ΜΠΑΣΚΕΤ

Jump ball plays: Ο Ομπράντοβιτς και οι άλλοι

Jump ball plays: Ο Ομπράντοβιτς και οι άλλοι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η φάση με την οποία ξεκίνησε ο αγώνας της Φενέρμπαχτσε με τον Ερυθρό Αστέρα προκάλεσε τον θαυμασμό πολλών. Δεν είναι όμως πρωτοφανές να βλέπουμε έναν προπονητή να εισάγει... σύστημα ακόμη και για το τζάμπολ. Δείτε και θα καταλάβετε (VIDEOS).

Δεδομένο 1: Αυτό που έκανε η Φενέρμπαχτσε στο παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα είναι ευφυές . Αναφερόμαστε στη φάση που έβγαλαν οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο τζάμπολ, με τον Γιαν Βέσελι να καρφώνει την μπάλα.

Δεδομένο 2: Ο προπονητής της Φενέρμπαχτσε δεν... ανακάλυψε την Αμερική. Το σύστημα που χρησιμοποίησε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν ευφυές (όσο και επιτυχημένο), αλλά δεν ήταν πρωτοφανές φαινόμενο.

Βλέπετε, είναι πολλές οι φορές που στο παρελθόν είδαμε κάτι αντίστοιχο. Προπονητές δηλαδή να εισάγουν με το "καλημέρα" του αγώνα ένα σύστημα για να σκοράρει η ομάδα τους δύο εύκολους πόντους. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι βέβαια λίγες (ελάχιστες), αλλά δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από την επίτευξη δύο πόντων τόσο γρήγορα, τη στιγμή που η αντίπαλη άμυνα πιάνεται "στον ύπνο".

Τι σχεδίασε στο πινακάκι του ο "Ζοτς"; Ο Γιαν Βέσελι έπρεπε να στείλει την μπάλα στο σημείο που βρισκόταν ο Έκπε Ούντο και αμέσως να κόψει στο σερβικό καλάθι. Αυτή είναι η μισή δουλειά. Η άλλη μισή αφορούσε τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος έκανε back screen στον παίκτη του Ερυθρού Αστέρα που ήταν τελευταίος στην άμυνα και... κάρφωμα!

Κάτι ανάλογο έχουν κάνει πολλοί προπονητές το (πρόσφατο) παρελθόν, με τον Τζώρτζη Δικαιουλάκο να είναι ένας εξ αυτών. Την εποχή που καθόταν στον πάγκο της γυναικείας ομάδας του Αθηναϊκού, συνήθιζε να χρησιμοποιεί τέτοιες τακτικές για να σκοράρει γρήγορα η ομάδα του. Όχι απαραίτητα με τον ίδιο τρόπο, αλλά έχοντας την ίδια φιλοσοφία. Αυτό που χρειαζόταν ήταν η εξασφάλιση του τζάμπολ και η τοποθέτηση μιας παίκτριας ακριβώς μπροστά από το σημείο που γίνεται η εκκίνηση του αγώνα, για να δώσει αμέσως back door πάσα σε συμπαίκτριά της που έκανε γρήγορα κίνηση για διείσδυση. Το αποτέλεσμα; Δύο πόντοι!

Ένα ακόμη παράδειγμα έρχεται από τον Παναθηναϊκό. Την εφηβική ομάδα του "τριφυλλιού" πιο συγκεκριμένα, η οποία -επί των ημερών του Κώστα Παπαδόπουλου- είχε ως πάγια τακτική της να ξεκινάει τον αγώνα, αναζητώντας τέτοιες λύσεις. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της φιλοσοφίας που υπήρχε δόθηκε την περσινή αγωνιστική περίοδο, με τον Κώστα Παπαδάκη (νυν παίκτης του Κολοσσού) να παίρνει την μπάλα και τον Ορέστη Μπέλλη (σέντερ των "πρασίνων") να κάνει back screen στον Μιχάλη Λούντζη, που έκοβε προς το καλάθι. Όπως είπαμε, η επιτυχία δεν είναι δεδομένη, αλλά εφόσον "πιάσει" η κομπίνα, επιτυγχάνεται το πιο εύκολο καλάθι της αναμέτρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ