ΜΠΑΣΚΕΤ

Μποντιρόγκα: "Η FIBA και η Euroleague πρέπει να μιλούν την ίδια γλώσσα"

Μποντιρόγκα: "Η FIBA και η Euroleague πρέπει να μιλούν την ίδια γλώσσα"

Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα μίλησε στην Zurnal της Σερβίας για τη διαμάχη της FIBA με την Euroleague, εστιάζοντας στην ανάγκη να μπει ένα τέλος στον "πόλεμο". Τάχθηκε υπέρ της παγκόσμιας ομοσπονδίας ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού.

Τη στιγμή που η FIBA καλεί την Euroleague σε νέα συνάντηση με σκοπό να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και να μην προχωρήσει η διχοτόμηση του ευρωπαϊκού μπάσκετ, εν μέσω των απειλών από την πλευρά της παγκόσμιας ομοσπονδίας βέβαια, ο Ντέγιαν Μποντίρογκα μίλησε στην Zurnal της Σερβίας για το ζήτημα, εκφράζοντας την άποψή του πως το πλάνο του Champions League είναι πιο αποδοτικό από αυτό της Euroleague.

Ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού σχολίασε τη στάση που κρατούν οι δύο πλευρές, τις κάλεσε να τα βρουν για να μην προκύψουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι, ενώ τόνισε πως όλο αυτό κάνει μόνο κακό στο άθλημα. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στη Σερβία και την προσπάθεια να κατακτήσει ένα μετάλλιο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά και στον Ερυθρό Αστέρας που εντυπωσιάζει φέτος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ

Για τη διαμάχη της FIBA με την Euroleague: " Το μπάσκετ είναι πάνω απ όλα, από κάθε διαμάχη. Η FIBA και η Euroleague πρέπει να βρουν μια κοινή "γλώσσα" και ένα σκεπτικό που θα προστατεύει τα συμφέροντα των συλλόγων, των εθνικών ομάδων και των λιγκών. Έναν τρόπο λειτουργίας που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, όχι μόνο τους συλλόγους, αλλά γενικότερα το μπάσκετ. Οι δύο πλευρές πρέπει να αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση και να συνεργαστούν προκειμένου να βγει ένα κοινό καλεντάρι, που θα ευνοεί τους πάντες. Ειδάλλως, μπορεί να δούμε φαινόμενα κατά τα οποία ιδιώτες και εταιρείες διοργανώνουν τους δικούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ή άλλου είδους διοργανώσεις. Είναι γνωστό πως πριν από δύο χρόνια στην Κωνσταντινούπολη ψηφίστηκε ομόφωνα το νέο καλεντάρι της FIBA".

Για το Champions League και το αν είναι καλύτερο από την Euroleague: " Πριν έξι χρόνια, δίναμε τρεις ομάδες στην Euroleague. Μετά πήγαμε στις δύο και τώρα έχουμε μόνο μια και άλλες τρεις στο Eurocup. Κι επίσης θα έχουμε μια έξτρα θέση γιατί η Γαλλία και κάποιες άλλες ομοσπονδίες αρνούνται το "κάλεσμα", ανοίγοντας έτσι μία ακόμη θέση. Με τη νέα μορφή της Euroleague, με τις δεκαέξι (16) ομάδες), η κατάσταση θα αλλάξει. Τα εθνικά πρωταθλήματα δεν θα έχουν καμία σημασία, κι η ερώτηση θα έχει να κάνει με τον λόγο που θα συνεχίζονται.

Για παράδειγμα, αν η Βαλένθια πάρει το πρωτάθλημα στην Ισπανία, κερδίζοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στην Euroleague. Το ίδιο ισχύει για την Χαπόελ Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ που δεν έχει τη δυνατότητα να τα καταφέρει γιατί υπάρχει η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Γιατί αυτό; Ο αθλητισμός πρέπει να δίνει κίνητρα. Είναι σαν να λες πως είσαι καλύτερος από τον Νόβακ Τζόκοβιτς, αλλά δεν μπορείς να το αποδείξεις επειδή είσαι κι εσύ από τη Σερβία. Είναι εύκολο να διαλέγουμε ομάδες και να λέμε στις υπόλοιπες να ξεκουράζονται.

Το Champions League είναι ένα πραγματικό μοντέλο διεθνούς διοργάνωσης. Γιατί να μην μπορείς να αντιμετωπίσεις τη Μίλαν, την Ίντερ, την Τσέλσι και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Το Champions League είναι καλύτερη πρόταση σε αθλητικό επίπεδο, σε marketing, οικονομικά, παρότι πιστεύω πως δεν μπορεί να συγκριθεί επ' ουδενί με το ΝΒΑ. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ πρέπει να ωριμάσει και να εξελιχθεί, να ξεπεράσει τα προσωπικά ενδιαφέροντα και τους εγωπαθείς χειρισμούς και να προστατεύσει την ισότητα όλων, κι όχι να ευνοεί μόνο τους πλούσιους".

Για τον αντίκτυπο όλων αυτών στο σερβικό μπάσκετ: " Όταν φτάνει η κουβέντα στην Aba Liga δεν έχει νόημα. Ποιας χώρας είσαι πρωταθλητής; Καμίας. Είναι περιοχές διάσπαρτες. Το να λες ότι είσαι πρωταθλητής στη Σερβία έχει βαρύτητα. Είδατε τι έγινε με τη Λιθουανία; Έχασαν σε ποιότητες οι ομάδες τους όταν αποφάσισαν να φύγουν από την VTB League; Όχι".

Για την εθνική ομάδα της Σερβίας: " Η εθνική ομάδα έχει την ποιότητα να παλέψει για ένα μετάλλιο στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Είναι σημαντικό να υπάρχει συνέχεια στην πορεία της, ειδικά τα επόμενα τρία - τέσσερα χρόνια".

Για τον Ερυθρό Αστέρα: " Κάνει εξαιρετική χρονιά. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον κόουτς Ντέγιαν Ράντονιτς και τους παίκτες του. Πιστεύω πως οι Γιόβιτς, Γκούντουριτς και Ντάνγκουμπιτς είναι η βάση της μελλοντικής επιτυχίας του σερβικού μπάσκετ. Ο Μίλερ και ο Τσίρμπες είναι καταλυτικοί, αλλά οι νεαροί είναι αυτοί που δίνουν το όραμα. Μαζί με την εμπειρία των πιο παλιών, όπως ο Στίματς και ο Σιμόνοβιτς".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ