ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι μεγαλύτερες μεταγραφικές αποτυχίες της EuroLeague

Οι μεγαλύτερες μεταγραφικές αποτυχίες της EuroLeague

Η Φενέρμπαχτσε αποχαιρέτησε πρόωρα τον Άντονι Μπένετ, γράφοντας τον επίλογο σε μια από τις πιο αποτυχημένες μεταγραφές της χρονιάς. Το Sport24.gr ξεχωρίζει τις μεγαλύτερες μεταγραφικές απογοητεύσεις της EuroLeague.

Το "διαζύγιο" της Φενέρμπαχτσε με τον Άντονι Μπένετ δεν ήταν απρόσμενο ή αναπάντεχο. Το κάθε άλλο. Η παρουσία του 24χρονου φόργουορντ στην τουρκική ομάδα ήταν κατώτερη του αναμενομένου, ή -για να είμαστε πιο ακριβείς- απόλυτα απογοητευτική, δεδομένου ότι επρόκειτο για το Νο1 του Draft του 2013.

Με 1.2 πόντους και 0.9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, στις δέκα αναμετρήσεις που αγωνίστηκε, δεν μπορεί να θεωρηθεί άλλωστε πως προσέφερε κάτι στον δρόμο προς την κατάκτηση της EuroLeague. Στα playoffs αγωνίστηκε για 1'31'' στο Game 3 με τον Παναθηναϊκό Superfoods, ενώ στο Final Four πάτησε το παρκέ για 1'12'' στον τελικό με τον Ολυμπιακό, όταν όλα είχαν κριθεί.

Γι αυτό, του αξίζει ενδεχομένως η ταμπέλα της μεγαλύτερης απογοήτευσης της σεζόν στην EuroLeague. Κέρδισε στο νήμα τον Αντρέα Μπαρνιάνι και τον Σόνι Ουίμς, που επίσης διεκδικούσαν με ανάλογες πιθανότητες την πρωτιά στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Το Sport24.gr καταγράφει τις μεγαλύτερες μεταγραφικές αποτυχίες της χρονιάς στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Άντονι Μπένετ (Φενέρμπαχτσε)

Το Νο1 του Draft του 2013 δεν κατάφερε να αποδείξει σε κανένα σημείο της σύντομης παρουσίας του στη Φενέρμπαχτσε πως μπορεί να προσφέρει στις προσπάθειες της τουρκικής ομάδας. Για την ακρίβεια, έδωσε συνέχεια στην πτωτική πορεία της καριέρας του, παρουσιάζοντας αδυναμία να κάνει τα βασικά και να ενταχθεί στο rotation της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η αντικατάστασή του από τον Πέρο Άντιτς για την TBL έστειλε το πρώτο μήνυμα του "διαζυγίου", το οποίο επισημοποιήθηκε την Πέμπτη (25/5) . Η ουσία βέβαια είναι πως πρόκειται για έναν παίκτη που συνεχίζει να απογοητεύει, σε σημείο που δεν θεωρείται πως είναι για το επίπεδο της EuroLeague.

Το τι θα κάνει την επόμενη αγωνιστική περίοδο έχει μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι οι μετοχές του βρίσκονται στον πάτο. Θα καταφέρει να κλείσει μια καλή συμφωνία βάσει του βιογραφικού του ή θα πάει ακόμη πιο χαμηλά; Η Κίνα είναι μία από τις επιλογές του, εκτός κι αν κάνει το comeback στο ΝΒΑ, με σκοπό να πείσει ότι αξίζει να βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων. Δύσκολο βέβαια.

Στατιστικά: 1.2 πόντοι (με 3/8 δίπ., 2/11 τρίπ.), 0.9 ριμπάουντ, 0.2 ασίστ σε 6'22'' συμμετοχής

Αντρέα Μπαρνιάνι (Μπασκόνια)

Ακόμη ένας παίκτης που δεν κατάφερε σε κανένα σημείο της σεζόν να δείξει ικανός να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Βέβαια, η περίπτωση του 32χρονου σέντερ είναι αρκετά διαφορετική, αφού το μείζον ήταν οι συνεχόμενοι τραυματισμοί του. Αγωνίστηκε στα μισά παιχνίδια της regular season, με την τελευταία συμμετοχή του να καταγράφεται στις 24 Φεβρουαρίου, στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Αναντολού Εφές. Κι όλα αυτά, για έναν παίκτη που με το "καλημέρα" έδειξε πως μπορεί να "μπει στα παπούτσια" του Γιάννη Μπουρούση, αφού στην πρεμιέρα της EuroLeague είχε 26 πόντους, ενώ τη δεύτερη αγωνιστική απέναντι στη Ζάλγκιρις σταμάτησε στους 17 πόντους.

Από εκεί και πέρα, άρχισε η κατηφόρα, για να φτάσει στο σημείο να θεωρείται... είδηση κάθε φορά που έδινε το "παρών" στους αγώνες της ισπανικής ομάδας. Με μονοψήφιο αριθμό πόντων στην πλειονότητα των περιπτώσεων που πάτησε το παρκέ, αποδείχθηκε παταγώδης μεταγραφική αποτυχία. Κάπως έτσι, το "διαζύγιο" της 26ης Απριλίου ήρθε απολύτως φυσιολογικά.

Στατιστικά: 8.8 πόντοι (με 50% στα δίπ., 30.4% στα τρίπ., 75% στις βολές), 1.8 ριμπάουντ και 1.4 λάθη σε 16'02'' συμμετοχής.

Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (Αρμάνι Μιλάνο)

Το άσχημο φινάλε με τον Παναθηναϊκό, κι ο παροπλισμός του από τον Αργύρη Πεδουλάκη στους περσινούς τελικούς του πρωταθλήματος δεν επηρέασε σε κάποιο βαθμό τη ζήτηση που υπήρχε για το πρόσωπό του. Ως εκ τούτου, η συμφωνία με την Αρμάνι Μιλάνο ήρθε πολύ εύκολα, με τον Γιασμίν Ρέπεσα να βλέπει στο πρόσωπό του το alter ego του Τζαμέλ ΜακΛιν στο "5".

Στην πράξη όμως, αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, αποτελώντας μέρος του αγωνιστικού προβλήματος που έφερε μια ακόμη αποτυχία για την ιταλική ομάδα. Αποτελούσε στόχο για κάθε ομάδα στο πίσω μέρος του παρκέ, ειδικά από την στιγμή που πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου του μαζί με τον -επίσης βαρύ- Μίλαν Μάτσβαν. Οι αριθμοί του δεν είναι τόσο απογοητευτικοί, όσο των δύο προαναφερθέντων, αλλά η εικόνα του στο γήπεδο δεν είχε καμία σχέση ούτε με τις προσδοκίες που υπήρχαν (κυρίως λόγω των πολλών μηδενικών στο συμβόλαιό του) ούτε με αυτά που κάνει κάθε καλοκαίρι με τα χρώματα της Σερβίας.

Στατιστικά: 8.1 πόντοι (με 52% στα δίπ., 80.6% στις βολές), 3.2 ριμπάουντ και 1.9 λάθη σε 15'32'' συμμετοχής.

Μάικ Τσίρμπες (Μακάμπι Τελ Αβίβ)

Πέρσι έκανε πράγματα και θαύματα με τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα, με αποτέλεσμα να ενδιαφερθούν για την περίπτωσή του οι κορυφαίες ομάδες της EuroLeague. Εν τέλει κατέληξε στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο. Απογοήτευσε όμως στο σύντομο διάστημα παρουσίας του στη Menora Mivtachim Arena, με αποτέλεσμα να δοθεί άμεσα δανεικός στην Μπάγερν Μονάχου, με την οποία θα ολοκληρώσει την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Στο φετινό μπάχαλο της "ομάδας του λαού" ήταν κι αυτός μέρος του προβλήματος, ίσως εξιλαστήριο θύμα σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών -τον Ιανουάριο. Η ουσία είναι πως δεν θύμιζε σε τίποτα τον σέντερ που κυριαρχούσε πέρσι, σε άμυνα και επίθεση, αποτελώντας το άρμα μάχης του Ερυθρού Αστέρα.

Στατιστικά: 8.1 πόντοι (με 68.2% στα δίπ., 78% στις βολές), 3 ριμπάουντ και 1.4 λάθη σε 15'19'' συμμετοχής.

Βίκτορ Κλαβέρ (Μπαρτσελόνα)

Η δική του περίπτωση είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις τρεις προαναφερθείσες, πολύ απλά γιατί ο 27χρονος φόργουορντ δεν ήταν τόσο κακός αγωνιστικά. Για την ακρίβεια, μιλάμε για έναν από τους ελάχιστους παίκτες της Μπαρτσελόνα που έμεινε υγιής σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, όντας υποχρεωμένος -λόγω των πολλών προβλημάτων- να αγωνιστεί σε τρεις διαφορετικές θέσεις (σμολ φόργουορντ, πάουερ φόργουορντ, σέντερ).

Αυτό το γεγονός δεν τον βοήθησε να επαναλάβει την περσινή εξαιρετική παρουσία του στη Λοκομοτίβ Κουμπάν, αφού οι μέσοι όροι του έπεσαν σημαντικά. Ομοίως, δεν είχε ανάλογη επίδραση στο παιχνίδι των "μπλαουγκράνα", αδυνατώντας να κάνει τη διαφορά. Ποτέ στην καριέρα του άλλωστε δεν ήταν πρωταγωνιστής, αλλά ρολίστας. Κάτι που βέβαια δεν απέτρεψε την ισπανική ομάδα να πληρώσει περίπου 2.000.000 ευρώ στη Βαλένθια, για να αποκτήσει τα δικαιώματά του εντός των συνόρων. Δεδομένου ότι δεσμεύεται με συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο, στο "Παλάου Μπλαουγκράνα" ευελπιστούν πως θα τον δουν πολύ καλύτερο.

Στατιστικά: 6 πόντοι (με 54.1% στα δίπ., 37.7% στα τρίπ., 77.8% στις βολές), 4.4 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και 1.2 λάθη σε 21'59'' συμμετοχής.

Αλεσάντρο Τζεντίλε (Παναθηναϊκός)

Η μετακίνησή του στο "τριφύλλι" ήρθε στα μισά της σεζόν, με την ελπίδα να σώσει τη χρονιά και να αναγεννηθεί. Δεν κατάφερε όμως κάτι από τα δύο, αποχώρησε κακήν κακώς από το ΟΑΚΑ, δίχως να έχει δώσει έστω μια αφορμή για να τον θυμούνται οι φίλοι των "πρασίνων". Ακολούθως μετακόμισε στη Χαπόελ Ιερουσαλήμ, όπου κι εκεί παλεύει για να ξαναβρεί τον εαυτό του . Στον Παναθηναϊκό Superfoods έμεινε για περίπου δύο μήνες, μετρώντας εννέα συμμετοχές στην EuroLeague, η πλειοψηφία των οποίων ήταν απογοητευτική. Δεσμεύεται για έναν ακόμη χρόνο με την Αρμάνι Μιλάνο, έναντι του ποσού του 1.500.000 ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα τον δούμε εκεί. Αντίθετα, οι "κόκκινοι" αναζητούν τρόπους για να λύσουν το συμβόλαιό του και να τον ξεφορτωθούν.

Στατιστικά: 3.2 πόντοι (με 36.4% στα δίπ., 20% στα τρίπ., 22.2 στις βολές), 2.2 ριμπάουντ σε 13'09'' συμμετοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ