ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο κόσμος στα πόδια του Ντάριο Σάριτς

Ο κόσμος στα πόδια του Ντάριο Σάριτς

Απ' όταν ήταν 10 χρόνων, το όνομα του ήταν ήδη γνωστό στην Ευρώπη. Στα 20 (τα "έκλεισε" την Τρίτη 8/4), ο Ντάριο Σάριτς είναι ο καλύτερος point forward της Ευρώπης και έχει πια όλον τον κόσμο στα πόδια του. Συμπεριλαμβανομένου του ΝΒΑ. Τι θα διαλέξει;

Από ένα παιδί που μετρούσε τα άστρα (και τα εκατομμύρια), ο Ντάριο Σάριτς έγινε πολλάκις MVP, αναδείχθηκε "καλύτερος νέος παίκτης" από τη FIBA για το 2013 και εξελίχθηκε σε ηγέτης της Τσιμπόνα, στην Αδριατική λίγκα και την κροατική λίγκα. Μόλις χθες (Τρίτη 8/4), ανήμερα των 20ων γενεθλίων του, έκανε τριπλ νταμπλ και από ό,τι φαίνεται τα καλύτερα έρχονται για τον πληρέστερο παίκτη της ηλικίας του (είναι δυνατός, ξέρει πώς να παίζει, είναι -αγωνιστικά- πιο ώριμος από τους συνομήλικους του -ΟΚ, δεν έχει το ταλέντο του Κούκοτς, αλλά ξέρει πολύ καλά το σπορ). Τι έχει αυτό το παιδί και τους έχει όλους στα πόδια του; Διαβάστε.

Τον Μάιο του 2008, ήταν μέλος της εφηβικής ομάδας της Σιμπένικ (απ' όπου ξεκίνησε η ιστορία του -όπως και αυτή του αείμνηστου Ντράζεν Πέτροβιτς) που κέρδισε το δικαίωμα συμμετοχής στα ημιτελικά του κροατικού πρωταθλήματος, ως πρώτη τουρνουά -πέντε ομάδων- που διεξήχθη στη Δαλματία (με παιδιά που γεννήθηκαν το 1994). Στο τέλος της διαδικασίας, αναδείχθηκε MVP, ενώ ήταν και ο πρώτος σκόρερ (με 87π.).

Ο κόσμος στα πόδια του Ντάριο Σάριτς

Τον Σεπτέμβριο του 2010, το acb.com (επίσημη ιστοσελίδα της ισπανικής λίγκας) του έκανε αφιέρωμα ως "το πιο πολλά υποσχόμενο ταλέντο του ευρωπαϊκού μπάσκετ". Ήταν 15 χρόνων, 2.04, ικανός να ντριμπλάρει, να πασάρει, να σουτάρει, να παίζει με πρόσωπο, να παίξει με πλάτη... να παίξει και άμυνα. Φυσικά, ήταν και μέλος της U18 στην Κροατία, την οποία οδήγησε στο χρυσό, τελειώνοντας με τριπλ νταμπ (30π., 11 ριμπ., 11 ασίστ) στο ματς έδινε τρόπαιο. Έγινε ο δεύτερος στην ιστορία που έκανε κάτι τέτοιο. Ο πρώτος ήταν ο Ρίκι Ρούμπιο, το 2006.

Ο κόσμος στα πόδια του Ντάριο Σάριτς

Το "όχι" στα 4.5 εκάτ. ευρώ της Τάου

Η Τάου Κεράμικα του χτύπησε την πόρτα, για την ακρίβεια της οικογενείας του, και πρόσφερε 4.5 εκάτ. ευρώ για να φύγει από τη Σιμπένκα και να πάει στη Βιτόρια. Ο Πρέντραγκ και η Βεσελίνκα Σάριτς προέβησαν σε μαραθώνιες συσκέψεις, πριν αρνηθούν την πρόταση και ακολουθήσουν την προτροπή των περισσότερων μάνατζερ. Ποια ήταν αυτή; Να πάει ο μικρός στη ΚΚ Ζάγκρεμπ.

Ο κόσμος στα πόδια του Ντάριο Σάριτς

Αν ήταν τόσο... ζαμπλούτου που δεν είχαν ανάγκη τα χρήματα των Ισπανών; Ο πατέρας Σάριτς έχει εταιρία μεταφορών " και έχω διασφαλίσει το μέλλον του γιου μου, αλλά και της κόρης μου, Ντάνι. Δηλαδή, και μπασκετμπολίστας να μη γίνει ποτέ ο Ντάριο, μπορεί να έλθει να δουλέψει στην εταιρία μας". Δεν τον ενδιέφεραν τα διπλώματα " γιατί και εγώ που έχω μηχανολόγου μηχανικού, τελικά νταλίκα οδηγώ. Πρέπει ωστόσο, να δουλέψει το πνεύμα του".

Διευκρίνισε πως " από εμένα δεν κληρονόμησε το παραμικρό. Δεν τον έσπρωξα καν στο να ασχοληθεί με το μπάσκετ. Για όλα ήταν υπεύθυνη η μητέρα του", Βεσέλινκα, η οποία για να ηρεμήσει από τις φωνές του -αεικίνητου- μικρού Ντάριο, τον πήγαινε σε γήπεδα μπάσκετ για να παίξει με τους φίλους του, ώστε εκείνη να μπορέσει να απολαύσει έναν καφέ με την ησυχία της. Γιατί σε γήπεδο μπάσκετ; Διότι αυτό ήξερε, αυτό εμπιστευόταν. Δεν έκανε την καριέρα που ονειρευόταν, όχι γιατί την έφαγαν... τα κυκλώματα, αλλά επειδή έτυχε να έχει μπροστά της την Ντανίρα Νάκιτς, καλύτερη Ευρωπαία αθλήτρια της χώρας. Έγινε μητέρα το 1994 και τα εγκατέλειψε όλα, για τα παιδιά της.

Ο κόσμος στα πόδια του Ντάριο Σάριτς

Εν πάση περιπτώσει, όπως εκείνη απολάμβανε τον καφέ της, ο κανακάρης της μπλεκόταν στα δίχτυα της πορτοκαλί θεάς. Στα 10 του χρόνια (όταν ήταν ήδη 1.80) έκανε προπονήσεις με τον κόουτς Γέλαβιτς, ο οποίος είχε αναλάβει στα νιάτα του τον Ντράζεν Πέτροβιτς. Σιγά σιγά " αρχίσαμε να κάνουμε δυο προπονήσεις την εβδομάδα" και μετά ήλθαν τα τουρνουά στην Ευρώπη. Ένα χρόνο μετά, έγινε η πρώτη επαφή με τον σκάουτ της Τάου και το 2010 ήλθε η πρόταση. " Αυτή η ομάδα τον ακολουθούσε από τα 11 του χρόνια. Δεν θέλαμε να πάρουν τα μυαλά του αέρα, πριν τελειώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όταν μας πρόσφεραν το συμβόλαιο, το σκεφτήκαμε πολύ πριν το απορρίψουμε. Γιατί το κάναμε; Υπήρχαν κάποιες λεπτομέρειες που δεν μας άρεσαν. Κατ' αρχάς, η διάρκεια ήταν δεκαετής. Εμείς θέλαμε οκταετή. Μας έδιναν οption μόνο για το ΝΒΑ. Εμείς θέλαμε και για άλλη ευρωπαϊκή ομάδα".

Η παράγραφος... παγίδα

Όλα τα παραπάνω ενδεχομένως και να παραβλέπονταν, αν δεν υπήρχε μια άλλη παράγραφος: αυτή που έλεγε πως ο Σάριτς θα έπαιρνε τα χρήματα, αφότου πρώτα "έκλεινε" τα 18. " Δηλαδή, έως τότε θα έπρεπε να του στέλνω χρήματα στην Ισπανία, όπου θα ζούσε με τη μητέρα και την αδελφή του. Θα χρειαζόμουν περί τα 20.000 ευρώ το χρόνο. Μας βρήκαν σπίτι, σχολείο, δουλειά στη σύζυγο μου. Φτάσαμε πολύ κοντά στην υπογραφή, αλλά τελικά όλα διαλύθηκαν", εξηγεί ο πατήρ φαμίλιας. Μετακόμιση έγινε, αλλά για πολύ πιο κοντινό προορισμό: το Ζάγκρεμπ, όπου ο Σάριτς πήγε σε σχολή τουριστικής. Εν συνεχεία, το παιδί έγινε διεθνής (ο Πρέντραγκ Σάριτς παρά λίγο να συλληφθεί σε ματς, γιατί οι διαιτητές έκαναν κακό στο παιδί του) και γνωστός σε όλη την Ευρώπη. " Δεν τον ενδιαφέρει τίποτα άλλο, εκτός του lap top του" διαβεβαίωνε ο κύρης του σπιτιού, πριν λίγα χρόνια, προσθέτοντας "εφόσον δεν μπλέξει με γυναίκες, όλα θα πάνε καλά".

Με γυναίκες δεν έμπλεξε, αλλά ένα κάτι τις το έπαθε το 2012 που ήθελε να πάει στην Μπιλμπάο και η ΚΚ Ζάγκρεμπ δεν τον άφηνε. Η ομάδα του (αυτή που είχε ήδη συμβόλαιο) μέχρι που απείλησε με μήνυση τους γονείς του, για τις υπογραφές που έβαλαν σε συμβόλαιο με τους Ισπανούς -χωρίς προηγουμένως οι τελευταίοι να δώσουν στους Κροάτες το 1.000.000 ευρώ του buy out. Ο Σάριτς απάντησε με ένα "παραθυράκι" που βρήκε στο νόμο και αφορούσε συμβόλαια που υπογράφουν αθλητές μικρότεροι των 15 χρόνων. Υπήρχε όμως, και ένα μικρό πρόβλημα: έπρεπε να κάνει μήνυση και στους γονείς του, διότι και αυτοί είχαν υπογράψει το εν λόγω συμβόλαιο. Τι έγινε; Η Μπιλμπάο έπρεπε να δώσει -σύμφωνα με τη FIBA- 550.000 ευρώ στη Ζάγκρεμπ, αυτό δεν έγινε και έμεινε στην ΚΚ Σπλιτ όπου τον είχαν στείλει οι Ισπανοί ως δανεικό, χωρίς όμως να έχει δικαίωμα συμμετοχής. Ώσπου τον Νοέμβριο του 2012 που έμεινε ελεύθερος, υπέγραψε στην Τσιμπόνα. Για τέσσερα χρόνια.

Ο κόσμος στα πόδια του Ντάριο Σάριτς

Στο μεσοδιάστημα, είχε κάνει θραύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήταν υποψήφιος για "καλύτερος νέος παίκτης" της FIBA το 2010 και το 2011 (τελικά, πήρε αυτή τη διάκριση το 2013), το 2012 επελέγη για τη World Team στο Nike Hoop Summit του Πόρτλαντ, στο οποίοι οι ξένοι νίκησαν τους Αμερικανούς, με τον Κροάτη να 'χει 13π., 14 ριμπ. και 5 ασίστ. Πήγε και στο Ευρωμπάσκετ U18, στο οποίο η πατρίδα του πήρε το χρυσό, με εκείνον να είναι πρώτος σκόρερ του τουρνουά (25.6 π.) και δεύτερος ριμπάουντερ (10.1). Στον τελικό με τη Λιθουανία, σκόραρε 39 πόντους και ναι, αναδείχθηκε MVP.

Τι θα κάνει το καλοκαίρι

Στις 4 Απριλίου του 2013 δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ. Δυο ημέρες αργότερα, αποσύρθηκε. Τελείωσε τη σεζόν, ως κυπελλούχος και πρωταθλητής Κροατίας, αλλά και MVP των τελικών, πριν παίξει με την U19 στο Παγκόσμιο και με τους άνδρες της Κροατίας στη Σλοβενία.

Πριν λίγες ημέρες, το draftexpress.com ενημέρωσε ότι η Μπαρτσελόνα τον θέλει για να καλύψει το κενό του Κώστα Παπανικολάου, σε περίπτωση που ο Έλληνας φόργουορντ πάει στο Χιούστον το καλοκαίρι, με τον Νέβεν Σπάχια να δηλώνει σε συνέντευξη του ότι ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί η Ρεάλ Μαδρίτης "διότι οι Κροάτες νιώθουν πιο κοντά στους Μαδριλένους, ένεκα του Πέτροβιτς". Έως τώρα, έχει στην Αδριατική λίγκα 16.1 π., 8.7 ριμπ., 1.5 κλεψ. ανά αγώνα, σε 30' συμμετοχής κατά μ.ο., ενώ στο Eurocup έδωσε 12.9π., 8.3 ριμπ., 2.7 ασίστ, 1 κλεψ.

Τα mock drafts τον δίνουν στο Νο7 του προσεχούς ντραφτ, στο ΝΒΑ, όπου θα δηλώσει συμμετοχή, όπως ενημέρωσε προ ημερών. "Όλα θα εξαρτηθούν από την ομάδα που με θέλει και τα πλάνα της για εμένα. Θα αποφασίσω όταν τελειώσω τη σεζόν με την Τσιμπόνα", ενημερώνει. Μέχρι τώρα πάντως, " κανείς δεν με έχει ενοχλήσει. Ούτε από την Ευρώπη, μηδέ από το ΝΒΑ". Αυτό που τον νοιάζει είναι " να παίξω στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, στο ύψιστο επίπεδο. Θέλω να δω τι θα κάνω εναντίον μεγαλύτερων σε ηλικία αντιπάλων, πολύ πιο έμπειρων από εμένα, ώστε να διαπιστώσω και πόση δουλειά πρέπει να κάνω ακόμα για να φτάσω εκεί". Πού; Στην κορυφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ