ΜΠΑΣΚΕΤ

Νόβακ: "Ξεκάθαρη η ευθύνη της EuroLeague, είμαστε απογοητευμένοι"

Νόβακ: "Ξεκάθαρη η ευθύνη της EuroLeague, είμαστε απογοητευμένοι"

Το Sport24.gr συμμετείχε στο European Conference Call με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FIBA Europe, Καμίλ Νόβακ, σε μία κουβέντα που αφορούσε τα "παράθυρα" των εθνικών ομάδων και τη διαμάχη της παγκόσμιας ομοσπονδίας με την EuroLeague. Διαβάστε τι ειπώθηκε.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (18/10) πραγματοποιήθηκε το European Conference Call με πρωταγωνιστή τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FIBA Europe, Καμίλ Νόβακ. Το Sport24.gr ήταν ένα από τα εφτά (7) ευρωπαϊκά μίντια που συμμετείχαν στη διαδικασία (μεταξύ των οποίων κι η Mundo Deportivo με την Equipe), έχοντας τη δυνατότητα να απευθύνει ερωτήματα και να ζητήσει απαντήσεις που αφορούν στη διαμάχη της παγκόσμιας ομοσπονδίας με την EuroLeague για το θέμα των "παραθύρων" των εθνικών ομάδων.

Η κουβέντα που έγινε για περίπου μία ώρα δεν περιορίστηκε σε αυτά που ενδεχομένως έχετε διαβάσει τον τελευταίο καιρό, αλλά εμβάθυνε σε πιο συγκεκριμένα κομμάτια της κόντρας των δύο πλευρών, με τους παίκτες να βρίσκονται... στη μέση. Ο Καμίλ Νόβακ δεν δίστασε να απαντήσει κάθε μία από τις ερωτήσεις που του έγιναν, εξηγώντας την οπτική γωνία της FIBA Europe και το πως τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν λυθεί προ πολλού αν η EuroLeague έδειχνε διάθεση συνεργασίας και αποφυγής της ρήξης.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Εκτελεστικός Διευθυντής της FIBA Europe θύμισε πως " ξεκινούν τα προκριματικά σε λίγες εβδομάδες και ανυπομονούμε γι' αυτά. Τα φιλικά είναι φιλικά, τα προκριματικά είναι προκριματικά. Ελπίζω να καταλαβαίνετε τη διαφορά. Θυμάμαι όταν το συζήτησα αυτό με τον Τόνι Πάρκερ το 2013. Τώρα θα μπορεί ο κόσμος να δει τους σταρ του στο "σπίτι" του. Υπάρχει, βέβαια, ένα... σύννεφο τώρα στον ορίζοντα. Γι' αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα", για να προσθέσει πως "η ιδέα των παραθύρων δεν προέκυψε... χθες, όπως ενδεχομένως νομίζουν κάποιοι. Είναι κάτι που ξεκίνησε ως ιδέα το 2011. Όλο το concept εγκρίθηκε από την FIBA και το καλεντάρι έγινε γνωστό το 2015, πριν από δύο χρόνια. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε την έγκριση της ECA. Πέρυσι τον Νοέμβριο, του 2016, η ECA τόνιζε πως δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τις εθνικές Ομάδες και τους παίκτες. Πιστεύουμε πως είναι μεγάλη ευκαιρία για τις εθνικές, τις ομοσπονδίες και τους παίκτες αυτό το νέο σύστημα. Νομίζω πως γυρνώντας στο βασικό σημείο υπήρχε μια ευκαιρία τον Ιούλιο του 2017 υπάρχει μια δίκαιη ερώτηση για να κάνουμε. Τι άλλαξε από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Έγινε μια ολική αλλαγή κατεύθυνση. Αυτό είναι ίσως στην ευχέρεια του καθενός, να βγάλει τα συμπεράσματά του".

Η πρώτη ερώτηση που του έγινε αφορούσε τις σκέψεις του μετά την άρνηση της ECA στην πρόσφατη πρόταση της FIBA, με τον ίδιο να απαντά: " Ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Προτείναμε να μετακινήσουμε τα παιχνίδια των προκριματικών για ημέρα Παρασκευή και τους ζητήσαμε να μετακινήσουν τα οκτώ παιχνίδια τους ημέρα Τρίτη. Αυτό θα έλυνε το πρόβλημα. Ίσως δεν ήταν η τέλεια λύση. Θα εγγυόταν ότι όλοι οι παίκτες δεν θα έμπαιναν στην διαδικασία να διαλέξουν τι θα κάνουν. Η ECA δεν θα άλλαζε κάτι, απλά δύο μέρες στο καλεντάρι της. Είναι κρίμα. Τι να πω; Είναι ξεκάθαρη ευθύνη της ECA. Είμαστε απογοητευμένοι. Θα δούμε τι θα γίνει. Παρεμπιπτόντως, δεν λάβαμε ποτέ απάντηση από εκείνους. Πρέπει να το βάλουμε στο τραπέζι", ενώ εν συνεχεία ρωτήθηκε για το αν υπάρχει πλάνο να σταματήσει η regular season της Euroleague για κάποιο διάστημα, ίσως τον Ιανουάριο, όπως γινόταν παλιά στο κενό ανάμεσα σε regular season και Top 16, για να διεξαχθούν τότε οι αγώνες των εθνικών ομάδων: " Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο πλάνο. Ρωτήσατε αν θα αλλάζαμε τα "παράθυρα", αλλά δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο".

Αναφορικά με το τι θα γίνει αν οι παίκτες της EuroLeague, που βρίσκονται στην προεπιλογή των εθνικών ομάδων, δεν παίξουν τελικά στα προκριματικά, ανέφερε: " Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα γίνει. Θα ήθελα να μιλάω με γεγονότα. Ανακοίνωσαν κάποιες ομάδες το ρόστερ τους, που έχει παίκτες της EuroLeague. Θα ήθελα να πω ότι πριν από λίγες εβδομάδες κάποιες ομοσπονδίες συζήτησαν για αυτό το θέμα και αποφάσισαν ότι θα συμπεριλάβουν τους παίκτες της EuroLeague. Θέλουμε να προστατεύσουμε τις εθνικές ομάδες. Αυτό θέλω να πω. Δεν ξέρω τι θα γίνει, θα δούμε", ενώ αναφορικά με το αν υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας ανάμεσα σε FIBA και ECA μέχρι τον Νοέμβριο, τόνισε: " Ελπίζω ακόμα πως υπάρχει χώρος για συμφωνία. Είστε εδώ για να ρωτήσετε. Αλλά θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας απόψεις για την πρόταση της FIBA. Πιστεύουμε όλοι ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί μια λογική απόφαση. Θέλουμε να μάθουμε τι ήταν λάθος στην τελευταία μας πρόταση. Ναι, ακόμα πιστεύω πως υπάρχει ευκαιρία να επιτευχθεί συμφωνία".

Νόβακ: "Ξεκάθαρη η ευθύνη της EuroLeague, είμαστε απογοητευμένοι"

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ FIBA ΜΕ ΤΗΝ EUROLEAGUE

Για το ΝΒΑ και τους παίκτες του που θα απουσιάζουν, απάντησε πως " το ΝΒΑ, είμαι σίγουρος ότι όλοι το ξέρετε, ξεκίνησε το '40. Είναι ξεκάθαρα ένα δημιούργημα έξω από το περιβάλλον της FIBA. Έχει τους δικούς του κανόνες και το καλεντάρι του. Είναι ξεκάθαρα μια μπίζνες των ΗΠΑ. Δυστυχώς για την Ευρώπη το ΝΒΑ βγάζει περίπου 8 δις δολάρια τον χρόνο. Ελπίζω το ευρωπαϊκό μπάσκετ να φτάσει μια μέρα σε αυτό το νούμερο. Το NBA δεν συγκρίνεται με την UEFA ή το Champions League. Είναι πολύ πιο μπροστά. Η FIBA έχει καλή σχέση με το ΝΒΑ. Το ΝΒΑ μοιράζεται το όραμά του για το παγκόσμιο μπάσκετ. Ίσως επαναλαμβάνομαι, αλλά το ΝΒΑ ξέρει ότι οι ΗΠΑ θα παίξουν στα προκριματικά. Και εκεί δεν θα υπάρχουν παίκτες του ΝΒΑ. Επίσης, το ΝΒΑ εκτιμά το νέο σύστημα, το νέο καλεντάρι".

Ακολούθως η κουβέντα πήγε στους παίκτες, με τον Καμίλ Νόβακ να επισημαίνει πως " το νέο καλεντάρι είναι πιο φιλικό για τους παίκτες, σε σχέση με το τωρινό. Κάθε τέσσερα χρόνια δεν θα υπάρχει δράση το καλοκαίρι, για να ξεκουραστούν οι παίκτες. Το νέο καλεντάρι από την FIBA αλλάζει τον αριθμό των αγώνων των παικτών. Μπορούμε να συνεχίσουμε με τα παράθυρα. Για τα "παράθυρα", μιλάμε για δύο εβδομάδες μέσα σε όλη τη σεζόν. Δεν είναι παράλογο. Πώς γίνεται όλοι οι παίκτες, από όλα τα σπορ, όχι μόνο το ποδόσφαιρο, να έχουν τα "παράθυρά" τους; Σταματούν για κάποιες εβδομάδες για τα προκριματικά τους. Μην ξεχνάτε ότι οι παίκτες του ΝΒΑ δεν είναι εντός των δύο "παραθύρων", τον Νοέμβριο και τον Φλεβάρη. Μπορούν να παίξουν στα επόμενα ματς. Νομίζω πως το 10% των παικτών που έπαιξαν στο Eurobasket είναι από το ΝΒΑ. Το υπόλοιπο 90% μπορεί να παίξει στα προκριματικά. Μιλάμε για γεγονότα".

Όταν ένας δημοσιογράφος προχώρησε στην εκτίμηση πως από την στιγμή που στα "παράθυρα" δεν θα είναι διαθέσιμοι οι NBAers, τότε οι θεωρητικά καλύτεροι παίκτες" θα απουσιάζουν. Τόνισε, δε, πως ομάδες όπως η Ισπανία και η Γαλλία, που βασίζονται στους NBAers, θα έχουν σημαντικά προβλήματα να λύσουν. Ο Καμίλ Νόβακ απάντησε επί του θέματος: " Προτιμώ να λέω οι παίκτες του ΝΒΑ. Όχι οι καλύτεροι παίκτες. Είχαμε μια ομάδα που πήρε το Eurobasket με μόνο έναν παίκτη του ΝΒΑ. Έναν μεγάλο σταρ, αλλά μόνο έναν παίκτη. Οι παίκτες του ΝΒΑ είναι ελκυστικοί για το κόσμο. Αλλά, είναι δύσκολο να λέμε ποιοι είναι οι καλύτεροι παίκτες. Ναι, οι παίκτες του ΝΒΑ δεν θα είναι τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο στα "παράθυρα". Ίσως αυτή είναι η ευκαιρία για παίκτες της "δεύτερης γραμμής" μιας εθνικής να βγουν μπροστά και να παίξουν. Η κατάσταση άλλαξε δραματικά τον Ιούλιο. Ήμασταν ξαφνιασμένοι με την Euroleague και την απάντησή της. Η FIBA Europe και οι ομοσπονδίες είχαν πάρει διαβεβαιώσεις γραπτώς από την ECA ότι δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στα "παράθυρα". Το έχουμε στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτό το γράμμα".

Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΚΑΙ Η FIBA

Από εκεί και πέρα, για το αν η FIBA μπορεί να "αναγκάσει" με κάποιον νόμιμο τρόπο τους παίκτες να αγωνιστούν με τις εθνικές, είπε: " Είπατε να "αναγκάσουμε" κάποιον. Πριν από λίγες μέρες είχαμε εκπροσώπους των παικτών. Αυτό που άκουσα και αυτό που θυμάμαι από όταν έπαιζα, χάρηκα που δεν άλλαξε κάτι, είναι η μεγαλύτερη τιμή για έναν παίκτη να παίξει στην εθνική. Αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα. Κάποιοι παίκτες δεν έπαιξαν στο Eurobasket. Κάποιες φορές υπάρχουν προβλήματα. Ελπίζω, όμως, ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα για έναν παίκτη. Είναι μεγάλη τιμή να παίζεις για την πατρίδα σου, για την χώρα σου. Μου είναι δύσκολο να μιλήσω για "εξαναγκασμό" κάποιου να παίζει. Θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση. Θεωρώ πως είναι άδικο, για να είμαι ειλικρινής. Είμαστε ενθουσιασμένοι που φτάνουμε κοντά στα προκριματικά. Θέλω να επαναλάβω ότι ελπίζω πως θα βρεθεί μια λύση" και συμπλήρωσε σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει ανησυχία στους partners της FIBA σχετικά με την απουσία των NBAer από τα "παράθυρα": " Όλα αυτά είναι εικασίες. Θέλουμε να έχουμε τους καλύτερους παίκτες που γίνεται. Θέλω να έχουμε μια εξαιρετική διοργάνωση. Μιλάμε για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να πάνε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμα βλέπω χώρο για επίτευξη συμφωνίας που θα τους βολεύει όλους".

Σχετικά με το αν η FIBA μπορεί να πιέσει με τους τρόπους της τους παίκτες: " Υπάρχουν μπασκετικοί κανονισμοί στο σύστημα της FIBA για τις ομάδες που παίζουν στα πρωταθλήματα. Η ECA και η EuroLeague είναι στην οικογένεια της FIBA. Είναι σημαντικό το τι κάνει η ECA, για να γίνει το πιο ισχυρό κύπελλο στην Ευρώπη. Δεν μιλάμε μόνο για τους συλλόγους, αλλά και για τις εθνικές. Μπορώ να πω με σιγουριά πως όλοι είδατε τι έγινε στο Eurobasket, μιλάω για τα συναισθήματα που το μπάσκετ και η οι εθνικές μπορούν να δημιουργήσουν. Η EuroLeague και η οικογένεια της FIBA μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αθλήματος".

Νόβακ: "Ξεκάθαρη η ευθύνη της EuroLeague, είμαστε απογοητευμένοι"

Εκτός αυτών, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της FIBA Europe αναφέρθηκε επίσης στα εξής ζητήματα:

Για το αν σκοπεύει η FIBA να μετακινήσει ξανά τις ημερομηνίες των αγώνων των "παραθύρων", αφού η πρότασή της δεν έγινε δεκτή από την ECA: " Κάναμε μια πρόταση, δεν υπάρχει η τέλεια λύση. Πιστεύουμε πως η πρότασή μας ήταν η καλύτερη επιλογή για να είναι όλοι κατά κάποιον τρόπο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι. Αυτή ήταν η απόφαση της FIBA. Αυτό μπορώ να πω. Δεν είναι στα σχέδιά μας να αλλάξουμε ξανά τις ημερομηνίες".

Για τους παίκτες της Euroleague, που κάλεσαν οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, όπως το Μαυροβούνιο, η Γαλλία και η Ιταλία: " Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους τους. Όλοι ελπίζουν πως θα βρεθεί μια λύση. Δεν υπάρχει λογική βάση για την μη αποδοχή της πρότασής μας. Οι ομοσπονδίες θέλουν τους καλύτερους διαθέσιμους παίκτες. Έκαναν αυτό που συμφωνήσαμε. Αυτό που ανακοινώθηκε δημόσια πριν από λίγο καιρό".

Για το αν υπάρχουν νέα στις συζητήσεις της FIBA με την ECA: " Όχι. Δεν έχουμε δεχθεί επίσημη απάντηση. Υπήρξε μόνο μια ανακοίνωση, όχι κάποια απάντηση".

Για το αν γνωρίζουν στην FIBA περιστατικά για παίκτες που δέχθηκαν πιέσεις από τις ομάδες τους, ώστε να μην παίξουν με τις εθνικές και να προτιμήσουν τους συλλόγους τους: " Κάθε παίκτης θέλει να εκπροσωπήσει την χώρα του σε επίσημα παιχνίδια. Δεν μιλάω για φιλικά. Δεν έχω τέτοια πληροφόρηση. Δεν ξέρω αν γνωρίζουν κάτι τέτοιο οι ομοσπονδίες".

Για το αν μπορούν να "χρησιμοποιηθούν" οι παίκτες, ώστε να ηγηθούν της νέας προσπάθειας: " Οι παίκτες πρέπει να πάρουν μια απόφαση. Μπήκαν σε αυτή τη θέση από την ECA. Δεν είναι δίκαιο. Πιστεύω ότι οι παίκτες δεν πρέπει να "χρησιμοποιούνται" από κανέναν για την επίτευξη αποτελεσμάτων. Έχουν την Ένωση Παικτών. Έχουμε τη φωνή τους".

Για το αν η FIBA προσπάθησε ποτέ να προσεγγίσει απευθείας τις ομάδες της EuroLeague: " Πηγαίνω πίσω στο ξεκίνημα, σε αυτό που είπα για το 2015. Είχαμε πολλά meetings το 2016. Το τελευταίο αν δεν κάνω λάθος ήταν τον Σεπτέμβριο του 2016. Η ECA μας διαβεβαίωσε πως δεν τους αρέσουν τα "παράθυρα", αλλά δεν θα προβάλει εμπόδιο. Δεν υπήρξαν άλλες διαπραγματεύσεις. Δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Πώς άλλαξε η ECA την θέση της".

Για το αν υπήρχαν ομάδες της Euroleague που επίσημα ή ανεπίσημα συμφώνησαν με την πρόταση της FIBA: " Όχι, από όσο ξέρω. Δεν ξέρω τι εννοείς ανεπίσημα. Αλλά δεν μου αρέσουν οι φήμες. Ίσως κάνω λάθος. Υπήρξε μια ανακοίνωση από την Μπαρτσελόνα. Πέραν αυτού, δεν υπήρχε κάποια απάντηση δημόσια από κάποια ομάδα, από όσο γνωρίζω".

Κλείνοντας, ο Καμίλ Νόβακ επισήμανε: " Στο Eurobasket είδαμε πολλά συναισθήματα. Το μπάσκετ είναι μια όμορφη ευκαιρία για να επικοινωνούμε με τις κοινωνίες. Το μπάσκετ είναι μέρος της κοινωνικής ζωής μας. Πιστεύω πως θα δημιουργηθούν πολλά συναισθήματα στα προκριματικά. Ο κόσμος θέλει να δει τις ιστορίες, ποιος παίζει, ποιος όχι. Θέλω να ευχηθώ σε όλους καλή τύχη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ