ΜΠΑΣΚΕΤ

Ισραηλινός παίκτης αποκάλυψε ότι είναι gay

Ισραηλινός παίκτης αποκάλυψε ότι είναι gay
SPORTS.WALLA.CO.IL

O Γιούρι Κόκια της Χαποέλ Ραμάτ Γκαν πήρε τη μεγάλη απόφαση και ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ότι είναι gay. "Όποιος είναι gay και το κρύβει, αισθάνεται μοναξιά" δήλωσε, την ίδια στιγμή που αθλητές και προπονητές τον αποθέωσαν για το θάρρος του.

Ο Γιούρι Κόκια (36 χρονών, 2.03 μέτρα) δεν άντεξε άλλο. Έπειτα από χρόνια κρυφτού υπό τον φόβο της αντίδρασης της κοινωνίας του Ισραήλ αποφάσισε να αποκαλύψει ότι είναι gay. Έγινε έτσι ο πρώτος εν ενεργεία Ισραηλινός μπασκετμπολίστας που παραδέχθηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος. Και, όπως παραδέχθηκε, δεν ήταν εύκολο.

" Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αποφάσισα να βγω από την ντουλάπα. Πέρασα πολύ δύσκολες στιγμές με την οικογένειά μου. Στο παρελθόν όλοι οι προπονητές που δούλεψα μαζί τους με αποδέχθηκαν. Ο φόβος του να αποκαλύψεις ότι είσαι gay είναι εξωπραγματικός και πάντα νιώθεις ότι είναι καταστροφικό να είσαι gay. Ότι μπορεί να είσαι διαφορετικός" δήλωσε αρχικά σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Κόκια, για να συμπληρώσει: " Για πολλά χρόνια πίστευα ότι θα το αποκαλύψω, αλλά δεν το έκανα. Δεν το έκρυψα στην προσωπική μου ζωή, όταν κυκλοφορούσα, αλλά δεν το είχα παραδεχθεί δημόσια. Νομίζω πως όποιος το κρύβει ότι είναι gay αισθάνεται μοναξιά και αισθάνεται ότι θα συμβούν τρομερά πράγματα αν το παραδεχθεί".

Ο Κόκια εξέφρασε στην συνέχεια και το παράπονό του: " Αν το δει κάποιος τη μεγάλη εικόνα, θα δει ότι το μπάσκετ είναι μια μικρογραφία τη ςκοινωνίας. Τα παιδιά που είναι 8-10 χρονών όταν θέλουν να προσβάλλουν κάποιον τον αποκαλούν gay, ενώ και οι φίλαθλοι όταν θέλουν να βρίσουν κάποιον κάνυν το ίδιο. Η κοινωνία μας έχει φθαρεί. Εγώ πάντα ήξερα ότι είμαι διαφορετικός. Δεν ήξερα γιατί, αλλά στα 17-18 μου χρόνια το κατάλαβα".

Ο Κόκια την φετινή σεζόν αγωνίζεται στην 2η κατηγορία του Ισραήλ με την φανέλα της Χαποέλ Ραμάτ Γκαν, έχοντας 4.3 πόντους, 5.7 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ μέσο όρο. Στο παρελθόν έχει αγωνιστεί μεταξύ άλλων στν Χαποέλ Γκαλίλ Ελιόν, Ιρόνι Ναχαρίγια, Μακάμπι Χάιφα, Χαποέλ Ιερουσαλήμ και Χαποέλ Τελ Α Βιβ, ενώ έχει υπάρξει και διεθνής με την εθνική Ισραήλ.

Η αποκάλυψη του βετεράνου σέντερ βρήκε πολλούς υποστηρικτές στο Ισραήλ. Και πρώτος που τον στήριξε ήταν ο - άλλοτε τεχνικός του Άρη - Σάρον Ντούκερ, ο οποίος κάποτε τον είχε υπό τις οδηγίες του και μάλιστα του είχε συστήσει και έναν ψυχολόγο, δηλώνοντας τώρα πως " το ήξερε και δε με ενόχλησε ποτε. Τον Γιούρι τον αγαπούσε πάντα ο κόσμος, επειδή ήξερε ότι τα έδινε όλα στο παρκέ. Η χώρα μας συνήθως δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Ξέρω γιατί ο κόσμος φοβάται να παραδεχθεί ότι είναι gay. Ο Γιούρι είναι θαρραλέος και είμαι περήφανος για αυτόν".

Ο - άλλοτε συμπαίκτης του - Ελισάι Καντίρ επίσης εξήρε τον Κόκια, δηλώνοντας πως " υπήρχε αυτή η φήμη όταν ήμασταν συμπαίκτες. Ποτέ κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για αυτό, επειδή δεν είχε σημασία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ