ΜΠΑΣΚΕΤ

Eurobasket U18: Αυτοί που ξεχώρισαν

Eurobasket U18: Αυτοί που ξεχώρισαν

Το Ευρωμπάσκετ Εφήβων ολοκληρώθηκε και το Sport24.gr έκανε τον έλεγχο του εξαήμερου, βρίσκοντας τους 12 παίκτες που ξεχώρισαν και τους 5 που απογοήτευσαν.

Το πιο παράξενο Ευρωμπάσκετ Εφήβων (το μόνο που έχει γίνει Δεκέμβριο μήνα) ολοκληρώθηκε στη Σαμψούντα. Η Ελλάδα κατέκτησε την 9η θέση και σίγουρα θα μπορούσε να τερματίσει ψηλότερα -αλλά και χειρότερα. Το ταλέντο, πάντως, έρεε άφθονο στο τουρνουά, όσες απουσίες (Ντότσιτς, Μπόνγκα, Κούρουτς, Τιγί κ.α.) κι αν υπήρξαν.

Μετά τον "έλεγχο" της ελληνικής Εθνικής Εφήβων , το Sport24 κάνει σήμερα και τον συνολικό έλεγχο της διοργάνωσης, κατάρτισε την κορυφαία 12άδα του Ευρωμπάσκετ U18, μοίρασε "εύφημο μνεία" σε άλλους 12 παίκτες και ξεχώρισε τους πέντε παίκτες από τους οποίους περιμέναμε πολλά, αλλά μας... απογοήτευσαν.

Οι 12 παίκτες που ξεχώρισαν

1. Φρανκ Ντιλίκινα (PG, Γαλλία)

Eurobasket U18: Αυτοί που ξεχώρισαν

Ο MVP. Ο σούπερ σταρ της διοργάνωσης. Ο ηγέτης της (αήττητης) πρωταθλήτριας Ευρώπης. Ο πιο... NBA-ready παίκτης όλου του τουρνουά. Ο Γάλλος πόιντ γκαρντ με το σχεδόν αψεγάδιαστο pull up jumper, τις αρμονικές κινήσεις, τις όμορφες ντρίμπλες και το γεμάτο ενέργεια παιχνίδι του, επιβεβαίωσε ότι αξίζει όλο το θόρυβο (και ακόμα παραπάνω) που γίνεται γι αυτόν τα τελευταία χρόνια.

Ο Φρανκ Ντιλίκινα τελείωσε το Ευρωμπάσκετ με 15,2 πόντους, 4,5 ασίστ, 2,8 ριμπάουντ, 2,2 κλεψίματα και 1,2 τάπες μ.ό., αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι στα νοκ άουτ παιχνίδια βγήκε μπροστά. Μόνο στον ημιτελικό και στον τελικό είχε 27 πόντους, 6 ασίστ, 4 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα μ.ό., με 19/27 σουτ (11/14 τρίποντα) και 5/5 βολές. Δεν θεωρείται τυχαία lottery pick για το Draft του 2017. Μόλις ανέβασε ακόμα περισσότερο τις μετοχές του.

2. Σέκου Ντουμπουγιά (PF, Γαλλία)

Eurobasket U18: Αυτοί που ξεχώρισαν

Ο Βενιαμίν της Γαλλίας (αλλά και ολόκληρου του Ευρωμπάσκετ, αφού σήμερα έχει τα 16α γενέθλια του) έβγαλε μάτια σε ένα τουρνουά με παιδιά που ήταν μεγαλύτερα κατά δύο χρόνια από αυτόν. Ήταν ο πρώτος σκόρερ της πρωταθλήτριας Γαλλίας (17,8π. μ.ό.), ο πρώτος ριμπάουντερ (7,0μ.ό.) και δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από την καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.

Ο Σέκου Ντουμπουγιά δεν θεωρείται τυχαία ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 9-10 χρόνια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ . Δεν... ξερογλύφονται μάταια οι scouts του ΝΒΑ για πάρτη του. Ο 16χρονος φόργουορντ διαθέτει ένα σπάνιο “πακέτο” αθλητικών προσόντων, δεξιοτήτων, τεχνικής κατάρτισης και μακρινού σουτ, που τον κάνουν να μοιάζει με ένα μελλοντικό σούπερ σταρ, ακόμα και για το επίπεδο του ΝΒΑ.

3. Κόστια Μουσίντι (SG/SF, Γερμανία)

Eurobasket U18: Αυτοί που ξεχώρισαν

Ο πιο προικισμένος, επιθετικά, παίκτης που έχει “γεννήσει” το γερμανικό μπάσκετ από την εποχή του... Ντιρκ Νοβίτσκι, έχει Ρώσο πατέρα, Βέλγα μητέρα και έχει γεννηθεί στο Βέλγιο! Όπως και το γενεαλογικό του δέντρο, έτσι και ο ίδιος είναι από μία σπάνια αθλητική “πάστα”. Το παιχνίδι του είναι κομμένο και ραμμένο για το ΝΒΑ. Σουτάρει εξαιρετικά, μπορεί να δημιουργήσει για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του, είναι αθλητικός και έχει ιδανικό κορμί για παίκτη που αγωνίζεται στις θέσεις “2” και “3”. Στο Ευρωμπάσκετ ο Μουσίντι είχε 14,7 πόντους, 3,8 ριμπάουντ, 3,8 ασίστ μ.ό., με προσωπικό highlight τους 33 πόντους που πέτυχε στον ημιτελικό με τη Λιθουανία.

4. Αϊζάια Χάρτενσταϊν (C, Γερμανία)

Eurobasket U18: Αυτοί που ξεχώρισαν

O Αμερικανοθρεμένος σέντερ ήταν πρώτος στη “νασιονάλμανσαφτ” σε πόντους (14,7μ.ό.), ριμπάουντ (9,5μ.ό.), κοψίματα (1,7μ.ό.), αξιολόγηση (20,8μ.ό.) και δεύτερος σε ασίστ (3,5μ.ό.). Πως να μην επιλεγεί στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης... Μακράν ο πιο ταλαντούχος σέντερ της γενιάς του 1998 και μελλοντικό lottery pick του ΝΒΑ, ο Αϊζάια Χάρτενσταϊν ξεδίπλωσε σε πολλές περιπτώσεις το ταλέντο του στο Ευρωμπάσκετ της Σαμψούντας. Είναι αθλητικός, “ξέρει” μπάσκετ, έχει ωραίες κινήσεις, υπάρχουν όμως και δύο στοιχεία που προβλημάτισαν: οι τουλάχιστον αναιδείς πανηγυρισμοί του και η “εξαφάνιση” του στο πιο κρίσιμο παιχνίδι του τουρνουά, τον ημιτελικό με τη Λιθουανία.

5. Αρνας Βελίτσκα (PG, Λιθουανία)

Eurobasket U18: Αυτοί που ξεχώρισαν

Ο πιο clutch παίκτης της γενιάς του. Ίσως και των προηγούμενων... 10. Πόιντ γκαρντ με τρομερό iq και δημιουργική ικανότητα, που ούτε καλός αθλητής είναι, ούτε τρομερός σουτέρ, αλλά καταφέρνει πάντα να αφήνει το στίγμα του μέσα στο παρκέ, κι ας μην αποτυπώνεται απαραίτητα και στο φύλλο της στατιστικής. Ίσως ο πιο ταλαντούχος πόιντ γκαρντ που έχει βγάλει το λιθουανικό μπάσκετ μετά τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους . Στο Ευρωμπάσκετ ήταν ο ηγέτης της Λιθουανίας στο δρόμο μέχρι τον τελικό, τελειώνοντας το τουρνουά με 11 πόντους, 5,7 ασίστ και 3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Στον τελικό, πάντως, έχασε κατά κράτος στην προσωπική μονομαχία με τον Ντιλίκινα και γι' αυτό η Λιθουανία έχασε τον τίτλο - και αυτός βρέθηκε στο Νο. 5.

6. Αρνόλντας Κουλμπόκα (SG/SF, Λιθουανία)

Eurobasket U18: Αυτοί που ξεχώρισαν

Δεν υπήρξε ποτέ... υπόδειγμα σταθερότητας στο Ευρωμπάσκετ (σκόραρε πάνω από 24 πόντους σε τρία ματς και κάτω από 8 στα άλλα τρία!), διέθετε όμως το πιο υποδειγματικό τζαμπ-σουτ του τουρνουά. Ελεύθερος σκοπευτής με τα όλα του. Με αρμονική κίνηση, ψηλό άλμα και όμορφη εκτέλεση, ο Κουλμπόκα ήταν ο καλύτερος σουτέρ της λιθουανικής ομάδας και σίγουρα ένας από τους κορυφαίους (αν όχι Ο κορυφαίος) της διοργάνωσης. Είχε 15,7 πόντους, 6,2 ριμπάουντ και 1,8 κλεψίματα κατά μέσο όρο και δύο εκπληκτικές εμφανίσεις σε ημιτελικό και τελικό.

7. Τάντας Σεντεκέρσκις (PF, Λιθουανία)

Eurobasket U18: Αυτοί που ξεχώρισαν

Ο Τάντας Σεντεκέρσκις ίσως να μην γίνει ποτέ ο all-around φόργουορντ που έμοιαζε όταν ήταν 16 ετών, όλα δείχνουν όμως ότι θα κάνει μεγάλη καριέρα. Είναι αθλητικός, γρήγορος, έχει καλή τεχνική κατάρτιση, μπορεί να δημιουργήσει και είναι σπουδαίος ριμπάουντερ. Στο Ευρωμπάσκετ έκανε σπουδαίες εμφανίσεις και είχε μεγάλη συνδρομή στην πορεία της Λιθουανίας μέχρι τον τελικό. είχε 14,5 πόντους, 10,2 ριμπάουντ, 3,8 ασίστ, 1,2 κλεψίματα και 1,3 κοψίματα ανά αγώνα, είχε όμως και 0/14 τρίποντα και 11/22 ελεύθερες βολές.

8. Νταβίντε Μορέτι (PG, Ιταλία)

Eurobasket U18: Αυτοί που ξεχώρισαν

Το μήλο έχει πέσει κάτω από τη μηλιά. Απλά παίζει σε άλλη θέση από τον πατέρα του (Πάολο)! Ο Νταβίντε Μορέτι είναι ένας από τους καλύτερους δημιουργούς της γενιάς του. Μεστός πόιντ γκαρντ που μπορεί να σκοράρει, να πασάρει και γενικά να βγει μπροστά όταν το απαιτούν οι συνθήκες. Ο 18χρονος γκαρντ της Τρεβίζο έκανε πολύ καλό τουρνουά στη Σαμψούντα και βελτίωσε ακόμα περισσότερο την απόδοση του στα νοκ άουτ παιχνίδια, ανεβάζοντας εν τέλει την Ιταλία στην τρίτη θέση του βάθρου. Συνολικά είχε 14,8 πόντους, 5 ασίστ, 2 ριμπάουντ, 1,2 κλεψίματα μ.ό. και ποσοστό 45,7% στα τρίποντα.

9. Ρόμπερτς Μπλούμπεργκς (PF, Λετονία)

Eurobasket U18: Αυτοί που ξεχώρισαν

Η Λετονία σώθηκε την τελευταία ημέρα του Ευρωμπάσκετ, ωστόσο δεν άξιζε σε καμία περίπτωση να παίζει για αυτές τις θέσεις. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που είχε έναν από τους καλύτερους παίκτες του τουρνουά. Ο Ρόμπερτς Μπλούμπεργκς έβγαλε μάτια στη Σαμψούντα με τα αθλητικά προσόντα του και την ικανότητα του να παίζει κοντά και μακριά από το καλάθι. Ο Λετονός φόργουορντ ήταν πιθανότατα το πιο σύγχρονο stretch-four του Ευρωμπάσκετ. Ολοκλήρωσε το τουρνουά όντας πρώτος στο δείκτη αξιολόγησης (21,7μ.ό.) και είχε απολογισμό 16,5 πόντους, 9,8 ριμπάουντ, κατά μέσο όρο, με 60,5% στα δίποντα και 45,5% στα τρίποντα.

10. Σέρχι Μαρτίνεθ (SF, Ισπανία)

Eurobasket U18: Αυτοί που ξεχώρισαν

Αν και είναι γεννημένος το 1999, ο Σέρχι Μαρτίνεθ ήταν ο πιο σταθερός σε απόδοση παίκτης της (5ης) Ισπανίας. Η "φούρια ρόχα" δεν είχε βέβαια πολύ ταλέντο σε αυτό το τουρνουά, με συνέπεια ο 17χρονος φόργουορντ να ξεχωρίσει με ευκολία και να έχει άφθονο χρόνο συμμετοχής, κάνοντας σπουδαίες εμφανίσεις. Ο Μαρτίνεθ είχε 16,2 πόντους, 9,,3 ριμπάουντ, 1,7 ασίστ, 2,3 κλεψίματα μ.ό. στη Σαμψούντα, σουτάροντας και με πολύ καλά ποσοστά (45% συνολικά και 45,5% πίσω από τα 6,75μ.).

11. Τζανάν Μούσα (PG/SG, Βοσνία)

Eurobasket U18: Αυτοί που ξεχώρισαν

Το μεγάλο αστέρι της διοργάνωσης δεν ήταν και στα καλύτερα του. Εμφανώς κουρασμένος, χωρίς την “έκρηξη” και “σπίθα” που είχε τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ήταν πάντως αρκετά καλός ώστε να οδηγήσει τη Βοσνία μέχρι την 6η θέση και να αναδειχθεί ο ίδιος ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 20,2 πόντους κατά μέσο όρο! Ο Μούσα είχε ακόμα 6,8 ριμπάουντ και 3,3 ασίστ, αλλά και 4,2 λάθη ανά αγώνα. Περιμένουμε σίγουρα πολλά παραπάνω από αυτόν στο μέλλον, από έναν παίκτη που είναι γεννημένος για μεγάλα πράγματα.

12. Δημήτρης Μωραΐτης (PG/SG, Ελλάδα)

Eurobasket U18: Αυτοί που ξεχώρισαν

Ο πιο clutch παίκτης της Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ, αλλά και ο μικρότερος ηλικιακά. Ο πόιντ γκαρντ της ΑΕΚ ήταν λίγο έως πολύ αυτός που περιμέναμε στο Ευρωμπάσκετ. Ατρόμητος, δημιουργικός, γεμάτος ενέργεια, έδειξε γιατί θεωρείται το “αύριο” του ελληνικού μπάσκετ στη θέση “1”. Ο Δημήτρης Μωραΐτης είναι ο πιο ταλαντούχος “άσος” που έχει αναδειχτεί μέσα από τις “μικρές” εθνικές ομάδες από την εποχή του Νίκου Ζήση. Στη Σαμψούντα δεν σούταρε καλά (μόνο 34,7% εντός πεδιάς) αλλά είχε 14,7 πόντους, 4,2 ασίστ, 3,5 ριμπάουντ και ήταν ο πρώτος “κλέφτης” όλου του τουρνουά με 4 κλεψίματα ανά αγώνα.

Εύφημος μνεία στους:

Γκίτις Μασιούλις (PF, Λιθουανία), Αρτουρς Στράουτινς (SG/SF, Λετονία), Αλέιτς Φοντ (SF, Ισπανία), Αγκάσι Τονογιάν (SF, Ρωσία), Ραγκίπ Ατάρ (PF/C, Τουρκία), Αμάρ Γκέγκιτς (PG/SG/SF, Βοσνία), Εντον Μαξχούνι (PG/SG, Φινλανδία), Ανταμ Μοκόκα (SG, Γαλλία), Μπατίστ Τσουάφ (SG/SF, Γαλλία), Μιχάλη Λούντζη (PG/SG, Ελλάδα), Γιοβέλ Ζούσμαν (SF/PF, Ισραήλ), Αλεσάντρο Λέβερ (C, Ιταλία).

Οι 5... απογοητεύσεις

1. Μπόρισα Σίμανιτς (F, Σερβία)

Ο φόργουορντ του Ερυθρού Αστέρα ήταν Η απογοήτευση του τουρνουά. Ξεκίνησε δυναμικά, αλλά ήταν κάκιστος στην ήττα από τη Ρωσία και έπαιξε λίγο λόγω φάουλ στον "τελικό" για την πρόκριση με τη Γαλλία. Μετά τραυματίστηκε και δεν έπαιξε ξανά. Η αλήθεια είναι ότι αν βγάλουμε το παιχνίδι με το Ισραήλ (που έπαιξε ένα λεπτό), ο Σίμανιτς είχε 12,3 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2 κοψίματα μ.ό. Είχε όμως και άσχημα ποσοστά (37,1%) και μικρή επίδραση στο παιχνίδι. Μικρότερη απ' ότι περιμέναμε.

2. Ελίας Βαλτόνεν (SF, Φινλανδία)

Ο Βαλτόνεν έλαμψε το καλοκαίρι του 2015 σε επίπεδο Παίδων, αλλά φέτος πέρασε σχεδόν απαρατήρητος, έχοντας 7,7 πόντους και 4,5 ριμπάουντ μ.ό. Ίσως να έφταιγε το ότι όλο το παιχνίδι των Φιλανδών περιστρεφόταν γύρω από τον Μαξχούνι, ίσως και το ότι είναι ένα χρόνο μικρότερος. Έμοιαζε πάντως σαν ένας απλός ρολίστας στο ρόστερ της Φινλανδίας και σίγουρα έχει πολύ παραπάνω ταλέντο από το να παίζει αυτό το ρόλο.

3. Σάνι Τσαμπάρα (PG/SG, Βοσνία)

Ο Βόσνιος γκαρντ ήταν το alter-ego του Μούσα στο δρόμο προς την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ Παίδων το 2015. Φέτος, πάντως, επιβεβαίωσε απλά ότι έχει... χαμηλό ταβάνι. Είχε απολογισμό 9,5 πόντους μ.ό. με ποσοστό 30,5% στα σουτ.

4. Ιβάν Φεβριέ (SF/PF, Γαλλία)

Αν και πήρε άφθονο χρόνο συμμετοχής (ειδικά στα νοκ άουτ παιχνίδια), ο Γάλλος φόργουορντ δεν έκανε καλό τουρνουά. Εμεινε στους 4,2 πόντους και στα 2,7 ριμπάουντ και σούταρε με 33,3%, παίζοντας πάνω από 18 λεπτά ανά αγώνα. Ο καλύτερος Γάλλος της γενιάς του 1999 δεν ήταν σίγουρα από τους Γάλλους που θα θυμόμαστε.

5. Τσαν Ντουράν (C, Τουρκία)

Έβγαλε μάτια στο Ευρωμπάσκετ Παίδων του 2015 με το υψηλό basketball iq και την ικανότητα του να παίζει κοντά και μακριά από το καλάθι, παρά τα παραπανίσια κιλά του. Στο φετινό Ευρωμπάσκετ, πάντως, ήταν αγνώριστος. Άστοχος, με κακές τοποθετήσεις και πολύ μικρή επιρροή στο παιχνίδι της Τουρκίας, η οποία τον είχε μάλιστα μεγάλη ανάγκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ