EUROLEAGUE

Τα Ups & Downs της EuroLeague

Τα Ups & Downs της EuroLeague

O μαραθώνιος της Regular Season ολοκληρώθηκε, με τα ζευγάρια των playoffs να είναι πλέον γνωστά. Οι 8 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης θα συνεχίσουν, έχοντας ως στόχο, καταρχάς το Final Four και ακολούθως τον τίτλο. Το EuroLeague Greece παρουσιάζει τα Ups & Downs της διοργάνωσης.

Λίγες ημέρες λοιπόν πριν ξεκινήσουν τα playoffs, το EuroLeague Greece παρουσιάζει τις ομάδες και τους παίκτες που ξεχώρισαν στην Regular Season της διοργάνωσης, χωρίζοντάς τους σε δύο κατηγορίες: Up και Down, δηλαδή "Πάνω" και "Κάτω".

UP


Η... "έκρηξη" του Γιουλ

Τα Ups & Downs της EuroLeague


Ο Σέρχιο Γιουλ ξεκίνησε την σεζόν ως ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη. Το τέλος της Regular Season τον βρίσκει στην κουβέντα για τον καλύτερο παίκτη της Ευρώπης! Αυτά που έκανε ο ηγέτης της Ρεάλ φέτος στα παρκέ της EuroLeague, αλλά και της ACB, πραγματικά...δεν υπάρχουν, με τον Γιουλ να βιώνει – τηρουμένων των αναλογιών – μία σεζόν αντίστοιχη με την περσινή του... Stephen Curry στο ΝΒΑ!

Ο Γιουλ έκλεισε την Regular Season έχοντας 16.1 πόντους, 2 ριμπάουντ και 5.9 ασίστ μέσο όρο. Ωστόσο είναι η εικόνα του στο παρκέ που έχει... τρελάνει κόσμο. Ο Ισπανός γκαρντ έχει μάλλον χάσει και ο ίδιος το μέτρημα με τα μεγάλα καλάθια που έχει σημειώσει φέτος, τα σουτ από τα 9, τα 10 και τα 11 μέτρα μοιάζουν... ρουτίνα και την ίδια στιγμή είναι και ο καλύτερος αμυντικός περιφερειακός στην EuroLeague! Απλώς απολαυστικός...

Η επιστροφή στην σταθερότητα του Ολυμπιακού

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÁÍÁÍÔÏËÏÕ ÅÖÅÓ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / ANADOLOU EFES - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÁÍÁÍÔÏËÏÕ ÅÖÅÓ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / ANADOLOU EFES - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS


Η περσινή χρονιά ήταν ίσως η χειρότερη της σύγχρονης ιστορίας του Ολυμπιακού, που έμεινε έπειτα από πολλά χρόνια εκτός playoffs. Η φετινή σεζόν ωστόσο είναι αυτή της επιστροφής των “Ερυθρόλευκων” εκεί που ανήκουν: Στην ελιτ της Ευρώπης, έτοιμοι να διεκδικήσουν ό,τι τους αναλογεί κόντρα στα υπόλοιπα “θηρία”.

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου πέρασε πολλά φέτος. Για μεγάλο μέρος της σεζόν δεν είχε τον Βασίλη Σπανούλη. Έχασε με σοβαρό τραυματισμό μέχρι το τέλος της χρονιάς τον Ντάνιελ Χάκετ και για αρκετό διάστημα τον Ματ Λοτζέσκι. Όλα αυτά δεν την εμπόδισαν όμως να κατακτήσει – άνετα κιόλας – την 3η θέση στην EuroLeague και να μοιάζει έτοιμος να πάει στα playoffs, στηριζόμενη, όπως πάντα, στον τρομερό Ελληνικό κορμό της, αλλά και τις σημαντικές βοήθειες που έδωσαν οι νεοφερμένοι Κεμ Μπιρτς και Έρικ Γκριν.

Ο Παναθηναϊκός του Πασκουάλ

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÃÁËÁÔÁÓÁÑÁÉ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - GALATASARAY (Eurokinissi Sports / ÓÔÏËÇÓ ÂÁÃÃÅËÇÓ)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÃÁËÁÔÁÓÁÑÁÉ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - GALATASARAY (Eurokinissi Sports / ÓÔÏËÇÓ ÂÁÃÃÅËÇÓ) EUROKINISSI SPORTS


Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε άσχημα την σεζόν. Κάποια στιγμή τέθηκε θέμα ακόμα και για το αν θα μπει στην πρώτη 8αδα. Η έλευση του Τσάβι Πασκουάλ ωστόσο άλλαξε τα δεδομένα. Ο Καταλανός δεν είναι... μάγος. Είναι όμως ένας εξαιρετικός προπονητής και το απέδειξε, καταφέρνοντας κάτι που έμοιαζε πολύ δύσκολο γύρω στον Δεκέμβριο: Να φέρει τον Παναθηναϊκό στην 4η θέση, κάτι που συνεπάγεται με πλεονέκτημα έδρας στα playoffs!

Ο Πασκουάλ δεν θέλησε να ταράξει το στυλ της ομάδας, δεν προσπάθησε να φέρει τα πάνω-κάτω από τη μία μέρα στην άλλη. Προτίμησε να περάσει σταδιακά την φιλοσοφία του, “κέρδισε” παίκτες όπως ο Νίκος Παππάς, “έκλεισε” το ροτέισον όποτε χρειάστηκε και το “άνοιξε” την κατάλληλη στιγμή και εντυπωσίασε με την προσαρμοστικότητά του. Τώρα θα έχει ίσως το πιο δύσκολο έργο βέβαια: Να αποκλείσει την Φενέρμπαχτσε του – λατρεμένου από τους φίλους του Παναθηναϊκού – Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Όλοι κερδίζουν και όλοι χάνουν παντού!

Τα Ups & Downs της EuroLeague


Ίσως το μεγαλύτερο κέρδος της φετινής EuroLeague να ήταν ότι ανέβηκε κατακόρυφα το επίπεδο του ανταγωνισμού. Και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: 1. Οι συνεχόμενοι αγώνες επέφεραν κούραση και άρα προϋποθέσεις για γκέλες στους μεγάλους και 2. Οι λεγόμενοι “μικροί” μεγάλωσαν απότομα και έριξαν πολλές “σφαλιάρες” σε όποιους τους υποτίμησαν!

Ερυθρός Αστέρας και Ζαλγκίρις μπορεί να μη μπήκαν στα playoffs, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ενθουσίασαν κόσμο με το μπάσκετ και το... πείσμα τους, που τους οδήγησε σε μεγάλες νίκες, όχι μόνο εντός έδρας αλλά και εκτός έδρας. Η Μπάμπεργκ έκανε κι αυτή ζημιές. Η – έχουσα υψηλό μπάτζετ, αλλά ξεκάθαρα ομάδας δεύτερης ταχύτητας – Γαλατάσαραϊ πάλεψε μέχρι τέλους και πήρε νίκες που δεν περίμενε κανείς. Όλα αυτά αν μη τι άλλο είναι κέρδη για την EuroLeague.

Το ξεπέταγμα του Ντόνσιτς

Τα Ups & Downs της EuroLeague


Χρόνια είχε να δει το Ευρωπαϊκό μπάσκετ έναν παίκτη με το ταλέντο, αλλά και το θράσος, του Λούκα Ντόνσιτς. Το νέο “χρυσό παιδί” του Ευρωπαϊκού μπάσκετ ξεκίνησε την σεζόν... ανήλικος, έχοντας την ταμπέλα του επόμενου μεγάλου σταρ να τον ακολουθεί. Όχι μόνο όμως δεν φάνηκε να αγχώνεται από αυτό τον χαρακτηρισμό, παρά ανέβασε τον πήχη ακόμα ψηλότερα με τις εμφανίσεις του!

Ο Σλοβένος δεν ήταν απλώς ένας έφηβος που έπαιζε κάνα 10λεπτο χαριστικά. Στεκόταν στο παρκέ σαν βετεράνος, έκανε την διαφορά για την ομάδα του και έπαιρνε τη μπάλα ακόμα και σε κρίσιμα σημεία, ολοκληρώνοντας την Regular Season με 8.3 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και 4.3 ασίστ μέσο όρο σε 19 λεπτά συμμετοχής! Ας τον απολαύσουμε όσο ακόμα μπορούμε στην Ευρώπη, γιατί μάλλον δεν θα αργήσει να πάει στο ΝΒΑ.

DOWN


Η πτώση της Μπαρτσελόνα

Τα Ups & Downs της EuroLeague


Το ρόστερ της δεν ταίριαζε στην φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος πήγε στην Βαρκελώνη και βρήκε 11 παίκτες με συμβόλαιο. Οι τραυματισμοί πραγματικά την “τσάκισαν”, με αποτέλεσμα μία περίοδο να μη μπορεί καλά-καλά να παιχτεί οικογενειακό διπλό στην προπόνηση. Η φετινή σεζόν ήταν εφιαλτική για τη Μπαρτσελόνα, η οποία έμεινε για πρώτη φορά εκτός playoffs στην EuroLeague έπειτα από 11 συνεχόμενες παρουσίες.

Όπως και να έχει, οι “μπλαουγκράνα” απογοήτευσαν φέτος. Δεν βρήκαν ποτέ ρυθμό, βρισκόντουσαν οριακά εντός 8αδας μέχρι περίπου το τέλος του πρώτου γύρου και είχαν μία άνευ προηγουμένου κακοδαιμονία. Ελπίδα όλων πλέον στην Βαρκελώνη είναι να φέρουν τούμπα τα δεδομένα στο Ισπανικό Πρωτάθλημα για να σώσουν την σεζόν, προκειμένου να επιστρέψουν πιο δυνατοί του χρόνου.

Ό,τι και αν ήταν αυτό που έδειξε η Μακάμπι

Τα Ups & Downs της EuroLeague


4 προπονητές. 17 προπονητές. 20 ήττες σε 30 αγώνες. Πολύ δράμα. Αυτές οι 4 προτάσεις αρκούν για να περιγράψουν εν περιλήψει όσα βίωσαν φέτος στη Μακάμπι. Μία ομάδα που χτίστηκε λάθος από το καλοκαίρι, γεμίζοντας το ρόστερ της με ένα σωρό Αμερικανούς που έχουν παρόμοιο στυλ παιχνιδιού, άλλαξε 4 προπονητές και, όπως αναμενόταν... πάτωσε.

Το μπάσκετ δεν είναι μόνο ταλέντο και χρήματα. Είναι και χημεία, ισορροπία εντός και εκτός παρκέ και ηρεμία. Αν λοιπόν τα δύο πράγματα περίσσευαν στη Μακάμπι, τα τρία επόμενα απουσίαζαν, με την “ομάδα του Λαού” να τερματίζει στην 14η θέση (τρίτη από το τέλος), έχοντας μόνο να θυμάται τις δύο νίκες της επί της Φενέρμπαχτσε και το “διπλό” στο ΣΕΦ επί του Ολυμπιακού.

Ο απογοητευτικός Αντρέα Μπαρνιάνι

Τα Ups & Downs της EuroLeague


Ο Αντρέα Μπαρνιάνι ήταν, στα χαρτιά, το μεγαλύτερο όνομα που πέρασε τον Ατλαντικό φέτος, ερχόμενος κατευθείαν από το ΝΒΑ στη Μπασκόνια, προκειμένου να αντικαταστήσει τον Γιάννη Μπουρούση. Αρκετοί περίμεναν από αυτόν να μπορέσει να κάνει την διαφορά. Όσοι τον είχαν δει τα τελευταία χρόνια στο ΝΒΑ βέβαια, αλλά και με την Εθνική Ιταλίας στο Προολυμπιακό του 2016, κρατούσαν μικρό καλάθι. Και, τελικά, δικαιώθηκαν.

Αργός, “τρύπα” στην άμυνα και επιρρεπής στους τραυματισμούς, ο Μπαρνιάνι δεν κατάφερε ποτέ να κάνει την διαφορά για τη Μπασκόνια, η οποία περίμενε πολλά από αυτόν, αλλά ξέρει ότι αν δεν είχε στο ρόστερ της μία από τις αποκαλύψεις της χρονιάς (Γιόχαν Βόιτμαν) θα κινδύνευε να μείνει εκτός playoffs. Μοιάζει με κακία, αλλά την δεδομένη στιγμή ο Μπαρνιάνι μοιάζει με πρώην παίκτη.

Οι τραυματισμοί

Τα Ups & Downs της EuroLeague


Αν τα θετικά των συνεχόμενων αγώνων ήταν η αγωνία, το άγχος και οι γκέλες των ¨μεγάλων”, το αρνητικό στοιχείο της νέας EuroLeague ήταν ξεκάθαρα οι συνέπειες όλης αυτής της κούρασης: Οι τραυματισμοί πολλών παικτών. Παικτών-σταρ των ομάδων, που κάποια στιγμή είδαν το σώμα τους να τους εγκαταλείπει από τις συνεχόμενες υποχρεώσεις και να τραυματίζονται.

Η λίστα των παικτών που τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά ώστε να μείνουν τουλάχιστον ένα μήνα εκτός δράσης μοιάζει πραγματικά ατελείωτη. Σχεδόν όλες οι ομάδες είδαν βασικούς παίκτες τους να τραυματίζονται, κάτι που τις ανάγκασε να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα τους και να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούν την ξεκούραση στο μυαλό τους. Και αυτό είναι ένα θέμα που σίγουρα απασχολεί άπαντες.

Η εικόνα της Φενέρμπαχτσε

Τα Ups & Downs της EuroLeague


Η Φενέρμπαχτσε ξεκίνησε την σεζόν ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Έχοντας φτάσει μέχρι τον Τελικό της EuroLeague έναν χρόνο νωρίτερα, όπου ηττήθηκε στην παράταση από την ΤΣΣΚΑ, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έμοιαζε φέτος έτοιμη για το επόμενο βήμα. Οι τραυματισμοί βασικών παικτών όμως (Μπογκντάνοβιτς, Σλούκας, Ούντο, Ντατόμε) και το “κλειστό” ροτέισον έμπλεξαν τα πράγματα, με την Πρωταθλήτρια Τουρκίας να κάνει πολλές ήττες εκτός προγράμματος και να καταλήγει τελικά στην 5η θέση, με την εικόνα της στο παρκέ να είναι απογοητευτική.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ακόμα κι έτσι η Φενέρμπαχτσε είναι πάρα πολύ επικίνδυνη. Έχει πλέον την εμπειρία από την παρουσία της στον περσινό ρόστερ της, έχει κρατήσει ίδιο τον κορμό της και οι τραυματίες επιστρέφουν όλοι την πλέον κατάλληλη στιγμή, με τους Τούρκους να αναμένεται να παραταχθούν πλήρεις κόντρα στον Παναθηναϊκό στα playoffs της EuroLeague. Αυτό δεν αλλάζει βέβαια το γεγονός ότι η εικόνα τους στην Regular Season δεν ενθουσίασε.

Twitter @steflong85

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ