ΜΠΑΣΚΕΤ

Ελλάδα, ο φτωχός συγγενής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων

BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Για μία ακόμη χρονιά επιβεβαιώθηκε πώς το ελληνικό πρωτάθλημα απέχει αρκετά ακόμη έως ότου χαρακτηριστεί ισχυρό στο εξωτερικό. Τελευταία απόδειξη η μικρή συμμετοχή των ομάδων του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ειδικά σε σχέση με τις υπόλοιπες λίγκες.

Από την στιγμή που η FIBA ανακοίνωσε τις ομάδες που θα συμμετάσχουν τη νέα αγωνιστική περίοδο στο Basketball Champions League , έγινε ξεκάθαρο πόσους εκπροσώπους θα έχει κάθε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης στις τρεις μεγάλες διοργανώσεις της "γηραιάς ηπείρου". Αναφερόμαστε φυσικά στην EuroLeague, το EuroCup και το Basketball Champions League της FIBA, το οποίο φέτος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό.

Όπως αποδείχθηκε λοιπόν, για μία ακόμη χρονιά, η Ελλάδα δεν μπορεί να ισχυριστεί πως κάνει βήματα προόδου ή πως τείνει προς αυτή την κατεύθυνση. Με πέντε (5) εκπροσώπους στην Ευρώπη, τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει. Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Άρης και ΠΑΟΚ θα είναι για μία ακόμη χρονιά αυτοί που θα παλέψουν για τη διάκριση στο εξωτερικό, την ώρα που δεν υπάρχει ούτε μία ομάδα να προστεθεί στη λίστα και να ανοίξει κάπως την αγορά, πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ελληνικό πρωτάθλημα έχει τις λιγότερες ομάδες στην Ευρώπη, εν συγκρίσει με τις άλλες εφτά -θεωρητικά- μεγάλες λίγκες: τη Liga Endesa (Ισπανία), τη Lega Basket (Ιταλία), την TBL (Τουρκία), την VTB League (Βαλτική), την LNB (Γαλλία), τη BBL (Γερμανία) και την Aba Liga (Αδριατική). Η τελευταία, παρότι δεν είναι από τις "πλούσιες" λίγκες μάλιστα, έχει έναν εκπρόσωπο περισσότερο από την Ελλάδα. Με έξι ομάδες της στις τρεις διοργανώσεις καταφέρνει να παρουσιάζει πιο ισχυρή παρουσία σε αυτές, έστω κι αν πρόκειται για ασθενείς αντιπάλους.

Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα βέβαια αφορά στο ισπανικό πρωτάθλημα, το οποίο θα δει του χρόνου δώδεκα ομάδες του να έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Το "μπαμ" ουσιαστικά έγινε από την στιγμή που η EuroLeague αποφάσισε να εντάξει τέταρτη ομάδα της Liga Endesa στο πρόγραμμά της (αντί της Νταρουσάφακα), συν την κατάκτηση του EuroCup από την Ουνικάχα Μάλαγα. Κάπως έτσι, η τριάδα των Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια (που έχουν εγγυημένο συμβόλαιο) μεγάλωσε με τη Βαλένθια και την Ουνικάχα Μάλαγα, την ίδια ώρα που η Ανδόρα, η Μπιλμπάο και η Γκραν Κανάρια θα παλέψουν στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Βλέποντας αυτό το γεγονός βέβαια, η FIBA έσπευσε να πάρει κοντά τις τέσσερις ακόμη ομάδες: την Τενερίφη (που κατέκτησε φέτος το τρόπαιο), τη Μούρθια, την Εστουδιάντες και την Μπανταλόνα. Βέβαια με εξαίρεση την πρώτη, οι άλλες έρχονται από τα χαμηλότερα πατώματα της κατάταξης της Liga Endesa, αφού δεν κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τα playoffs. Η ουσία βέβαια δεν αλλάζει για την Ισπανία, που με μία ντουζίνα ομάδες σε τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μπορεί να ελπίζει βάσιμα στο 3/3 σε ό,τι αφορά την κατάκτηση του τροπαίου!

Από κοντά, κι η VTB League που έχει επίσης διψήφιο αριθμό ομάδων (10). Στην περίπτωση της Βαλτικής Λίγκας βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού μόλις δύο ομάδες της βρίσκονται στην EuroLeague, ενώ άλλες τρεις στο EuroCup. Αυτές οι πέντε είναι οι πιο "ισχυρές" του πρωταθλήματος, με τις υπόλοιπες -εκείνες που συμμετέχουν στο Basketball Champions League- να είναι επίσης λιγότερο ανταγωνιστικές. Καμία εκ των Νίζνι Νόβγκοροντ, Ενισέι, Κάλεβ, Άβτοντορ και Τσμόκι Μινσκ άλλωστε δεν διεκδίκησε κάτι αξιόλογο φέτος -ή τα προηγούμενα χρόνια.

Από εκεί και πέρα, η Τουρκία έχει εννέα (9) ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (με σημαντική μείωση στους εκπροσώπους της στην EuroLeague), ενώ από εφτά μετρούν η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Αναλυτικά οι εκπρόσωποι κάθε λίγκας ανά διοργάνωση:

Ισπανία - Liga Endesa (12)

EuroLeague: Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Βαλένθια, Ουνικάχα Μάλαγα.

EuroCup: Μπιλμπάο, Ανδόρα, Γκραν Κανάρια.

Basketball Champions League: Μούρθια, Εστουδιάντες, Μπανταλόνα, Τενερίφη.

VTB League (10)

EuroLeague: ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Χίμκι.

EuroCup: Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης, Λοκομοτίβ Κουμπάν, Ούνικς Καζάν.

Basketball Champions League: Νίζνι Νόβγκοροντ, Ενισέι, Κάλεβ, Άβτοντορ, Τσμόκι Μινσκ.

Τουρκία - TBL (9)

EuroLeague: Φενέρμπαχτσε, Αναντολού Εφές.

EuroCup: Νταρουσάφακα, Γαλατάσαραϊ, Τόφας.

Basketball Champions League: Γκαζιαντέπ, Μπεσίκτας, Μπάνβιτ, Καρσίγιακα.

Γαλλία - LNB (7)

EuroLeague: -

EuroCup: Βιλερμπάν, Λιμόζ, Παρί/Λεβαλουά.

Basketball Champions League: Μονακό, Σαλόν, Ναντέρ, Στρασμπούρ.

Γερμανία - BBL (7)

EuroLeague: Μπάμπεργκ.

EuroCup: Άλμπα Βερολίνου, Μπάγερν Μονάχου, Ουλμ.

Basketball Champions League: Λούντβιχσμπουργκ, Μπάιροϊτ, Όλντενμπουργκ.

Ιταλία - Lega Basket (7)

EuroLeague: Αρμάνι Μιλάνο.

EuroCup: Τρέντο, Τορίνο, Ρέτζιο Εμίλια.

Basketball Champions League: Βενέτσια, Αβελίνο, Σάσαρι.

Aba Liga (6)

EuroLeague: Ερυθρός Αστέρας.

EuroCup: Μπουντούτσνοστ, Τσεντεβίτα, Παρτίζαν.

Basketball Champions League: Ολίμπια Λιουμπλιάνας, ΚΚ Μόρναρ.

Ελλάδα - Stoiximan.gr Basket League (5)

EuroLeague: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός.

EuroCup: -

Basketball Champions League: ΑΕΚ, Άρης, ΠΑΟΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ