ΜΠΑΣΚΕΤ

Τον Μάιο θα 'χει πρόεδρο η FIBA Europe

Τον Μάιο θα 'χει πρόεδρο η FIBA Europe

Ο Καμίλ Νόβακ ενημερώνει πότεε θα καλυφθεί το κενό του συχωρεμένου Ράφσον, κάθε πότε θα έχουμε Eurobasket και ποια η σχέση της FIBA Europe με τη Euroleague.

Ο Καμίλ Νόβακ τελεί χρέη γενικού γραμματέα στη Fiba Europe, η οποία δεν έχει τακτοποιήσει ακόμα το θέμα με το διάδοχο του συχωρεμένου Όλαφουρ Ράφνσον, στον προεδρικό θώκο. Αυτό ήταν ένα θέμα που τέθηκε, στη συνέντευξη που έδωσε στην ιστοσελίδα sport-express.ru.

" Ήταν για όλους μας σοκ η αιφνίδια απώλεια του. Ήμασταν σε επικοινωνία, λίγο πριν χάσει τη ζωή του. Είχε πολλά πλάνα που ήθελε να κάνει πράξη, πολλές ιδέες για να γίνει το μπάσκετ πιο δημοφιλές. Ήμουν εκείνος που κανόνισε το ταξίδι της σωρού στην πατρίδα του, την Ισλανδία. Είχαμε εκπληκτική σχέση, την οποία πια διατηρώ με την οικογένεια του". Πότε θα εκλεγεί νέος πρόεδρος; "Τον Μάιο. Δεν είναι μυστικό πως υπάρχουν δύο υποψήφιοι: ο Τουργκάι Ντεμιρέλ από την Τουρκία και ο Ντάνιελ Ντιμέβσκι, από τη FYROM. Θα δούμε ποιος θα νικήσει".

Ομολόγησε (ξανά) πως η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει το Eurobasket 2015 "διότι η διοργάνωση πάντα εξαρτάται από την πολιτική και την οικονομία της κάθε χώρας. Η κατάσταση στο συγκεκριμένο έθνος αλλάζει καθημερινά. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους ανθρώπους, στην Ουκρανία και προσπαθούμε να βρούμε κάποιον στην ηγεσία του έθνους". Πότε θα αποφασίσουν για το αν θα αλλάξει η έδρα του Πανευρωπαϊκού ή όχι; " Ξανά, τον Μάιο. Υπάρχουν βέβαια, πολλές ομοσπονδίες που έχουν εκφράσει τη θέληση να αναλάβουν το τουρνουά, εάν η Ουκρανία δεν έχει αυτή τη δυνατότητα".

Ενδέχεται αντί το Eurobasket 2015 να πάρει η χώρα αυτό του 2017; " Υπάρχουν πολλά σενάρια, όπως το να μοιραστεί η Ουκρανία το ερχόμενο πανευρωπαϊκό με κάποια άλλη χώρα. Τώρα όλα είναι θεωρίες. Τον Μάιο θα 'χουμε γεγονότα".

Σε ερώτηση για τη διαφωνία της FIBA και της Euroleague, ως προς το καλεντάρι των διοργανώσεων που αφορούν τις εθνικές (με ματς μέσα στη χρονιά), ενημέρωσε ότι " δεν βλέπω πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Έχω εξαιρετική σχέση με τον Μπερτομέου. Συζητούμε συχνά για όλα. Ακόμα και τώρα, συναντιόμαστε συχνά. Πιστεύω πως η FIBA δεν πρέπει να έχει πόλεμο με τη Euroleague. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως πως οι οργανισμοί πρέπει να αυξήσουν τα έσοδα τους. Κινούμαστε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση".

Κάθε πότε θα έχουμε στο μέλλον Eurobasket; "Κατ' αρχάς, θα υπάρξει αλλαγή στο παγκόσμιο καλεντάρι. Συν μια μείωση στο ενδιαφέρον του κοινού, αποφασίσαμε να μη διεξάγουμε Eurobasket κάθε δυο χρόνια, αλλά κάθε τετραετία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ