ΜΠΑΣΚΕΤ

Νέα επίθεση της FIBA στην EuroLeague

Νέα επίθεση της FIBA στην EuroLeague

Η διαμάχη ανάμεσα σε FIBA και EuroLeague συνεχίζεται, με την πρώτη να εκδίδει ανακοίνωση με αφορμή το νέο καλεντάρι. Τα εφτά σημεία στα οποία "πατά" η παγκόσμια ομοσπονδία.

Η κόντρα της FIBA με την EuroLeague όχι μόνο δεν κοπάζει, αλλά όσο περνά ο καιρός γίνεται πιο έντονη και σκληρή. Τελευταία αφορμή για αντιδικία αποτέλεσε το καλεντάρι της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου κι η απόφαση της δεύτερης να μην διαφοροποιήσει το πρόγραμμά της, δημιουργώντας "παραθυράκια" για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου εξήγησε με δηλώσεις του πως δεν μπορούσε να γίνει κάποια αλλαγή , μετά απ όσα έχουν γίνει, για να έρθει η απάντηση της FIBA. Η παγκόσμια ομοσπονδία επιτέθηκε στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, κατηγορώντας την πως βάζει στη μέση τους παίκτες, αναφέροντας παράλληλα εφτά (7) σημεία που καταδεικνύουν τους λάθους χειρισμούς που έχουν γίνει από την πλευρά της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Η FIBA εκφράζει την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η Euroleague Commercial Assets (ΕCA) ανακοίνωσε το καλεντάρι της Euroleague 2017-'18 χωρίς να περιλαμβάνει "παράθυρα" για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων από τον Νοέμβριο του 2017 ως τον Φεβρουάριο του 2018.

Η ECA μάς είχε διαβεβαιώσει -με επιστολή της στις 10 Νοεμβρίου 2016- ότι η πολιτική της δεν θα αποτρέψει ή περιορίσει τη δέσμευση των ομάδων στις εθνικές ομάδες. Συνεπώς, η σημερινή απόφαση ξεκάθαρα μεταφέρει την ευθύνη στους παίκτες σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στις εθνικές ομάδες. Αυτή η αβεβαιότητα δημιουργεί προοπτική για διαμάχη ανάμεσα στις ομάδες, τους παίκτες και τις εθνικές ομοσπονδίες.

Το γεγονός ότι οι παίκτες θα υποχρεώνονται πλέον να επιλέξουν αν θα εκπροσωπήσουν την ομάδα ή την εθνική τους είναι ένα unfair και αδικαιολόγητο βάρος! Δεν τους δίνεται η δυνατότητα να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για τον σύλλογο και την εθνική.

Η FIBA θέλει να επισημάνει κάποια στοιχεία - κλειδιά που οδήγησαν σε μία κατάσταση που θα μπορούσε να είχε αποφύγει πολύ εύκολα η ECA:

1) Το νέο καλεντάρι της FIBA είχε εγκριθεί ομόφωνα από όλες τις εθνικές ομοσπονδίες το 2014, μειώνοντας τις υποχρεώσεις των αθλητών κατά περίπου 26% μετά τη μείωση μίας διεθνούς διοργάνωσης ανά τετραετία.

2) Οι ακριβείς ημερομηνίες για τις εθνικές ομάδες είχαν δημοσιευτεί τον Αύγουστο του 2015, περισσότερα από δύο χρόνια πριν την υλοποίησή τους.

3) Το καλεντάρι της FIBA εγκρίθηκε από όλη την οικογένεια της FIBA, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, μέσω της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και της ULEB.

4) Η ECA αποφάσισε να αλλάξει το φορμάτ της EuroLeague και να αυξήσει τον αριθμό των αγώνων από τους 31 στους 37 τον Ιούλιο του 2016, εισάγοντας διπλούς αγώνες για πέντε εβδομάδες.

5) Η FIBA έχει εντάξει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία του μπάσκετ, με σκοπό να προστατεύσει τους αθλητές και τους μισθούς τους.

6) Το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου αποφάσισε πως το νέο καλεντάρι της FIBA δεν αποτελεί διάβρωση της συμφωνίας ανάμεσα σε FIBA Europe και EuroLeague, η οποία ούτως ή άλλως τερματίστηκε το 2015.

7) Η ECA απέρριψε την ιδέα της έναρξης της EuroLeague μία εβδομάδα νωρίτερα τον Οκτώβριο του 2017, και την εισαγωγή μίας ακόμη "διπλής" εβδομάδας αγώνων προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων.

Η παγκόσμια οικογένεια του μπάσκετ παραμένει ενωμένη όσον αφορά το νέο καλεντάρι της FIBA που περιλαμβάνει 140 εθνικές ομάδες που ονειρεύονται να παίξουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το καλεντάρι μας θα βοηθήσει την ανάπτυξη του σπορ σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας την ευκαιρία στις εθνικές ομάδες να παίζουν στην έδρα τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ