίνει και πρόεδρος. Με τη βοήθεια του Σεργκέι Μπούμπκα, πήρε τη wild card για να παίξει στο Eurochallenge της σεζόν 2008-09, ενώ μάζεψε στο ρόστερ γηγενείς διεθνείς, μαζί με άλλους από τη Λευκορωσία και το Πουέρτο Ρίκο. Το 2010 και ενώ είχε οικοδομήσει νέο, υπερσύγχρονο, γήπεδο, εγκατέλειπε. Είπε πως η απόφαση του είχε να κάνει με προσωπικούς λόγους -κάντε λίγη υπομονή και θα μάθετε ποιοι ήταν αυτοί οι λόγοι. Η ομάδα κήρυξε πτώχευση, αλλά... μικρή σημασία είχε.

Πού βρήκε τα χρήματα ο πρωταγωνιστής της ιστορίας; Ήταν αντιπρόεδρος στην Rodovid Bank, εξ αυτών που βοήθησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας -μέσω της εθνικής τράπεζας-, ώστε να μην διαλυθούν μετά το ξέσπασμα της κρίσης, το 2008. Όπως διαβάσαμε σε ουκρανικό μέσο "συνήθως στην Ουκρανία, αυτοί που καταχρώνται δημόσιο χρήμα, δεν πηγαίνουν στη φυλακή". Για την ιστορία, το σκάνδαλο που είχε προκύψει, είχε χαρακτηριστεί ως "το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της ανατολικής Ευρώπης" και αφορούσε την... εξαφάνιση 35 δισεκατομμυρίων ουκρανικών hryvnia (ή αν προτιμάτε, 1.533.508.235 ευρώ), που προέρχονταν από τις τσέπες απλών πολιτών.

Ο Ντιάντετσκο δεδομένα υπήρξε θερμός υποστηρικτής του προέδρου Βίκτορ Βανούκοβιτς και του κόμματος του, ενώ ο μόνος μάρτυρας που "έδενε" τον νυν ιδιοκτήτη της Μονακό με τα ποινικά εγκλήματα "κατά μυστηριώδη τρόπο έπεσε από το παράθυρο του διαμερίσματος του, στον έβδομο όροφο πολυκατοικίας, όπως προσπαθούσε να επιδιορθώσει το κλιματιστικό"! Ανάλογη πτώση είχε και ο υπεύθυνος του νομικού τμήματος της τράπεζας (Χανάντι Πίσκουν), ο οποίος γλίστρησε στην μπανιέρα και... μπήκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.

Στις 19/3 του 2012, έγινε απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του, κοντά στο Κίεβο, σε ενέδρα που είχαν στήσει στο αυτοκίνητο του. Οι αστυνομικοί μέτρησαν 26 κάλυκες. Εκείνος ούτε καν κινδύνεψε, αλλά ένας 46χρονος άνδρας που περνούσε από δίπλα του, βρήκε ακαριαίο θάνατο. Την επομένη, είχε ήδη πάρει την οικογένεια του και είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Βρέθηκε να ζητά πολιτικό άσυλο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Του το έδωσε η Γαλλία και το νέο σπιτικό το έστησε στη γαλλική Ριβιέρα. Εκεί όπου έχει σπίτι και ο φίλος του, Μπούμπκα.

Βέβαια, το πολιτικό άσυλο προϋποθέτει πως το θέμα που 'χεις με τη χώρα σου αφορά τις πεποιθήσεις σου -μαζί και ότι δέχεσαι απειλές για τη ζωή σου, εξαιτίας αυτών. Όχι υπεξαίρεση. Αλλά μάλλον... και αυτό μικρή σημασία είχε. Αν κάτι ήταν δεδομένο, ήταν πως αν ξεκινούσε δίκη εναντίον της Rodovid Bank, ο βασικός μάρτυρας (Ντιάντετσκο) δεν θα ήταν εντός των συνόρων. Φυσικά, συνεχίζει να απολαμβάνει την προστασία ισχυρών ανδρών της χώρας του.

Στην αρχή της σεζόν, η ομάδα βρέθηκε στους "16" του κυπέλλου, αφήνοντας εκτός τη Βιλερμπάν του Τόνι Πάρκερ, ενώ ξεκίνησε τη λίγκα με 6-3, για να την τελειώσει με 27-7. Τερμάτισε στην πρώτη θέση, έχοντας την καλύτερη άμυνα της λίγκας και όλα αυτά με μπάτζετ 3.1 εκατ. ευρώ. Τα 1.290.000 ευρώ πήγαν σε παίκτες, εκ των οποίων οι μισοί είχαν εμπειρίες από τη ProA. Δύο ήταν Ουκρανοί, ενώ μια θέση "έπιανε" ο Ντούσαν Κέτσμαν. Ο γνωστός. Για προπονητή επέλεξε τον Σάβο Βούτσεβιτς, ο οποίος είχε αναδειχθεί ο καλύτερος της ProA.

Οι έχοντες γνώση, λένε πως στα "θέλω" της ομάδας είναι ο Γιακούμπ Ντιαβαρά και άλλοι έμπειροι παίκτες, με εικόνες και από ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθεί το μπάτζετ, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει πως θα προσθέσει 2.500 θέσεις στο γήπεδο. " Το μπάσκετ είναι η ζωή μου" δήλωσε πριν λίγες ημέρες στη Μonde.fr " είχα και στην Ουκρανία την Ντόνετσκ, που έγινε πρωταθλήτρια και πραγματικά λυπάμαι για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μου και δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω να ασχολούμαι με το σπορ, εκεί. Τώρα, η ζωή μου πρόσφερε άλλη μια ευκαιρία, άλλη μια οικογένεια". Ο συνεργάτης του (Γεφίμοφ) πρόσθεσε " δεν παίρνει αποφάσεις, βάσει των συναισθημάτων. Και όταν αποφασίσει κάτι, είναι οριστικό. Εμφανίστηκε στη... χώρα του ποτέ, όπου όλοι τον είδαν σαν Άγιο Βασίλη, με τα λεφτά που έδινε. Κάπως έτσι, οι όποιες αμφιβολίες εξαφανίστηκαν εν μια νυκτί". Μάλιστα.

TAGS ΓΑΛΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ