ΜΠΑΣΚΕΤ

Triple-double στον προημιτελικό ο 17χρονος "Γιασικεβίτσιους"!

Triple-double στον προημιτελικό ο 17χρονος "Γιασικεβίτσιους"!

Ο Άρνας Βελίτσκα τα διέλυσε όλα στον προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ Εφήβων με την Ιταλία, αφού οδήγησε την Λιθουανία στη νίκη-πρόκριση κάνοντας triple-double! Ποιος όμως είναι αυτός ο πιτσιρικάς; Κατά τους Λιθουανούς, ο "νέος Γιασικεβίτσιους"!

Ο Άρνας Βελίτσκα δεν είναι ένας συνηθισμένος παίκτης. Όσοι τον έχουν δει να παίζει το ξέρουν. Όσοι δεν τον ξέρουν πρόκειται σύντομα να τον μάθουν. Γιατί, πολύ απλά, δεν περνάει αδιάφορος. Είναι αδύνατο να περάσει αδιάφορος ένας παίκτης με την προσωπικότητά του και το ταλέντο του.

Για όποιον δεν ξέρει τι εστί Άρνας Βελίτσκα, ίσως αυτό το γεγονός να αρκεί για να καταλάβει: Ο 17χρονος Λιθουανός (θα "κλείσει" τα 18 τον Δεκέμβριο) σημείωσε χθες (4/8) triple-double στον τρίτο προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ Εφήβων της Σλοβακίας, έχοντας 14 πόντους, 13 ριμπάουντ και 11 ασίστ στη νίκη της ομάδας του επί της Ιταλίας με 73-67 ! Ναι, ακριβώς, ο τρελός αυτός πιτσιρικάς έκανε triple-double σε νοκ άουτ φάση!

Ποιος όμως είναι αλήθεια αυτός ο τρελός πιτσιρικάς; Ο άνθρωπος στον οποίο εδώ και δύο χρόνια οι Λιθουανοί έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες του για να εξελιχθεί στον φυσικό διάδοχο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους!

Η νέα μεγάλη ελπίδα των Λιθουανών

Triple-double στον προημιτελικό ο 17χρονος "Γιασικεβίτσιους"!


Η Λιθουανία είναι ίσως η πιο μπασκετική χώρα στην Ευρώπη, βγάζοντας ταλαντούχους παίκτες με το... κιλό. Για κάποιο λόγο ωστόσο τα τελευταία χρόνια βγάζουν παίκτες σε κάθε θέση εκτός από αυτή του πόιντ γκαρντ, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει μόνο με τον Μάντας Καλνιέτις. Ο - αρχηγός πλέον της εθνικής Λιθουανίας - είναι μεν καλός παίκτης, αλλά όχι σούπερ σταρ, με τα πράγματα να γίνονται χειρότερα για αυτόν επειδή δεν υπάρχει παίκτης να του δίνει ανάσες. Έπειτα από τόσα χρόνια αναμονής ωστόσο, φαίνεται ότι οι Λιθουανοί βρήκαν την απάντηση που έψαχναν στο πρόσωπο του Βελίτσκα.

Ο 17χρονος γκαρντ είναι ένας τύπος με ύψος 1.92 μέτρα, εξαιρετική επαφή με το καλάθι και σπάνια αίσθηση της πάσας. Μπορεί να σουτάρει μετά από ντρίπλα, να πάει προς το καλάθι και να τελειώσει φάσεις χάρη στα άνω του μετρίου αθλητικά του προσόντα, αλλά και να δημιουργήσει καταστάσεις για τους συμπαίκτες του. Μετά τον Λούκα Ντόνσιτς, είναι αυτός που παρέα με τον δικό μας, Δημήτρη Μωραϊτη της ΑΕΚ, και τον Γερμανό Ισαάκ Μπόνγκα θεωρούνται οι καλύτεροι παίκτες στην Ευρώπη στην θέση τους. Και κατά τους Λιθουανούς είναι ό,τι καλύτερο έχουν παράξει στην θέση του πόιντ γκαρντ μετά τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, με το στυλ παιχνιδιού του να μοιάζει με αυτό του άλλοτε Θρύλου του Ευρωπαϊκού μπάσκετ!

Ο Βελίτσκα βέβαια ακόμα δεν έχει κλείσει τα 18 του χρόνια, με αυτούς του χαρακτηρισμούς να μοιάζουν υπερβολικοί. Και η αλήθεια είναι ότι στην αρχή του τουρνουά φάνηκε να τον βαραίνουν, αφού ξεκίνησε έχοντας 3/15 σουτ (1/11 εκ των οποίων τρίποντα!) στην πρεμιέρα κόντρα στην Φινλανδία, ενώ στον 3ο αγώνα του ομίλου κόντρα στην δική μας Εθνική Εφήβων είχε 6/18 σουτ και 20 πόντους. Όσο το τουρνουά βέβαια προχωράει βελτιώνεται, με αποκορύφωμα την έκρηξή του στον χθεσινό (4/8) προημιτελικό κόντρα στους Ιταλούς.

Τον έχει “αρπάξει” ήδη η Μπαρτσελόνα

Triple-double στον προημιτελικό ο 17χρονος "Γιασικεβίτσιους"!


Ο Βελίτσκα έχει ξεκινήσει ήδη να γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό. Οι πιο μυημένοι βέβαια τον ξέρουν εδώ και μία διετία τουλάχιστον. Και οι πρώτοι που τον πρόσεξαν ήταν οι ιθύνοντες της Μπαρτσελόνα, οι οποίοι και φρόντισαν να τον αποκτήσουν τον περασμένο Ιούλιο, μετά τα... όργια που έκανε στο Μουντομπάσκετ Παίδων στην Σαραγόσα, όταν οδήγησε την Λιθουανία στην 3η θέση, έχοντας έχοντας 12.1 πόντους, 4.1 ριμπάουντ και 4.7 ασίστ μέσο όρο, αλλά και 15.8 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 5.8 ασίστ από την φάση των 16 κι έπειτα. Επιδόσεις που του χάρισαν και μία θέση στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα αναδείχθηκε MVP στο τουρνουά Basketball Without Boarders που διοργανώθηκε από το ΝΒΑ στο Ελσίνκι και συμμετείχαν οι καλύτεροι έφηβοι του κόσμου! Μάλλον έχει αρχίσει ήδη να γίνεται σαφές ότι δεν είναι ένας απλώς “καλός παίκτης”, έτσι;

Την σεζόν που ολοκληρώθηκε ο Άρνας Βελίτσκα αγωνίστηκε στην δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα, η οποία συμμετέχει στην Ισπανική Α2, έχοντας 6.2 πόντους, 2.2 ριμπάουντ και 2 ασίστ μέσο όρο σε 17.7 λεπτά συμμετοχής. Οι Καταλανοί έχουν ξεκαθαρίσει ήδη σε όλους τους τόνους ότι πιστεύουν σε αυτόν, κάτι που φαίνεται και από την επιλογή τους να ρισκάρουν να "χάσουν" τον 20χρονο Σέρβο πόιντ γκαρντ Στεφάν Πένο, τον οποίο έστειλαν στην Άλμπα Βερολίνου. Αυτή είναι η πολυτέλεια που έχει μία ομάδα που διαθέτει στις τάξεις της έναν παίκτη με την προοπτική και το μπασκετικό "ταβάνι" του Βελίτσκα.

Οι Λιθουανοί πιστεύουν ότι ο νεαρός Λιθουανός είναι ο "νέος Γιασικεβίτσιους". Στην Μπαρτσελόνα σίγουρα θα χαιρόντουσαν πολύ να πραγματοποιηθεί αυτή η πρόβλεψη. Μέχρι να δούμε πάντως πώς θα εξελιχθεί ο Βελίτσκα, ας περιμένουμε πρώτα να φτάσει στην κατάλληλη ηλικία για να... βγάλει δίπλωμα. Όλα τα υπόλοιπα θα φανούν στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ