ΜΠΑΣΚΕΤ

Σέρχιο Γιουλ: Ο Iron Man "λύγισε"

Spains Sergio Llull (23) celebrates a score against Lithuania during a men's basketball game at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Saturday, Aug. 13, 2016. (AP Photo/Eric Gay)
Spains Sergio Llull (23) celebrates a score against Lithuania during a men's basketball game at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Saturday, Aug. 13, 2016. (AP Photo/Eric Gay) AP

Ο Σέρχιο Γιουλ έχει παίξει περισσότερους αγώνες από κάθε άλλον παίκτη στην Ευρώπη την τελευταία τρiετία. Άλλοι 5 παίκτες της Ρεάλ στη πρώτη 10αδα, στην οποία υπάρχουν και δύο Έλληνες. Δείτε τα νούμερα που, πραγματικά, ζαλίζουν.

Οι παίκτες και οι προπονητές χρησιμοποιούν συχνά την λέξη “κούραση” για να εξηγήσουν τους λόγους που οι παίκτες τραυματίζονται ή δεν αποδίδουν. Ενίοτε αυτό θεωρείται δικαιολογία. Ενίοτε όμως είναι η απόλυτη αλήθεια.

Ο Σέρχιο Γιουλ ίσως αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο σταρ της Ρεάλ και της Ισπανίας είδε το γόνατό του να τον “προδίδει” στο φιλικό με το Βέλγιο πριν μερικές ημέρες, τραυματίστηκε σοβαρά και θα μείνει εκτός δράσης για 6-9 μήνες. Το σοκ ήταν και είναι τεράστιο. Ο Γιουλ έμοιαζε ανίκητος όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν ο “Iron Man” του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Όπως αποδείχθηκε ωστόσο, ακόμα και αυτός μπορούσε να λυγίσει. Και οι αριθμοί του το αποδεικνύουν.

Τα τελευταία τρία χρόνια ο Γιουλ έχει πάρει μέρος σε συνολικά 247 αγώνες σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο! Όχι, δεν είναι τυπογραφικό λάθος: Από το καλοκαίρι του 2014 κι έπειτα ο σταρ της Ρεάλ πήρε μέρος σε 247 αγώνες, χωρίς να έχουν υπολογιστεί τα φιλικά παιχνίδια! Με έναν απλό – έστω και... μπακαλίστικο – υπολογισμό, αυτό σημαίνει ότι βάσει αριθμών εδώ και τρία χρόνια έπαιζε έναν αγώνα ανά 4 1/2 μέρες!

Το παράδειγμα του Γιουλ είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει το Sport24.gr μία μεγάλη έρευνα, που θέμα της ήταν το σύνολο των αγώνων που έχουν δώσει οι παίκτες των μεγαλύτερων Ευρωπαίκών ομάδων – που κατά τεκμήριο δίνουν τα περισσότερα παιχνίδια κάθε χρόνο – την τελευταία τριετία. Και η αλήθεια είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα αυτής της έρευνας... σοκάρει.

Βάσει λοιπόν αυτής της έρευνας, προέκυψε ότι τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχουν 20 παίκτες οποίοι έχουν αγωνιστεί σε περισσότερα από 200 παιχνίδια και άλλοι πέντε που έχουν “σπάσει” το φράγμα των 190 αγώνων! Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι Σέρχιο Ροντρίγκεθ και Ντάριο Σάριτς, οι οποίο την σεζόν που ολοκληρώθηκε αγωνίστηκαν στο ΝΒΑ έπειτα από δύο εξαντλητικές σεζόν στην Ευρώπη, έχοντας και αυτοί +200 αγώνες στο ενεργητικό τους.

Σε αυτή την έρευνα προέκυψαν βέβαια κι άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Όπως το γεγονός ότι στην πρώτη 6αδα βρίσκει κάποιος 5 παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην Ρεάλ (Γιουλ, Ρέγιες, Ροντρίγκεθ, Ματσιούλις, Κάρολ) και συνολικά 8 παίκτες που έχουν περάσει από το Ισπανικό πρωτάθλημα, όπως και ότι στην 9η και την 10η θέση συναντάμε δύο Έλληνες: Τον Νικ Καλάθη και τον Γιάννη Μπουρούση, οι οποίοι έχουν αγωνιστεί σε 223 και 220 αγώνες αντίστοιχα τα τρία τελευταία χρόνια με τις ομάδες τους και την Εθνική Ανδρών! Και, επειδή χρειάζεται να αναφερθεί ξανά αυτό: Σε αυτούς τους αριθμούς δεν έχουν υπολογιστεί τα φιλικά παιχνίδια!

Ειναι δεδομένο ότι η επιβάρυνση που έχουν δεχθεί τα κορμιά αυτών των παικτών είναι τεράστια, κάτι που εξηγεί το γεγονός ότι όλο και πιο συχνά εξετάζεται από τις ευρωπαϊκές ομάδες το σενάριο να ξεκουράζουν παίκτες τους σε κάποια παιχνίδια - όπως δηλαδή στο ΝΒΑ - ενώ αυτό εξηγεί και γιατί αρκετοί παίκτες επιλέγουν πλέον να απέχουν από τις υποχρεώσεις των εθνικών τους ομάδων. Ευχή όλων είναι κάποια στιγμή να βρεθεί ένας τρόπος ώστε όλοι να μείνουν ικανοποιημένοι και - το κυριότερο - υγιείς.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την λίστα με τους 25 παίκτες που έχουν πάρει μέρος στους περισσότερους αγώνες στην Ευρώπη την τελευταία τριετία:

1. Σέρχιο Γιουλ: 247 αγώνες

2. Φελίπε Ρέγιες: 246 αγώνες

3. Νίκολα Κάλινιτς: 244 αγώνες

4. Σέρχιο Ροντριγκεθ: 238 αγώνες

5Γιόνας Ματσιούλις: 234 αγώνες

6. Τζέι Σι Κάρολ: 233 αγώνες

7. Άντε Τόμιτς 232 αγώνες

8. Γκουστάβο Αγιον: 228 αγώνες

9. Νικ Καλάθης: 223 αγώνες

10. Γιάννης Μπουρούσης: 220 αγώνες

11. Τσέντι Οσμάν: 214 αγώνες

12. Κιμ Τιλι: 214 αγώνες

13. Γιάκα Μπλάζιτς: 209 αγώνες

14. Ντάριο Σάριτς: 209 αγώνες

15. Βαγγέλης Μάντζαρης: 208 αγώνες

16. Μπόμπι Ντίξον: 206 αγώνες

17. Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς: 205 αγώνες

18. Κάιλ Χάινς: 204 αγώνες

19. Αντρέι Βοροντσέβιτς: 204 αγώνες

20. Μπράιαν Ντάνστον: 204 αγώνες

21. Στέφαν Γιοβιτς: 203 αγώνες

22. Ντάνιελ Τάις: 202 αγώνες

23. Γιαν Βέσελι: 198 αγώνες

24. Μίλος Τεόντοσιτς: 198 αγώνες

25. Οθέλο Χάντερ: 197 αγώνες

(AP Photo/Eric Gay)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ