ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ράτζα πρότεινε τον Μάλκοβιτς, στην Κροατία

Ο Ράτζα πρότεινε τον Μάλκοβιτς, στην Κροατία

Η "χρυσή φυλακή" του Ντίνο Ράτζα, ο λόγος που δεν έγινε ποτέ κόουτς και οι ενστάσεις στην επιθυμία του Τόνι Κούκοτς, να αναλάβει την εθνική Κροατίας.

Αν είχε αποφασίσει ένα πράγμα, το 2003, οπότε αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ήταν ότι δεν θα γίνει ποτέ προπονητής. Παρ' όλα αυτά, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις γνώσεις και τις "παραστάσεις" που έχει ο Ντίνο Ράτζα. Θα λέγατε δε, πως είναι περισσότερες από τους μισούς κόουτς που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Ως μέλος της θρυλικής Γιουγκοπλάστικα είδε αρκετούς από τους τότε συμπαίκτες, να φορούν... κοστούμια και να κάθονται σε πάγκους, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των Βέλιμιρ Περάσοβιτς, Ντούσκο Ιβάνοβιτς, Λούκα Παβίσεβιτς και Ζόραν Σρετένοβιτς. Ο τελευταίος που εξέφρασε αυτήν την επιθυμία, ήταν ο Τόνι Κούκοτς, ο οποίος αυτοπροτάθηκε για κόουτς της Κροατίας.

" Δεν προκαλεί την παραμικρή εντύπωση ο αριθμός των κόουτς που προέκυψε από τη Γιουγκοπλάστικα" εξήγησε ο 47χρονος -τη σήμερον ημέρα- θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ, " είχαμε δημιουργήσει σχολή, υπό τις οδηγίες κάποιων από τους καλύτερους κόουτς του κόσμου. Μάθαμε πάρα πολλά από εκείνους. Όχι μόνο πράγματα που αφορούσαν το σπορ. Μπορώ να τους καταλάβω, για την απόφαση του. Τι να πω; Εγώ προτίμησα να είμαι με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου, να γυρίσω όλον τον κόσμο, να δω πράγματα και να κάνω όσα δεν έκανα τα χρόνια της καριέρας μου. Τ ότε ζούσα σε "χρυσή φυλακή"".

Για αυτό και δεν έγινε ποτέ προπονητής. "Η αλήθεια είναι πως οι παίκτες της Γιουγκοπλάστικα μάθαμε για το μπάσκετ, πράγματα που δεν ξέρουν οι περισσότεροι κόουτς. Οι εμπειρίες μας ήταν τέτοιες που πολλοί προπονητές δεν τις έχουν. Δεν είχα καμία επιθυμία να εμπλακώ με την προπονητική, γιατί θα έπρεπε να ασχολούμαι με το μπάσκετ 15 ώρες την ημέρα. Όταν είσαι παίκτης, κάνεις προπονήσεις για 3-4 ώρες την ημέρα, αλλά ως κόουτς έχεις και άλλες υποχρεώσεις που θα με ανάγκαζαν να εγκαταλείψω τα ταξίδια και το σκι. Τι να πω; Έγινα... θύμα της οικογένειας μου ".

Σε ερώτηση για το "θέλω" του Κούκοτς, απάντησε " ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις γνώσεις του Τόνι, αλλά άποψη μου είναι ότι για να αναλάβεις μια ομάδα όπως είναι η εθνική, χρειάζεσαι και σχετική εμπειρία. Η πραγματική ερώτηση είναι πόσο διατεθειμένα είναι τα αφεντικά της ομοσπονδίας να ανέχονται τα λάθη σου. Στη θέση του, δεν θα τολμούσα να κάνω ό,τι είπε πως θέλει να κάνει εκείνος".

Και ποιος μπορεί να πάει στη θέση του -αντί του Ρέπεσα; "Άποψη μου είναι πως χρειαζόμαστε κορυφαία λύση. Για παράδειγμα, αυτή του Μπόζα Μάλκοβιτς. Μαζί του, θα προχωρούσα και στην πρόσληψη νέων και ικανών προπονητών".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ