ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπάουμαν: "Δεν μπορώ να δεχτώ μία κατάσταση εκβιασμού"

Μπάουμαν: "Δεν μπορώ να δεχτώ μία κατάσταση εκβιασμού"

Ο γενικός γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν αναφέρθηκε στην "κόντρα" που υπάρχει με την EuroLeague τονίζοντας τη σημασία που έχουν οι εθνικές ομάδες, αλλά και πως δεν γίνεται να αποδεχτεί "μία κατάσταση εκβιασμού".

Ο Πάτρικ Μπάουμαν υπενθύμισε τις βασικές θέσεις της FIBA στ... διαμάχη που υπάρχει με την EuroLeague τονίζοντας πως η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν θα διαπραγματευτεί τον αριθμό διοργανώσεων, ενώ στάθηκε και στην στάση που τηρεί η πλευρά της ECA, την οποία κατηγόρησε πως μποϊκοτάρει τις εθνικές ομάδες.

Επίσης, δεν παρέλειψε σημειώσει την επιτυχία του πρώτου "παραθύρου των προκριματικών, ενώ αναφέρθηκε και στη μείωση της επιβάρυνσης των παικτών, ο οποίος αποτελεί έναν βασικό στόχο της FIBA.

"Πρέπει να προχωρήσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει και να παρέχουμε ευκαιρίες στις χώρες της κοινότητας του μπάσκετ να παίζουν πιο συχνά και σε πιο τακτική βάση. Δεν θέλουμε να αγγίξουμε τη δραστηριότητα των συλλόγων με τρόπο που είναι ασεβής, αλλά χρειαζόμαστε ζωτικό χώρο για τις εθνικές ομάδες. Οι εθνικές ομάδες είναι αυτές που προσελκύουν μεγαλύτερο πλήθος στο παιχνίδι και το μπάσκετ γενικά. Είναι αυτό που έχουμε παρατηρήσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πρώτο Παράθυρο ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο σε ολόκληρο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης όπου υπάρχουν δυσκολίες για τις ομάδες να πάρουν τους παίκτες τους. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί περισσότεροι παίκτες από αυτούς που έχουν οι ομάδες της EuroLeague", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της FIBA σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα ballineurope.com αναφερόμενος στη διαμάχη που υπάρχει με την EuroLEague.

Όσον αφορά τον αριθμό των διοργανώσεων, τόνισε πως "αν έμπαινε στο τραπέζι (από την άλλη πλευρά) η συζήτηση για τον αριθμό των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και ότι δύο ή τρεις θα ήταν καλύτερα αντί για τέσσερις, και σε αντάλλαγμα της μείωσης των διοργανώσεων θα συμφωνούσαν να απελευθερώσουν τους παίκτες, δεν είμαι βέβαιος ότι θα ήθελα να συζητήσω ένα τέτοιο επιχείρημα ή να αποδεχτώ μία κατάσταση εκβιασμού. (Μία συμφωνία) μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο του δούναι και λαβείν: Σου δίνω κάτι, μου δίνει κάτι κι εσύ. Μιλάμε για τις εθνικές ομάδες. Μποϊκοτάρουν την υπερηφάνεια μιας χώρας, και αυτό ακριβώς είναι πέρα από τον αριθμό των διασυλλογικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων που υπάρχουν. Συμφωνώ ότι υπάρχουν πολλές, τέσσερις είναι πολλές. Όλοι οι παίκτες θέλουν να παίξουν στην Ευρώπη επειδή η Ευρώπη γίνεται όλο και μικρότερη, μπορείς να ταξιδέψεις πολύ εύκολα από το ένα σημείο στο άλλο. Είναι σαφές ότι τέσσερις διοργανώσεις είναι πάρα πολλές".

Σχετικά με τη μείωση της επιβάρυνσης των παικτών, τόνισε: "Εχουμε μειώσει τον φόρτο των Εθνικών ομάδων, κατά σχεδόν 25% στην περίοδο μίας τετραετίας, κάτι που περιλαμβάνει και την μείωση των ημερών προετοιμασίας από τις πέντε στις τέσσερις εβδομάδες. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, εμείς, έχουμε πολλά για το συγκεκριμένο ζήτημα. Κατανοώ που μπορεί να σκέφτονται οι εθνικές Λίγκες. Από τη μία πλευρά υπάρχει κάποιος ο οποίος «παίρνει τα πάντα» με το μέρος του, αυξάνοντας τους αγώνες του στους 37 κάθε χρόνο και μετά, όταν οι ομάδες αυξηθούν σε 18, ο αριθμός των αγώνων θα γίνει 41. Μία διοργάνωση μεγαλώνει και αναγκάζει όλους τους υπόλοιπους να μικρύνουν".

Τέλος ο Πάτρικ Μπάουμαν, ρωτήθηκε για την δημιουργία μίας ισχυρής Ένωσης παικτών: "Το μπάσκετ δεν είναι στο επίπεδο που βρίσκεται το ποδόσφαιρο, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα συμβεί. Βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότερες χώρες οργανώνονται σε αυτό το κομμάτι και Ενώσεις παικτών γίνονται καλύτερες. Κάποιες από αυτές μάλιστα είναι πολύ βοηθητικές στους παίκτες των χωρών τους. Ισως να μην βρισκόμαστε ακόμα στο κατάλληλο σημείο σε παγκόσμιο επίπεδο, διότι η FIFPro είναι μία παγκόσμια Ενωση. Η UBE κάνει ήδη καλή δουλειά και έχουμε συναντηθεί μαζί τους κάποιες φορές. Επισκέφθηκαν τη Γενεύη στην αρχή της σεζόν. Εξήγησαν τη θέση τους, κάναμε κάποιες συζητήσεις και φυσικά δεν είμαστε εναντίον τους. Ακριβώς το αντίθετο, πιστεύουμε ότι είναι ένας πολύ σημαντικό κομμάτι στην εξίσωση της οικογένειας του μπάσκετ”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ