ΜΠΑΣΚΕΤ

Μάτιτς Ρέμπετς: Ασ τον τρελό, στην τρέλα του

Μάτιτς Ρέμπετς: Ασ τον τρελό, στην τρέλα του

Ο Μάτιτς Ρέμπετς είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό. Είναι όμως κι ένας καλός λόγος για να παρακολουθεί κάποιος τους αγώνες της Κρκα. Για όσους έχουν αμφιβολίες, υπάρχουν τα σχετικά ντοκουμέντα για το αντίπαλο δέος του Λούκα Ντόντσιτς (VIDEOS).

Αν μη τι άλλο, ο Σέρχιο Γιουλ κατέχει δικαίως αυτή την στιγμή τον άτυπο τίτλο του μεγαλύτερου "βρωμόχερου" στην Ευρώπη . Ο ηγέτης της Ρεάλ Μαδρίτης είναι... σε άλλο επίπεδο φέτος, έχει "καθαρίσει" πολλές φορές για την ομάδα του στη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, με τελευταίο παράδειγμα το "clasico" πριν από περίπου ένα μήνα. Τότε που έβαλε ένα πολύ μεγάλο σουτ δύο πόντων σχεδόν με την εκπνοή για να χαρίσει τη νίκη στη "Βασίλισσα".

Πέραν της ικανότητας που έχει στα "μεγάλα σουτ", υπάρχει κάτι ακόμη που τον χαρακτηρίζει. Η ευστοχία του σε σουτ τριών πόντων που γίνονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, είτε αναφερόμαστε στο τέλος της επίθεσης, είτε σε ασφυκτική άμυνα των αντιπάλων, είτε σε πολύ μακρινή απόσταση. Σουτ που έχουν γίνει trademark για τον ίδιο, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν ως "μανταρίνια" λόγω του μεγάλου βαθμού δυσκολίας.

Δεν είναι όμως ο μοναδικός στον ευρωπαϊκό χώρο που το "έχει" σε τέτοιου είδους σουτ. Υπάρχει ένας ακόμη παίκτης, νεότερος, που βλέπει το όνομά του να φιγουράρει διαρκώς σε videos με "απίθανα τρίποντα". Ο λόγος για τον Μάτιτς Ρέμπετς, τον 22χρονο πλεϊμέικερ της ΚΡΚΑ, η οποία αγωνίζεται στο σλοβενικό πρωτάθλημα και την Αδριατική Λίγκα. Ο ύψους 1μ81 παίκτης δεν πτοείται από την υψομετρική διαφορά που έχει με τους αντιπάλους του σε πολλές περιπτώσεις, αντίθετα επιμένει στο περιφερειακό σουτ και είναι ικανότατος με την μπάλα στα χέρια. Έχει βελτιώσει αισθητά αυτά τα δύο κομμάτια του παιχνιδιού του, σε σχέση με αυτό που είδαμε από κοντά πριν από τρία χρόνια. Τότε που αντιμετώπισε την Εθνική Νέων Ανδρών στα "Δύο Αοράκια" στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Κρήτης, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 33 πόντους (με 4/7 δίπ., 7/14 τρίπ., 4/4 βολ.), 8 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 5 κλεψίματα σε 33 λεπτά συμμετοχής.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι δεν υπάρχει μόνο ο Λούκα Ντόντσιτς στη Σλοβενία. ΟΚ, ο 18χρονος πλεϊμέικερ της Ρεάλ Μαδρίτης είναι το νέο wonderkid του παγκόσμιου μπάσκετ , δεν είναι όμως ο μοναδικός έξτρα ταλαντούχος παίκτης που έχει βγάλει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Γιατί για να βάλεις ξανά και ξανά τέτοια σουτ θέλει (και) ικανότητα -πέρα από τύχη:

Απόδειξη, το γεγονός πως πριν από τέσσερις περίπου μήνες σκόραρε τρεις φορές από τα εννέα μέτρα. Στον ίδιο αγώνα. Με την ίδια άνεση. Με την αντίστοιχη αυτοπεποίθηση. Απέναντι στη Μέταλατς, ο 22χρονος πόιντ γκαρντ σηκωνόταν από τα εννιά μέτρα, όπως σηκώνονται άλλοι για να κάνουν λέι απ. Τόσο απλό του φαίνεται, τόσο απλό το κάνει να φαίνεται. Δείτε με τι άνεση και σιγουριά πατάει σε κάθε μία από τις τρεις προσπάθειες, για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε.

Αυτή βέβαια δεν ήταν η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που έκανε κάτι τέτοιο. Λίγες εβδομάδες αργότερα είπε να το επαναλάβει, έτσι για να δείξει ότι μπορεί να βάλει την μπάλα στο καλάθι όποτε θέλει, με όποιον τρόπο θέλει. Αυτή τη φορά απέναντι στην Σουτζέσκα, όταν έφερε τα πάνω κάτω στην τελική ευθεία της αναμέτρησης, με 3/3 τρίποντα μέσα σε 1'20''. Προσοχή: πήρε τρεις σερί επιθέσεις και τις έβαλε. Με τρίποντα εκτός λογικής και... τακτικής ενδεχομένως. Γιατί μπορεί.

Πάμε άλλη μία; Αυτή τη φορά είχε απέναντί του τη Ζαντάρ, στις 29 Ιανουαρίου. Έβαλε ένα τρίποντο (με τη βοήθεια του ταμπλό) από τα δέκα μέτρα στα 2'36'' για το τέλος, ενώ στην επόμενη αμέσως κατοχή ευστόχησε πάλι για τρεις. Χωρίς ταμπλό, στη λήξη του χρόνου, στο 1'43'' για το φινάλε. Με την ίδια αυτοπεποίθηση και άνεση, όπως έχει φανεί σε όλα τα videos. Για την ιστορία τελείωσε τον αγώνα με 18 πόντους και 6/10 τρίποντα, οδηγώντας την ομάδα του στην εκτός έδρας νίκη!

Μία εβδομάδα νωρίτερα, είχε "σκοτώσει" την Τσεντεβίτα με 5/7 τρίποντα. Ήρθε από τον πάγκο και έκανε τη διαφορά στα 25 λεπτά που αγωνίστηκε, για να τελειώσει το παιχνίδι με 17 πόντους και 9 ασίστ. Μην υποτιμάτε τις δημιουργικές του ικανότητες, επειδή "εκτελεί" όπως θέλει από την περιφέρεια.

Κάπως έτσι, όταν ευστοχεί από το κέντρο του γηπέδου στην α' περίοδο δεν συντρέχει λόγος... ανησυχίας. Όταν τα βάζει σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, υπό την πίεση του αποτελέσματος, τι να του πει ένα... απλό σουτ στο τέλος της α' περιόδου; Είναι το πιο απλό πράγμα για εκείνον.

Ο Μάτιτς Ρέμπετς λοιπόν δεν είναι ένας ακόμη πλεϊμέικερ στην Αδριατική Λίγκα. Με 11.2 πόντους (30.5% στα τρίποντα), 2.7 ριμπάουντ, 5.9 ασίστ και 1.1 κλεψίματα δεν είναι αμελητέα ποσότητα, επιβεβαιώνει την τρέλα που κουβαλάει και υποχρεώνει τους προπονητές των ομάδων που κάνουν πρωταθλητισμό να σημειώσουν το όνομά του. Αν αντέχουν την τρέλα που κουβαλάει και δεν φοβούνται την άγνοια κινδύνου που τον συνοδεύει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ