ΜΠΑΣΚΕΤ

Προχωράει το Basketball Champions League

Προχωράει το Basketball Champions League

Οι διεργασίες για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ συνεχίζονται, με τη FIBA να προχωρά με το project του Champions League. Ποιες είναι οι αποφάσεις της σύσκεψης στη Ρώμη.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης από την FIBA για το αποτέλεσμα της σημερινής (26/11) συνάντησης στη Ρώμη με τις ομοσπονδίες των Ρωσίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Τουρκίας, Γαλλίας και Γερμανίας, οι διεργασίες για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ συνεχίζονται.

Σήμερα, λοιπόν, η Παγκόσμια Ομοσπονδία συναντήθηκε με τις άνωθεν εθνικές ομοσπονδίες, για να αναλύσουν την πρόταση που είχε παρουσιαστεί πριν ένα μήνα και είχε χαρακτηριστεί "επαναστατική", προκειμένου να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό στις απαραίτητες αναπροσαρμογές, πολλές εκ των οποίων έχουν προκύψει από σχετικά αιτήματα των ίδιων των ομοσπονδιών και των ομάδων τους.

Κάπως έτσι, το Basketball Champions League θα προχωρήσει κανονικά από τη νέα σεζόν, με τους καθ' ύλην αρμοδίους να διαβεβαιώνουν ότι έως την αρχή του 2016 θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν ονόματα και τρόπο διεξαγωγής. Πληροφορίες του Sport24.gr αναφέρουν ότι το νέο format δεν θα είναι όπως είχε παρουσιαστεί αρχικά, δεδομένου ότι η FIBA έχει αποφασίσει να σεβαστεί τα αιτήματα των μετεχόντων. Το πρώτο στη λίστα είναι ότι στόχος είναι η ενδυνάμωση των εθνικών λιγκών και όχι ο "θάνατος" τους και άρα στις προτεραιότητες είναι η δομή των αθλητικών αρχών και τα κριτήρια συμμετοχής. Το οικονομικό (και αν θα διατηρηθούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ που είχε εγγυηθεί η διοργανώτρια αρχή στις ομάδες, σε πρώτη φάση) έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, με τους έχοντες γνώση να εξηγούν πως δεν υπάρχει λόγος για μείωση.

Στη νέα σύσκεψη στις 10 Δεκεμβρίου όπου θα δώσουν το "παρών" ομοσπονδίες, ομάδες και εγχώριες λίγκες ώστε να ξεκαθαρίσει ποιοι σύλλογοι θα συμμετάσχουν στη νέα διοργάνωση. Παρεμπιπτόντως, σε ό,τι αφορά τη φήμη που ήθελε τη FIBA να τιμωρεί τις χώρες όπου εδρεύουν οι ομάδες που θα μετάσχουν στη Euroleague και στο Eurocup, πηγές στην παγκόσμια ομοσπονδία αναφέρουν πως είναι αναληθείς και ουδεμία πρόθεση για απειλές υπάρχει.

Θυμίζουμε πως οι 11 ομάδες που συγκροτούν και τον ισχυρό πυρήνα της Euroleague καθώς έχουν συμβόλαιο τύπου Α και συμφώνησαν σε ένα νέο μοντέλο της Euroleague (και, συγχρόνως, ένα μαραθώνιο 30 αγωνιστικών) είναι οι Ολυμπιακός, Εφές, ΤΣΣΚΑ Μόσχα, Αρμάνι Μιλάνο, Μπαρτσελόνα, Φενέρ, Λαμποράλ, Μακάμπι, Ρεάλ και Ζαλγκίρις Κάουνας.

Στο μεταξύ ο Παναθηναϊκός τηρεί στάση αναμονής, με τον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ, Τάκη Μπαλτάκο, να εξηγεί πρόσφατα πως: "Mας ζητήθηκε να υπογράψουμε ένα δεκαετές συμβόλαιο, κάτι που είναι μεγάλη δέσμευση για τον σύλλογο και υπάρχει ποινή 10 εκατομμυρίων ευρώ αν κάποιος αλλάξει γνώμη και θέλει να σπάσει το συμβόλαιο. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε αυτή την απόφαση σε ένα πρωινό. Μιλώ μόνο για τον Παναθηναϊκό, επομένως δεν μπορώ να πω γιατί οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες και ο Ολυμπιακός υπέγραψαν".

Σε αυτή τη διοργάνωση, η Euroleague Basketball μαζί με την ΙΜG θα έχουν την εμπορική διαχείριση, το μάνατζμεντ αλλά και τα δικαιώματα σε μάρκετινγκ και media, όπως δήλωσε στο Euroleague Greece ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής, Τζόρντι Μπερτομέου.

Από την άλλη πλευρά, η Μάλαγα είναι η μοναδική ομάδα που, μέχρι στιγμής, έχει εκφραστεί ανοιχτά στο ενδεχόμενο συμμετοχής στο Basketball Champions League, αφού τα πλάνα του Μπερτομέου δεν υπολογίζουν άλλη ισπανική ομάδα στην νέα Euroleague πλην των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Λαμποράλ Κούτσα.

Μόλις χθες (25/11) ο προπονητής της Γαλατάσαραϊ, Εργκίν Αταμάν, σχολίασε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τον αγώνα με την ΑΕΚ πως "η Euroleague πρέπει να αλλάξει το σκεπτικό περί δημιουργίας κλειστής λίγκας στην Ευρώπη! Διότι περί κλειστής λίγκας πρόκειται. Δεν είναι δίκαιο για τις υπόλοιπες ομάδες . Ειδικά για οργανισμούς που παλεύουν και διεκδικούν το πρωτάθλημα στις χώρες τους. Πως μπορείς να αφήσεις έξω τις ομάδες που παλεύουν για τίτλο στις λίγκες τους; Η Euroleague δεν τις λαμβάνει υπόψη και δίνει μεγάλα συμβόλαια για 10 χρόνια σε 11 ομάδες! Πως γίνεται αυτές οι 11 ομάδες να παίξουν στην Euroleague αν τερματίσουν στην 7η ή την 8η θέση στα πρωταθλήματά τους".

Προχωράμε, δηλαδή, σε ό,τι είχε συμβεί τη σεζόν 2000-01, όταν η FIBA είχε διοργανώσει την Suproleague και η ULEB την Euroleague

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ