ΜΠΑΣΚΕΤ

Ιστορική άνοδος για Ρουμανία, "επιστροφή" για Κροατία

Ιστορική άνοδος για Ρουμανία, "επιστροφή" για Κροατία

Η Κροατία και η Ρουμανία ανέβηκαν στην πρώτη κατηγορία της Ευρώπης σε επίπεδο Νέων. Την 3η θέση διεκδικεί απόψε η Μεγάλη Βρετανία του Ανδρέα Καπούλα.

Η γενιά του 1997 της Κροατίας είναι βάσει ταλέντου η κορυφαία στην Ευρώπη. Με παίκτες όπως οι NBAερς Ιβιτσα Ζούμπατς, Ντράγκαν Μπέντερ και Αντε Ζίζιτς, αλλά και οι Λόβρο Μάζαλιν, Νικ Σλάβιτσα, οι Κροάτες θα έπρεπε να σαρώνουν τα μετάλλια σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την τελευταία πενταετία. Κι όμως, μόλις χθες ανέβηκαν στην πρώτη κατηγορία της Ευρώπης σε επίπεδο Νέων...

Η Κροατία το κατάφερε τελικά χάρις στους... λοιπούς 97άρηδες (προεξάρχοντος του Ρόκο Μπάτζιμ), οι οποίοι με τη βοήθεια οκτώ παικτών από τη γενιά του 1998 νίκησαν τη Μεγάλη Βρετανία 79-72 στον έναν από τους δύο ημιτελικούς του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νέων β' κατηγορίας και κατέκτησαν την άνοδο.

Για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία οι Ρουμάνοι

Στον τελικό του τουρνουά η (αήττητη) Κροατία θα αντιμετωπίσει απόψε στις 20:30 την οικοδέσποινα (και επίσης αήττητη) Ρουμανία του Εμάνουελ Κάτε, η οποία επικράτησε της Ρωσίας με 87-79 στον άλλον ημιτελικό και ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία του Ευρωμπάσκετ Νέων για πρώτη φορά στην ιστορία της. Από το 2007 -και το Ευρωμπάσκετ U18 εκείνης της χρονιάς- είχε να βρεθεί η Ρουμανία στην πρώτη κατηγορία οποιασδήποτε διοργάνωσης σε επίπεδο παίδων, εφήβων ή νέων.

Το παιχνίδι που συγκεντρώνει βέβαια το μεγαλύτερο ενδιαφέρον δεν είναι ο τελικός, αλλά αυτό μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας (18:15) για το χάλκινο μετάλλιο και την τρίτη θέση που οδηγεί στην πρώτη κατηγορία. Το συγκεκριμένο ματς παρουσιάζει μάλιστα και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς προπονητής της Μεγάλης Βρετανίας είναι ένας Έλληνας: ο Ανδρέας Καπούλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ