ΜΠΑΣΚΕΤ

Το δίλημμα της νέας εποχής: Ντόντσιτς ή Μούσα;

Το δίλημμα της νέας εποχής: Ντόντσιτς ή Μούσα;

Ο Λούκα Ντόντσιτς και ο Ντζανάν Μούσα είναι τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης, αλλά κι αυτά που δείχνουν να τραβούν εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες. Το Sport24.gr συγκρίνει τους δύο wannabe stars του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Λούκα Ντόντσιτς ή Ντζανάν Μούσα; Αυτό είναι το δίλημμα που απασχολεί τους περισσότερους scouts εδώ και μια διετία, αναφορικά με το μεγαλύτερο ταλέντο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αμφότεροι γεννημένοι το 1999, καθιστούν ακόμη πιο εύκολο το έργο των ειδικών σε ό,τι αφορά την προτίμηση για τον κορυφαίο της νέας γενιάς, αυτής που θα μας απασχολήσει για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Από τη μία ο παίκτης που προερχόταν από τα τμήματα υποδομής της Ρεάλ Μαδρίτης δείχνοντας πως μπορεί να κάνει μεγάλη καριέρα, από την άλλη ο πιτσιρικάς που οδήγησε τη Βοσνία στο χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Παίδων του 2015. Ο θόρυβος που δημιούργησε (το λεγόμενο "hype") εκείνο το καλοκαίρι ήταν τόσο μεγάλος, που δεν άργησαν -οι δημοσιογράφοι- να τον αναγάγουν στο μεγαλύτερο ταλέντο που γέννησε η Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια. Δικαιολογημένα βάσει όσων έκανε στη Λιθουανία στη διάρκεια δύο εβδομάδων, αλλά υπερβολικά. Κάτι που αποδείχθηκε στην πορεία.

Βλέπετε, από εκείνες τις ημέρες μέχρι τώρα έχουν αλλάξει πολλά στα scouting reports για τους δύο παίκτες. Ο πρώτος ωρίμασε απότομα, έβαλε πολλά πράγματα στο παιχνίδι του, μα πάνω απ όλα δείχνει να παίζει με πρωτοφανή αυτοπεποίθηση. Ο δεύτερος παραμένει στο ίδιο επίπεδο, αλλά -το κακό είναι ότι- παρουσιάζεται πολλές φορές νευρικός, δεν συγκρατεί τον εαυτό του και το "πληρώνει".

Ο τσακωμός του με τον Μίρζα Τελέτοβιτς στη διάρκεια του αγώνα με τη Ρωσία (για τα προκριματικά του EuroBasket) ήταν μια ένδειξη αυτού, όπως επίσης οι δηλώσεις που έκανε μετά από παιχνίδι με τη φανέλα της Τσεντεβίτα. Τότε που είχε βοηθήσει την κροατική ομάδα να επικρατήσει -για την EuroLeague- της Φενέρμπαχτσε, για να σχολιάσει πως " είναι ωραίο να κερδίζεις την επόμενη ομάδα σου ".

Θέλετε κι άλλα παραδείγματα; Μερικούς μήνες αργότερα προέκυψε η είδηση πως η Τσεντεβίτα αποφάσισε να τον υποβιβάσει στην ομάδα των μικρών, για πειθαρχικούς λόγους. Επισήμως, ο κροατικός σύλλογος αρνήθηκε κάτι τέτοιο, αλλά η φασαρία σχετικά με τη συμπεριφορά του δεν έπαψε να υπάρχει. Κι όπως και να έχει, συνετέλεσε στο να χάσει περισσότερο έδαφος στην "κόντρα" με τον Λούκα Ντόντσιτς.

Ειδικά από τη στιγμή που ο γκαρντ της Ρεάλ Μαδρίτης δείχνει έτοιμος για το υψηλότερο επίπεδο. Όχι "wannabe", έτοιμος! Το αποδεικνύει κάθε εβδομάδα με τα νούμερά του (σ.σ.: εσχάτως έκανε career high με τις 11 ασίστ απέναντι στην Ούνικς Καζάν), τη στιγμή που προσθέτει ωραίες πινελιές στον καμβά του.

Αν τώρα, η σύγκριση αφορά το στατιστικό κομμάτι, θα δούμε ότι η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους δύο είναι σημαντική. Γιατί προφανώς είναι πιο πομπώδες για έναν 16χρονο να έχει την "μπαγκέτα" της Ρεάλ Μαδρίτης σε Ισπανία και EuroLeague, στην οποία μετράει 8.7 πόντους, 4.2 ριμπάουντ και 4 ασίστ ανά αγώνα με το 54.9% στα δίποντα, 41.8% στα τρίποντα και 84.3% στις βολές να καταδεικνύει πως είναι συνεπής στα εκτελεστικά του καθήκοντα.

Αριθμοί που προκαλούν μεγαλύτερη αίσθηση και θαυμασμό από τους 6.8 πόντους, τα 1.5 ριμπάουντ και τις 1.6 ασίστ κατά μέσο όρο του Ντζανάν Μούσα στην Aba Liga. Η διαφορά επιπέδου είναι χαοτική, όπως επίσης ο βαθμός δυσκολίας κάθε αποστολής. Στους όχι και τόσο καλούς αριθμούς του παίκτη της Τσεντεβίτα προσθέστε το γεγονός πως αυτοί δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα σε σχέση με την περσινή αγωνιστική περίοδο, όπου είχε 4.7 πόντους, 2.9 ριμπάουντ και 0.5 ασίστ.

Φωνάζει, κοινώς, το πράγμα πως υπάρχει κίνδυνος να μείνει στάσιμος, ή τουλάχιστον να μην έχει την εξέλιξη που όλοι περίμεναν και προσδοκούσαν. Γιατί με τέτοιους αριθμούς δύσκολο να κερδίσει μια θέση στον α' γύρο του Draft του 2018, στο οποίο τοποθετούνταν προ μερικών μηνών.

Από την άλλη, ο Λούκα Ντόντσιτς βλέπει το όνομά του να υπάρχει ακόμη πιο έντονα γραμμένο στα scouting reports όλων των ομάδων του ΝΒΑ. Σε σημείο που γίνεται λόγος για το αν θα καταφέρει να φτάσει στην κορυφή του Draft την επόμενη χρονιά (2018) ή κάπου εκεί. Γιατί η παρουσία του ως lottery pick θεωρείται δεδομένη.

Μπορεί λοιπόν να αντιστραφεί η κατάσταση; Πολύ δύσκολα, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για δύο παιδιά (μην ξεχνάμε την ηλικία τους) με εντελώς διαφορετικό attitude. Στη μία πλευρά του ρινγκ (Λούκα Ντόντσιτς) ένας πιτσιρικάς που μοιάζει αποφασισμένος να κάνει μεγάλη καριέρα δίχως να μιλάει πολύ, κι από την άλλη (Ντζανάν Μούσα) ένα παιδί που δείχνει τάση να μιλάει περισσότερο εκτός παρκέ, παρά εντός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ