ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Κοκόσκοφ στο στόχαστρο ευρωπαϊκών ομάδων

Ο Κοκόσκοφ στο στόχαστρο ευρωπαϊκών ομάδων

Οι πληροφορίες του Sport24.gr αναφέρουν πως ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ σκέφτεται να επιστρέψει στην Ευρώπη, έπειτα από 15 χρόνια στο ΝΒΑ. Πριν γίνει αυτό, δείτε τι έχει καταφέρει ο 43χρονος Σέρβος κόουτς στις ΗΠΑ.

Ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ είναι ο πρώτος μη Αμερικανός που δούλεψε στο NCAA, σε κολέγιο πρώτης κατηγορίας. Είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που προσελήφθη από ομάδα του ΝΒΑ, ως ασίσταντ κόουτς. Έκτοτε, έχει εργαστεί σε πέντε οργανισμούς, ως πρώτος ασίσταντ και υπεύθυνος της επίθεσης. Έπειτα από 15 χρόνια στις ΗΠΑ φαίνεται πως θα επιστρέψει στη Γηραιά ήπειρο. Για ποιον; Από προτάσεις ενδιαφέροντος, άλλο τίποτα -μια περίπτωση είναι η Βαλένθια. Μένει να δούμε ομάδα θα προτιμήσει. Αν σας θυμίζει κάτι το όνομα, είναι γιατί υπήρχε στη λίστα με τους υποψήφιους να αναλάβουν την εθνική Σερβίας, όταν έφυγε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ενώ πριν δυο χρόνια είχε αναφερθεί ως σκέψη του Παναθηναϊκού.

Διανύει το 43ο έτος της ηλικίας του (γεννήθηκε στις 17/12 του 1971) και φέτος ολοκλήρωσε την 15η σεζόν στο ΝΒΑ, ως ασίσταντ κόουτς (2000-03 Clippers, 2003-08 Pistons, 2008-13 Suns, 2013-14 Cavs, 2015-... Magic). Σε αυτά τα χρόνια, πήρε ένα δαχτυλίδi (2004, με τους Pistons), ενώ έχει εμφανιστεί έξι φορές σε τελικούς περιφέρειας και δυο σε... τελικούς, τελικούς.

Είναι "offensive minded" -επιθετικογενής. Εκ ου και έχει χαρακτηριστεί "οffensive guru". Θεωρείται υπεύθυνος για την εξέλιξη του Goran Dragic σε NBAer (στο Φοίνιξ), ενώ έχει δουλέψει και με τους Chauncey Billups, Steve Nash, Kenyon Dooling, Andre Miller, Carlos Arroyo, Tony Delk, Leantro Barbosa, Kyrie Irving, Lindsey Hunter και πλήθος άλλων αξιόλογων περιπτώσεων.

Ο Κοκόσκοφ στο στόχαστρο ευρωπαϊκών ομάδων

Το 2000 μπήκε στα κιτάπια της ιστορίας του ΝΒΑ, ως ο πρώτος μη Αμερικανός που προσελήφθη για πλήρους απασχόλησης δουλειά -αυτή του assistant coach-, σε οργανισμό του θεαματικότερου πρωταθλήματος πλανήτη στον κόσμο. Τον διάλεξε ο Alvin Gentry, για τους Los Angeles Clippers. Πέρασε εκεί τρεις σεζόν και μετά έγινε... ο πρώτος μη Αμερικανός ασίσταντ που πάτησε στην κορυφή, αλλά και ο πρώτος που παρουσιάστηκε σε All Star Game. Παρεμπιπτόντως, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που προσελήφθη και σε κολέγιο της Division I-A του NCAA, όταν ο Quin Snyder (των Jazz) τον κάλεσε στο University of Missouri, το 1999. Πάμε τώρα και σε όσα είχε κάνει, πριν διασχίσει τον Ατλαντικό.

Ο Κοκόσκοφ στο στόχαστρο ευρωπαϊκών ομάδων

Γιος γνωστού Σέρβου ποδοσφαιριστή (Stefan Kokoskov), είχε αποφασίσει από πολύ νωρίς πως η κλήση του είναι αλλού: στο άθλημα που έχει την πλουσιότερη παράδοση στη χώρα. Ναι, το μπάσκετ. Υπήρξε εκ των κορυφαίων prospects του έθνους και της Ευρώπης και στα 19 υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο. Τρεις ημέρες αργότερα, ενώ οδηγούσε με την παρέα του προς το Βελιγράδι, αυτοκίνητο από το άλλο ρεύμα βγήκε εκτός πορείας και προσέκρουσε με το δικό του όχημα. " Κάποιος άλλος έκανε λάθος και χρειάστηκε να πληρώσω εγώ τις συνέπειες" θα έλεγε αργότερα, καθώς από τη σύγκρουση "διέλυσε" γόνατα και αστραγάλους, σε βαθμό που χρειάστηκε να μείνει στο νοσοκομείο για εννέα μήνες. Από τα πρώτα πράγματα που του είπαν οι γιατροί, ήταν πως δεν επρόκειτο να ξαναπαίξει μπάσκετ.

"Μάλλον έπρεπε να νιώθω ευγνώμων που ήμουν ζωντανός" ομολόγησε. Όχι, δεν έπεσε σε κατάθλιψη. Αυτό που έκανε, ήταν να θέσει νέο στόχο. Όπως είχε πει ο ίδιος " τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν από τα πιο ευτυχισμένα της ζωής μου", διότι πολύ σύντομα αποφάσισε πως θα αφοσιωνόταν στο να γίνει προπονητής. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και στα 24 έγινε ο νεαρότερος σε ηλικία κόουτς της Σερβίας (τότε Γιουγκοσλαβίας), στις μικρές εθνικές, ενώ απασχολείτο με επαγγελματίες παίκτες επί της προσωπικής εξέλιξης. Ακολούθησε ο πόλεμος με την Κροατία, με την ένωση προπονητών να αναγνωρίζει το πάθος και τις δυνατότητες του και να τον στέλνει στις ΗΠΑ, για μαθήματα. Παρακολούθησε το πρόγραμμα του Connecticut και του προπονητή Jim Calhoun. Ο τελευταίος έτυχε να 'χει ταξιδέψει στη Σερβία, ένα χρόνο νωρίτερα και να ξέρει τι έχει δίπλα του. Αρκετά χρόνια μετά, πήγε στο Duke και διδάχθηκε από τον Quin Snyder. O προπονητής της Utah ήταν ο πρώτος που του έδωσε δουλειά -στο Missouri.

Ο Κοκόσκοφ στο στόχαστρο ευρωπαϊκών ομάδων

Aκολούθησε ο Gentry, ο οποίος μάλιστα είχε δηλώσει πως "έχει ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά που υπάρχουν και ασχολούνται με το μπάσκετ. Είναι ένας απίστευτος καθηγητής. Αυτός που εξέλιξε το παιχνίδι του Goran (Dragic) περισσότερο από κάθε άλλο. Όσο θα έχω δουλειά, θα 'χω μια θέση δίπλα μου για τον Igor". Στο Detroit γνώρισε την Patricia, που έγινε αργότερα σύζυγος του και μητέρα των δυο παιδιών τους -Luca και Elina-Grace. " Έφυγα από το Michigan με δυο δαχτυλίδια: του πρωταθλητή και του γάμου μου"! Στις 18/6 του 2010 πήρε την αμερικανική υπηκοότητα, με τον Gentry να είναι στην τελετή, παρέα με τη σύζυγο του και τους δυο γιους τους. Δίπλα τους ήταν οι Steve Kerr και David Griffith (GM του οργανισμού, τότε), ενώ προβλήθηκε video με μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα.

Ενόσω απασχολούνταν στο ΝΒΑ, τα καλοκαίρια τα περνούσε στην Ευρώπη. Ήταν βοηθός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, στην εθνική Σερβίας που μετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Από το 2008 έως το 2014, καθόταν στον πάγκο της Γεωργίας. Υπό τις οδηγίες του ήταν που το έθνος έπαιξε σε δυο Eurobasket (το ένα το 2011, οπότε ήμασταν και αντίπαλοι), εμπειρία που δεν είχε ξαναζήσει. Στις 18/12 του 2011, ο πρόεδρος της Γεωργίας, Mihkeil Saakashvili του απένειμε την ύψιστη τιμή που θα μπορούσε να δοθεί σε μη Γεωργιανό (Order of Honour).

Αυτό λοιπόν, που κάνει καλά όλα αυτά τα χρόνια, είναι να αναδεικνύει τις επιθέσεις, όπως βρίσκει την ισορροπία μεταξύ των ευρωπαϊκών ριζών και του αμερικανικού βιογραφικού. Ο Channing Frye είχε δηλώσει τον Φλεβάρη του 2011, αφότου είχε σκοράρει 31 πόντους στο 102-101 των Suns επί των Jazz ότι " ο Ιgor με προκάλεσε. Μου είπε πως "σε πληρώνουμε για να βάζεις καλάθια. Του απάντησα "ΟΚ" και βγήκα στο παρκέ να δικαιολογήσω το μισθό". Δυο χρόνια μετά, ο Earl Boykins είχε εξηγήσει ότι " δεν γίνεται να μην λατρέψεις αυτόν τον τύπο. Πιστεύει πως οι πόιντ γκαρντ πρέπει να έχουν... πάντα την μπάλα στα χέρια τους. Eίναι πολύ δημιουργικός και αυτό που μου αρέσει περισσότερο από όλα είναι πως προτείνει πράγματα. Δεν λέει "θα κάνεις αυτό". Σε προσεγγίζει διαφορετικά. Έχει πολλά τρικ". Οι του ΝΒΑ θεωρούν δεδομένο πως μια μέρα θα γίνει head coach στο ΝΒΑ. Μένει να δούμε αν όντως θα κάνει ένα διάλειμμα από τον "άλλον πλανήτη" για να γίνει πρώτος προπονητής στην Ευρώπη, σε σύλλογο. Για την ιστορία, ήταν προσκεκλημένος της Euroleague, για το σεμινάριο προπονητών στη Μαδρίτη (έγινε στο περιθώριο του Final Four) και ναι, εξήγησε τα περί της επίθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ