ΜΠΑΣΚΕΤ

Για αυτό τρελαίνονται για τον Μούσα

Για αυτό τρελαίνονται για τον Μούσα

Όλη η Βοσνία έχει βάλει στο στόχαστρο τον Μίρζα Τελέτοβιτς επειδή επιτέθηκε στον 17χρονο Ντζάναν Μούσα. Γιατί; Επειδή, πολύ απλά, ο Μούσα δεν είναι απλώς ένας παίκτης. Είναι Εθνικός ήρωας.

Ο τσακωμός του Μίρζα Τελέτοβιτς με τον Ντζανάν Μούσα έγινε viral Παγκοσμίως. Εκεί όμως που όλος ο κόσμος βλέπει έναν βετεράνο να φωνάζει σε έναν πιτσιρικά, στην Βοσνία βλέπουν κάποιον να προσβάλει ένα σύμβολο.

Ο Μίρζα Τελέτοβιτς είναι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του Βοσνιακού μπάσκετ. Για χρόνια κουβαλούσε την Βοσνία μόνος του σε κάθε διοργάνωση. Τώρα όμως όλοι τον έχουν βάλει στο στόχαστρο επειδή είχε επεισόδιο με ένα 17χρονο παιδί. Αυτό το 17χρονο παιδί όμως δεν είναι όποιος κι όποιος στην χώρα. Είναι Εθνικός ήρωας. Και, όχι, αυτό δεν είναι υπερβολή είναι η ωμή αλήθεια.

Όσοι ασχολούνται με τις μικρές ηλικίες ξέρουν ότι ο Μούσα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο στην ηλικία του. Πρόκειται για έναν γεννημένο σκόρερ, έναν σύγχρονο γκαρντ/φόργουορντ με ύψος 2.03 μέτρα που μπορεί να κάνει τα πάντα στο γήπεδο πολύ καλά. Είναι ένας παίκτης που ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Και πριν έναν χρόνο έβγαλε 50.000 κόσμο στους δρόμους της χώρας του!

Γράφοντας ιστορία

Για αυτό τρελαίνονται για τον Μούσα

Λιθουανία, 17 Αυγούστου 2015. Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 16 ετών η Βοσνία πάει τρένο μέχρι τον Τελικό της διοργάνωσης όπου και αντιμετωπίζει την διοργανώτρια χώρα. Ηγέτης των Βόσνιων είναι ο Ντζάναν Μούσα, ο οποίος φύλαγε το καλύτερο για το τέλος, αφού στον Τελικό είχε 33 πόντους, 8 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα και 2 κοψίματα οδηγώντας την χώρα του στη νίκη με 85-83, ενώ αναδείχθηκε και Πολυτιμότερος παίκτης της Διοργάνωσης. Ήταν η στιγμή που μπήκε για πάντα στην καρδιά όλων των Βόσνιων, αφού αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του Βοσνιακού ομαδικού αθλητισμού.

Στην Βοσνία επικράτησε πανικός, με τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους για να πανηγυρίσει! Την ημέρα που ο Μούσα και οι συμπαίκτες του επέστρεψαν στην χώρα, στην Πρωτεύουσα της Βοσνίας, είχαν φωταγωγηθεί οι δρόμοι και υπολογίζεται ότι πάνω από 50.000 άνθρωποι πήγαν να υποδεχθούν τα “¨Χρυσά παιδιά” τους, με τον Μούσα βέβαια να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.

Αυτός ο 16χρονος πιτσιρικάς είχε καταφέρει κάτι που παίκτες όπως ο Νέναντ Μάρκοβιτς παλαιότερα και ο Μίρζα Τελέτοβιτς αργότερα δεν μπόρεσαν να κάνουν: Έβαλε στον χάρτη την χώρα. Όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, είχε γίνει Εθνικός ήρωας μίας χώρας που έχει ανάγκη όσο λίγες από είδωλα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευθύνη που έπεσε στους ώμους ενός παιδιού. Γιατί, κακά τα ψέματα, παιδί ήταν τότε ο Μούσα. Και παιδί είναι ακόμα. Απλώς παίζει σαν ενήλικας.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 17 ετών που έγινε στην Σαραγόσα το περασμένο καλοκαίρι είδε Βόσνιους να ταξιδεύουν μέχρι την Ισπανία για να τον υποστηρίξουν, με τον ίδιο να έχει 34 πόντους, 8.1 ριμπάουντ και 3 ασίστ στην διοργάνωση, να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της και μέλος της Καλύτερης πεντάδας, ενώ σε έναν αγώνα σημείωσε 50 πόντους ! Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το παιδί είναι ξεχωριστό. Για αυτό εξάλλου και αναμένεται να πάρει μεγάλο χρόνο συμμετοχής στην Τσεντεβίτα φέτος. Για αυτό παίζει ήδη στην ανδρική ομάδα της Βοσνίας. Και για αυτό όλη η χώρα πήρε το μέρος του μετά το επεισόδιο με τον Τελέτοβιτς, με τον τεχνικό της ομάδας να φτάνει στο σημείο να “κόψει” τον σταρ της ομάδας του από την αποστολή ενόψει του επόμενου αγώνα των Προκριματικών της Διοργάνωσης! Δεν ήταν μόνο ότι ο Τελέτοβιτς είχε λάθος συμπεριφορά. Είχε λάθος συμπεριφορά εναντίον του λάθος ανθρώπου.

Ο Ντζάναν Μούσα παραμένει βέβαια ένα 17χρονο παιδί. Ένα παιδί που το αντιμετωπίζουν όλοι ως άντρα εδώ και δύο χρόνια, με τον ίδιο να λατρεύει όλη αυτή την προβολή και την πίεση. Ξέρει ότι ήδη είναι σταρ. Το θέμα πλέον είναι πώς θα αντιδράσει από εδώ και πέρα, όταν βλέπει να του κάνουν όλα τα χατίρια...

Twitter @steflong85

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ