ΜΠΑΣΚΕΤ

"Άνευ προηγουμένου κατάσταση από την EuroLeague"

"Άνευ προηγουμένου κατάσταση από την EuroLeague"

O πρόεδρος της Λίγκας του του Ισραήλ, Σμούελ Φρένκελ, με επιστολή του προς στον πρόεδρο της ULEB, Τόμας Βαν Ντεν Σπίγκελ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ κι έριξε βέλη προς την EuroLeague.

Ο Τόμας Βαν Ντεν Σπίγκελ προ ημερών είχε διαψεύσει ένας μέρος της ενημέρωσης της EuroLeague για την συνάντησή της με εκπροσώπους των εθνικών λιγκών, ενώ θέση πήρε και ο Σμούελ Φρένκελ, ο οποίος έθεσε πολλά θέματα για συζήτηση.

Ο Σμούελ Φρένκελ με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ULEB εξήγησε για η λίγκα του Ισραήλ δεν συμμετείχε στη συνάντηση με την EuroLeague, ενώ παράλληλα εξέφρασε και αρκετούς από τους προβληματισμούς που τον απασχολούν.

Ο Σμούελ Φρένκελ στάθηκε στο καλεντάρι της EuroLeague και στο πώς αυτό επηρεάζει τις εθνικές λίγκες. Επίσης σημείωσε πως " θεωρούμε ότι, απαντώντας στο επίσημο δελτίο Τύπου της EuroLeague, για την φερόμενη συμφωνία σε πολλά σημαντικά ζητήματα, η ULEB θα πρέπει να διευκρινίσει τα πράγματα με μία δική της δήλωση".

Τέλος και μεταξύ άλλων εξέφρασε την πεποίθηση πως το ευρωπαϊκό μοντέλο ποδοσφαίρου είναι κατάλληλο και για το μπάσκετ και πρότεινε να υπάρξει συνάντηση όλων των εθνικών λιγκών, ώστε να έχουν κεντρική στάση για τα θέματα που έχουν προκύψει.

Το γράμμα που εστάλη προ διημέρου από τον πρόεδρο της Ισραηλινής Λίγκας στον πρόεδρο της ULEB:

" Αγαπητέ κ. Tomas Van Den Spiegel,

Εμείς, ως ισραηλινή BSL, αποφασίσαμε να μην παρευρεθούμε στην πρόσφατη συνάντηση στη Βαρκελώνη, δεδομένου ότι θεωρούμε ότι η φωνή των Λιγκών δεν ακούγεται, ούτε λαμβάνεται υπόψιν. Οχι μόνο δεν λαμβάνονται υπόψιν τα συμφέροντα των Εθνικών Λιγκών, αλλά βλάπτονται ξανά και ξανά. Παρόλο που οι Λίγκες είχαν αρκετά, πολύ λογικά παράπονα από τις ενέργειες και τις αποφάσεις της EuroLeague τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

Στη διάρκεια των τελευταίων σεζόν, έχουμε δει το καλεντάρι της EuroLeague να αυξάνεται δραματικά, σε μια πολύ μεγαλύτερη περίοδο και τον προγραμματισμό των αγώνων να εισάγει αγώνες τα βράδια της Παρασκευής, κάτι που βέβαια έρχεται εις βάρος αρκετών εγχώριων πρωταθλημάτων.

Τώρα βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, στην οποία μία φορά κάθε μήνα, η EuroLeague παίζει δύο αγώνες την ίδια εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα της δεν επιτρέπει Παράθυρα για τους προκριματικούς αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIBA κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Είναι κατανοητό ότι εάν η EuroLeague αυξηθεί σε 18 ομάδες, τότε μία φορά κάθε δύο εβδομάδες πια, οι ομάδες θα καλούνται να δώσουν δύο παιχνίδια για την Ευρωλίγκα μέσα σε 48 ώρες - κάτι που θα προκαλέσει ένα πρόσθετο μεγάλο πλήγμα στα εγχώρια πρωταθλήματα, σε επίπεδο οικονομικό και μάρκετινγκ. Μπορεί να υπάρξει μια κατάσταση κατά την οποία ομάδες από την ίδια χώρα θα παίξουν 3 φορές την ίδια εβδομάδα μεταξύ τους, ενώ οι οπαδοί θα έχουν μεγάλες δυσκολιες να παρακολουθήσουν τον αγώνα (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, ή διεθνή διοργάνωση)

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι οι εγχώριες Λίγκες δεν έχουν αυξήσει τη διάρκειά τους τα τελευταία χρόνια και έχουν διατηρήσει το πρόγραμμά τους ίδιο για πολλά χρόνια.

Θεωρούμε ότι, απαντώντας στο επίσημο δελτίο Τύπου της EuroLeague, για την φερόμενη συμφωνία σε πολλά σημαντικά ζητήματα, η ULEB θα πρέπει να διευκρινίσει τα πράγματα με μία δική της δήλωση.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε διαβάσει ότι ο στόχος και το όραμα της EuroLeague είναι να συμπεριλάβει 24 ομάδες, ένα γεγονός που θα βλάψει σοβαρά τις εθνικές λιγκες. Όλοι μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, προκειμένου να αποφύγουμε ένα μεγαλύτερο και ακόμα πιο επιβαρυμένο καλεντάρι της EuroLeague. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολύ λίγα πρωταθλήματα-μέλη της ULEB μπορούν να στείλουν ομάδες στην EuroLeague, σύμφωνα με τη βάση του αθλητικού κριτηρίου.

Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει σφαιρική σκέψη σχετικά με το μοντέλο της EuroLeague, αφού οι ομάδες της ECA πλέον, διαθέτουν μεγαλύτερα και ακριβότερα ρόστερ, ενώ το οικονομικό συμπλήρωμα δεν ισοσκελιζεται από τα επιπλέον έσοδα των ομάδων που συμμετέχουν. Επιπλέον, τα πολύ βαθιά ρόστερ των ομάδων παίρνουν παίκτες από τις υπόλοιπες ομάδες των εγχώριων Λιγκών και αυξάνουν το χάσμα μεταξύ των κλαμπ της Ευρωλίγκας και των υπόλοιπων ομάδων.

Πιστεύουμε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο ποδοσφαίρου, όπου οι ομάδες δεν παίζουν ποτέ περισσότερα από ένα διεθνή παιχνίδια κάθε εβδομάδα, είναι πολύ πιο κατάλληλο.

Πιστεύουμε ότι οι εγχώριες διοργανώσεις πρέπει να συναντηθούν και να εκφράσουν την ενιαία στάση μας σε αυτά τα θέματα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ