ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Μεγάλη Βρετανία παίζει μπάσκετ

Η Μεγάλη Βρετανία παίζει μπάσκετ

Ξέρατε ότι στη Μεγάλη Βρετανία παίζουν (και) μπάσκετ; Ξέρατε ότι δύο Έλληνες έκαναν αισθητή την παρουσία τους φέτος στο εγχώριο πρωτάθλημα; Το Sport24.gr παρουσιάζει τη BBL και όσα πρέπει να ξέρετε για τους Ανδρέα Καπούλα και Πάνο Μαγιντόμπε.

Premier League, Boxing Day, Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ, Τσέλσι, Λίβερπουλ. Αυτές είναι οι λέξεις που θα ακούσει πιο συχνά κανείς, αν ταξιδέψει στη Μεγάλη Βρετανία. Το ποδόσφαιρο είναι -κάτι παραπάνω από- ο Βασιλιάς των σπορ. Η αγαπημένη ενασχόληση των κατοίκων του Νησιού και η μεγαλύτερη επιχειρήση που υπάρχει. Εσχάτως όμως, υπάρχει κάτι ακόμη που δειλά δειλά προσπαθεί να κερδίσει τη θέση του στο ημερήσιο πρόγραμμα των Βρετανών. Το μπάσκετ!

Με μία πρώτη σκέψη, θα πείτε πως δεν γίνεται ασχολούνται με τη σπυριάρα και πως γίνεται να ξέρουν από παρκέ. Η αλήθεια όμως είναι αρκετά διαφορετική αφού το εγχώριο πρωτάθλημα (BBL) σημειώνει ραγδαία άνοδο την τελευταία δεκαετία, με τις ομάδες του Νησιού να εξελίσσονται και να επιδιώκουν την επιστροφή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το Sport24.gr επιχειρεί να παρουσιάσει τι εστί BBL μέσα από τα μάτια των δύο Ελλήνων που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα, από διαφορετικά πόστα. Ο προπονητής των Bristol Flyers, Ανδρέας Καπούλας, και ο γκαρντ των Durham Wildcats, Πάνος Μαγιντόμπε, αναλύουν τα δεδομένα και μας βάζουν πιο... βαθιά στα "συν" και τα "πλην" της BBL.

Στα πρότυπα του NCAA

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Πάνος Μαγιντόμπε, που έζησε για πρώτη φορά την αγγλική λίγκα, στο Durham. Μία πόλη που βρίσκεται περίπου δεκαπέντε λεπτά μακριά από το Νιουκάστλ. " Το πανεπιστήμιο του Durham είναι από τα καλύτερα της Μεγάλης Βρετανίας. Όλα δουλεύουν ρολόι εδώ. Το γεγονός πως η ομάδα παρέχει τη δυνατότητα για σπουδές και μπάσκετ, έδωσε σε πολλούς παίκτες από την Αμερική την ευκαιρία να έρθουν εδώ και να παίξουν, ενόσω θα έπαιρναν το πτυχίο τους. Υπήρχαν δηλαδή συνθήκες σαν αυτές του NCAA, για τους περισσότερους", εξηγεί ο 27χρονος γκαρντ, πριν επισημάνει πως " στην ομάδα τα περισσότερα παιδιά ήταν φοιτητές/αθλητές, ενώ υπήρχαμε κι εμείς που ήμασταν εδώ απλά και μόνο για να παίξουμε στη BBL".

Η Μεγάλη Βρετανία παίζει μπάσκετ

μεσολάβησε ο Ραλφ Μπούτσι, που στο παρελθόν έχει παίξει στην Ελλάδα. Πήγα στο Durham για να δοκιμαστώ, άρεσα στον κόουτς και με κράτησαν".

Όσον αφορά τη φύση και το στυλ που επικρατεί, είχε να πει πως " είναι πολύ physical ο τρόπος παιχνιδιού εδώ. Τα αθλητικά προσόντα έχουν τον πρώτο λόγο και όποια ομάδα διαθέτει καλούς αθλητές είναι αυτή που θα ξεχωρίσει. Όσοι παίζουν εδώ είναι πρώτα απ όλα καλοί αθλητές και μετά καλοί μπασκετμπολίστες. Βλέπεις, υπάρχει κι εδώ ομοιότητα με το NCAA", για να συνεχίσει:

" Τακτικά είναι λίγες οι ομάδες που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Θα έλεγα πως το Leicester και το Bristol είναι οι ομάδες που ήταν πιο μπροστά στο κομμάτι της τακτικής σε σχέση με τις υπόλοιπες".

Κλειστή Λίγκα

Όταν ρωτήσαμε τον Ανδρέα Καπούλα για το πως ακριβώς δομείται η BBL, αυτό που είχε να πει ήταν πως " πρόκειται για ένα κλειστό πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει άνοδος και υποβιβασμός με βάση τα αγωνιστικά κριτήρια αυτά καθεαυτά. Για παράδειγμα, εμείς στο Bristol προβιβαστήκαμε πέρσι, "χτίζοντας" όμως την ομάδα σιγά σιγά για μία εφταετία".

Τι έγινε και τα κατάφεραν; " Είναι πολύ σημαντικό να έχεις καλή και σταθερή πορεία στη Division 1, η οποία θα λέγαμε πως είναι σαν την Α2 κατηγορία της Ελλάδας. Αυτό όμως δεν αρκεί. Από εκεί κι έπειτα, είναι απαραίτητο να έχεις πηγή εσόδων που θα σε καθιστά ανταγωνιστικό, θα εκπροσωπείς μία μεγάλη πόλη για να υπάρχει το απαραίτητο franchise στην ευρύτερη περιοχή, όπως επίσης να υπάρχουν οι κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές", αναφέρει πριν επισημάνει πως " για παράδειγμα, το Bristol ήταν μία εξαιρετική λύση για τη Λίγκα, αφού βρισκόμαστε σε μία περιοχή που έχει πολύ κόσμο, αλλά δεν είχε ομάδα. Γι αυτό όταν καταθέσαμε αίτηση ανόδου στη BBL (σ.σ.: έτσι ξεκινά η διαδικασία) είχαμε πολλά "συν" μαζί μας".

Τι συμβαίνει με το οικονομικό

Αν τώρα θέλετε να μάθετε τι ισχύει για τους προϋπολογισμούς των ομάδων και πως αυτές επιβιώνουν, θα σας πούμε πως όλα έχουν να κάνουν με τους χορηγούς και τους... συμπαίκτες που βρίσκονται για να παραμείνει ένας σύλλογος "ζωντανός". Γι αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει καλό τμήμα marketing και να δραστηριοποιείται η κάθε ομάδα μακριά από το παρκέ, προσπαθώντας να μεγαλώσει την επίδρασή της στην κοινωνία. Να κάνει δηλαδή αισθητή την παρουσία της στην εκάστοτε πόλη, "κλέβοντας" λίγη από τη δόξα των ποδοσφαιρικών ομάδων.

Για να καταλάβετε τι ισχύει, ο προϋπολογισμός των Newcastle Eagles, που κατέκτησαν το treble φέτος στη Μεγάλη Βρετανία, φτάνει τις 250.000 ευρώ, όσον αφορά τους παίκτες. Φτάνει δηλαδή σε επίπεδα μίας μεσαίας ομάδας της Ελλάδας. Γι αυτό, όπως λέει ο Πάνος Μαγιντόμπε " η καλύτερη ομάδα της χώρας θα ήταν από αυτές που θα πάλευαν να αποφύγουν τον υποβιβασμό στην Ελλάδα".

Ενώ όταν ρωτήθηκε για τη συνέπεια που υπήρχε στο κομμάτι των πληρωμών ήταν σαφής αφού " τα λεφτά τα πέρναμε στην ώρα μας. Δεν γινόταν αλλιώς γιατί οι ομάδες θα είχαν πρόβλημα. Δεν είναι σαν την Ελλάδα (ούτε) σε αυτό το κομμάτι. Αν κάποια ομάδα δεν πληρώσει τον αθλητή τη στιγμή που πρέπει τότε βρίσκει το μπελά της".

Η Ευρώπη περνάει από την τηλεόραση

Το επόμενο βήμα για τις ομάδες της χώρας είναι να επιστρέψουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος της BBL για τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν βέβαια δύο σημαντικοί σκόπελοι που πρέπει να ξεπεραστούν. Ο πρώτος έχει να κάνει με την τηλεοπτική κάλυψη του πρωταθλήματος. Τούτη την ώρα δεν υπήρχε συμβόλαιο με κάποιο κανάλι, με αποτέλεσμα οι αγώνες να μεταδίδονται -κατ' επιλογή- από την ιστοσελίδα της Λίγκας. Επί πληρωμή πάντα.

Η Μεγάλη Βρετανία παίζει μπάσκετ
© ABDULRAZAK KASSIM 2015

τη δεκαετία του 1970 και του 1980 η BBL μεταδιδόταν από το Sky Sports. Στη δεκαετία του 1990 αποφάσισε να αλλάξει... στέγη, αλλά το εγχείρημα δεν πέτυχε. Η εταιρεία που είχε αναλάβει να μεταδίδει τους αγώνες χρεοκόπησε, κι όταν η διοργανώτρια αρχή αποτάθηκε ξανά στο Sky Sports βρήκε κλειστές πόρτες. Αυτή τη σχέση παλεύουν να αποκαταστήσουν εσχάτως".

Πριν αναφερθεί στο γηπεδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ομάδες. " Τα γήπεδα της χώρας δεν ανήκουν στους συλλόγους, αλλά τον Δήμο ή το πανεπιστήμιο στο οποίο στεγάζονται. Κάτι που καθιστά αδύνατο να γίνουν αγώνες ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αφού δεν υπάρχει η άνεση για να καταρτιστεί το πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας. Καμία σχέση δηλαδή με την υπόλοιπη Ευρώπη", επισημαίνει, για να προσθέσει πως " αυτή τη στιγμή το Newcastle είναι η ομάδα με το μεγαλύτερο γήπεδο (χωρητικότητας 3.500 θεατών). Αυτό όμως δεν αρκεί".

Γέμισε η O2 World Arena

Για να γίνεια αντιληπτή η ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος των Βρετανών για το μπάσκετ, θα πούμε απλά ότι στον πρόσφατο τελικό της BBL ανάμεσα σε Newcastle Eagles και London Lions περίπου 15.000 φίλαθλοι βρέθηκαν στην O2 World Arena, το γήπεδο στο οποίο ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρίτο ευρωπαϊκό του τρόπαιο. " Ήταν απίστευτο το κλίμα που επικρατούσε στο γήπεδο", σχολιάζει ο κόουτς του Bristol, για να καταλήξει λέγοντας πως " ο αγώνας μεταδόθηκε από το BBC και απ ότι έμαθα πήγε πολύ καλά σε νούμερα".

Η Μεγάλη Βρετανία παίζει μπάσκετ

Αντί επιλόγου: Η σχέση των δύο ανδρών είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική, έστω κι αν φέτος ήταν αντίπαλοι, έστω κι αν δεν μπόρεσαν να μιλήσουν πολύ λόγω των υποχρεώσεών τους. Όταν όμως ρωτήσαμε τον Πάνο Μαγιντόμπε να μας μιλήσει για τον Ανδρέα Καπούλα δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ. Απάντησε αμέσως πως " είναι ένας πολύ καλός κόουτς. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος δουλειάς του. Δίνει πολύ ενέργεια και ενθαρρύνει τους παίκτες του κάθε στιγμή. Είχαμε συζητήσεις και όταν παίξαμε αντίπαλο, αλλά και πιο πριν. Αγαπά πολύ το άθλημα και έχει γνώσεις".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ