ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Euroleague αλλάζει -πάλι

Η Euroleague αλλάζει -πάλι

Από τη σεζόν 2015-16 η Euroleague θα έχει υποβιβασμούς (των τριών χειρότερων ομάδων) και χώρο για όλους τους πρωταθλητές. Τι άλλο αλλάζει; Διαβάστε.

Όλοι θέλουν να παίξουν στη Euroleague και δη οι πρωταθλητές κάθε εθνικής λίγκας. Κάτι που θα το λέγατε φυσιολογικό, αλλά που στην παρούσα φάση δεν συμβαίνει απαραίτητα, με τα συμβόλαια Α τύπου που ανανεώνονται μεν, κάθε τριετία, αλλά επί της ουσίας είναι ισόβια. Και είναι και 13. Άρα δεν υπάρχουν και πολλές ελεύθερες θέσεις -έως τις 24 των ομίλων

Αυτό συν τα νέα οικονομικά δεδομένα της ηπείρου, ωθούν τη Euroleague σε αλλαγή του συστήματος, από την αγωνιστική περίοδο 2015-16, εφ όσον φυσικά η ανανέωση εγκριθεί από τα μέλη της γενικής συνέλευσης που θα συγκληθεί τον προσεχή Ιούλιο. Τι θα δουν τα μάτια μας;

Όπως αποκάλυψε η Mundo Deportivo, δεδομένου ότι για να μάθουν οι πρωταθλητές των εθνικών λιγκών αν θα ανήκουν στη Euroleague της επόμενης σεζόν χρειάζεται να τελειώσουν όλα τα πρωταθλήματα της ηπείρου (συν του ότι κάποιες ομάδες, π.χ. οι γερμανικές, δεν μπορούν να αποφασίσουν για το μπάτζετ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, χωρίς να ξέρουν πού θα παίζουν στην Ευρώπη -ναι εκεί είναι οργανωμένοι), δημιουργείται ένα γενικότερο πρόβλημα.

Τη λύση θα τη δώσει το σύστημα αξιολόγησης που ήδη έχει η Euroleague, μαζί με το τέλος των αδειών τύπου Α, που ήταν ευρέως γνωστές ως "ισόβια συμβόλαια).

Το ranking

Σειρά Λίγκα Θέση
1 Ισπανική Πρωταθλητής
2 VTB United League Πρωταθλητής
3 Ιταλική Πρωταθλητής
4 Τουρκική Πρωταθλητής
5 Λιθουανική Πρωταθλητής
6 Ελληνική Πρωταθλητής
7 Γαλλική Πρωταθλητής
8 Γερμανική Πρωταθλητής
9 ΑΒΑ Liga Πρωταθλητής
10 Πολωνική Πρωταθλητής
11 ΑΒΑ Liga Δευτεραθλητής
12 Ισπανική Δευτεραθλητής
13 VTB United League Δευτεραθλητής
14 Ιταλική Δευτεραθλητής
15 Τουρκική Δευτεραθλητής
16 Λιθουανική Δευτεραθλητής
17 Ελληνική Δευτεραθλητής
18 Γαλλική Δευτεραθλητής
19 Γερμανική Δευτεραθλητής
20 ABA Liga Τρίτος
21 Ουκρανία Πρωταθλητής
22 Τσεχία Πρωταθλητής
23 Βελγική Πρωταθλητής
24 Ισραηλινή Πρωταθλητής
25 Βουλγαρική Πρωταθλητή
26 Λετονική Πρωταθλητής
27 Αγγλική Πρωταθλητής
28 Πολωνική Δευτεραθλητής

Οι άδειες Α' τύπου

Αυτές οι άδειες είναι 13 και στηρίζονται στο Ranking των οργανισμών, μετά την ολοκλήρωση και των play offs της σεζόν 2013-14 (συνυπολογίζονται τα όσα έγιναν τις αγωνιστικές περιόδους 2011-2012 και 2012-2013).

Rank Ομάδα Πόντοι
1 ΤΣΣΚΑ 162
2 Μπαρτσελόνα 160
3 Ολυμπιακός 154
4 Ρεάλ Μαδρίτης 144
5 Παναθηναϊκός 139
6 Μακάμπι Τ.Α. 136
7 Αναντολού Εφές 105
8 Μάλαγα 100
9 Φενέρμπαχτσε 99
10 Λαμποράλ Κούτσα 97
11 Σιένα 96
12 Ζάλγκιρις 95

Από τη σεζόν 2015-16, αν κάποια από αυτές τις ομάδες εμφανιστεί στην τελευταία τριάδα της περιόδου, θα "χάνει" το εισιτήριο. Εκτός και αν είναι μια εκ των παραδοσιακών δυνάμεων του χώρου. Τότε θα παίρνει wild card. Η Euroleague θα διατηρήσει το δικαίωμα της να δίνει wild cards για να προστατεύσει τις σημαντικές αγορές. Και για αυτό στην πρώτη πενταετία θα κρατά πάντα κάποια για τη Γερμανία ή τη Γαλλία, σε περίπτωση που μείνουν οι χώρες χωρίς εκπρόσωπο -βάσει των αποτελεσμάτων.

Η ισπανική εφημερίδα φιλοξένησε δηλώσεις του τζένεραλ μάνατζερ του Ολυμπιακού, Χρήστου Σταυρόπουλου, ο οποίος είπε πως "πρέπει να βρούμε μια λύση, για να γίνει η διοργάνωση περισσότερο ξεκάθαρη προς τους φιλάθλους, ενώ θα γίνει και πιο ανταγωνιστική. Αυτό είναι το μέλλον".

Δεν σας είπαμε όμως, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του μέλλοντος.

Τρεις θα "πέφτουν" στο Eurocup, τρεις θα "ανεβαίνουν" στη Euroleague

Οι τρεις χειρότερες ομάδες της Euroleague, οι οποίες θα προκύπτουν από ένα μίνι τουρνουά που θα διεξάγεται με τη συμμετοχή των οκτώ που αποχωρούν από την κανονική περίοδο, θα πηγαίνουν στο Eurocup, απ' όπου οι τρεις καλύτερες θα προβιβάζονται στην πρώτη τη τάξει λίγκα. Αν ωστόσο, η Euroleague χρειαστεί να δώσει wild card στη Γερμανία ή τη Γαλλία, οι ομάδες που θα αλλάζουν διοργάνωση, θα γίνουν δύο.

Τι θα γίνει με τις ισπανικές ομάδες

Η αγωνιστική περίοδος 2014-15 θα είναι η δεύτερη, στην ιστορία της Euroleague που θα εμφανιστούν πέντε εκπρόσωποι της Ισπανίας: οι τέσσερις με τα συμβόλαια Α' τύπου και η πρωταθλήτρια του Eurocup, Βαλένθια. Αν συμβεί το ίδιο, τη σεζόν 2016-17, η ομάδα που θα τερματίσει στη χαμηλότερη θέση της Liga Endesa, θα χάσει το δικαίωμα συμμετοχής στη Euroleague.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ