EUROLEAGUE

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ρεάλ Μαδρίτης: Η περιφέρεια κάνει τη διαφορά

Slovenia's Luka Doncic waves the fans after Slovenia winning the Eurobasket European Basketball Championship final match against Serbia, in Istanbul, Sunday, Sept. 17. 2017. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Slovenia's Luka Doncic waves the fans after Slovenia winning the Eurobasket European Basketball Championship final match against Serbia, in Istanbul, Sunday, Sept. 17. 2017. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

Ο ημιτελικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τη Ρεάλ Μαδρίτης είναι αφιερωμένο στους λάτρεις του γρήγορου ρυθμού, των ικανών χειριστών της μπάλας και της ταχύτητας με την οποία αντιδρούν οι ομάδες στις αλλαγές σε όλα τα σκριν. Το Sport24.gr εξηγεί.

Την ώρα που όλη η Ευρώπη έχει εστιάσει στο προπονητικό ματσάρισμα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, υπάρχει ένα ακόμη ζευγάρι που έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Ο Δημήτρης Ιτούδης απέναντι στον Πάμπλο Λάσο, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης κι ένα "ματσάρισμα" προς τέρψιν όσων λατρεύουν το επιθετικό μπάσκετ.

Οι δύο αντίπαλοι στον έτερο ημιτελικό του Final Four είναι ομάδες που μοιάζουν ως ένα βαθμό και αρέσκονται να οδηγούν τους αγώνες τους σε πολλές κατοχές. Από τη μία η τάση της "ομάδας του στρατού" να χτυπάει στον χειρότερο αμυντικό της αντίπαλης ομάδας και να εκμεταλλεύεται την αμυντική πληθωρικότητα των Νικίτα Κουρμπάνοφ και Ουίλ Κλάιμπερν, από την άλλη το γεμάτο περιφερειακό οπλοστάσιο της "Βασίλισσας" και η σημασία της παρουσίας του Έντι Ταβάρες στην καρδιά της ρακέτας.

Το Sport24.gr προσεγγίζει σε τακτικό επίπεδο τη μονομαχία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τη Ρεάλ Μαδρίτης...

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

Για μια ακόμη χρονιά, ο Δημήτρης Ιτούδης παρουσίασε την καλύτερη επιθετικά ομάδα της EuroLeague. Παρά την αποχώρηση του Μίλος Τεόντοσιτς και το εύλογο χρονικό διάστημα που θα χρειαζόταν ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ έως ότου "μπει" στη φιλοσοφία του προπονητή του, η ρωσική ομάδα παρουσιάστηκε εξαιρετικά ικανή στο κομμάτι της ένταξης των νέων μελών στον αγωνιστικό της ρυθμό.

Με "όπλο" τον κορμό των "παλιών" διατήρησε την επιθετική της απόδοση στα ύψη, αποτελώντας την πιο αποτελεσματική ομάδα της διοργάνωσης. Με 1.08 πόντους ανά κατοχή ως συγκομιδή, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας επιβεβαίωσε τον τίτλο της "μηχανής παραγωγής πόντων", δεδομένου ότι το rotation της στηρίζεται σε παίκτες που είναι εξαιρετικοί τόσο στο "ένας με έναν" όσο και στη δημιουργία. Οι αριθμοί υποδεικνύουν το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη ως το πρώτο σε πόντους από pick 'n roll (16.8 ανά αγώνα) και isolation (9 ανά αγώνα).

17/09/2017 Panathinaikos Superfoods Vs CSKA Moscow friendly game, in Apostolos Nikolaidis Stadium, in Athens - Greece

Photo by: Georgia Panagopoulou/ Tourette Photography
17/09/2017 Panathinaikos Superfoods Vs CSKA Moscow friendly game, in Apostolos Nikolaidis Stadium, in Athens - Greece Photo by: Georgia Panagopoulou/ Tourette Photography @GEORGIAPANAGOPOULOU

Οι πεντάδες που παρατάσσει ο Δημήτρης Ιτούδης στο παρκέ περιλαμβάνουν τουλάχιστον δύο καλούς χειριστές της μπάλας, κάτι που βοηθάει στο κομμάτι της δημιουργίας, αλλά και σε plays που ξεκινούν σχεδόν άμεσα εντός των 24'' της επίθεσης. Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, το post up (είτε κοντού είτε ψηλού) ακαριαία, δίχως να γίνεται σκριν αλλά και το "ένας με έναν" από τους περιφερειακούς με σκοπό να "χτυπήσουν" την αντίπαλη άμυνα, όταν αυτή δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί στα δεδομένα και δεν έχει τις απαιτούμενες αποστάσεις.

Το μείζον για τη ρωσική ομάδα αφορά στην ικανότητα να παρουσιάζει πολλές διαφορετικές πεντάδες, ανάλογα με την στόχευση που υπάρχει. Σε αυτό σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζει η παρουσία των Νικίτα Κουρμπάνοφ και Ουίλ Κλάιμπερν, δύο παικτών που λογίζονται ως φόργουορντ, αλλά στην πράξη παίζουν σε περισσότερες -από μία- θέσεις. Ο πρώτος είναι αυτός που σε πολλές περιπτώσεις αναλαμβάνει το μαρκάρισμα του καλού χειριστή της αντίπαλης ομάδας, ενώ ο δεύτερος λειτουργεί ως ο παίκτης που μπορεί να προσαρμοστεί σε αποστολές από το "1" έως το "4". Γι αυτό κιόλας είναι εκείνος με τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής φέτος (με 905'25'').

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ρεάλ Μαδρίτης: Η περιφέρεια κάνει τη διαφορά

Από εκεί και πέρα, στόχος είναι να εντοπίζεται σε κάθε περίπτωση ο πιο αδύναμος αμυντικός της αντίπαλης ομάδας. Είτε μιλάμε για πόδια, είτε για όγκο -ανάλογα με τα ματσαρίσματα. Κι από προσπαθεί κάθε φορά η ΤΣΣΚΑ Μόσχας να δημιουργήσει αμυντική ανισορροπία. Οι χειριστές της είναι το βασικό "συν" σε σχέση με την πλειοψηφία των ομάδων της EuroLeague, με τον Κόρι Χίγκινς να έχει ακόμη πιο αναβαθμισμένο ρόλο τον τελευταίο μήνα. Αρχικά λόγω της απουσίας του Νάντο Ντε Κολό από τα playoffs, κι εν συνεχεία από την στιγμή που ο Λέο Βέστερμαν θα δει από την άκρη του πάγκου τους αγώνες του Final Four.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Είναι το μεγαλύτερο ερωτηματικό μεταξύ των τεσσάρων ομάδων που βρίσκονται στο Βελιγράδι, γιατί ουδέποτε ως τώρα την είδαμε σε πλήρη παράταξη. Η επιστροφή του Σέρχιο Γιουλ έχει ανακατέψει την περιφερειακή τράπουλα, την ώρα που στο Final Four αναμένεται να ξαναβρεθεί στο παρκέ ο Φακούντο Καμπάσο μετά την αρθροσκόπηση που έκανε στο γόνατο.

Η ισπανική ομάδα είναι αυτή που βασίζεται περισσότερο από κάθε άλλη στο περιφερειακό σουτ, κυρίως γιατί σχεδόν σε κάθε σημείο του αγώνα τα 4/5 της πεντάδας της μπορούν να απειλήσουν από τα 6μ75. Αυτό βέβαια δεν προκύπτει άκοπα, αλλά μέσα από την ικανότητά της να βγάζει πληθώρα σουτ μέσα από σκριν που γίνονται μακριά από την μπάλα. Οι κοντοί της έχουν εντρυφήσει στη δουλειά μακριά από την μπάλα, με τον Τζέι Σι Κάρολ να είναι ο πρώτος διδάξας στο συγκεκριμένο κομμάτι.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / REAL MADRID - PANATHINAIKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / REAL MADRID - PANATHINAIKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Από την στιγμή μάλιστα που θα βρίσκονται στο rotation τόσο ο Σέρχιο Γιουλ όσο και ο Φακούντο Καμπάσο, η Ρεάλ Μαδρίτης θα είναι πολύ πιο ικανή τόσο στο να αξιοποιήσει τους ψηλούς της μέσα από τη δημιουργία των περιφερειακών, όσο και στο να βρει πόντους από τις προσωπικές φάσεις των κοντών της.

Η παρουσία του Έντι Ταβάρες βοηθάει πολύ στο πίσω μέρος του παρκέ, κυρίως σε θέμα αλλοιώσεων και περιορισμού των διεισδύσεων. Το μέγεθος του σέντερ της "Βασίλισσας" είναι αυτό που από μόνο του μπορεί να καθορίσει τις αμυντικές ισορροπίες, ειδικά από την στιγμή που στα pick 'n rolls η ισπανική ομάδα οδηγεί πάνω στον πανύψηλο σέντερ της. Η φιλοσοφία της έγκειται στο να στείλει τον αντίπαλο κοντό πάνω στον Έντι Ταβάρες, ο οποίος κατά βάση μένει μέσα στα σκριν, για να λειτουργήσει ως ένας άτυπος τερματοφύλακας στη ρακέτα.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / REAL MADRID - PANATHINAIKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / REAL MADRID - PANATHINAIKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΥΝΑΜΟΥ ΚΡΙΚΟΥ

Όπως επισημάνθηκε, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ψάχνει σε κάθε περίπτωση να εντοπίσει τον πιο αδύναμο αμυντικό προκειμένου να "χτυπήσει" πάνω του. Αυτό που μένει να δούμε είναι ποιος θα... κουβαλάει την συγκεκριμένη ταμπέλα στη διάρκεια του σαρανταλέπτου, με τα ενδεχόμενα να είναι πολλά και να αφορούν είτε στην αδυναμία άμυνας κοντά στο καλάθι (βλ. Τζέισι Κάρολ) είτε μακριά από αυτό (βλ. Τρέι Τόμπκινς και Φελίπε Ρέγιες) -ακόμη κι απέναντι στον Ρούντι Φερνάντεθ που δεν είναι δυνατός στο έδαφος.

Παρεμπιπτόντως, ο Φελίπε Ρέγιες μπορεί να μην έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής, αλλά απέναντι σε μια ομάδα που στηρίζεται σε συνεχόμενες αλλαγές, είναι ικανός να αποδειχθεί καθοριστικός στο διάστημα που θα βρεθεί στο παρκέ. Εκεί "πάτησε" απέναντι στον Παναθηναϊκό Superfoods ο Πάμπλο Λάσο, μένει να δούμε αν θα επιστρατεύσει για ένα ακόμη μεγάλο παιχνίδι τον πιο έμπειρο παίκτη του ρόστερ του.

Όσον αφορά στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, επισημαίνεται ξανά η σημασία που θα έχει για το παιχνίδι της η παρουσία των Κόρι Χίγκινς (δημιουργία και εκτέλεση), Νικίτα Κουρμπάνοφ (άμυνα πάνω στους περιφερειακούς, ενδεχομένως κιόλας πάνω στον Λούκα Ντόντσιτς;) και Ουίλ Κλάιμπερν. Δεδομένου ότι ο Νάντο Ντε Κολό δεν έχει τον απαιτούμενο ρυθμό, ο πρώτος θα έχει περισσότερες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις. Όπως επίσης, το περιφερειακό σουτ του Σέρχιο Ροντρίγκεθ και η "στόχευση" να χτυπήσει στην ευρύτερη τάση της Ρεάλ Μαδρίτης να κρατάει χαμηλά στη ρακέτα τον Έντι Ταβάρες δίνοντας το σουτ από μέση απόσταση.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ