ΜΠΑΣΚΕΤ

Du kender basketball?

Du kender basketball?

Στην Δανία το μπάσκετ δεν το λες και δημοφιλές άθλημα. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τους Σκανδιναβούς να ταπεινώσουν τους Γερμανούς και να γράψουν ιστορία. Και, κατά δήλωση των παικτών τους στο Sport24.gr, το περίμεναν!

“Du kender basketball?” Για όποιον αναρωτιέται τι σημαίνει αυτή η φράση, η απάντηση είναι “Ξέρεις μπάσκετ;” στα Δανέζικα.

Ο περισσότερος κόσμος ξέρει τους Δανούς λόγω του ποδοσφαίρου. Παίκτες όπως ο Πίτερ Σμάιχελ και τα αδέλφια Λάουντρουπ έχουν γράψει την δική τους ιστορία, ενώ είναι γνωστή η ιστορία με τους Δανούς να αναδεικνύονται Πρωταθλητές Ευρώπης το 1992. Οι γνωρίζοντες τα του Δανέζικου αθλητισμού ξέρουν ότι μετά το ποδόσφαιρο το πιο δημοφιλές μπάσκετ είναι το χάντμπολ. Οι... μπασκετικοί ότι από το Ελληνικό Πρωτάθλημα πέρασαν για μερικά χρόνια οι Μίκαελ Άντερσεν και Μίκελ Λάρσεν στα τέλη της δεκαετίας του 90'. Αυτό που σίγουρα δεν ήξεραν πολλοί ήταν ότι η Δανία είχε να κερδίσει επίσημο αγώνα σε επίπεδο Ανδρών στο μπάσκετ τρία χρόνια. Κάτι ωστόσο που άλλαξε χθες μετά τον Θρίαμβο των Δανών επί των Γερμανών και τη νίκη τους με 106-102 έπειτα από τρεις παρατάσεις !

Η πρώτη σκέψη προφανώς και ήταν να ψάξει κάποιος το στατιστικό του παιχνιδιού για να δει την σύνθεση των Γερμανών και τις πιθανές απουσίες του. Εκεί διαπιστώθηκε ότι έλλειπαν μεν οι Ντένις Σρόντερ των Ατλάντα Χωκς και Τιμορ Πλέις, ωστόσο στην 12αδα βρισκόντουσαν κανονικά ο Πολ Ζίπσερ των Σικάγο Μπουλς και ο Γιόχαν Βόιτμαν της Μπασκόνια. Επόμενη κίνηση ήταν μία ματιά στο ρόστερ των Δανών. Ούτε αυτό όμως βοήθησε.

Από τους 10 παίκτες που πήραν χρόνο συμμετοχής στη νίκη των Δανών, τέσσερις αγωνίζονται στο Εθνικό Πρωτάθλημα, ένας στην Σλοβενική Κρκα (Ντάρκο Ζούκιτς), ένας στο Σουηδικό Πρωτάθλημα (Ζάρκο Ζούκιτς), ένας αγωνίστηκε πέρυσι στο Βέλγιο (Γιόνας Ζοχόρε Μπέργκστεντ), ένας στην Αγγλία (Ματίας Σέιλουντ), ένας αγωνίστηκε πέρυσι στην ΑΕΚ Λάρνακας (Τζόναθαν Γκίλινγκ) και ένας υπέγραψε το καλοκαίρι στην Ιστορική Βίρτους Ρόμα που τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στην Ιταλική Α2 (Αλαν Βοσκούιλ)! Κοινώς, στα χαρτιά αυτή η νίκη δεν είχε λογική. Η λογική ωστόσο δε μπορεί να εξηγήσει τα πάντα στον αθλητισμό. Για αυτόν ακριβώς το λόγο το sport24 προσπάθησε να βρει εξήγηση με τον πιο απλό τρόπο: Επικοινώνησε με τους Πρωταγωνιστές της Ιστορικής νίκης των Δανών!

“Τρία χρόνια χωρίς νίκη ήταν πολλά”!

Du kender basketball?


Αντάμα Ντάρμπο, Φρέντερικ Ράνγκμπι και Τζόναθαν Γκίλινγκ ήταν τρεις εκ των Πρωταγωνιστών της Ιστορικής νίκης των Δανών. “ Ήταν η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του Δανέζικου μπάσκετ μέχρι στιγμής. Σημαίνει πολλά για την χώρα μας αυτή η νίκη, επειδή δείξαμε ότι όλα είναι πιθανά. Σίγουρα το άθλημα δεν είναι τόσο δημοφιλές στην χώρα μας όσο το ποδόσφαιρο και το χάντμπολ, αλλά πορεύεται προς την σωστή κατεύθυνση και τα γήπεδα όσο πάνε και γεμίζουν” δήλωσε αρχικά ο Φρέντερικ Ράνγκπι, ο οποίος το καλοκαίρι συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Πρωταθλήτρια Δανίας, Horsens IC.

Όσο για το αν περίμεναν στην ομάδα αυτή τη νίκη; Εκεί οι απόψεις... διίστανται. “ Ξέραμε ότι είμαστε το αουτσάιντερ, αλλά είχαμε δείξει και στον πρώτο αγώνα με την Γερμανία ότι μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Ο κόουτς μας είχε πει ότι αν ελέγξουμε τα ριμπάουντ και παίξουμε με καρδιά θα έχουμε ελπίδες” υποστήριξε ο Ράνγκμπι, με τον Αντάμα Ντάρμπο να δηλώνει από την πλευρά του ότι “ σίγουρα δεν το περίμενα. Στα τρία πρώτα παιχνίδια των προκριματικών δεν είχαμε παίξει τόσο καλά όσο θέλαμε, οπότε δεν περίμενα αυτό το αποτέλεσμα. Περίμενα να εμφανιστούμε βελτιωμένοι και πιστεύω ότι αποδείξαμε σε αυτό το παιχνίδι ότι μπορούμε να παίξουμε καλό μπάσκετ. Η Γερμανία είναι πολύ καλή ομάδα και είμαι περήφανος που την κερδίσαμε”.

Ένα από τα αστέρια της Εθνικής Δανίας, ο Τζόναθαν Γκίλινγκ, ο οποίος έχει αγωνιστεί στο Κολέγιο του Αριζόνα Στέιτ, έμοιαζε πιο ψύχραιμος: “ Βάλαμε τον εαυτό μας σε θέση για να κερδίσουμε. Δεν φοβηθήκαμε σε κανένα σημείο την ήττα, επειδή ξέραμε ότι ήμασταν το αουτσάιντερ σε αυτό το παιχνίδι. Οι Γερμανοί πάλεψαν και επέστρεψαν πολλές φορές στο σκορ, αλλά τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Δεν είχαμε πίεση για να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι, αλλά σίγουρα η νίκη επί της Γερμανίας δεν θα ξεχαστεί γρήγορα”! Δεν υπήρχε πίεση παρά το γεγονός ότι η Δανία είχε να κερδίσει επίσημο αγώνα τρία χρόνια; “ Χαχαχα, η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε να περιμένουμε αρκετό καιρό μέχρι να πανηγυρίσουμε μία νίκη. Δεν υπήρχε πίεση όμως. Ξέρουμε ότι ακόμα δεν είμαστε στο επίπεδο που θέλουμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις προηγούμενες άσχημες εμφανίσεις μας” τόνισε ο Ντάρμπο, βάζοντας τα πράγματα στην σωστή τους βάση. “ Δείξαμε χαρακτήρα στο τέλος του αγώνα και συνεχίσαμε να παλεύουμε μέχρι το τέλος. Δεν νιώθαμε πίεση κατά την διάρκεια του αγώνα, ίσα-ίσα που νιώθαμε πολύ καλά, ενώ δεν τα παρατήσαμε ούτε όταν η Γερμανία ξέφυγε με 5 πόντους στην δεύτερη παράταση” συμπλήρωσε ο Ράνγκμπι για την ιστορική βραδιά των Δανών.

Γράφτηκε ιστορία, αλλά... μέχρι εκεί

Du kender basketball?

Οι τρεις διεθνείς Δανοί ήταν ακόμα μεθυσμένοι από τη νίκη τους. Ήξεραν ότι είχαν μόλις γράψει ιστορία. Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στο μέλλον του μπάσκετ στην χώρα τους. “ Χαρήκαμε πολύ που δώσαμε χαρά στον κόσμο μας που γέμισε το γήπεδο και μας υποστήριξε μέχρι τέλους. Έχουμε όμως άλλα δύο παιχνίδια μπροστά μας (σ.σ κόντρα σε Ολλανδία και Αυστρία) και θα προσπαθήσουμε να τα κερδίσουμε και τα δύο” τόνισε ο Ράνγκμπι, με τον Ντάρμπο να συμπληρώνει ότι “ ελπίζουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτή τη νίκη και να πάρουμε άλλα δύο θετικά αποτελέσματα μέχρι το τέλος των Προκριματικών. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε”.

Τον ιδανικό επίλογο ωστόσο τον έδωσε ο Γκούλινγκ: “ Ήταν σπουδαίο ότι κερδίσαμε μία τόσο μεγάλη ομάδα όπως η Γερμανία. Στην Δανία το μπάσκετ δεν είναι πολύ δημοφιλές ως άθλημα, αλλά κάθε μέρα που περνάει οι ομάδες μας αριθμούν όλο και περισσότερα μέλη, ενώ πολλοί παίκτες φοιτούν σε Κολέγια ή γίνονται επαγγελματίες. Δε νομίζω ότι αυτή η νίκη θα αλλάξει την άποψη που υπάρχει για το μπάσκετ στην Δανία, αλλά σίγουρα θα δώσει μία ώθηση”.

Στο μπάσκετ οι εκπλήξεις δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο όσο στο ποδόσφαιρο. Ο Δαυίδ δεν κερδίζει εύκολα τον Γολιάθ. Όταν όμως το κάνει, τότε δημιουργεί θόρυβο. Και αυτό ακριβώς έκανε και η Δανία, κερδίζοντας στα ίσα την Γερμανία. Κι ας σημαίνει για τους Δανούς το μπάσκετ ότι σημαίνει για την Ελλάδα το χάνμπολ. Όπως είπε εξάλλου και ο Φρεντερίκ Ράνγκμπι: “ Δείξαμε ότι όλα είναι πιθανά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ