EUROLEAGUE

Τι κάνουν σήμερα οι παίκτες του Ρεάλ - Ολυμπιακός από το 2000;

Τι κάνουν σήμερα οι παίκτες του Ρεάλ - Ολυμπιακός από το 2000;

Το EuroLeague Greece παρουσιάζει τους 20 παίκτες που είχαν συμμετάσχει στο ιστορικό πρώτο παιχνίδι της Ευρωλίγκας στις 16 Οκτωβρίου 2000 και βρήκε τι κάνουν σήμερα.

Η 16η Οκτωβρίου 2000 ήταν ιστορική μέρα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Εκείνο το βράδυ η Ρεάλ Μαδρίτης υποδεχόταν τον Ολυμπιακό στο “Παμπεγιόν Ραϊμούντο Σαπόρτα” στο εναρκτήριο παιχνίδι της νέας Ευρωλίγκας. Κάτι καινούργιο, φρέσκο, βρισκόταν στα σπάργανα εκείνη την εποχή. Αυτό το “νέο”, λοιπόν, μπαίνει σήμερα στην 16η σεζόν του!

Η EuroLeague μεγάλωσε, επεκτάθηκε και απόψε θα γιορτάσει τη συμπλήρωση 16 ετών από τη “γέννηση” της. Στις 22:00 η Ρεάλ και ο Ολυμπιακός θα αναμετρηθούν στον εναρκτήριο αγώνα της EuroLeague, όπως έγινε και πριν από 16 χρόνια. Ποιοι ήταν όμως οι πρωταγωνιστές εκείνου του αγώνα; Και τι κάνουν σήμερα; Το EuroLeague έψαξε και τους βρήκε...

Ο Ολυμπιακός του 2000

Νίκος Μπουντούρης

Μόλις είχε μεταγραφεί στον Ολυμπιακό (από τον Παναθηναϊκό) εκείνη τη σεζόν. Στο παιχνίδι του 2000 είχε απλά τυπική παρουσία στο ματς, αφού είχε παίξει μόνο 97 δευτερόλεπτα όλα κι όλα. Ο Νϊκος Μπουντούρης έπαιξε μπάσκετ μέχρι το 2008. Στη συνέχεια έγινε Τεχνικός Διευθυντής στον ΠΑΟΚ και σήμερα είναι Πρόεδρος και προπονητής του ΓΣ Βριλησσίων (ομάδα της ΕΣΚΑ), ενώ έχει και τη δική του Ακαδημία μπάσκετ.

Ντούσαν Βούκτσεβιτς

Η σεζόν 2000-01 ήταν η τελευταία του Ντούσαν Βούκτσεβιτς στον Ολυμπιακό. Ο Ελληνοποιημένος Σέρβος ήταν ένας από τους τέσσερις “ερυθρόλευκους” που πέτυχαν διψήφιο αριθμό πόντων στο πρώτο ματς του 2000. Αποσύρθηκε το 2012 σε ηλικία 37 ετών και σήμερα ασχολείται με το χώρο της εστίασης, έχοντας ανοίξει μαγαζί με βιολογικά προϊόντα στο Μαρούσι. Δεν έχει χάσει πάντως την επαφή του με το μπάσκετ.

Νίκος Οικονόμου

Τι κάνουν σήμερα οι παίκτες του Ρεάλ - Ολυμπιακός από το 2000;

Άρτι αφιχθείς από τη Μπολόνια, ο Νίκος Οικονόμου ντύθηκε στα κόκκινα το 2000. Μία σεζόν έκατσε όλη κι όλη στον Ολυμπιακό ο “Νικόλας”, ο οποίος είχε μάλιστα 15 πόντους σε εκείνο το ματς με τη Ρεάλ. Σταμάτησε το μπάσκετ το 2007 σε ηλικία 34 ετών και έκτοτε ακολουθεί προπονητική καριέρα. Ξεκίνησε από την Ακράτα, πήγε στον Ιωνικό Ν.Φ., στην Ολυμπιάδα Πάτρας, στον Ικαρο Καλλιθέας, στους Ικάρους Σερρών, στη Λιβαδειά, στον Ιωνικό Νίκαιας και πλέον στον Πανιώνιο, τον οποίον καθοδηγεί στην Α2.

Στεφάν Ριζασέ

Ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στο εναρκτήριο παιχνίδι της EuroLeague. Ο Γάλλος φόργουορντ είχε βάλει 18 πόντους με 7/9 σουτ σε εκείνο το παιχνίδι και ήταν γενικά ένας από τους καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού τη σεζόν 2000-01. Έπαιξε μπάσκετ μέχρι το 2010, όταν ήταν πια 38 ετών. Παρέμεινε κοντά στο μπάσκετ και μετά την αποχώρηση του, καθώς έγινε ατζέντης παικτών στη Γαλλία.

Βασίλης Σούλης

Ο... μικρός του Ολυμπιακού σε εκείνο το ματς και ο μόνος εκ των 20 παικτών που δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε λεπτό. Ο Βασίλης Σούλης αποσύρθηκε από την ενεργό δράση σε μικρή ηλικία αλλά δεν απομακρύνθηκε από το μπάσκετ. Σήμερα είναι ατζέντης παικτών.

Μίλαν Τόμιτς

Πήγε στο “λιμάνι” το 1991 και ακόμα δεν το έχει κουνήσει από εκεί. Ο Μίλαν Τόμιτς συνέθεσε μαζί με τον Ρίβερς το βασικό περιφερειακό δίδυμο του Ολυμπιακού στον αγώνα του 2000 και εκείνο το βράδυ είχε 2 πόντους σε 30'42''. Επειτα από ένα διετές διάλειμμα (σε Ιταλία και Ρόδο) από τον Ολυμπιακό, επέστρεψε το 2004 και προστέθηκε στο προπονητικό επιτελείο της ομάδας. Έχει μέχρι και σήμερα ρόλο ασίσταντ κόουτς στους “ερυθρόλευκους”.

Ιγνάθιο Ντε Μιγκέλ

Τι κάνουν σήμερα οι παίκτες του Ρεάλ - Ολυμπιακός από το 2000;

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ολυμπιακός είχε ξοδέψει 200 εκατομμύρια δραχμές το 1999 για τα... μάτια του Ινιάκι Ντε Μιγκέλ. Ο Ισπανός πάουερ φόργουορντ υπέγραψε μάλιστα τετραετές συμβόλαιο και φυσικά το εξάντλησε στον Πειραιά. Στο παιχνίδι του 2000 είχε παίξει 10'54'' και πέτυχε 3 πόντους. Σταμάτησε το μπάσκετ το 2012 σε ηλικία 39 ετών και ασχολείται φανατικά με την ποδηλασία. Απόψε θα βρεθεί στο γήπεδο για να παρακολουθήσει από κοντά την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ.

Πάτρικ Φέμερλινγκ

Για μία διετία φόρεσε τα κόκκινα ο Γερμανός σέντερ. Ο Πάτρικ Φέμερλινγκ είχε παίξει μόνο 6 λεπτά στο παιχνίδι του 2000 έχοντας 4 πόντους. Δεν είχε συνολικά πολύ μεγαλύτερη προσφορά στον Ολυμπιακό εκείνης της σεζόν. Αποσύρθηκε το 2011 σε ηλικία 36 ετών αλλά παραμένει κοντά στο μπάσκετ. Σήμερα είναι εκ των πρεσβευτών της EuroLeague.

Ντέιβιντ Ρίβερς

Έχει μείνει στην Ιστορία ως ένας από τους πλέον αγαπητούς ξένους που έχουν φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα. Το 2000 ήταν 35 ετών αλλά και ο βασικός πλέι μέικερ του Ολυμπιακού. Τελικά αποσύρθηκε ως παίκτης του Ολυμπιακού στο τέλος εκείνης της χρονιάς. Το 2014 προσλήφθηκε με τριετές συμβόλαιο στο προπονητικό σταφ του κολεγίου Κένεσο Στέιτ.

Ντίνο Ράτζα

Ο παίκτης που έβαλε το πρώτο καλάθι στην ιστορία της EuroLeague. Ο... ξανθομάλλης, τότε, σέντερ, ήταν το μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού εκείνο το καλοκαίρι. Στο ματς του 2000 είχε βάλει 13 πόντους, είχε μαζέψει 17 ριμπάουντ και είχε κόψει 4 σουτ, κι ας απείχε τότε μόνο δύο χρόνια από την απόσυρση του. “Έκοψε” το μπάσκετ το 2003 στην Κροατία αλλά ασχολείται ακόμα με το αγαπημένο του άθλημα. Είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου στην κροατική ομοσπονδία και είναι πρεσβευτής του ΝΒΑ στην Ευρώπη.

Τι κάνουν σήμερα οι παίκτες του Ρεάλ - Ολυμπιακός από το 2000;

Η Ρεάλ Μαδρίτης του 2000

Αλμπέρτο Ανγκούλο

Ήταν ο βασικός σούτινγκ γκαρντ της Ρεάλ στο ματς του 2000, καθώς και ο πρώτος σκόρερ της εκείνο το βράδυ με 14 πόντους. Σταμάτησε το μπάσκετ το 2008 και το 2009 ξεκίνησε προπονητική καριέρα. Σήμερα βρίσκεται ακόμα στη Ρεάλ ως Διευθυντής των ακαδημιών των Μαδριλένων, έχοντας συνδέσει μάλιστα το όνομα του με πολλούς τίτλους.

Ερικ Στρούλενς

Ο βασικός πάουερ φόργουορντ της Ρεάλ το 2000 έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση εδώ και έξι χρόνια. Τα χρόνια που ακολούθησαν ο δυναμικός Βέλγος έγινε προπονητής και σχολιαστής τηλεοπτικών αγώνων. Σήμερα είναι ο αθλητικός Διευθυντής στην βελγική ομάδα Κανγκερόες.

Αλεξάνταρ Τζόρτζεβιτς

Ο σταρ εκείνης της Ρεάλ είχε προλάβει να αγωνιστεί μόνο 2'13'' εκείνο το βράδυ. Σε ένα μπάσιμο πάτησε το πόδι του Νίκου Οικονόμου και “γύρισε” άσχημα τον δεξιό αστράγαλο του, με αποτέλεσμα να μην επιστρέψει στο παρκέ. Ο “Σάσα” σταμάτησε το μπάσκετ το 2005 και λίγους μήνες αργότερα ανέλαβε την Αρμάνι Μιλάνο. Ακολούθησαν η Μπενετόν Τρεβίζο και ο Παναθηναϊκός, ενώ από φέτος είναι ο προπονητής της Μπάγερν Μονάχου. Τα τελευταία τρία χρόνια είναι παράλληλα και ο ομοσπονδιακός προπονητής της Σερβίας.

Ερικ Μικ

Τι κάνουν σήμερα οι παίκτες του Ρεάλ - Ολυμπιακός από το 2000;

Ο παλιός παίκτης του Ηρακλή, του Απόλλωνα Πάτρας, του Αμαρουσίου και του Περιστερίου ήταν ο Αμερικανός της Ρεάλ το 2000. Και ο βασικός σέντερ. Αποσύρθηκε σε μικρή ηλικία το 2002. Μετά το τέλος της καριέρας του εγκαταστάθηκε στο Σαν Ντιέγκο και ασχολήθηκε με την προετοιμασία αθλητών και την ατομική προπόνηση μικρών παιδιών.

Λούθιο Ανγκούλο

Ο μικρότερος αδερφός του Αλμπέρτο ήταν ο βασικός σμολ φόργουορντ της Ρεάλ του 2000. Το μπάσκετ το “έκοψε” το 2011 ως παίκτης της Κάθερες. Σήμερα παραμένει στο χώρο του μπάσκετ, παρέχοντας τις υπηρεσίες του στη LEB, τη δεύτερη τη τάξει λίγκα της Ισπανίας.

Ρομπέρτο Νούνιεθ

Ο 22χρονος, τότε, Νούνιεθ σταμάτησε το μπάσκετ το 2010 ως παίκτης της Γκουανταλαχάρα, χωρίς να έχει πίσω του σπουδαία καριέρα. Εν έτει 2016 ασχολείται με την πολιτική. Το Αύγουστο του 2015 ήταν υποψήφιος στις εκλογές για την Κοινότητα της Μαδρίτης. Έκτοτε βρίσκεται στην Επιτροπή Νεολαίας της Μαδρίτης και ασχολείται ως επί τω πλείστον με θέματα που αφορούν τον αθλητισμό.

Αλμπέρτο Ερέρος

Τη δεκαετία του '90 ήταν ένας από τους καλύτερους Ισπανούς παίκτες της εποχής του -αν όχι ο κορυφαίος. Στο εναρκτήριο ματς της Ευρωλίγκας πάντως είχε παίξει μόνο 7'13'', έχοντας 2 πόντους με 1/2 σουτ. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στο τέλος της σεζόν 2004-05 σε ηλικία 36 ετών και έγινε ο Τεχνικός Διευθυντής της ομάδας, μία θέση που καταλαμβάνει μέχρι σήμερα.

Μάρκο Μίλιτς

Τι κάνουν σήμερα οι παίκτες του Ρεάλ - Ολυμπιακός από το 2000;

Ο αθλητικός Σλοβένος φόργουορντ ήταν στα ντουζένια του το 2000. Η Ρεάλ ήταν η πέμπτη ομάδα στην καριέρα του 23χρονου, τότε, Μίλιτς, που δεν έκατσε πάντως πολύ στη Μαδρίτη. Το μπάσκετ το σταμάτησε μόλις πέρυσι. Τον Οκτώβριο του 2015 συγκεκριμένα, όταν ανακοίνωσε την απόσυρση του σε ηλικία 38 ετών. Σήμερα είναι εκ των “πρεσβευτών” του ΝΒΑ στην Ευρώπη, μαζί με τους Ευθύμη Ρεντζιά και Ντράγκαν Τάρλατς, μεταξύ άλλων.

Γίρι Ζίντεκ

Ο πρώτος Τσέχος που έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ ήταν μέλος της Ρεάλ τη σεζόν 2000-01 και παρών φυσικά στο εναρκτήριο ματς της EuroLeague. Τα επόμενα χρόνια έπαιξε σε άλλες τρεις ομάδες στην Ευρώπη και το 2005 αποχώρησε από την ενεργό δράση σε ηλικία 33 ετών λόγω προβλημάτων που είχε στα γόνατα του. Έκτοτε είναι μέλος της Euroleague TV.

Ραούλ Λόπεθ

Το 2000 ο Λόπεθ ήταν 20 ετών και θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ισπανικού μπάσκετ. Τα επόμενα χρόνια έπαιξε στο ΝΒΑ (Γιούτα Τζαζ), στη Χιρόνα, στη Χίμκι και τα τελευταία πέντε χρόνια φορούσε τη φανέλα της Μπιλμπάο. Μέχρι που τον περασμένο Μάιο ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση...

Το πλήρες στατιστικό του αγώνα

Τι κάνουν σήμερα οι παίκτες του Ρεάλ - Ολυμπιακός από το 2000;
TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ