ΜΠΑΣΚΕΤ

Άντε Ζίζιτς: ο νέος μεγάλος Κροάτης

Άντε Ζίζιτς: ο νέος μεγάλος Κροάτης
Ζίζιτς Άντε Τσιμπόνα

Ο Άντε Ζίζιτς είναι το next big thing της Κροατίας και το απέδειξε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο στο τελευταίο παιχνίδι της Τσιμπόνα. Το καλό για τη "χρβάτσκα" είναι ότι δεν είναι μόνος του.

Θυμάστε τον Άντρια Ζίζιτς, που έπαιξε δύο χρόνια σε Ολυμπιακό και άλλο ένα στον Παναθηναϊκό; Έμεινε στη χώρα μας από το καλοκαίρι του 2005, ερχόμενος ως μια από τις πρώτες μεταγραφές της οικογένειας Αγγελόπουλου στον Πειραιά, έως το 2008. Τις πρώτες δύο σεζόν φορώντας τα "ερυθρόλευκα", την πρώτη με προπονητή τον Γιόνας Καζλάουσκας και τη δεύτερη με τον Πίνι Γκέρσον, ενώ τη σεζόν 2007-2008 ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τον είχε επιλέξει για να καλύπτει τις όποιες τρύπες σε ένα πλήρες ρόστερ. Ήταν ομολογουμένως καλό εργαλείο, εγκεφαλικός παίκτης, είχε εξαιρετική επαφή με το καλάθι και όπως κάθε Γιουγκοσλάβος ψηλός που σέβεται τον εαυτό του ήξερε πολύ καλά τα βασικά του αθλήματος. Είχε όμως ένα μειονέκτημα," ήταν μάλλον αντιαθλητικός, τα πόδια του ήταν αργά και κάτω από το καλάθι δυσκολευόταν να τα βάλει με τα θηρία. Γι' αυτό το λόγο δεν ήταν ούτε "4", ούτε "5".

Αν τώρα λοιπόν θυμηθήκατε τον Άντρια Ζίζιτς σας είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβετε τι παίκτης είναι ο κατά 17 χρόνια μικρότερος αδερφός του Άντε Ζίζιτς. Σημειωτέον ότι στην αποχαιρετιστήρια σεζόν του πρώην παίκτη των "αιωνίων" τα δύο αδέλφια υπήρξαν συμπαίκτες. Ήταν η σεζόν 2015-16, όταν και ο μικρός Ζίζιτς συστήθηκε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ με τις εκπληκτικές του εμφανίσεις με τη φανέλα της Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ στην Αδριατική Λίγκα. Ο Ζίζιτς μέτρησε την εν λόγω σεζόν 13,4 πόντους και 8 ριμπάουντ σε 26 λεπτά συμμετοχής το παιχνίδι και αναδείχτηκε καλύτερος νέος παίκτης της Λίγκας. Ο Άντε έχει όλα τα καλά του αδερφού του και ταυτόχρονα είναι λίγο ψηλότερος (2μ.07 ο Άντρια, 2μ.12 ο Άντε), παίζει καθαρά στο "5" και έχει ό,τι ακριβώς έλειπε από τον μεγάλο του αδερφό και δεν του επέτρεψε μια μεγάλη καριέρα στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης. Δηλαδή αθλητικά προσόντα.

Άντε Ζίζιτς: ο νέος μεγάλος Κροάτης

Γιατί πολύ απλά ο σέντερ της Τσιμπόνα πέτυχε 37 πόντους με φοβερά ποσοστά ευστοχίας (74% δίποντα, 90% βολές), μάζεψε 20 "σκουπίδια", τα 6 εκ των οποίων επιθετικά, και έκοψε και 3 φορές τους αντιπάλους του. Ο Ζίζιτς έπαιξε συνολικά 46 αγωνιστικά λεπτά, καθώς το ματς κρίθηκε στη δεύτερη παράταση και οι Κροάτες πήραν τελικά το τρίτο ροζ φύλλο αγώνα για φέτος, και το μοναδικό ψεγάδι στην εμφάνιση του ήταν τα 5 λάθη στα οποία υπέπεσε. Στο σύστημα αξιολόγησης σταμάτησε στο 56, μόλις τρία παρακάτω από την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Λίγκα.

Μέλος μιας πολλά υποσχόμενης φουρνιάς

Ο Ζίζτς πάντως δεν είναι το μοναδικό πολύ μεγάλο ταλέντο της Κροατίας αυτή την εποχή. Οι Κροάτες μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν στα χέρια τους μια πλειάδα παικτών που μπορούν ακόμα και να σκέφτονται σπουδαία καριέρα στο NBA. Ντράγκαν Μπέντερ, Ίβιτσα Ζούμπατς και Νικ Σλάβιτσα είναι οι άλλοι σπουδαίοι "97αρηδες". Οι δύο από τους τρεις έγιναν, μαζί φυσικά με τον Άντε Ζίζιτς, ντραφτ το 2016. Ο πρώτος επιλέχτηκε στο νο4 από τους Φοίνιξ Σανς. Κανείς δεν περιμένει πολλά πράγματα από αυτόν στην πρώτη του σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, καθώς πρέπει να πάρει κιλά για να μπορεί να αντιμετωπίσει τα δυνατά κορμιά κοντά στο καλάθι. Παρά τα 2μ.18 δεν είναι σέντερ, αλλά "4", προέρχεται από μια καλή, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό, σεζόν, διαθέτει καλό περιφερειακό σουτ και δεν είναι λίγες οι φωνές που τον συγκρίνουν με τον Κρίσταπς Πορζίνγκις.

Άντε Ζίζιτς: ο νέος μεγάλος Κροάτης

Η συγκεκριμένη φουρνιά είχε δείξει μέρος των δυνατοτήτων της πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των Εφήβων της Κρήτης. Δεύτερη θέση, πίσω μόνο από τις Η.Π.Α, χωρίς τους Μπέντερ και Ζίζιτς στα τελευταία ματς. Αν προσθέσετε στους προαναφερθέντες τον κατά ένα χρόνο μεγαλύτερο Μάρκο Αράποβιτς, που κάνει καριέρα στην Τσεντεβίτα αλλά και τον 95αρη Μάριο Χεζόνια, μπορείτε να καταλάβετε το ταλέντο που έχουν αυτή τη στιγμή στα χέρια τους οι Κροάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ