ΜΠΑΣΚΕΤ

Σε φάση... ανοικοδόμησης, Λοκομοτίβ και Λαμποράλ

Η Λοκομοτίβ Κουμπάν και η Λαμποράλ Κούτσα εξέπληξαν άπαντες πέρσι στην Euroleague, αλλά το καλοκαίρι βλέπουν τον έναν παίκτη μετά τον άλλον να αποχαιρετά. Το Sport24.gr συγκεντρώνει τη μακρά λίστα όσων αποχώρησαν, εστιάζοντας στο limit up που σημείωσαν οι μετοχές τους.

Το βράδυ της 26ης Απριλίου η Λοκομοτίβ Κούμπαν, κάνοντας ένα τρομερό τέταρτο δεκάλεπτο με επιμέρους σκορ 23-5, παίρνει την τρίτη της νίκη απέναντι στην Μπαρτσελόνα και μαζί το εισιτήριο για το Final Four του Βερολίνου.

Οι Μάλκολμ Ντιλέινι, Κρις Σίνγκλετον, Άντονι Ράντλοφ, Ντοντέι Ντρέιπερ και Βίκτορ Κλαβέρ έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην τεράστια επιτυχία της ρώσικης ομάδας και πανηγυρίζουν μαζί με τον Γιώργο Μπαρτζώκα το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία της "Λόκο". Πλέον όμως ουδείς εξ αυτών βρίσκεται στο Κράσνονταρ.

Από τη στιγμή που η Λοκομοτίβ Κούμπαν δεν συμπεριελήφθη στη λίστα των ομάδων με τα δεκαετή συμβόλαιο στην Euroleague, και εν συνεχεία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στη νέα διοργάνωση είτε μέσω της κατάκτησης της Euroleague είτε περνώντας στους τελικούς της VTB League, ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα μεγάλα αστέρια της θα αναζητήσουν άλλη ομάδα. Κάποια που να μπορεί να καλύψει τόσο τη φιλοδοξία όσο και το -πολύ μεγάλο πλέον- κασέ τους.

Ψηλοί σε... limit up

Ο Κρις Σίνγκλετον ήταν ο πρώτος που "κούνησε μαντίλι" καθώς λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της σεζόν υπέγραψε συμβόλαιο για να παίξει στην Κίνα μέχρι τον Αύγουστο, ενώ από τη νέα αγωνιστική σεζόν θα τον δούμε να αγωνίζεται με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο 26χρονος φόργουορντ/σέντερ ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη για λογαριασμό της "Λόκο" τον Σεπτέμβριο του 2015 και βοήθησε τα μέγιστα με τα γρήγορα για το ύψος του πόδια, το καλό μακρινό του σουτ και τη δυνατότητα του να παίζει στα πόδια τους αργοκίνητους αντίπαλους σέντερ. Ενδεικτικό της εκτίναξης που σημείωσαν οι μετοχές του στο μπασκετικό χρηματιστήριο τον τελευταίο χρόνο, είναι πως στη ρωσική ομάδα αμειβόταν με 400.000 ευρώ το χρόνο και τη νέα αγωνιστική σεζόν θα λάβει από τους "πράσινους" το ποσό του 1.200.000 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για... αύξηση της τάξεως του 300%!

Ο έτερος Αμερικανός ψηλός, Άντονι Ράντολφ, εντάχθηκε στο ρόστερ της Λοκομοτίβ πριν δύο καλοκαίρια, ελπίζοντας να βρει στο Κράσνονταρ τη δική του Ιθάκη. Βλέπετε ο Ράντολφ ήταν το Νο14 του ντραφτ το 2008. Την πρώτη τετραετία κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες, αποδεικνύοντας την ποιότητά του, εν μέσω ωστόσο πολλών ερωτηματικών για την όρεξη του για δουλειά και τη συμπεριφορά του. Τα επόμενα δύο χρόνια η καριέρα του είχε πάρει την κατιούσα και έτσι ο πανύψηλος (2μ13) φόργουορντ/σέντερ πήρε την απόφαση να έρθει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Λοκομοτίβ Κουμπάν. Η απόφαση αυτή αποδείχτηκε λυτρωτική για την καριέρα του, έκανε δύο γεμάτες σεζόν σε VTB League αλλά και σε Εurocup, Euroleague, έχοντας μάλιστα 14.5 πόντους ανά παιχνίδι στην Euroleague. Μετά από όλα αυτά, ανταμείφθηκε -με το παραπάνω- για τις δύο καλές του σεζόν αφού υπέγραψε στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 1.700.000 ευρώ για ένα χρόνο , αφήνοντας τη Λοκοκομοτίβ με την ανάμνηση πως είχε στις τάξεις της έναν τόσο ταλαντούχο παίκτη.

Η χρονιά της ζωής του

Η συνέχεια ήρθε με τον πρώτο της σκόρερ στην περσινή Euroleague, Μάλκολμ Ντιλέινι. Ο 27χρονος γκαρντ αποφάσισε να απαρνηθεί τα εκατομμύρια της Μπαρτσελόνα για να κάνει ένα βήμα παραπάνω στην καριέρα του, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο έναντι 8.100.000 δολαρίων με τους Ατλάντα Χοκς (τα 5.000.000 δολάρια είναι πλήρως εγγυημένα), ώστε να παίξει για πρώτη φορά στην καριέρα του στο NBA. O Αμερικανός πάντως ακόμα και στην περίπτωση που δεν έβρισκε ομάδα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, δύσκολα θα έμενε κάτοικος Κράσνονταρ καθώς το συμβόλαιο του είχε εκπνεύσει και για την απόκτηση του είχε εκφράσει ενδιαφέρον σχεδόν όλη η Ευρώπη.

Πίσω στην Ισπανία

Ο Ντοντέι Ντρέιπερ ερχόταν από τον πάγκο και με την εμπειρία του πρόσφερε σιγουριά αναλαμβάνοντας να ηρεμήσει το παιχνίδι της Λοκομοτίβ, όταν οι υπερταλαντούχοι συμπαίκτες του παίζανε με σπασμένα τα φρένα. Ο έμπειρος guard είχε 6.5 πόντους ανά παιχνίδι αλλά όταν του ζητήθηκε στον ημιτελικό του Final Four να βγει μπροστά και να σκοράρει, ο Ντρέιπερ πήρε το όπλο του και φιλοδώρησε με 17 πόντους το καλάθι της ΤΣΣΚΑ που όμως δεν αποδείχτηκαν αρκετοί. Ο Ντρέιπερ εξακολουθεί να αποτελεί μια ποιοτική back-up λύση για οποιαδήποτε ομάδα της Euroleague, πράγμα που αναγνώρισε η Ρεάλ κάνοντας τον δικό της για μια ακόμα φορά (είχε αγωνιστεί στους Μαδριλένους τη διετία 2012-'14).

Ο Βίκτορ Κλαβέρ μπορεί να μην σκόραρε όσο ο Ντιλέινι ή ο Ράντολφ, αλλά ήταν ένα εξίσου σημαντικό εργαλείο στη φαρέτρα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο 27χρονος έπαιζε με ευκολία τόσο στο 4 όσο και στο 3, σούταρε με εξαιρετικά ποσοστά πίσω από τα 6,75 μ. (40%) και μάζευε 5,9 ριμπάουντ ανά παιχνίδι στην Euroleague αποδεικνύοντας ότι είναι ένας ποιοτικός φόργουορντ που μπορεί να προσφέρει πολλές λύσεις. Ο Κλαβέρ βρέθηκε μια ανάσα από τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, αλλά η Μπαρτσελόνα πλήρωσε στη Βαλένθια, που διατηρούσε τα δικαιώματα του στην Ισπανία, 2.000.000 ευρώ κάνοντας τον δικό της. Η επιθυμία του παίκτη για επιστροφή στην Ισπανία ήταν δεδομένη καθώς είχε προσπαθήσει και πέρυσι να επιστρέψει στη χώρα του, για λογαριασμό της Λαμποράλ τότε, αλλά η Βαλένθια είχε βάλει φρένο στην ολοκλήρωση της μεταγραφής.

Mes que un... entrenador

Ο Ισπανός φόργουορντ θα βρει στη Βαρκελώνη τον προπονητή του στη Λοκομοτίβ, Γιώργο Μπαρτζώκα, ο οποίος αντικατέστησε τον Τσάβι Πασκουάλ στον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Σε αντίθεση με όλους του παίκτες που αναφέραμε, ο Έλληνας coach είχε συμβόλαιο με τους Ρώσους και για τη νέα σεζόν. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τη Μπαρτσελόνα από το να τον αποκτήσει, αφού οι Καταλανοί έδωσαν στη Λοκομοτίβ το buy out ώστε να σπάσουν το συμβόλαιό του. Ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατάφερε να κατακτήσει τη Euroleague είναι ο πρωτομάστορας της μεγάλης επιτυχίας της Λοκομοτίβ Κούμπαν και βρίσκεται αδιαμφισβήτητα πλέον στην ελίτ των Ευρωπαίων προπονητών.

Η επόμενη μέρα

Το κενό που αφήνει ο Γιώργος Μπαρτζώκας καλείται να καλύψει ο Φώτης Κατσικάρης. Το κενό όμως που αφήνουν όλοι αυτοί οι παίκτες είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορεί να καλυφθεί. Οι προσδοκίες βέβαια τη νέα χρονιά είναι αντικειμενικά χαμηλότερες καθώς η Λοκομοτίβ Κούμπαν θα αγωνίζεται στο Eurocup. Ο Φώτης Κατσικάρης πάντως πρέπει να "χτίσει" μια ομάδα από την αρχή και αυτό σίγουρα μόνο εύκολο δεν είναι.

Πέρα από τους μεγάλους αστέρες που αναφέραμε, από την ομάδα έφυγε και ο Σεργκέι Μπίκοφ που πέρυσι υπήρξε αρχηγός της "Λόκο". Στο ρόστερ αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας κορμός Ρώσων παικτών, καθώς και ο Αυστραλός Ράιαν Μρόκχοφ μαζί με τον Αμερικάνους Ματτ Τζάνινγκ και τον άρτι αφιχθέντα Μάρντι Κόλλινς.

Ο Φώτης Κατσικάρης αναμένεται να κάνει ορισμένες ακόμα κινήσεις προκειμένου να συμπληρώσει το παζλ της νέας χρονιάς. Ωστόσο τα κομμάτια που θα προστεθούν σίγουρα δεν θα είναι του διαμετρήματος των κομματιών που έφυγαν.

Λαμποράλ Κούτσα

Σε καλύτερη κατάσταση, αλλά επίσης σε περίοδο ...ανοικοδόμησης, βρίσκεται η έτερη έκπληξη της περσινής Euroleague, Λαμποράλ Κούτσα. Οι Βάσκοι έχουν υπογράψει δεκαετές συμβόλαιο με τη διοργανώτρια αρχή και θα συμμετέχουν και τη νέα σεζόν στη Euroleague. Ωστόσο από τη μία οι παίκτες που πρωταγωνίστησαν στην περσινή πορεία της Λαμποράλ έχουν ήδη αποχαιρετήσει ή σκέφτονται να το πράξουν και από την άλλη ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς είναι ο νέος προπονητής της Αναντολού Εφές.

Οι αποχωρήσεις

Ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Μάικ Τζέιμς έχουν φορέσει ήδη τα "πράσινα". Ο Έλληνας σέντερ θα λάβει το ποσό των 2.500.000 για την επόμενη διετία, την ώρα που στη Βιτόρια έπαιρνε 400.000 ευρώ, ενώ ο Μάικ Τζέιμς αμειβόταν με 300.000 ευρώ το χρόνο από τους Βάσκους και από το "τριφύλλι" για τη σεζόν 2016-'17 θα πάρει 1.000.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Ντάβις Μπερτάνς έκανε το υπερατλαντικό "άλμα" και θα παίζει τη νέα χρονιά με τη φανέλα των Σαν Αντόνιο Σπερς. Η περίπτωση του Ντάριους Άνταμς ενδιαφέρει πολλές ευρωπαϊκές ομάδες, με το συμβόλαιο του να έχει λήξει αλλά τη Λαμποράλ Κούτσα να διατηρεί τα δικαιώματα του επί ισπανικού εδάφους. Όσον αφορά τον Άνταμ Χάνγκα, ο Ούγγρος φόργουορντ έχει συμβόλαιο και για την επόμενη χρονιά, η περίπτωσή του όμως εξετάζεται σοβαρά από τη Μπαρτσελόνα.

Η νέα ομάδα

Οι Φαμπιάν Κοζέρ, Γιάκα Μπλάζιτς, Κιλιάν Τιγι, Τόρνικε Σενγκέλια και Ιλιμάνε Ντιοπ λογικά θα βρίσκονται στο ρόστερ και τη νέα σεζόν. Ο νέος προπονητής της ομάδας, Αλόνσο Σίτο, έχει έναν βασικό κορμό παικτών πάνω στον οποίο έχει αρχίσει να χτίζει τη νέα Λαμποράλ Κούτσα.

Η αρχή των νέων αφίξεων στη Βιτόρια έγινε με τους Γιοχάνες Βόιτγκμαν και Ράφα Λουθ. Η κίνηση ωστόσο που έδειξε ότι οι άνθρωποι της Λαμποράλ δεν πρόκειται να χαμηλώσουν τον πήχη τη νέα σεζόν ήταν η απόκτηση του εσχάτως αναγεννημένου Ροντρίκ Μπομπουά.

Όταν ανακοινώθηκε και η μεταγραφή του Αντρέα Μπαρνιάνι, τότε πειστήκαμε απολύτως πως οι Βάσκοι έχουν πολύ υψηλές βλέψεις για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Ο Ιταλός ψηλός μπορεί τα τελευταία χρόνια να ταλαιπωρείται από συχνούς τραυματισμούς, είναι βέβαιο ωστόσο πως αν είναι υγιής μπορεί να κάνει τη διαφορά στη Euroleague.

Η διάθεση και τα χρήματα ώστε να διατηρηθεί η ομάδα στο πιο υψηλό επίπεδο της Ευρώπης φαίνεται πως υπάρχουν. Το στοίχημα όμως που καλείται να κερδίσει ο Αλόνσο Σίτο είναι να "χτίσει" μια ομάδα σχεδόν από την αρχή. Σε αντίθεση με τη Λοκομοτίβ Κούμπαν τα "υλικά" για να κάνει ακόμα και αντίστοιχη με την περσινή πορεία υπάρχουν.

Το κατά πόσο όμως η Λαμποράλ Κούτσα θα εκπληρώσει τους φετινούς της στόχους εξαρτάται πρώτα από τη δουλειά του Αλόνσο, που πρέπει να δώσεις ρόλους σε νέους και παλιού; και να βρει τη νέα ταυτότητα της ομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ