ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Μούσα έδωσε το χρυσό στη Βοσνία

Ο Μούσα έδωσε το χρυσό στη Βοσνία

Η Βοσνία "έγραψε ιστορία" αφού κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της ιστορίας της σε επίπεδο Παίδων, επικρατώντας στον τελικό της Λιθουανίας με 85-83. Συγκλονιστική εμφάνιση από τον Τζανάν Μούσα, της Τσεντέβιτα.

Η ξέφρενη πορεία της Βοσνίας στο Πανευρωπαϊκό Παίδων της Λιθουανίας ολοκληρώθηκε με τον ιδανικότερο τρόπο, ήτοι με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Κάουνας. Η ομάδα του Γιόσιπ Πάτζα επικράτησε των διοργανωτών (85-83), σε έναν τελικό όπου "έλαμψε" το άστρο του Τζανάν Μούσα.

Ο γκαρντ της Τσεντέβιτα (σ.σ.: είχε απασχολήσει πέρσι τον Ολυμπιακό, δίχως να ολοκληρωθεί η μεταγραφή) έκανε ό,τι ήθελε τη λιθουανική άμυνα. Μαζί ήταν αυτός που "έγραψε" το τελικό σκορ με μία εύστοχη βολή 0.1'' πριν το τέλος του αγώνα.

Ο 16χρονος παίκτης ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 33 πόντους (με 7/17 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 7/13 βολές), 8 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 5 λάθη, 3 κλεψίματα και 2 τάπες (σ.σ.: όλες στο τελευταίο δίλεπτο), κατακτώντας επάξια τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της διοργάνωσης. Μαζί του, στην καλύτερη πεντάδα, επελέγησαν οι Άρνας Βελίτσκα (Λιθουανία), Ονουράλπ Μπιτίμ (Τουρκία), Νέγκος Σίκιρας (Βοσνία) και Αχμέτ Καν Ντουράν (Τουρκία).

Ο Μούσα έδωσε το χρυσό στη Βοσνία

Πέραν όλων αυτών, βέβαια το παιχνίδι είχε κι αρκετό πολιτικό στοιχείο, αφού οι αποστολές της Σερβίας και του Μαυροβουνίο υποστήριξαν θερμά τη Βοσνία, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο γήπεδο να τους γιουχάρει. Εξάλλου, παρόντες στο κλειστό του Κάουνας ήταν κι οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας, που όμως δεν έφεραν γούρι στη "λιέτουβα".

Τα δεκάλεπτα: 26-19, 50-37, 69-59, 85-83.

ΒΟΣΝΙΑ (Πάτζα): Ντάκοβιτς, Αλίκαντιτς, Μούτις 4 (7 ριμπ.), Γιάνκοβιτς, Μαρούκτσιγια 4, Κόσιτς 2, Σίκιρας 9 (7 ριμπ.), Σερκέζοβιτς 10, Καμπάρα 23 (3), Μούσα 33 (7/17 δίπ., 4/7 τρίπ., 7/13 βολ.), Όβτσινα, Μίρκοβιτς.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Πετράουσκας): Μπακούτις 3 (1), Βαϊτσιούνας 2, Ουλέτσκας 11 (3), Σαρτζιούνας 9, Βέλιτσκα 14 (7/8 δίπ.), Ζίτκους, Κόζις 10 (1), Μπαλτσιούνας 8, Κισούνας 6, Βασιλιάουσκας 12 (2), Γιοζάιτις 8, Λαβρινοβίτσιους.

Παραλίγο να μην παίξουν στα ημιτελικά

Ένα από τα γεγονότα που αποδεικνύουν το μέγεθος της επιτυχίας της Βοσνίας, είναι αυτό της απειλής αποκλεισμού από τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Κι αυτό γιατί η βοσνιακή ομοσπονδία δεν είχε πληρώσει, ως όφειλε, στη FIBA το ποσό των 10.000 ευρώ. Αντ' αυτού, μια ιδιωτική εταιρεία έδωσε τα χρήματα, με τη μορφή χορηγίας, λύνοντας το πρόβλημα πριν αυτό διογκωθεί. " Μέλος της FIBA μπήκε στα αποδυτήρια και μας είπε ότι αν δεν πληρώσουμε, δεν θα έχουμε δικαίωμα συμμετοχής στον ημιτελικό", ανέφερε χαρακτηριστικά μέλος της αποστολής της Βοσνίας, σε μια ιστορία που είδε το πρωί (16/8) το φως της δημοσιότητας. Απίστευτο, κι όμως αληθινό!

Η τελική κατάταξη

1. Βοσνία

2. Λιθουανία

3. Τουρκία

4. Ισπανία

5. Γαλλία

6. Φινλανδία

7. Γερμανία

8. Σερβία

9. Κροατία

10. Ιταλία

11. Λετονία

12. Μαυροβούνιο

13. Ελλάδα

14. Αγγλία

15. Ισραήλ

16. Ρωσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ