ΜΠΑΣΚΕΤ

Προπονητής εναντίον παίκτη: Ο Ιτούδης και οι άλλοι

Προπονητής εναντίον παίκτη: Ο Ιτούδης και οι άλλοι

Ο τσακωμός του Δημήτρη Ιτούδη με τον Άαρον Τζάκσον δεν ήταν ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που είδαμε ανάμεσα σε έναν προπονητή και τον παίκτη του. Το Sport24.gr θυμάται τις πιο χαρακτηριστικές -πρόσφατες- περιπτώσεις, με τον Γιούρι Ζντοβτς να έχει την τιμητική του (VIDEOS).

Ομολογουμένως το παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τη Νίζνι δεν απασχόλησε τόσο λόγω του αποτελέσματός του (σ.σ.: εύκολη νίκη για τους Πρωταθλητές Ευρώπης), όσο για το επεισόδιο του Δημήτρη Ιτούδη με τον Άαρον Τζάκσον . Μία σχέση που ουδέποτε έδειξε να αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Πάνω στην ένταση της στιγμής όμως, ο έμπειρος τεχνικός είχε έντονη λεκτική αντιπαράθεση με τον παίκτη του, σε σημείο που χρειάστηκε η παρέμβαση του Βίκτορ Χριάπα για να ρίξει τους τόνους, απομακρύνοντας τον συμπαίκτη του από το σημείο. Σκηνή που μπορεί να συμβεί σε κάθε ομάδα, αλλά ενδεχομένως δεν περιμέναμε να τη δούμε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Πρόδηλο είναι πως δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που προκύπτει στιγμή έντασης ανάμεσα σε προπονητή και παίκτη εν ώρα αγώνα. Ούτε η τελευταία. Στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουμε... χορτάσει από αντίστοιχες περιπτώσεις, με τον Γιούρι Ζντοβτς να είναι ο πλέον εξέχων εκπρόσωπος του ελληνικού πρωταθλήματος, σε τέτοιες καταστάσεις.

Τρεις φορές σε πέντε μήνες

Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε ότι πέρσι ο προπονητής της ΑΕΚ τα "έσπασε" με τρεις (!) παίκτες του. Ο Ντι Τζέι Κούπερ, ο Τζεϊ Κόβαν Μπράουν και ο Τορίν Γκριν ενεπλάκησαν σε τσακωμό με το "ξανθό σκυλί", το οποίο -ήδη από την περίοδο που ήταν ακόμη ενεργός παίκτης- αποτελούσε παράδειγμα έντονου εκνευρισμού και αυθορμητισμού.

Εν τάχει θα σας θυμίσουμε τι έγινε στις τρεις περιπτώσεις:

  • Στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Αρκαδικό, ο προπονητής της ΑΕΚ έκανε παρατηρήσεις σε έντονο ύφος στον Ντι Τζέι Κούπερ. Ο τότε πλεϊμέικερ της "Ένωσης" αντέδρασε, αλλά αυτό δεν πέρασε... στο ντούκου . Ο προπονητής τού έδειξε άμεσα τον δρόμο για τα αποδυτήρια, στα οποία παρέμεινε για αρκετή ώρα, για να ηρεμήσει. Η κατάσταση εκτονώθηκε τις ημέρες που ακολούθησαν, με την πώλησή του στη Μονακό να λειτουργεί ευεργετικά για αμφότερους.
  • Λίγες εβδομάδες αργότερα, ήταν η σειρά του Τζεϊ Κόβαν Μπράουν να τσακωθεί με τον Γιούρι Ζντοβτς . Αυτή τη φορά σε εκτός έδρας αγώνα με τα Τρίκαλα, όταν (με 6'27'' για το τέλος του ημιχρόνου) ο γκαρντ των "κιτρινόμαυρων" δέχθηκε παρατηρήσεις σε έντονο ύφος. Αντέδρασε, απάντησε αναλόγως και χρειάστηκε η επέμβαση του Μαρκ Κάρτερ (σ.σ.: τον τράβηξε από το χέρι για να τον οδηγήσει στο τέρμα του πάγκου) για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Παρόλ' αυτά, ο παίκτης βγήκε κανονικά για ζέσταμα με τους υπόλοιπους παίκτες της ΑΕΚ πριν από την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, ενώ ξεκίνησε στην πεντάδα της "Ένωσης" στην τρίτη περίοδο.
  • Η τρίτη ήταν και η... φαρμακερή. Ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, κι ο Γιούρι Ζντοβτς τραβάει στον πάγκο τον Τορίν Γκριν, εξηγώντας του τη λανθασμένη συμπεριφορά του στην άμυνα. Ο παίκτης προχωράει σαν να μην συμβαίνει τίποτα, αγνοώντας τον, για να έρθει η... έκρηξη. Ο προπονητής της ΑΕΚ τού ζητά επιτακτικά να πάει μπροστά του για να του μιλήσει, εκείνος δεν αντιδρά συνεχίζοντας να σκουπίζεται στον πάγκο, και αυτό εξοργίζει ακόμη περισσότερο τον κόουτς των "κιτρινόμαυρων". Σε σημείο που έκανε κίνηση με το χέρι του για να χτυπήσει τον παίκτη , ο οποίος -όπως είναι λογικό- σηκώθηκε για να ανταποδώσει, πριν τον... τραβήξουν άρον άρον οι συμπαίκτες του. Λίγες ημέρες αργότερα λύθηκε το συμβόλαιό του, αφού ο Μάκης Αγγελόπουλος δεν δικαιολόγησε την αντίδρασή του.

Δεν μπλέκεις με τον Ίβκοβιτς

Ήταν νευρικός ο Ντούσαν Ίβκοβιτς; Ρητορικό το ερώτημα. Ο "σοφός" ουδέποτε έκρυψε τα νεύρα του εν ώρα αγώνα, με αποτέλεσμα να γίνει πρωταγωνιστής σε αρκετά επεισόδια με παίκτες του. Ειδικά στη θητεία του στην Αναντολού Εφές έδειξε να μην μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του, αφού ξέφυγε σε πολλές περιπτώσεις. Οι δύο πιο χαρακτηριστικές είχαν στην... απέναντι πλευρά τον Ντόγκους Μπαλμπάι και τον Άλεξ Τάιους.

Τον πρώτο τον κλώτσησε, με τον γκαρντ της τουρκικής ομάδας να μην αντιδρά πάντως. Ενδεχομένως να μην αντιλήφθηκε εκείνη την ώρα την κίνηση του προπονητή του. Το περιστατικό πάντως καταγράφηκε από τον τηλεοπτικό φακό και έγινε αμέσως viral.

Με τον δεύτερο θα μπορούσε κάλλιστα να έρθει στα χέρια, αν δεν διατηρούσαν τις προβλεπόμενες αποστάσεις οι υπόλοιποι παίκτες της Αναντολού Εφές. Ο σέντερ των "μπλε" δεν δέχθηκε τις παραινέσεις (σε έντονο ύφος βέβαια) του προπονητή του, με αποτέλεσμα να σηκωθεί από τον πάγκο και να του ζητήσει τον λόγο. Το περιστατικό πάντως δεν είχε περισσότερα επεισόδια, χάρη στην άμεση επέμβαση των πιο ψύχραιμων παικτών.

Τον έστειλε στα αποδυτήρια

Για ποιο πράγμα είναι γνωστός ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, πέραν των ικανοτήτων του; Για τα... νεύρα του! Ε, δεν γινόταν λοιπόν αυτά να μην κάνουν την εμφάνισή τους στη Φενέρμπαχτσε. Έχει άλλωστε τη συνήθεια να γίνεται μωβ (ή μελιτζανί, όπως αναφέρουν πολλοί) όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλει. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις την πλήρωσε ο Νέμανια Μπιέλιτσα, ο οποίος έτυχε να διαφωνεί με τον Μπο ΜακΚάλεμπ εν ώρα αγώνα.

Αυτό ήταν. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έκανε νόημα σε άλλον παίκτη της Φενέρμπαχτσε να περάσει στη θέση του, έπιασε τον συμπατριώτη του από το χέρι και του έδειξε τον δρόμο προς τα αποδυτήρια. Κυριολεκτικά. Ο διεθνής φόργουορντ σάστισε, δεν κατάλαβε ότι ο προπονητής του το εννοούσε, αλλά -μετά από λίγο- έκανε αυτό που... έπρεπε.

Δεν καταλαβαίνει τίποτα ο Βουγιόσεβιτς

Η τάση του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς να συμπεριφέρεται -ως ένα βαθμό- υπέρ το δέον σκληρά στους παίκτες του είναι γνωστή. Από αυτό δεν γλίτωσε ούτε ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, την περίοδο που φορούσε ακόμη τη φανέλα της Παρτίζαν. Σε αγώνα της σερβικής ομάδας, ο νυν γκαρντ της Φενέρμπαχτσε χρεώθηκε με τεχνική ποινή για διαμαρτυρία προς τους διαιτητές, κάτι που δεν μπορούσε να περάσει "έτσι" από τον "Ντούλε".

Τι έκανε; Τον έπιασε από τον λαιμό (!) μιλώντας του παράλληλα σε πολύ έντονο ύφος. Ο παίκτης έμεινε έκπληκτος, αλλά ούτε που το σκέφτηκε να αντιδράσει, γνωρίζοντας ότι οι συνέπειες δεν θα ήταν ευχάριστες. Η συγκεκριμένη σκηνή πάντως έκανε τον γύρο του διαδικτύου τότε, με τον προπονητή της Παρτίζαν να δέχεται πολλά επικριτικά σχόλια γι αυτή την κίνησή του.

Όταν ο Αταμάν χαστούκισε τον Ουράλ

Οι ιδιοτροπίες του Εργκίν Αταμάν είναι γνωστές. Ο προπονητής της Γαλατάσαραϊ είναι εξίσου σεσημασμένος για το γεγονός πως δεν μπορεί να διαχειριστεί -πολλές φορές- τις καταστάσεις που δημιουργούνται στην ομάδα του. Μία από αυτές ήταν κι εκείνη που αφορούσε στην απόδοση του Γκοκτούρκ Ουράλ σε αγώνα της "τσιμ μπομ" με την Εσκίσεχιρ. Γι αυτό λοιπόν θέλησε να τον "ξυπνήσει" χαστουκίζοντάς τον στα αποδυτήρια ! Δεν δίστασε μάλιστα να δικαιολογήσει τον εαυτό του εξηγώντας πως " χαστούκισα τον Γκοκτούρκ. Επειδή δεν ήταν σοβαρός, ήθελα μόνο να τον προειδοποιήσω. Αυτά συμβαίνουν στα αποδυτήρια. Το μεγάλο πρόβλημα αυτό είναι. Τι είναι τα αποδυτήρια; Είναι το δωμάτιο της ομάδας. Είναι ο δικός μας ξεχωριστός χώρος. Οι ατζέντηδες οδηγούν τους νεαρούς παίκτες σε ανεύθυνες συμπεριφορές".

Η τουρκική ομοσπονδία αντέδρασε τιμωρώντας τον -εκείνη την εποχή- ομοσπονδιακό τεχνικό της Τουρκίας με πρόστιμο και μια αγωνιστική απουσίας από τον πάγκο της ομάδας του. Αυτό βέβαια δεν περιόρισε το πρόβλημα στην Γαλατάσαραϊ, με τον Γκοκτούρκ Ουράλ να μένει προσωρινά εκτός ομάδας, κατόπιν απόφασης του Εργκίν Αταμάν.

Ομπράντοβιτς εναντίον Ρένφρο

Γνωστός για την... τρέλα που κουβαλάει είναι κι ο Σάσα Ομπράντοβιτς, που προσφάτως αντικατέστησε τον Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο της Λοκομοτίβ Κουμπάν. Ενόσω ακόμη ηγούνταν της προσπάθεια της Άλμπα Βερολίνου, ο 47χρονος τεχνικός ήρθε στα χέρια με τον Άλεξ Ρένφρο, στη διάρκεια ενός τάιμ άουτ. Στον εκτός έδρας αγώνα με την Όλντενμπουργκ, έδινε οδηγίες στους παίκτες του, όταν ο πλεϊμέικερ της γερμανικής ομάδας σχολίασε κάτι. Ε δεν ήθελε και πολύ.

Ο Σάσα Ομπράντοβιτς σηκώθηκε αμέσως, άρχισε τα "γαλλικά" και τον έσπρωξε. Από μέρους του, ο Άλεξ Ρένφρο δεν πρόλαβε να κάνει πολλά αφού οι συμπαίκτες του μπήκαν στη μέση για να ηρεμήσουν την κατάσταση, με τον Λέον Ραντόσεβιτς να κρύβει -με το χέρι του- την κάμερα, προκειμένου να μην τραβηχτούν άλλες εικόνες. Όλα φυσικά έγιναν σε ζωντανή μετάδοση. Αποτέλεσμα του καυγά των δύο ανδρών ήταν η τιμωρία μιας αγωνιστικής και το πρόστιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ