ΜΠΑΣΚΕΤ

Απόβαση NBAers στην Ευρώπη

Απόβαση NBAers στην Ευρώπη

Η Δευτέρα (5/12) έφερε πολλές ανακοινώσεις στην Ευρώπη, αφού τέσσερις παίκτες με θητεία στο ΝΒΑ αποφάσισαν να μετακομίσουν στη δική μας πλευρά του Ατλαντικού για να συνεχίσουν την καριέρα τους.

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά τέσσερις (!) παίκτες με θητεία στο ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια πήραν την απόφαση να μετακομίσουν στην Ευρώπη για να συνεχίσουν την καριέρα τους. Μέσα σε μερικές ώρες ανακοινώθηκαν τα μεταγραφικά "χτυπήματα" σε Τουρκία και Ισπανία, αγορές που ούτως ή άλλως έχουν την (οικονομική) άνεση να προχωρούν σε τέτοιου είδους κινήσεις.

Η σπουδαιότερη κίνηση έγινε από την Μπασκόνια, η οποία ενημέρωσε για την επιστροφή του Πάμπλο Πριτζιόνι στη Βιτόρια. Μετά από μια τετραετία στο ΝΒΑ, ο 39χρονος πλεϊμέικερ έκανε αυτό που είχε προαναγγείλει: υπέγραψε στην Μπασκόνια, από τη στιγμή που θα αγωνιζόταν εκ νέου στη Liga Endesa. Ένας παίκτης που ξέρει καλά πρόσωπα και πράγματα στη Fernando Buesa Arena, όπου έζησε μεγάλες στιγμές. Με τη φανέλα της ισπανικής ομάδας άλλωστε πανηγύρισε ουκ ολίγες επιτυχίες, αποτελώντας βασικό της "κομμάτι" την περίοδο που οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Η προσθήκη του ανεβάζει κι άλλο την ποιότητα της περιφερειακής γραμμής της Μπασκόνια, που πλέον δείχνει ικανή να διεκδικήσει τη δεύτερη σερί πρόκριση σε Final Four.

Η Liga Endesa δεν θα έχει μόνο αυτόν κοντά της το επόμενο διάστημα, αφού λίγα λεπτά αργότερα η Γκραν Κανάρια ανακοίνωσε την απόκτηση του Ράιαν Χόλινς. Μετά από δεκαετή θητεία στο ΝΒΑ, ο 32χρονος σέντερ πήρε την απόφαση να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Ευρώπη, με την ομάδα του Λούις Καζιμίρο να τον αποκτά μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μπορεί να μην έχει μεγάλο όνομα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά αποτελούσε έναν παραδοσιακό ρολίστα στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, στο οποίο είχε 3.7 πόντους και 2.2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε αυτό το διάστημα. Όσο για την καλύτερη χρονιά του; Αυτή στη Μινεσότα (2009-'10), όπου μέτρησε 6.1 πόντους και 2.8 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Οι δύο επόμενες μεταγραφικές κινήσεις έγιναν στην Τουρκία, με την Γεσιλγκιρεσούν και την Τόφας να κάνουν "θόρυβο". Η πρώτη ενημέρωσε για τη μετακίνηση του Τουρέ Μάρι, ο οποίος αποφοίτησε από το Wichita State το 2012 για να κάνει το άλμα για το ΝΒΑ με ένα χρόνο καθυστέρηση. Αφού πρώτα έκανε το "αγροτικό" του στους Rio Grande Valley Vipers της D-League, εν συνεχεία υπέγραψε στους Νιου Γιορκ Νικς. Ακόμη φόρεσε τη φανέλα των Γιούτα Τζαζ και των Ουάσινγκτον Ουίζααρντς, δίχως όμως να κερδίσει μόνιμη θέση στο ΝΒΑ, περνώντας το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του στη θυγατρική λίγκα του ΝΒΑ.

Όσο για τον Κρις Κόπελαντ που μεταγράφηκε στην Τόφας; Αφού πέρασε τα πρώτα χρόνια της καριέρας του στα μέρη μας με τα χρώματα της Τρίερ (2008-'10) και της Όκαπι (2010-'12), εν συνεχεία αγωνίστηκε για μια τετραετία στο ΝΒΑ, με Νιου Γιορκ Νικς (2012-'13), Ιντιάνα Πέισερς (2013-'15) και Μιλγουόκι Μπακς (2015-'16), έχοντας 5.8 πόντους και 1.6 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Την πρώτη του χρονιά μάλιστα στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη έκανε αισθητή την παρουσία του, με 8.7 πόντους και 2.1 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, αριθμούς που ουδείς περίμενε από έναν παίκτη που αγωνιζόταν μέχρι τότε σε μια άσημη βελγική ομάδα.

Ο 32χρονος φόργουορντ έκανε όμως τον κύκλο του και πλέον επιστρέφει στην Ευρώπη, για να ξαναφτιάξει το όνομά του. Οικονομικά, το ποσό που θα εισπράξει από την Τόφας δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είχε λαμβάνειν στο ΝΒΑ, αλλά αυτό μοιάζει να είναι το τελευταίο που τον απασχολεί. Ενημερωτικά, από τους Ιντιάνα Πέισερς πήρε 6.135.000 δολάρια για δύο χρόνια, τη στιγμή που στη γειτονική χώρα θα εισπράξει ποσό μικρότερο του μισού εκατομμυρίου! Παρεμπιπτόντως, στη μεταγραφή του ενεπλάκη ο Αλέξανδρος Κατσαρός, ατζέντης που -στα μέρη μας- έχει τον Μάικ Τζέιμς του Παναθηναϊκού Superfoods.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ