ΜΠΑΣΚΕΤ

Κοινό μέτωπο των FIBA, ULEB

Κοινό μέτωπο των FIBA, ULEB

Η Mundo Deportivo αποκαλύπτει τι συμβαίνει και αφορά το παγκόσμιο μπάσκετ, τις συναντήσεις της ULEB, με τη FIBA και τις εθνικές λίγκες και το κοινό μέτωπο που έχουν δημιουργήσει για να μην "κλείσει" η Εuroleague.

Προ ημερών, οι Σέρβοι είχαν αναφέρει πως η Ευρωλίγκα ενδέχεται να αλλάξει από το 2017 και να προχωρήσει σε ένα πιο... κλειστό σχήμα, με τον Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς να τοποθετείται επί του θέματος . Ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της διοργάνωσης, Τζόρντι Μπερτομέου, σε συνέντευξη του στο Euroleague Greece εξήγησε πως δεδομένης της απόφασης που 'χει πάρει η FIBA να υπάρχουν ματς των εθνικών ομάδων μέσα στη σεζόν από το 2017 " έχουμε δυο χρόνια να βρούμε λύσεις ", χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Mundo Deportivo έκανε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ επί του τι ισχύει αυτή τη στιγμή στον παγκόσμιο μπασκετικό χάρτη, με τις τελευταίες πληροφορίες του Sport24.gr να αναφέρουν πως μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση της Euroleague και της ULEB, στη Βαρκελώνη. Για ποιο λόγο; Διαβάστε τι έγραψε η ισπανική εφημερίδα.

" Η FIBA και οι εθνικές ομοσπονδίες είναι αποφασισμένες να σταματήσουν τον Τζόρντι Μπερτομέου από το να... ανατινάξει το project, δημιουργώντας μια "κλειστή" Ευρωλίγκα, στην οποία δεν θα υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των ομάδων που θα μετέχουν, με τα αποτελέσματα αυτών στο παρκέ. Για το λόγο αυτό, η FIBA, οι εθνικές λίγκες και την ULEB είναι σε επικοινωνία τους τελευταίους μήνες και έχουν συναντηθεί αρκετές φορές, ώστε να συνθέσουν ένα κοινό μέτωπο εναντίον της Ευρωλίγκας και να αποτρέψουν μελλοντικές αποφάσεις που δεν θα 'χουν την έγκριση όλων.

Η Ευρωλίγκα μελετά την εφαρμογή νέου format, αρχής γενομένης από τη σεζόν 2016-17 που θα έχει τη δομή πυραμίδας και θα αφορά 24 ομάδες που θα εγκαταλείψουν τις εθνικές λίγκες, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πώς θα επιλεγούν αυτές, ενώ στο σύστημα θα υπάρχει και προαγωγή τριών από το Eurocup. Τα εθνικά πρωταθλήματα θα στέλνουν ομάδες στο Εurocup.

"Έχουμε ήδη ενημερώσει τον Μπερτομέου, για την άποψη μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι οι εθνικές λίγκες θα είναι στη βάση αυτής της πυραμίδας. Θα θέλαμε να δούμε ποια θα είναι η πρόταση της FIBA, ως προς την ανοικοδόμηση των διοργανώσεων που αφορούν τους συλλόγους, σε βάθος χρόνου" δηλώνει ο Φρανσίσκο ρόκα, GM της ACB, ο οποίος παρέστη στις συναντήσεις.

"Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να υποτιμηθεί η αξία των εθνικών λιγκών. Έπειτα από 15 χρόνια ύπαρξης της διοργάνωσης, η νέα διοίκηση προσπαθεί να τοποθετήσει όλα τα πρωταθλήματα κάτω από την ομπρέλα της FIBA Europe, ώστε όλα να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες", προσθέτει ο Ράσο Νεστέροβιτς, GM της σλοβενικής ομοσπονδίας.

Η FIBA έχει αποκτήσει μεγάλη δύναμη, τα τελευταία χρόνια, έχοντας αναλάβει πολλές από τις λειτουργίες των τμημάτων της στις ηπείρους. Επιπροσθέτως, η οικονομική επιτυχία των τελευταίων Παγκοσμίων Κυπέλλων και δη αυτού της Ισπανίας, έχει ισχυροποιήσει τη θέση της. Συν αυτών, εν αντιθέσει με το 2000, οπότε οι μεγάλοι σύλλογοι άφησαν το European Cup (βλ. Πρωταθλητριών), για να δημιουργήσουν το δικό τους τουρνουά, τη νυν Euroleague, η ULEB έχει αλλάξει προτιμήσεις και έχει ευθυγραμμιστεί με τη θέση της FIBA.

"Η ULEB ήταν πάντα σε διάλογο με όλους και είχε ως στόχο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των συλλόγων της, όχι μόνο των πλουσίων. Όταν δημιουργήθηκε η ULEB είχε ως στόχο να οργανώσει το μπάσκετ, στα επαγγελματικά πρότυπα. Δεν πήγε ποτέ εναντίον της FIBA", δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος της ULEB και πρώην πρόεδρος της ACB, Εδουάρδο Πορτέλα. Ο γενικός γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν λέει πως όσο και αν έχει προσπαθήσει να συζητήσει με τη Euroleague, πάντα έπεφτε πάνω σε τοίχο. "Έχουμε συναντηθεί ουκ ολίγες φορές με τον Μπερτομέου, την τελευταία τετραετία και η απάντηση του πάντα ήταν "όχι"", εξήγησε ο Μπάουμαν, ο οποίος φαίνεται τελευταίο πιο φιλοπόλεμος από ποτέ, καταλήγοντας στο ότι "εμείς θα προχωρήσουμε", με το πλάνο που αλλάζει από το 2017 .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ