ΜΠΑΣΚΕΤ

Ραζνάτοβιτς: "Εγώ βρίσκω προτάσεις, οι παίκτες αποφασίζουν πού θα υπογράψουν"

Ραζνάτοβιτς: "Εγώ βρίσκω προτάσεις, οι παίκτες αποφασίζουν πού θα υπογράψουν"

Ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς έδωσε εκτενή συνέντευξη σε σερβική εφημερίδα και μίλησε για τη σχέση που δεν έχει με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, για τη συνεργασία που έγινε φιλία με τον Βασίλη Σπανούλη και για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί με τα 20α γενέθλια του πρακτορείου εκπροσώπησης παικτών Beobasket και το παιχνίδι που θα διεξαχθεί στη Beogradska Arena, παρουσία των μεγαλύτερων πελατών του Μίσκο Ραζνάτοβιτς, με τον Βασίλη Σπανούλη να είναι φυσικά ο πρωταγωνιστής. Χαρακτηριστικά, παραμονή του ματς θα γίνουν τα εγκαίνια του γηπέδου που οικοδόμησε ο Ραζνάτοβιτς στο Βελιγράδι και θα φέρει το όνομα του αρχηγού του Ολυμπιακού.

Ο Σέρβος δικηγόρος/μάνατζερ μίλησε στη Sportski Zurnal για αυτό που έχει οικοδομήσει, αλλά και για πολλά άλλα πράγματα. Όπως; Μια ερώτηση ήταν η "δεν είναι μυστικό πως μετά τη μετακόμιση του Σπανούλη στον Ολυμπιακό, δεν μιλάτε με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Είναι κάτι που μετανιώνετε;". Αυτό που απάντησε, ήταν ότι "δ εν συμφωνώ με την άποψη που θέλει να μην έχω μιλήσει μαζί του. Η πραγματικότητα είναι πως εκείνος δεν θέλει να μου μιλά. Αν κάποιος δεν με συμπαθεί, δεν σημαίνει αυτόματα πως και εγώ δεν τον αγαπώ. Ο Ομπράντοβιτς είναι ένας κόουτς που χαρακτήρισε το παιχνίδι, αυτός που έζησε τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Είναι καλός άνθρωπος, με τον οποίον έχω περάσει πολλές ώρες εκτός γηπέδων και έχουμε απολαύσει μαζί κάποιες από τις χαρές της ζωής. Κάτι που δεν σβήνει το γεγονός ότι οι σχέσεις μας έχουν διαταραχτεί. Δυστυχώς, ο θυμός είναι μέρος της δουλειάς μας. Ακόμα και σήμερα δεν πιστεύω ότι έκανα κάτι λάθος. Αυτό που έκανα ήταν η δουλειά μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ειλικρινά ελπίζω ότι στα επόμενα χρόνια θα μπορέσουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να μιλήσουμε για όλα. Οι πολύ "φτωχές" μας σχέσεις δεν έχουν επηρεάσει το επαγγελματικό κομμάτι, αφού μπορώ και συνεργάζομαι με ομάδες τις οποίες κοουτσάρει. Από εκεί και πέρα, είναι ΟΚ αν ο πολυνίκης κόουτς δεν θέλει να πηγαίνει για ένα ποτό με τον ατζέντη που 'χει τους περισσότερους παίκτες στη Euroleague (γελάει)".

Όταν τον ρώτησαν ποιος είναι ο καλύτερος κόουτς που εκπροσωπεί, είπε χωρίς σκέψη "ο Ίβκοβιτς, χωρίς αμφιβολία", ενώ στην καλύτερη πεντάδα παικτών έβαλε τους " Σπανούλης, Πρέλντζιτς, Σάριτς, Τελέτοβιτς και Πέκοβιτς".

Σε ερώτηση για το πώς έγινε πελάτης του ο Σπανούλης, εξήγησε ότι " ο Όλιβερ Πόποβιτς ευθύνεται για αυτή τη συνεργασία. Ήταν πελάτης μου, όταν έπαιζε με τον Σπανούλη στο Μαρούσι και ήταν η εποχή που ο Βασίλης ήθελε να αλλάξει εκπρόσωπο. Του άρεσε η σχέση που είχα με τον Όλιβερ, αλλά και τον Σμίλιανιτς που ήταν στο ίδιο ρόστερ. Ο Όλιβερ λοιπόν, του πρότεινε να μιλήσουμε και έτσι ξεκίνησαν όλα. Δεν υπάρχει τρόπος να ευχαριστήσω αρκετά τον Πόποβιτς, για αυτό που έγινε. Ήταν ο πρώτος ξένος πελάτης που είχα και από την αρχή "χτίσαμε" πολλή καλή σχέση. Έως τότε δεν σκεφτόμουν πως μπορώ να εκπροσωπήσω αυτόν τον παίκτη. Ήταν ένας νεαρός ταλαντούχος αθλητής του Αμαρουσίου και εγώ ένας φέρελπις μάνατζερ. Αμφότεροι δουλέψαμε με τρελή διάθεση, για να επιτύχουμε και είχαμε τεράστιο ενθουσιασμό για τη δουλειά μας. Αυτά μας οδήγησαν προφανώς, εδώ που είμαστε σήμερα. Οι δυο καριέρες είχαν παράλληλη πορεία, ενώ η φιλία αναπτύχθηκε με τους ίδιους ρυθμούς. Είναι το trademark του γραφείου μας, αλλά και της Euroleague".

Φανταζόταν ποτέ πως θα φτάσει εδώ που είναι τώρα; " Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα. Ειλικρινά, αν κάποιος μου έλεγε πριν 20 χρόνια πως θα ζήσω το 50% εξ όσων έχουν γίνει, θα έβαλα όλα τα λεφτά μου στο αντίθετο σενάριο. Θα έλεγα ότι είναι απίθανο".

Πώς του ήλθε η ιδέα να γίνει εκπρόσωπος παικτών; " Ήταν κάτι που δεν είχα σκεφτεί, ώσπου ο Βλάντισλαβ Ραντοσάβλιεβιτς, συνεργάτης της Zurnal και γείτονας και καλός μου φίλος, τότε, σκέφτηκε αυτήν την ιδέα. Έγινε ξεκάθαρο πως οι παίκτες χρειάζονται νομική εκπροσώπηση. Οπότε, ως δικηγόρος θα βοηθούσα τους παίκτες στα συμβόλαια που υπέγραφαν, ώστε να αποφύγουν τυχόν συγχύσεις. Σύντομα κατάλαβα ότι υπήρχαν προοπτικές και κάποια στιγμή αφοσιώθηκα στο Βeobasket -γιατί για χρόνια δούλευα και στα δικαστήρια παράλληλα".

Όταν πήγε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς στην ΤΣΣΚΑ ήταν που το γραφείο του απογειώθηκε. " Τότε αποδείξαμε πως είμαστε έτοιμοι για μεγάλες μεταγραφές. Μετά εκείνη την περίοδο, ουδείς αμφέβαλε για τις ικανότητες και την ποιότητα της δουλειάς μας".

Ξεκαθάρισε ότι " δεν παίρνουμε τις αποφάσεις, εκ μέρους των παικτών μας. Εμείς δημιουργούμε τις ευκαιρίες και κάνουμε τις προτάσεις μας. Οι αποφάσεις όμως, ανήκουν στους παίκτες και συχνά είναι λάθος. Αν τους αφήνω να κάνουν λάθη; Κάποιες φορές, ναι". Τι ρόλο παίζουν οι γονείς; " Δεν θέλω να μιλήσω γενικά. Υπάρχουν καλοί και κακοί γονείς, αλλά υπάρχει και δόση υπερβολής. Οφείλω να καταλαβαίνω τα συναισθήματα τους, μέχρι το σημείο φυσικά, που η αγάπη τους για τα παιδιά τους γίνεται παθολογική. Αν και αυτό είναι σπάνιο".

Οι κακοήθεις (βλ. ανταγωνιστές) λένε πως πια δεν έχει χρόνο να ασχολείται με όλους το ίδιο. " Δεν ασχολούμαι με αυτούς που διαρρέουν τις φήμες, γιατί όντως είναι πολυάσχολος". Στόχος του είναι " να αυξήσω τον αριθμό των παικτών μας στο ΝΒΑ. Τώρα έχουμε έξι και ελπίζουμε πως του χρόνου θα γίνουν οκτώ του χρόνου και μέσα στα επόμενα χρόνια να φτάσουμε τους 15".

Στο πελατολόγιο του είναι και δυο ποδοσφαιριστές " γιατί ήταν θέμα συγκυριών. Με τον Άντιτς έχουμε οικογενειακούς δεσμούς. Με τον (νεαρό) Ρίστιτς, είδα πως έχει τεράστιες ικανότητες και σκέφτηκα ότι μπορώ να τον βοηθήσω".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ