EUROLEAGUE

Τόμας Ρόμπινσον: Η κίνηση-ματ της Χίμκι!

Τόμας Ρόμπινσον: Η κίνηση-ματ της Χίμκι!
FACEBOOK/BC KHIMKI MOSCOW REGION

Ο Τόμας Ρόμπινσον βοήθησε τη Χίμκι να κάνει το 2/2 στη EuroLeague και το Sport24.gr γράφει για τον πρώην NBAer που δείχνει από νωρίς ότι είναι ικανός να κάνει τη διαφορά στην Ευρώπη.

Η Χίμκι πήρε σπουδαία νίκη στην πρεμιέρα της EuroLeague, καθώς επικράτησε της Βαλένθια με 75-70. Στη δεύτερη αγωνιστική το έργο της ήταν θεωρητικά πιο εύκολο, ωστόσο η Ζαλγκίρις Κάουνας έβαλε δύσκολα στους Ρώσους. Εν τέλει, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έφτασε στο θετικό αποτέλεσμα με 85-77 κι έκανε το 2-0. Εκ των πρωταγωνιστών ήταν ξανά ο Τόμας Ρόμπινσον.

Ο πρώην NBAer δεν ήταν στη βασική πεντάδα, δεν χρειάστηκε να μείνει στο παρκέ για περισσότερο από 25 λεπτά, ωστόσο στο διάστημα αυτό πρόλαβε να κάνει τη διαφορά. Σε 23:17 συμμετοχής μέτρησε 19 πόντους, 10 ριμπάουντ (2 επιθετικά), 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και μόλις 1 λάθος. Καθοριστικός στην επίθεση αλλά και σπουδαίος στην άμυνα. Η στατιστική του Ρόμπινσον έγραψε 4 τάπες, γενικότερα, όμως, αποτελούσε φόβητρο για τους αντιπάλους και η δουλειά που έκανε στην άμυνα ήταν εξαιρετική.

Ο Ρόμπινσον ήταν πολύ καλός και με τη Βαλένθια. Είχε 16 πόντους και 6 ριμπάουντ σε 15:09 που έμεινε στο παρκέ, έχοντας μάλιστα λίγες ώρες στη Μόσχα. Επίσης, έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής και στη VTB League. Η Χίμκι είναι στο 3-0 κι ο ίδιος μετράει 11.5 πόντους και 4.5 "σκουπίδια" κατά μέσο όρο.

Ο Τόμας Ρόμπινσον έχει κάνει ήδη… θόρυβο και ακόμα δεν έχει συμπληρώσει ένα μήνα στην Ευρώπη. Στις 23 Σεπτεμβρίου, η Χίμκι είχε ανακοινώσει επίσημα την απόκτηση του κι ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε δηλώσει: " Αποφασίσαμε να κάνουμε την ομάδα μας καλύτερη. Ο Τόμας είναι ένας πολύ γνωστός παίκτης και νομίζω πως μας ταιριάζει. Ξέρουμε πόσο ανταγωνιστική είναι η EuroLeague, γι’ αυτό χρειαζόμαστε πολλούς ποιοτικούς παίκτες. Είναι πολλά τα παιχνίδια". Περίπου ένα μήνα μετά, ο Ρόμπινσον ότι απλά έχει δυναμώσει τους Ρώσους, αλλά έχει εξελιχθεί σε κίνηση-ματ. Κι αξίζει να δούμε πως έφτασε μέχρι τη Μόσχα...

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Ο Τόμας Ρόμπινσον είναι 26 ετών κι έχει ύψος 2.08 μέτρα. Έκανε σπουδαίες εμφανίσεις στο High School, ξεχώρισε από νωρίς για το ταλέντο του και στη senior χρονιά του στο Brewster είχε 16 πόντους, 13 ριμπάουντ και 5 τάπες κατά μέσο όρο. Το όνομα του είχε ήδη αρχίσει να ακούγεται και το Kansas φρόντισε να τον κάνει δικό του. Τις πρώτες σεζόν δεν εντυπωσίασε, ωστόσο την αγωνιστική περίοδο 2011-12, ήταν απίστευτος. Τελείωσε με διψήφιο αριθμό σε πόντους (17.7) και ριμπάουντ (11.9), με highlight την εμφάνιση απέναντι στο North Dakota όταν μέτρησε 30 πόντους και 21 ριμπάουντ. Είχε 22 double double, μοναδικός που έκανε περισσότερα στην περιφέρεια του ήταν ο άλλοτε σέντερ της ΑΕΚ, OD Ανοσίκε.

Ένα από τα ματς που τον σημάδεψαν ήταν αυτό κόντρα στο Texas. Όχι για αγωνιστικό λόγο. Αλλά επειδή κατάφερε να παίξει έχοντας προηγουμένως "χάσει" τη μητέρα του, τη γιαγιά του και τον παππού του σε διάστημα τριών εβδομάδων! Ο προπονητής του, Bill Self, είχε δηλώσει: " Το ότι βρέθηκε στο παρκέ είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο".

NO.5 ΣΤΟ NBA DRAFT, ΑΛΛΑ…

Στο NBA draft του 2012, οι Σακραμέντο Κινγκς επέλεξαν τον Τόμας Ρόμπινσον στη θέση Νο.5. Ο νυν σεντερ της Χίμκι άφησε πίσω του παίκτες όπως ο Λίλαρντ των Μπλέιζερς, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά στον "μαγικό κόσμο". Οι λόγοι αρκετοί, ωστόσο ο βασικότερος είναι πως δεν βρήκε έναν οργανισμό να του ταιριάζει. Στους Κινγκς, έπεσε πάνω στην επένδυση "ΝτεΜάρκους Κάζενς" και βρήκε αρκετούς ψηλούς μπροστά του, όπως ο Τζέισον Τόμπσον που πλέον παίζει στη Φενέρμπαχτσε.

Τόμας Ρόμπινσον: Η κίνηση-ματ της Χίμκι!
AP/DAVID ZALUBOWSKI

Η κίνηση που ίσως δεν περίμενε κανείς ήταν πως οι Κινγκς τον παραχώρησαν σχετικά γρήγορα, με δεδομένο ότι τον είχαν επιλέξει ψηλά στο draft. Τον Φεβρουάριο του 2013, παραχωρήθηκε στους Χιούστον Ρόκετς, δίχως κάποιο σπουδαίο αντάλλαγμα. Κι από εκεί σχεδόν αμέσως έφυγε με προορισμό τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς.

Στους Μπλέιζερς πήρε κάποιες ευκαιρίες, ωστόσο οι αριθμοί του ήταν χαμηλοί. Είδε και πάλι άλλους ψηλούς να μπαίνουν μπροστά του στο ροτέισον κι ακόμα κι όταν τραυματίστηκε ο Ρόμπιν Λόπεζ, δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Στην ουσία, έπαιρνε μερικά λεπτά πίσω από τον ΛαΜάρκους Όλντριτζ κι αυτό ήταν όλο. Ακολούθησαν οι 76ers, οι Νετς και οι Λέικερς. Ομάδες που στην περίοδο που διανύουμε δεν κάνουν πρωταθλητισμό, δεν στοχεύουν αποκλειστικά στο θετικό αποτέλεσμα κι ο Ρόμπινσον είχε κάποιες παραπάνω ευκαιρίες. Μάλιστα, στα 22 ματς με τους 76ers κατάγραψε τους καλύτερους αριθμούς του στο NBA (8.8 πόντοι, 7.7 ριμπάουντ) κι ο λόγος προφανώς είναι πως πήρε τα περισσότερα λεπτά (18.5 κατά μέσο όρο).

Τόμας Ρόμπινσον: Η κίνηση-ματ της Χίμκι!

Φέτος το καλοκαίρι, ο Ρόμπινσον περίμενε μία ομάδα που θα του δώσει μία καλή ευκαιρία. Γιατί κακός παίκτης δεν είναι. Το αντίθετο. Απλά δεν έχει βρει τον οργανισμό που του ταιριάζει κι αυτό στο NBA παίζει ρόλο. Όσο περίμενε, τον ήθελε η Φενέρ, αλλά τελικά πήρε τον Τόμπσον. Εν τέλει, αφού δεν βρήκε ομάδα, αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Έκπε Γιούντο. Ο πρώην σέντερ της Φενέρμπαχτσε μετακόμισε στην Ευρώπη δίχως να έχει πετύχει κάτι σπουδαίο στο NBA και μερικούς μήνες αργότερα ήταν πρωταθλητής και… περιζήτητος! Αυτό ευελπιστεί να κάνει κι ο Ρόμπινσον, βοηθώντας παράλληλα τη Χίμκι να πετύχει τους στόχους της. Και για την ώρα τα πάει μία χαρά...

Photo Credits: Facebook/BC Khimki Moscow Region & AP/David Zalubowski

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ