ΜΠΑΣΚΕΤ

Η FIBA θύμισε... τον αποκλεισμό στους "αντιφρονούντες"

Η FIBA θύμισε... τον αποκλεισμό στους "αντιφρονούντες"

Με επιστολή προς τις ομοσπονδίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η FIBA θυμίζει όσα είχαν ειπωθεί στις 8/4 και τι θα συμβεί, σε όσους αποφασίσουν να μην μετάσχουν στο project της.

Από τις 8/4 είναι γνωστή η απόφαση της FIBA να αναστείλει τη λειτουργία της ABA Liga, ενημερώνοντας πως πια δεν χαίρει της αναγνώρισης από την παγκόσμια ομοσπονδία. Προηγουμένως, απέτυχε να αποδείξει ότι οι χορηγοί των ομάδων δεν είναι και χορηγοί του πρωταθλήματος. Η FIBA είχε ζητήσει τότε, από τις ομοσπονδίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας να ενημερώσουν αν θέλουν να λάβουν μέρος στο νέο project ( Premier Basketball League), έως τα μέσα του Μαΐου. Είχε διευκρινίσει πως όσοι αρνηθούν, θα αποκλειστούν από τις διοργανώσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Σήμερα (30/5) ο γενικός γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν έστειλε επιστολή προς όλες αυτές τις ομοσπονδίες, στην οποία θυμίζει όσα είχαν ειπωθεί τον Απρίλιο, τονίζοντας πως " έξι ομοσπονδίες είχατε ζητήσει τη βοήθεια της FIBA, για να αλλάξει τη δομή αυτής της λίγκας. Τις έξι τελευταίες εβδομάδες, η παγκόσμια ομοσπονδία επένδυσε εργατοώρες και χρήματα, για να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε συζητήσεις ωστόσο, με τους μετόχους διαπιστώθηκε πως κάποιοι είναι διστακτικοί. Η πρόταση της FIBA ήταν να συσταθεί εταιρία, με τους συλλόγους να 'χουν το 84% των μετοχών, μαζί και το αντίστοιχο ποσοστό επί των κερδών. Η αντίδραση ήταν η εξής:

Οι Τσιμπόνα, Ζάνταρ και Τσεντεβίτα από την Κροατία, ενημέρωσαν τη FIBA ότι "αποφασίσαμε να συνεχίσουμε με την ΑΒΑ Liga και την ερχόμενη σεζόν". Η ΑΒΑ Ltd ανακοίνωσε πως οι Νίμπουργκ, ΜΖΤ Σκοπίων, Κρκα, Ζάνταρ, Ολίμπια Λιουμπλιάνας, Τσιμπόνα, Τσεντεβίτα, Μπουντούτσνοστ και Παρτίζαν ακολουθούν το παράδειγμα της Ζλάτιμπορ και της Μέγκα Λεκς και συνεχίζουν με την Αδριατική λίγκα.

Θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι η FIBA δεν αναγνωρίζει ως διοργάνωση την ΑΒΑ Liga, συν του ότι η νυν συμπεριφορά των συγκεκριμένων οργανισμών έρχεται σε αντίθεση με εκείνη που είχαν επιδείξει κάποιους μήνες νωρίτερα. Η Κεντρική Επιτροπή της FIBA έχει πάρει τις εξής αποφάσεις, για τις εθνικές ομοσπονδίες, τις οποίες και οφείλετε να ακολουθήσετε.

1ον: Οι εθνικές ομοσπονδίες διατηρούν τον πλήρη έλεγχο και τη διοίκηση του μπάσκετ της κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των εθνικών πρωταθλημάτων.

2ον: Οι εθνικές ομοσπονδίες είναι υπεύθυνες για τις λίγκες, τους οργανισμούς, τους παίκτες και τους διαιτητές, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή αυτών στις διοργανώσεις της FIBA.

3ον: Ενδεχόμενη παράβαση των κανονισμών, μπορεί να οδηγήσει στην αποβολή εθνικής ομάδας από εθνικές διοργανώσεις ή οργανισμού από λίγκα, εφόσον ο όποιος οργανισμός αγωνίζεται σε μη αναγνωρισμένη λίγκα.

4ον: Τα μέλη της FIBA, οι οργανισμοί και οι λίγκες δεν έχουν το δικαίωμα να μετέχουν σε διοργάνωση που δεν έχει την αναγνώριση της FIBA".

Η επιστολή καταλήγει στο ότι στις 18 με 29 Ιουνίου θα συγκληθεί νέα σύσκεψη "ώστε να συζητήσουμε επί των όσων μπορούν να συμβούν και των εναλλακτικών λύσεων που υπάρχουν".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ