EUROLEAGUE

Τι λένε Αλβέρτης-Μπαρτζώκας πριν το ντέρμπι!

Τι λένε Αλβέρτης-Μπαρτζώκας πριν το ντέρμπι!

Φραγκίσκος Αλβέρτης και Γιώργος Μπαρτζώκας μιλούν για τον ανταγωνισμό των ομάδων τους, την πρόκριση και το μεγάλο ματς στο φινάλε του TOP-16 (10/4, 21:45). Δείτε το video και pics!

Οι "αιώνιοι" προκρίθηκαν για μία ακόμα χρονιά στα πλέι οφ της Euroleague και οι Αλβέρτης Μπαρτζώκας κλήθηκαν να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το Top-16 της Euroleague φτάνει στο τέλος του αυτή την εβδομάδα με ένα μεγάλο ντέρμπι το οποίο πάντως είναι αδιάφορο βαθμολογικά, καθώς και οι δύο ομάδες προκρίθηκαν στα πλέι οφ. Ωστόσο, είναι δυνατόν ποτέ ένα μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε δύο κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες να είναι αδιάφορο;

Αμφότεροι θα παίξουν για το γόητρό τους αλλά και την 3η θέση το βράδυ της Πέμπτης στο ΣΕΦ (10/4, 21:45)

Κόουτς Μπαρτζώκα, κάποιοι χαρακτήρισαν τον συγκεκριμένο όμιλο στο TOP-16, ως το πιο δύσκολο που έγινε ποτέ στην Ευρωλίγκα. Ως πρωταθλητές Ευρώπης, κι έχοντας χάσει τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια, πως καταφέρατε να διαχειριστείτε αυτή την πίεση και να φτάσετε στα πλέι οφ;

"Συμφωνώ ότι η εμπειρία του φετινού TOP-16 ήταν πολύ σκληρή και επίπονη. Έχω την αίσθηση ότι όλες οι ομάδες θα μπορούσαν να έχουν προκριθεί στα πλέι οφ και μόνο οι πιο δυνατές ομάδες πνευματικά θα μπορούσαν να έχουν προκριθεί. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι χάσαμε τον βασικό μας πόιντ γκαρντ κι έναν από τους περσινούς MVP της περασμένης σεζόν, όταν φτάσαμε στην κατάκτηση του τίτλου, τον Έισι Λο. Επίσης, πολλοί από τους παίκτες-κλειδιά, θα έλεγα οι τρεις πρώτοι σκόρερ μας (Σπανούλης, Πριντεζης, Περπέρογλου), έμειναν εκτός TOP-16 για 3 έως 5 παιχνίδια. Αυτό μας δημιούργησε δυσκολία, χάσαμε 4 παιχνίδια στη σειρά και τελικά από τότε που τα καταφέραμε, αισθάνομαι πραγματικά πολύ περήφανος για τους παίκτες μου".

Κόουτς Αλβέρτη, αναλάβατε τον Παναθηναϊκό, αφού είχε χάσει τα 5 από τα 6 τελευταία του παιχνίδια. Τι ήταν εκείνο που ανέτρεψε την δύσκολη κατάσταση για την ομάδα σας;

"Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να αλλάζεις τα πράγματα. Το πρώτο πράγμα που πίστευα πως πρέπει να κάνω ήταν να καταφέρω να κάνω τους παίκτες να καταλάβουν ότι αξίζουν περισσότερα. Να τους βοηθήσω να βρουν τους πραγματικούς τους εαυτούς, να νιώσουν αυτοπεποίθηση και να παίξουν το παιχνίδι που ήδη ήξεραν πως να παίξουν. Όπως είπε και ο κόουτς Μπαρτζώκας, αισθάνομαι πραγματικά πολύ καλά που καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας και να προκριθούμε στην επόμενη φάση".

Πόσο περήφανοι πρέπει να είναι οι φίλαθλοι στην Ελλάδα που και οι δύο ομάδες τους κατάφεραν να διασωθούν από έναν τόσο δύσκολο όμιλο, φτάνοντας στα πλέι οφ και εκπροσωπώντας το ελληνικό μπάσκετ τόσο καλά;

Μπ: "Οι Έλληνες είναι διαφορετικοί. Οι δικοί μας οπαδοί σκέφτονται διαφορετικά, το ίδιο και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Θεωρώ ότι η πρόκρισή μας στα πλέι οφ ήταν πολύ σημαντικός στόχος από το ξεκίνημα κιόλας της σεζόν. Ήταν το μίνιμουμ για εμάς αλλά δεν ήταν εύκολο να το πετύχουμε. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Η ομάδα έχει γιορτάσει την κατάκτηση δύο συνεχόμενων τίτλων στη σειρά, αλλά πιστέψτε με, το επίπεδο της Εuroleague και των άλλων ομάδων είναι πολύ υψηλό και ήταν πολύ δύσκολο να φτάσουμε στην πρόκριση. Οι Έλληνες φίλαθλοι γενικά, πιστεύω ότι έχουν πολύ ψηλά το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι οπαδοί μας είναι χαρούμενοι που φτάσαμε εδώ, αλλά πιστεύω ότι θέλουν κάτι παραπάνω".

Αλβ.: "Είναι λογικό γιατί η ομάδα μας έχει μεγάλη παράδοση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ήταν παρούσα σε πολλά φάιναλ φορ και κατέκτησε τίτλους. Είναι λογικό που οι προσδοκίες είναι πάντα υψηλές και το ίδιο συμβαίνει και για εμάς, τους παίκτες και τους προπονητές. Πάντα παλεύεις για το καλύτερο δυνατό και αυτό που πρόκειται να κάνουμε μία ακόμα χρονιά".

Τα προηγούμενα χρόνια σε ντοκιμαντέρ, πολλοί έλεγαν ότι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός κάνουν ο ένας τον άλλο καλύτερο. Μήπως κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από αυτόν τον όμιλο απέναντι σε τρεις ισπανικές και δύο τουρκικές ομάδες, αποδεικνύοντας αυτό;

Μπ.: "Πρώτα απ' όλα συμφωνώ ότι η διοργάνωση πάντα δίνει έμπνευση για θετικά πράγματα, εφόσον δεν ξεπερνάμε τα όρια και πράγματα, στα οποία είμαστε συνηθισμένοι στην ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό αθλητισμό. Δεν ξέρω αν συνέβη κάτι τέτοιο σ' αυτή την περίπτωση. Πιστεύω ότι κάθε ομάδα πήγε μπροστά με τις μεγάλες προσδοκίες που είχε, προκειμένου να πετύχει τους στόχους της, διαφορετικό αλλά στην ουσία το ίδιο. Δεν πιστεύω ότι η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν ένα θέμα. Ήταν περισσότερο η ευρωπαϊκή εικόνα. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τρεις ισπανικές και δύο τουρκικές ομάδες και δεν πιστεύω ότι είχε να κάνει με την αντιπαλότητά μας, ή με τον δικό μας ανταγωνισμό, αλλά με τον ανταγωνισμό που υπάρχει στην Ευρώπη και ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο".

Αλβ: "Είναι ο νόμος της ζωής ότι ο ανταγωνισμός βελτιώνει πράγματα και σε βοηθάει να πας ένα βήμα μπροστά. Αλλά το θέμα είναι, όπως προείπε ο κόουτς, ότι όταν βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση το μοναδικό πράγμα που σκέφτσαι είναι πως να βελτιώσεις τον εαυτό σου. Ο ανταγωνισμός φυσικά υπάρχει, αλλά στη συγκεκριμένη στιγμή, αυτό που θες είναι πως θα γίνεις καλύτερος, πως θα επιβιώσεις, πως θα κερδίσεις το παιχνίδι, να πάρεις μία νίκη, να κερδίσεις μία ακόμα πρόκριση".

Τι λένε Αλβέρτης-Μπαρτζώκας πριν το ντέρμπι!

Πόσο ανακουφισμένοι νιώθετε που εξασφαλίσατε μια θέση στα πλέι οφ πριν τον μεταξύ σας αγώνα την Πέμπτη;

Μπ.: "Για να είμαι ειλικρινής όταν μάθαμε πριν από το παιχνίδι με την Έφες στην Κωνσταντινούπολη ότι είχαμε περάσει στους 8 πραγματικά υπήρχε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στην ομάδα μας, γιατί πιεστήκαμε πολύ να το καταφέρουμε. Από εκεί και πέρα όπως ξέρετε τα παιχνίδια Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού είναι πάντα ιδιαίτερα δεν υπάρχει ποτέ χαλαρότητα σε τέτοια παιχνίδια και έτσι πρέπει να είναι. Δεν είμαστε ανακουφισμένοι, είμαστε σίγουρα χαρούμενοι για αυτό που καταφέραμε, αλλά το κίνητρό μας είναι μεγάλο".

Αλβ.: "Ανακούφιση; Ανακούφιση σίγουρα, με την έννοια ότι έχεις περάσει στην επόμενη φάση και έχεις πετύχει το στόχο σου. Από εκεί και πέρα όπως ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει στην Ελλάδα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός για οποιαδήποτε διοργάνωση κι αν μιλάμε. Και το παιχνίδι πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα. Αυτό είναι λογικό και επόμενο. Η πίεση, ότι κι αν κρίνει το αποτέλεσμα, είναι δεδομένη. Πάντα θα είναι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός".

Τι λένε Αλβέρτης-Μπαρτζώκας πριν το ντέρμπι!

-Αυτός είναι φυσικά ο αγώνας της εβδομάδας και θα μεταδοθεί σε περισσότερες από 100 χώρες, όπου οι φίλαθλοι δεν έχουν συχνά να παρακολουθήσουν έναν αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Τι θέλετε αυτοί οι φίλαθλοι από κάθε γωνιά να δουν την Πέμπτη;

Μπ.: "Καταρχήν αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ, αφού όπως λέτε κι εσείς 100 χώρες ια παρακολουθήσουν αυτή τη "μάχη" . Περιμένω λοιπόν καταρχήν ένα υψηλού επιπέδου παιχνίδι που είμαι σίγουρος ότι και οι δύο θα παίξουν. Οι παίκτες είναι στο καλύτερο επίπεδο στην Ευρωλίγκα, οπότε πιστεύω ότι και οι τακτικές θα είναι σε υψηλό επίπεδο. Θα πρέπει να είναι η ατμόσφαιρα ενθουσιώδης. Ελπίζω και σίγουρα θα είναι και πολιτισμένη. Αυτό που θέλω, λοιπόν, είναι να καταλάβουν όλοι στην Ευρώπη και οπουδήποτε δουν το παιχνίδι, ότι το ελληνικό μπάσκετ είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο".

Αλβ.: "Αυτό ακριβώς. Είναι ένα παιχνίδι αντάξιο της φήμης του. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα το δουν τόσοι άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και αυτό που μένει είναι να παρακολουθήσουν ένα θέμα αντάξιο των προσδοκιών".

Τι λένε Αλβέρτης-Μπαρτζώκας πριν το ντέρμπι!

Τώρα και οι δύο ομάδες είναι στα πλέι οφ, αλλά καμία δεν έχει το πλεονέκτημα της έδρας. Ποιος είναι λοιπόν ο πιο σημαντικός λόγος για μια νίκη την Πέμπτη;

Μπ.: "Νομίζω ότι απαντήθηκε προηγούμενα, νωρίτερα αυτό. Νομίζω ότι η ιδιαιτερότητα, η ιδιομορφία των αγώνων Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού πάντα δίνει τεράστιο κίνητρο σε αυτούς που συμμετέχουν και αυτό είναι όλο. Δηλαδή, ένα παιχνίδι που θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε κι εμείς και οι αντίπαλοι, για τους δικούς μας ιδιαίτερους λόγους".

Αλβ.: "Είναι απόλυτα φυσιολογικό ένα παιχνίδι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, για όποια διοργάνωση κι αν γίνεται, να είναι πάντα ένα ντέρμπι. Και η ομάδα που θα το κερδίσει θα έχει μεγαλύτερο αβαντάζ ψυχολογίας για να συνεχίσει".

Οι δύο ομάδες έχουν κατακτήσει τους πέντε από τους επτά τελευταίους τίτλους στην Ευρωλίγκα. Θα πρέπει οι φίλοι των δύο ομάδων να είναι περήφανοι για ότι έχουν καταφέρει μαζί Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός και σε διεθνές επίπεδο;

Μπ.: "Μια ρεαλιστική προσέγγιση του πράγματος δεν επιβεβαιώνει αυτό που λέτε. Αυτό όμως είναι κάτι που συμβαίνει παντού σε όλο τον κόσμο. Αν πάμε για παράδειγμα στην Ισπανία, δεν πιστεύω ότι οι φίλαθλοι της Ρεάλ χαίρονται όταν η Μπαρτσελόνα πάρει την Ευρωλίγκα ή το αντίστροφο. Έτσι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε ότι οι δικοί μας φίλαθλοι χαίρονται για τα δικά μας τρόπαια και του Παναθηναϊκού για τα δικά τους. Και μάλιστα στενοχωριούνται για το αντίστροφο. Είναι όμως κάτι που είναι μέσα στον αθλητισμό, αρκεί να μην υπερβαίνει τα όρια. Υπάρχουν και οι ουδέτεροι Έλληνες φίλαθλοι που παρακολουθούν το μπάσκετ και σίγουρα θα είναι χαρούμενοι με αυτά που έχουμε καταφέρει".

Αλβ.: "Είναι λογικό και ανθρώπινο, όπως τα είπε ο κόουτς, Το ελληνικό μπάσκετ το οποίο αφορά όλους όσους ασχολούνται με το άθλημα το οποίο το εκτοξεύει στο ανώτατο επίπεδο. Οι 5 από τους 7 δείχνουν το επίπεδο και τη δουλειά που γίνεται τουλάχιστον σε αυτές τις δύο ομάδες τα τελευταία χρόνια και καθένας φυσικά χαίρεται για τις επιτυχίες του".

Τι λένε Αλβέρτης-Μπαρτζώκας πριν το ντέρμπι!

Στη διάρκεια ιδιαίτερα δύσκολων χρόνων για τη χώρα σας, και οι δύο ομάδες ήταν σύμβολα για το τι μπορείτε να καταφέρετε. Πόσο σημαντικό είναι για όλους, ομάδες, φιλάθλους, να δείξουν τι μπορούν να καταφέρουν σε ένα διεθνές κοινό την Πέμπτη;

Μπ.: "Συμφωνώ μαζί σας, αλλά πιστεύω ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν πολλοί τομείς που δουλεύουν καλά απλώς δεν προβάλλονται. Υπάρχει μια συνήθεια στην Ελλάδα να προβάλλονται μόνο όσα άσχημα γίνονται, ενώ υπάρχουν και πολλά πράγματα που γίνονται καλά. Ένα από αυτά τα καλά που συμβαίνουν είναι το ελληνικό μπάσκετ να έχει επιτυχίες, να είναι σε υψηλό επίπεδο Νομίζω ότι το να δίνουμε χαρά σε κάποιους ανθρώπους σε μια περίοδο δύσκολη στην καθημερινότητά τους, είναι πολύ σημαντικό".

Αλβ.: "Είναι κοινωνικοπολιτικό το θέμα. Μιλάμε για δύο ομάδες, οι οποίες βασίζονται αποκλειστικά σε δύο ανθρώπους από τους οποίους έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουν το υψηλότερο επίπεδο στις ομάδες τους. Από την άλλη όπως είπε ο κόουτς πολύ σωστά θα πρέπει να προβάλλουμε και πράγματα που έρχονται μέσα από μια παραγωγική διαδικασία που αφορούν όλους μέσα από το δημόσιο τομέα να αναδείξουμε πράγματα για τα οποία πασχίζουν πολλοί για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα".

Ευχαριστούμε πολύ

Μπ.: "Κι εμείς..."

Αλβ.: "Να είστε καλά..."

Τι λένε Αλβέρτης-Μπαρτζώκας πριν το ντέρμπι!
TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ