EUROLEAGUE

Τα είπαν στη Βαρκελώνη για την Euroleague της νέας σεζόν

Τα είπαν στη Βαρκελώνη για την Euroleague της νέας σεζόν

Οι ομάδες και τα αρμόδια όργανα της Euroleague είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ενδελεχώς θέματα και ζητήματα που αφορούν τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Οι ομάδες που έχουν υπογράψεi συμβόλαιο τύπου "Α" με την Euroleague συναντήθηκαν τη Δευτέρα (11/4) στη Βαρκελώνη με σκοπό να συζητήσουν θέματα που αφορούν την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, και να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο του ECA Shareholders Meeting, που θα γίνει στις 29 Απριλίου στο Λονδίνο. Άπαντες αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια στην ανανεωμένη εικόνα που θα έχουν τόσο η Euroleague όσο και το Eurocup, με την απαραίτητη συμβολή της Turkish Airlines και της IMG.

Όπως είχε ήδη αποφασιστεί, η Euroleague της νέας εποχής θα περιλαμβάνει δεκαέξι (16) ομάδες που θα αγωνίζονται μεταξύ τους, όπως συμβαίνει στα εθνικά πρωταθλήματα, με τη regular season να περιλαμβάνει τριάντα (30) αγωνιστικές. Ακολούθως θα υπάρξουν playoffs μεταξύ των οκτώ πρώτων ομάδων, κι από εκεί θα βγει η τετράδα που θα διεκδικήσει τον τίτλο στο Final Four.

Ομάδες από τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα (Αδριατική Λίγκα, Μπουντεσλίγκα, Liga Endesa και VTB League) θα βρεθούν στη διοργάνωση μέσω ετήσιων συμβολαίων τύπου "Β", για να προστεθούν στις έντεκα (11) ήδη υπάρχουσες. Θυμίζουμε πως πρόκειται για τις: Αναντολού Εφές, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αρμάνι Μιλάνο, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Λαμποράλ Κούτσα, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Ρεάλ Μαδρίτης και Ζάλγκιρις. Μαζί τους, θα βρίσκεται κι ο νικητής του Eurocup της περασμένης αγωνιστικής περιόδου.

Τη Δευτέρα (11/4) αποσαφηνίστηκαν η δομή και τα κριτήρια για την περαιτέρω επέκταση της διοργάνωσης. Όπως έγινε γνωστό την επόμενη σεζόν (2016-'17) η θέση από το ισπανικό πρωτάθλημα θα δοθεί μέσω wild card, ενώ από το 2017-'18 κι έπειτα θα επανέλθει στη Liga Endesa.

Από εκεί και πέρα, στο Eurocup θα συμμετέχουν είκοσι τέσσερις (24) ομάδες που θα δημιουργήσουν τέσσερις ομίλους των οκτώ ομάδων, με τις δεκαέξι (16) εξ αυτών να παίρνουν το εισιτήριο για το Top 16. Εκεί θα δημιουργούνται τέσσερις νέοι όμιλοι των τεσσάρων ομάδων, κι ακολούθως οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου θα παίρνουν το εισιτήριο για τα playoffs, που θα κρίνονται στις τρεις νίκες. Οι ημιτελικοί και οι τελικοί θα κρίνονται στις δύο νίκες.

Η ΑΕΚ θα συμμετάσχει στο Eurocup μαζί με τις Χαπόελ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ), Σάσαρι (Ιταλία), Τρέντο (Ιταλία), Ρέτζιο Εμίλια (Ιταλία), Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία), Ζιελόνα Γκόρα (Πολωνία) και Γαλατάσαραϊ (Τουρκία). Ακόμη πέντε θέσεις θα δοθούν μέσω wild card, με περισσότερες από δέκα ομάδες από Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία, Τουρκία, Ουκρανία, Μεγάλη Βρετανία και Αδριατική Λίγκα να διεκδικούν τις θέσεις. Για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο και μόνο, η μία από αυτές τις πέντε wild cards θα δοθεί εκτάκτως στην Ισπανία.

Πέραν όλων των άλλων, οι ομάδες συζήτησαν επίσης τις τελευταίες κινήσεις και ανακοινώσεις της FIBA Europe, σύμφωνα με τις οποίες κάποιες ομοσπονδίες και σύλλογοι που τάχθηκαν στη μεριά της Euroleague θα υποστούν κυρώσεις. Τονίστηκε πως αυτό είναι κάτι παραπάνω σε σχέση με τους νόμους περί ανταγωνισμού στην Ευρώπη. Παρόλ' αυτά, οι ομάδες της Euroleague θα προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες εργασίες προκειμένου να προστατεύσουν τα δικαιώματά του.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ