ΜΠΑΣΚΕΤ

Συνάντηση για συμφωνία ή πόλεμο

Συνάντηση για συμφωνία ή πόλεμο

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ συζητάει την Τρίτη στη Mies της Ελβετίας. Συμφωνία ή νέος πόλεμος; Παρόντες Γ.Βασιλακόπουλος από την ΕΟΚ και Γ.Σκινδήλιας από την ΚΑΕ Ολυμπιακός. Τι λένε Ευρωλίγκα και FIBA; Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ

Σε φουλ διεργασίες βρίσκεται το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Πριν από λίγες μέρες η FIBA συναντήθηκε με τις ευρωπαϊκές λίγκες αλλά και την ULEB (την ένωση των λιγκών) ενώ ο Τζόρντι Μπερτομέου συνέχισε τις περιοδείες του, ανά την Ευρώπη, καθώς επισκέφθηκε τόσο το Ισραήλ, όσο και την Αθήνα, όπου είχε συνάντηση με τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο. Την ερχόμενη Τρίτη 3/11, εν τω μεταξύ, προγραμματίστηκε συνάντηση κορυφής στην έδρα της διεθνούς ομοσπονδίας στην Ελβετία, όπου θα' ναι παρόντες αντιπροσωπείες της Ευρωλίγκας, των ομάδων (ανάμεσά τους ο Ολυμπιακός), των ισχυρότερων ομοσπονδιών (παρούσα η ΕΟΚ) και βέβαια της FIΒΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διεθνούς ομοσπονδίας θα υπάρξει συζήτηση για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ, καθώς από τον Ιούλιο έχει κατατεθεί στα υπόψη ομάδων και λιγκών, η πρόταση της FIBA για τη δημιουργία νέας Ευρωλίγκας.

Από την άλλη η Euroleague που φέτοες συμπληρώνει 15 χρόνια αυτονομίας, είναι λίγο δύσκολο να ξαναμπεί σε διαδικασία υποταγής στην FIBA, η οποία, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμη να προτείνει την ξεχωριστή ύπαρξη της Ευρωλίγκας ως οργανισμού, υπό τη δική της αιγίδα. Όλα αυτά, βέβαια, έχουν ξεκινήσει από τη στιγμή που τέθηκε επί τάπητος η ύπαρξη εμβόλιμων υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων, μέσα στη χρονιά.

Κι εδώ βρίσκεται ένα από τα κλειδιά της υπόθεσης. Αν η FIBA επιμείνει να θέλει αγώνες των εθνικών μέσα σε φουλ-σεζόν (δηλαδή Νοέμβριο και Φεβρουάριο) είναι βέβαιο ότι θα βρει σφοδρή αντίσταση από την πλειοψηφία των σωματείων. Παρόλα αυτά η συνάντηση θα γίνει την Τρίτη. Ο Τζόρντι Μπερτομέου θα έχει μαζί του τέσσερα από τα ισχυρότερα κλαμπ της Ευρωλίγκας: Ολυμπιακός (θα ταξιδέψει ο Γιώργος Σκινδήλιας), Ρεάλ Μαδρίτης, Φενέρ και Μιλάνο, που εκπροσωπούν και τα τέσσερα πιο σημαντικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Γι αυτό το λόγο θα πάρουν μέρος στη σύσκεψη και οι πρόεδροι των αντίστοιχων ομοσπονδιών: Γιώργος Βασιλακόπουλος (Ελλάδα), Τζιοβάνι Πετρούτσι (Ιταλία), Χοσέ Λουίς Σάεθ (Ισπανία). Παρόντες επίσης ο Τούρκος πρόεδρος της FIBA Europe, Τουργκάι Ντεμιρέλ και φυσικά ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπαουμαν.

Τι λένε Μπερτομέου-Μπάουμαν

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ και στη συνέντευξη που έδωσε, παρόντος και του Σιμόν Μισράχι, ο Τζ.Μπερτομέου ρωτήθηκε για τις κινήσεις και τις φιλοδοξίες της FIBA να αναλάβει ξανά τα ηνία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η απάντησή του ήταν η εξής: " Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη φήμη ότι η FIBA ήταν πολύ ενεργή τους τελευταίους μήνες στέλνοντας μηνύματα παντού, ότι είναι έτοιμη να πάρει τη διοργάνωση. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο προέρχεται από την δική μας διαφωνία για το καλεντάρι και τα περίφημα παράθυρα των εθνικών ομάδων, στη διάρκεια των διοργανώσεων των συλλόγων. Έτσι, μπορεί να πιστεύουν ότι αν αναλάβουν την Ευρωλίγκα, θα έχουν λύσει και το πρόβλημα με το καλεντάρι. Το μόνο, που μπορώ να πω ειναι ότι τα κλαμπ έστειλαν ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα τον περασμένο Ιούλιο. Ότι εργάζονται πολύ σκληρά τα τελευταία 15 χρόνια για να χτίσουν την Ευρωλίγκα και δεν υπάρχει λόγος να τα παρατήσουν και να κάνουν πίσω. Να επιστρέψουν, δηλαδή, στο σύστημα που υπήρχε πριν από 15-20 χρόνια. Αυτή είναι η θέση μας. Είμαι αισιόδοξος ότι η FIBA θα βρει χώρο για την συζήτηση των λύσεων, σε ό,τι αφορά στο καλεντάρι κλπ. Και νομίζω ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξει έδαφος για συμφωνία".

Μιλώντας, λίγο πριν από την έναρξη της φετινής Euroleague, ο Μπερτομέου είχε δηλώσει στον Στέφανο Τριαντάφυλλο: " Η ΦΙΜΠΑ δεν δείχνει κανένα σημάδι διάθεσης για αλλαγή του συγκεκριμένου project. Επιμένει για το καλεντάρι και την διεξαγωγή των προκριματικών κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στο Ευρωμπάσκετ. Είχαν συναντήσεις μεταξύ τους και με διάφορους φορείς, αλλά ουδέποτε από το ξεκίνημα έθεσαν το θέμα προς συζήτηση. Απλά επικοινωνούσαν τις αποφάσεις τους. Ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία να καθίσουμε μαζί τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παρουσιάσαμε από τη μεριά μας κάποιες εναλλακτικές, αλλά δεν μας απάντησαν καν. Φάνηκε ότι δεν έχουν τέτοια επιθυμία"

Αλλά η FIBA επιμένει στο να προτείνει το δικό της μοντέλο. Και εν όψει της συνάντησης της ερχόμενης Τρίτης ο Πάτρικ Μπάουμαν έκανε την εξής δήλωση: "Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους εκπροσώπους των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων στο “σπίτι του μπάσκετ” και να ανοίξουμε επισήμως ένα δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους. Η FIBA εκτιμά απεριόριστα τη στήριξη που δίνουν και διατηρούν το μπάσκετ στο υψηλό επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια. Ανυπομονούμε να ακούσουμε τις απόψεις τους αναφορικά με τη νέα διοργάνωση που θέλουμε να δημιουργήσουμε, αλλά και άλλες ενδιαφέρουσες απόψεις, δείχνοντας πως η FIBA έχει αλλάξει και αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε να ξεκινήσουν εποικοδομητικές συζητήσεις για το μπάσκετ του ευρωπαϊκού επαγγελματικού μπάσκετ, ενώ παράλληλα είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε ομοσπονδίες χωρών αλλά κι άλλους ενδιαφερόμενους να επιθυμούν την αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων.

Στο πλευρό μας έχουμε στρατηγικούς εταίρους, καθώς η FIBA επιθυμεί να πάει στο επόμενο επίπεδο τις διασυλλογικές διοργανώσεις στην Ευρώπη, περιλαμβάνοντας περισσότερες περιοχές, αναπτύσσοντας αρμονικά τους συλλόγους, αλλά και την μπασκετική οικογένεια στο σύνολό της"

Ευρωλίγκα με 16 ομάδες (σίγουροι Ολυμπιακός-ΠΑΟ)

Στην ανακοίνωσή της η FIBA θυμίζει ότι έχει προτείνει ήδη ένα νέο πρωτάθλημα 16 ομάδων (σε σύστημα μινι-πρωταθλήματος δηλαφή 30 αγωνιστικών, με τους οκτώ πρώτους να μπαίνουν σε πλέι-οφ και τους τέσσερις νικητές να προκρίνονται στο φάιναλ-φορ) με κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και μπάτζετ 30 εκατομμυρίων δολαρίων για τους συμμετέχοντες. Οι σύλλογοι θα διοικούν τη νέα διοργάνωση μέσω ενός συμβουλίου και κάθε σύλλογος θα έχει εγγυημένα έσοδα, μπόνους εμφανίσεων και μερίδια μετοχών. Θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν το πώς θα διαχειρίζονται τα κέρδη τους, υπό τις αρχές του Financial Fairplay τονίζεται, ενώ οι αγώνες θα διεξάγονται μεσοβδόμαδα και όχι Παρασκευή ώστε να μη θίγονται τα εθνικά πρωταθλήματα.

Οκτώ εγγυμένες θέσεις έχουν δοθεί σε κορυφαίες ομαδες της διοργάνωσης: Μπαρτσελόνα, Ρεάλ (Ισπανία), Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός (Ελλάδα), Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία), Εφές, Φενέρ (Τουρκία). Τέσσερις θέσεις θα προκύψουν από τα πρωταθλήματα Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Λιθουανίας, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις θέσεις θα δοθούν από την προκριματική φάση στην οποία θα πάρουν μέρος ομάδες από 28 λίγκες, με τουλάχιστον 23 εθνικά πρωταθλήματα να αντιπροσωπεύονται.

Ένα τέτοιο τουρνουά, βέβαια, αν δεχθούμε ότι υα υπάρξουν και προκριματικά (προφανώς αρχές Οκτωβρίου) απαιτεί 34 εβδομάδες για κανονική περίοδο, πλέι-οφ (best of three) και φάιναλ-φορ. Πότε και πώς θα χωρέσουν οι ... εθνικές ομάδες; Η FIBA προτείνει μια Ευρωλίγκα πιο μεγάλη κι απ' αυτήν που γίνεται τώρα!

Περισσότερα, πάντως, και πολύ πιο ενδιαφέροντα θα μάθουμε την ερχόμενη Τρίτη από την ωραία Ελβετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ