EUROLEAGUE

Το πλεονέκτημα έδρας στέλνει τους "αιώνιους" στο Final Four!

Το πλεονέκτημα έδρας στέλνει τους "αιώνιους" στο Final Four!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τρεις φορές στο παρελθόν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έφτασαν μέχρι τους “8” της EuroLeague, έχοντας και οι δύο το πλεονέκτημα έδρας. Ο απολογισμός τους: 6-0!

Η κοινή πορεία του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην EuroLeague άρχισε τη σεζόν 1993-94 και με εξαίρεση δύο χρονιές (1997-98 και 2000-01) δεν έχει διακοπεί έκτοτε. Οι δύο “αιώνιοι” βρίσκονται κάθε χρόνο στην EuroLeague, συνήθως πρωταγωνιστούν και συχνά φτάνουν μέχρι τη φάση των Playoffs. Αυτό που δεν έχουμε δει πολλές φορές σε αυτές τις 22 σεζόν, είναι κάτι που συμβαίνει φέτος: Να έχουν φτάσει και οι δύο ελληνικές ομάδες στους “8”, έχοντας ταυτόχρονα το πλεονέκτημα έδρας στα νοκ άουτ παιχνίδια.

Από τη σεζόν 1993-94 μέχρι φέτος αυτό είχε συμβεί τρεις φορές όλες κι όλες στο παρελθόν. Η πρώτη ήταν το 1994, η δεύτερη το 1995 και η τρίτη το 2009. Σε όλες τις περιπτώσεις, μάλιστα, και οι δύο ελληνικές ομάδες πήραν την πρόκριση!

Οι δύο "αιώνιοι" στους "8" με πλεονέκτημα έδρας

* Τη σεζόν 1993-94 ο Ολυμπιακός απέκλεισε τη Μπάκλερ Μπολόνια με 2-1 νίκες και ο Παναθηναϊκός τη Λιμόζ με το ίδιο σκορ. Στο Final Four έπαιξαν αντιμέτωποι στον ημιτελικό, με τον Ολυμπιακό να παίρνει την πρόκριση και να χάνει στον τελικό από τη Μπανταλόνα.

* Τη σεζόν 1994-95 ο Παναθηναϊκός απέκλεισε στους “8” τη Μπάκλερ Μπολόνια και ο Ολυμπιακός την ΤΣΣΚΑ, αμφότεροι με 2-1 νίκες. Στο Final Four αναμετρήθηκαν στον ημιτελικό, με τον Ολυμπιακό να παίρνει πάλι την πρόκριση και να χάνει (πάλι) στον τελικό από ισπανική ομάδα. Τη Ρεάλ αυτή τη φορά.

* Τη σεζόν 2008-09 ο Ολυμπιακός πέταξε νοκ άουτ τη Ρεάλ με 3-1 νίκες και ο Παναθηναϊκός τη Σιένα με το ίδιο σκορ. Οι δύο ελληνικές ομάδες τέθηκαν πάλι αντιμέτωπες στον ημιτελικό του Final Four, με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει αυτή τη φορά και να προκρίνεται στον τελικό. Εκεί κατέκτησε και το τρόπαιο, επικρατώντας της ΤΣΣΚΑ.

Το πλεονέκτημα έδρας στέλνει τους "αιώνιους" στο Final Four!

Με άλλα λόγια και τις τρεις προηγούμενες φορές που ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός βρέθηκαν στη φάση των “8” με πλεονέκτημα έδρας, προκρίθηκαν στο Final Four και στη συνέχεια μία εκ των δύο πέρασε και στον τελικό. Φέτος, βέβαια, ακόμα κι αν οι δύο “αιώνιοι” προκριθούν στο Final Four, δεν πρόκειται να διασταυρωθούν στον ημιτελικό, παρά μόνο στον τελικό...

Οι περιπτώσεις των δύο ελληνικών ομάδων στους "16"

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι πέρα από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, υπάρχουν άλλες δύο φορές που δύο ελληνικές ομάδες έχουν βρεθεί στη φάση των νοκ άουτ αγώνων έχοντας και οι δύο το πλεονέκτημα έδρας. Ήταν όμως στη φάση των “16”, ενώ και στις δύο περιπτώσεις μόνο μία εκ των δύο προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

* Τη σεζόν 1997-98 ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ έφτασαν στους “16” έχοντας το πλεονέκτημα έδρας. Μόνο που ο μεν “δικέφαλος” πέρασε τη Σπλιτ με 2-0 νίκες, οι δε “ερυθρόλευκοι” αποκλείστηκαν από την Παρτιζάν με 2-0. Η ΑΕΚ όχι μόνο προκρίθηκε στο Final Four, αλλά και έφτασε μέχρι και τον τελικό, όπου ηττήθηκε από την Κίντερ Μπολόνια.

* Τη σεζόν 1998-99 ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είχαν παράλληλα το πλεονέκτημα έδρας στην πρώτη φάση των νοκ άουτ αγώνων (“16”). Ωστόσο, μόνο ο Ολυμπιακός προκρίθηκε (με 2-0 νίκες επί της Βαρέζε). Ο Παναθηναϊκός είχε αποκλειστεί από την Τιμσίστεμ Μπολόνια με 0-2. Οι “ερυθρόλευκοι” έφτασαν στο Final Four εκείνη τη χρονιά αλλά αποκλείστηκαν στον ημιτελικό από τη Ζαλγκίρις.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ