EUROLEAGUE

Τα (στατιστικά) παράδοξα των "αιωνίων" και η Βαλένθια

Τα (στατιστικά) παράδοξα των "αιωνίων" και η Βαλένθια

Μετά από πέντε αγωνιστικές στην EuroLeague, το πρώτο στατιστικό δείγμα που υπάρχει είναι αρκετό για να μας οδηγήσει σε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα. Το Sport24.gr εξετάζει την πορεία των ομάδων της διοργάνωσης με τη βοήθεια των αριθμών.

Το δείγμα των πέντε αγωνιστικών στην EuroLeague δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά είναι αρκετό για να προκύψουν κάποια συμπεράσματα αναφορικά με τον τρόπο που αγωνίζονται οι ομάδες, που επενδύουν, που υπερτερούν και που υστερούν. Η αλήθεια είναι ότι η βάση των προηγμένων στατιστικών που υπάρχει στο Overbasket , δίνει αρκετές αφορμές για σχόλια και αναλύσεις σχετικά με όσα συμβαίνουν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Από τη μία καταγράφονται οι τάσεις των δεκαέξι (16) ομάδων, από την άλλη γίνονται οι απαραίτητες συγκρίσεις των "αιωνίων" με τους αντιπάλους τους σε ό,τι αφορά στους αριθμούς, την ικανότητα και τα αγωνιστικά προβλήματα.

Για παράδειγμα, είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον πως ο Ολυμπιακός είναι μία από τις χειρότερες ομάδες της EuroLeague στους πόντους ανά κατοχή. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είναι μία από τις τέσσερις που κερδίζουν λιγότερο από έναν πόντο ανά κατοχή (0.98), με την Ουνικάχα Μάλαγα (0.97) και την Αναντολού Εφές (0.91) να είναι οι μοναδικές που είναι ακόμη χειρότερες. Κι αν για τον Ολυμπιακό μοιάζει ως παράδοξο, δεδομένου ότι έχει κάνει τέσσερις νίκες σε πέντε αγώνες, στην περίπτωση της τουρκικής ομάδας είναι κάτι απόλυτα αναμενόμενο, από την στιγμή που μιλάμε για τη μοναδική δίχως νίκη και για αυτή με τα χειρότερα ποσοστά στο True Shooting Ratio (δίποντα, τρίποντα και βολές) με 42.9%.

Στην ίδια στατιστική κατηγορία (points per possession), ο Παναθηναϊκός είναι τέταρτος με 1.09 πόντους ανά κατοχή, με τις ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη τριάδα να είναι η Φενέρμπαχτσε (1.19), η Βαλένθια (1.12) και η Ρεάλ Μαδρίτης (1.10). Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι επίσης η καλύτερη στο TSR με 53.2%, κάνοντας ακόμη πιο εμφανή τη μεγάλη αντίθεση στην εικόνα και την απόδοσή της με την έτερη εκπρόσωπο της Τουρκίας στην EuroLeague.

Από εκεί και πέρα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να σταθούμε σε τρία ακόμη σημεία:

  1. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι αυτή που σουτάρει περισσότερο από κάθε άλλη μέσα από την γραμμή του τριπόντου, αφού με αυτόν τον τρόπο εκδηλώνει το 73.4% των σουτ που κάνει.
  2. Η Βαλένθια είναι, από την άλλη, αυτή που επενδύει περισσότερο στα 6μ75, με το 46% των σουτ της να γίνονται από την περιφέρεια.
  3. Η Ζάλγκιρις, τέλος, είναι αυτή που αντλεί το μεγαλύτερο ποσοστό πόντων της από την γραμμή των ελευθέρων βολών. Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κερδίζει το 22.2% των πόντων της ανά αγώνα από την "γραμμή της φιλανθρωπίας".

Σε ό,τι αφορά στους "αιωνίους" η στατιστική καταγραφή του τρόπου με τον οποίο αντλούν τους πόντους τους σε έναν αγώνα έχει ως εξής:

Ολυμπιακός: 56.7% από δίποντα, 22.9% από τρίποντα, 20.4% από βολές

Παναθηναϊκός Superfoods: 50.9% από δίποντα, 29.9% από τρίποντα, 19.2% από βολές

Για το τέλος, κρατήσαμε το πλέον εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο των δεκαέξι (16) ομάδων της EuroLeague. Καμία εξ αυτών δεν έχει θετικό πρόσημο στη διαφορά του Offensive Rating (πόντοι ανά 100 κατοχές) με το Defensive Rating (παθητικό ανά 100 κατοχές).

Η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης είναι η Βαλένθια, με -0.5 πόντους ανά 100 κατοχές, την ώρα που ακολουθούν η Φενέρμπαχτσε (-1.3) και η Ρεά Μαδρίτης (-2.2). Ο Ολυμπιακός είναι στην έβδομη θέση της σχετικής λίστας με -13.9 πόντους ανά 100 κατοχές, ενώ ο Παναθηναϊκός είναι 14ος (!) με -26.6 πόντους. Δείγμα της κακής στατιστικής εικόνας αμφοτέρων στη διοργάνωση, στις δύο πλευρές του παρκέ.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ