ΜΠΑΣΚΕΤ

Γιασικεβίτσιους, ο... ασυγκράτητος

Γιασικεβίτσιους, ο... ασυγκράτητος

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από ικανός στην πρώτη του εμπειρία ως head coach, στη Ζάλγκιρις. Μαζί όμως, αδυνατεί να κρατήσει για τον εαυτό του αυτά που σκέφτεται. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Η πρώτη εικόνα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον νέο ρόλο του είναι κάτι παραπάνω από καλή. "Έχτισε" τη Ζάλγκιρις με ελάχιστο μπάτζετ, δημιουργώντας όμως ένα σύνολο ικανό να κάνει ζημιές στην EuroLeague. Σίγουρα, μιλάμε για την ίσως πιο αδύναμη ομάδα της διοργάνωσης. Αυτό όμως δεν της απαγορεύει να παλεύει κάθε παιχνίδι και να διεκδικεί μέχρι τέλους τη νίκη.

Το έκανε στην Αθήνα (απέναντι στον Παναθηναϊκό), το έκανε στην Κωνσταντινούπολη (κόντρα στη Φενέρμπαχτσε), το επανέλαβε στη Βαρκελώνη (με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα). Δεν πρόκειται λοιπόν για σύμπτωση, αλλά για τη δεδομένη ικανότητά του να οδηγεί τα παιχνίδια εκεί που θέλει, με τον τρόπο που θέλει. Όσο καλός όμως δείχνει στο κομμάτι της προετοιμασίας και της διαχείρισης του αγώνα, άλλο τόσο "άγουρος" παρουσιάζεται στο κομμάτι των αντιδράσεών του.

Κι αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που μοιάζει απαραίτητο προκειμένου να δομηθεί το... παζλ για να δημιουργηθεί ο ιδανικός προπονητής, ή τουλάχιστον αυτός που μπορεί να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο.

Σε αυτό το κομμάτι λοιπόν, ο "Σάρας" μοιάζει να κουβαλάει ακόμη την ένταση και το "αίμα που βράζει" που είχε ως παίκτης. Γι αυτό αδυνατεί πολλές φορές να συγκρατήσει τα νεύρα του στις αποφάσεις των διαιτητών, με αυτούς της LKL (λιθουανικό πρωτάθλημα) να τον χρεώνουν διαρκώς με τεχνικές ποινές . Επ αυτού είχε εξηγήσει μάλιστα χαριτολογώντας μετά από αγώνα με τη Βιτάουτας πως " δεν θέλω να σχολιάσω τις αποφάσεις των διαιτητών, επειδή έχω ήδη τιμωρηθεί και δεν θέλω να μειώσω ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό μου προϋπολογισμό. Αν δεν μου αρέσει κάτι, έχω το δικαίωμα να το σχολιάσω εκείνη την ώρα. Πιθανόν οι διαιτητές να θεωρούν ότι το κάνω με λάθος τρόπο".

Γιασικεβίτσιους, ο... ασυγκράτητος

Είμαι τρελαμένος με τους παίκτες μου. Έπαιξα επαγγελματικά για πολλά χρόνια. Οι παίκτες απόψε έκαναν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που τους έλεγα. Συνήθως ο προπονητής αναλαμβάνει την ευθύνη της ήττας. Απόψε όμως δεν θα γίνει έτσι. Δεν πρόκειται να τους υπερασπιστώ. Πρέπει να κοιτάξουν τους εαυτούς τους στον καθρέφτη. Είμαι σοκαρισμένος. Έπαιζαν σαν παιδιά του δημοτικού. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες", τόνισε φανερά εκνευρισμένος για να προσθέσει πως " οι παίκτες δεν ενδιαφέροντα για το μπάσκετ τώρα. Οπότε θα τους κάνουμε να ενδιαφερθούν". Κατέστησε σαφές λοιπόν τι ήθελε να πει.

Κι ύστερα, φτάσαμε στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα. Μία ακόμη ήττα για τη Ζάλγκιρις , από την Μπαρτσελόνα αυτή τη φορά, η πέμπτη σε έξι αγώνες, για να προκύψει ένα ακόμη ξέσπασμα: " Οι διαιτητές είχαν μεγάλο αντίκτυπο στο αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε πια να μην μιλάμε γι αυτό. Η EuroLeague δεν μας σέβεται. Επομένως γιατί χρειάζονται τη Ζάλγκιρις; Παίξαμε καλά, αλλά δεν μπορούσαμε να καλύψουμε τα σφυρίγματα των διαιτητών. Θα προσπαθήσουμε να παλέψουμε κι εκτός παρκέ πλέον. Αν δεν υπήρχαν οι διαιτητές, θα είχαμε διαφορετική κατάσταση τώρα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μας τιμωρούν με κάθε τρόπο".

Μετρήσατε τις δημόσιες "εκρήξεις" του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους τον τελευταίο μήνα; Τρεις στον αριθμό. Θυμίζει κάτι από Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται; Ενδεχομένως. Στην πορεία βέβαια θα μάθουμε αν έχει την ίδια... ικανότητα να γίνεται "μελιτζανί" το πρόσωπό του, σε στιγμές έντασης στη διάρκεια του αγώνα. Προς το παρόν το χρώμα του παραμένει... φυσιολογικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ