EUROLEAGUE

Τα 10 μεγαλύτερα ταλέντα της EuroLeague

Τα 10 μεγαλύτερα ταλέντα της EuroLeague

Το Sport24.gr παρουσιάζει τους καλύτερους παίκτες κάτω των 21 ετών της φετινής EuroLeague, οι οποίοι είναι δεδομένο ότι θα μας απασχολήσουν για χρόνια. Έστω και αν οι περισσότεροι δεν θα έχουν χρόνο συμμετοχής φέτος.

Η νέα σεζόν της EuroLeague βρίσκεται... ante portas. Σε μερικές ώρες θα έχουμε το πρώτο τζάμπολ της διοργάνωσης, με 16 ομάδες να μπαίνουν στη “μάχη” που έχει ως τελικό προορισμό το Βελιγράδι, όπου θα διεξαχθεί το φετινό Final Four.

Με αφορμή λοιπόν την έναρξη της σεζόν το Sport24.gr παρουσιάζει τα 10 μεγαλύτερα ταλέντα που ανήκουν στα ρόστερ των ομάδων της διοργάνωσης. Παίκτες δηλαδή που έχουν ήδη προλάβει να αφήσουν το σημάδι τους – κυρίως με τις μικρές εθνικές ομάδες των χωρών τους – με τους περισσότερους από αυτούς να αναμένεται να μας απασχολήσουν για πολλά χρόνια.

Απαραίτητη σημείωση: Για να συμπεριληφθεί ένας παίκτης στην λίστα έπρεπε να είναι γεννημένος από το 1997 κι έπειτα, αλλά και να είναι δηλωμένος στο επίσημο ρόστερ της ομάδας του στην EuroLeague. Το τελευταίο κριτήριο είναι και ο λόγος που από την λίστα απουσιάζουν παίκτες όπως ο Λούκα Σάμανιτς και ο Άρνας Βελίτσκα της Μπαρτσελόνα, o Ουσμάν Γκαρούμπα και ο Σάνι Τσάμπαρα της Ρεάλ και ο Άρτουρς Κούρουκς της Μπασκόνια.

1. Λούκα Ντόντσιτς (Ρεάλ Μαδρίτης, 1999, 2.00 μέτρα, πόιντ γκαρντ)

Τα 10 μεγαλύτερα ταλέντα της EuroLeague


Κανονικά ο Λούκα Ντόντσιτς δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, αφού είναι μία... κατηγορία μόνος του. Ο 18χρονος γκαρντ της Ρεάλ παίζει ήδη δύο χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο, ενώ τον Σεπτέμβριο αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Σλοβενία, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία προς το χρυσό μετάλλιο. Ο Ντόντσιτς θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει εμφανιστεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ εδώ και πολλά χρόνια. Το πόσα είναι μία άλλη ιστορία. Είναι ένας σύγχρονος γκαρντ, που διαβάζει τέλεια το παιχνίδι, μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του και μοιάζει με το τέλειο πακέτο. Και το γεγονός ότι υπάρχουν αμερικανικά σάιτ που θεωρούν ότι είναι πιθανό να επιλεχθεί στο Νο1 του ντραφτ του ΝΒΑ το 2018 το αποδεικνύει.

2. Ρόντιονς Κούρουκς (Μπαρτσελόνα, 1998, 2.06 μέτρα, σμολ φόργουορντ)

Τα 10 μεγαλύτερα ταλέντα της EuroLeague


Αν είχε επιλέξει να διατηρήσει το όνομά του στο ντραφτ του 2017, τότε ο Λετονός φόργουορντ θα είχε επιλεχθεί στον πρώτο γύρο. Ο Ρόντιονς Κούρουκς ωστόσο προτίμησε να περιμένει έναν ακόμα χρόνο και να αποσύρει το όνομά του, αφού η Μπαρτσελόνα του υποσχέθηκε ότι θα έχει μεγαλύτερο ρόλο φέτος. Και μετά απέκτησε τον Άνταμ Χάνγκα και τον Ρακίμ Σάντερς στην θέση του... Όπως και να έχει το γεγονός αυτό δεν αλλάζει ότι ο Κούρουκς είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη. Είναι ένας εξαιρετικός αθλητής με τρομερή επαφή με το καλάθι, ο οποίος βέβαια έχει τις κλασικές “ασθένειες” κάθε έφηβου, με μεγαλύτερη το γεγονός ότι ενίοτε ψάχνει περισσότερο από ότι πρέπει το δικό του σουτ αντί να ψάξει για τον ελεύθερο συμπαίκτη του.

3. Τρίγκβι Χλίνασον (Βαλένθια, 1997, 2.15 μέτρα, σέντερ)

Τα 10 μεγαλύτερα ταλέντα της EuroLeague


Ο Ισλανδός σέντερ μπήκε στην ζωή – και τα μπλοκάκια – των σκάουτερ τους τελευταίους 18 μήνες, μέσα σε μία μέρα έγινε από βοσκός... μπασκετμπολίστας. Ο Χλίνασον είναι τρομερά άγουρος, κάτι λογικό αφού παίζει οργανωμένο μπάσκετ σχεδόν δύο χρόνια. Έχει όμως τεράστια περιθώρια εξέλιξης, αφού πρόκειται για έναν πολύ καλό αθλητή για το ύψος του, ο οποίος έχει καλή επαφή με το καλάθι και καλό ένστικτο. Η Βαλένθια έσπευσε να τον “καπαρώσει” το καλοκαίρι και αναμένεται σταδιακά να τον βάλει στην ομάδα. Δύσκολα πάντως θα του δώσει χρόνο συμμετοχής φέτος.

4. Γιόβελ Ζούσμαν (Μακάμπι, 1998, 2.00 μέτρα, σούτινγκ γκαρντ)

Τα 10 μεγαλύτερα ταλέντα της EuroLeague
FIBA


Το καλοκαίρι ο γκαρντ/φόργουορντ της Μακάμπι έστρεψε πολλά βλέμματα προς το μέρος του, αφού ήταν από τους ακρογωνιαίους λίθους της πορείας του Ισραήλ μέχρι τον τελικό του Eurobasket Νέων της Κρήτης. Όσοι βέβαια παρακολουθούν τις μικρές ηλικίες ξέρουν εδώ και χρόνια ότι ο Ζούσμαν είναι ένας παίκτης με πολλές προοπτικές. Ο νεαρός γκαρντ/φόργουορντ, είναι ένας σύγχρονος περιφερειακός, με καλό σουτ, άνω του μετριού αθλητικά προσόντα και – το κυριότερο – δυνατή προσωπικότητα. Πόσο δυνατή; Τόσο που έπεισε τη Μακάμπι να του δώσει μία θέση στο φετινό ρόστερ της και να μην τον δώσει δανεικό, αφού ήταν εξαιρετικός στα φιλικά της προετοιμασίας.

5. Ονουράλπ Μπιτίμ (Αναντολού Εφές, 1999, 1.96 μέτρα, σούτινγκ γκαρντ)

Τα 10 μεγαλύτερα ταλέντα της EuroLeague
FIBA


Μετά τον Φουρκάν Κορκμαζ και τον Τσεντάι Οσμάν οι Τούρκοι κατάφεραν να βγάλουν ακόμα έναν περιφερειακό με βλέψεις που φτάνουν μέχρι το ΝΒΑ. Ο Ονουράλπ Μπιτίμ είναι πιθανότατα ο καλύτερος αθλητής στην ηλικία του στην Ευρώπη, με αθλητικά προσόντα επιπέδου ΝΒΑ. Είναι καλός σκόρερ, ενώ έχει αποδείξει με τις μικρές εθνικές ομάδες ότι δεν φοβάται να βγει μπροστά στα δύσκολα. Παρόλα αυτά έχει αρκετά ψεγάδια, με μεγαλύτερο ότι... υπερενθουσιάζεται ανά στιγμές και κάνει ανώριμα λάθη που δεν δικαιολογούνται για το ταλέντο του. Τον τελευταίο χρόνο στάθηκε άτυχος, αφού λόγω τραυματισμών απουσίασε τόσο από το Eurobasket Εφήβων της Σαμψούντας τον Δεκέμβριο του 2016 όσο και το Eurobasket εφήβων της Μπρατισλάβας τον περασμένο Αύγουστο. Στην – γεμάτη ταλέντο και Αμερικανούς – Αναντολού Εφές δύσκολα θα πάρει ευκαιρίες πάντως φέτος, ελπίζοντας ότι αυτό δεν θα σταματήσει την ανάπτυξή του.

6. Γκίτις Μασιούλις (Ζαλγκίρις, 1998, 2.06 μέτρα, πάουερ φόργουορντ)

Τα 10 μεγαλύτερα ταλέντα της EuroLeague
FIBA

Ακόμα ένα “φυντάνι” των Λιθουανών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βγάζουν ψηλούς με το... κιλό. Ο Γκίτις Ματσιούλις είναι μέλος μίας απίστευτα ταλαντούχας φουρνιάς των Λιθουανών που περιλαμβάει μεταξύ άλλων τους Τάντας Σεντεκέρσκις και Αρνόλντας Κουλμπόκα. Ο πάουερ φόργουορντ της Ζαλγκίρις είναι ο λιγότερο διαφημισμένος από τους τρεις, αλλά δεν αποκλείεται στο τέλος να κάνει την καλύτερη καριέρα. Ο Ματσιούλις είναι ένα σκληρό παιδί, το οποίο μπορεί να σκοράρει με πλάτη και πρόσωπο στο καλάθι και εσχάτως πρόσθεσε και το τρίποντο στο ρεπερτόριό του, ενώ παράλληλα είναι από τους καλύτερους ριμπάουντερ της γενιάς του στην Ευρώπη. Όπως και οι περισσότεροι παίκτες της λίστας δύσκολα θα πάρει ευκαιρίες φέτος, ωστόσο δεν θα αργήσει να έρθει η σειρά του.

7. Γιώργος Καλαϊτζάκης (Παναθηναϊκός, 1999, 2.01 μέτρα, πόιντ γκαρντ)

Τα 10 μεγαλύτερα ταλέντα της EuroLeague


Ο Γιώργος Καλαίτζάκης κέρδισε με το σπαθί του μία θέση στην λίστα με τα 10 μεγαλύτερα φετινά ταλέντα της φετινής EuroLeague. Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού έκανε άλματα προόδου στην εξέλιξή του τον τελευταίο χρόνο. Μέρα με τη μέρα ο Καλαϊτζάκης εμφανίζεται τρομερά βελτιωμένος, κάτι που έδειξε τόσο με την παρουσία του στο Eurobasket Εφήβων της Μπρατισλάβας το καλοκαίρι, όσο και στα πρώτα φιλικά του Παναθηναϊκού, όταν πήρε χρόνο συμμετοχής λόγω των πολλών απουσιών. Ο Καλαϊτζάκης βρίσκεται ήδη μέσα στα μπλοκάκια πολλών σκάουτερ, οι οποίοι έχουν ερωτευθεί τα μακριά του χέρια, το γεγονός ότι τρέχει σαν γαζέλα το γήπεδο, την ικανότητά του να δημιουργεί το δικό του σουτ και την συνέπειά του στην άμυνα. Έχει βέβαια να δουλέψει πολλά πράγματα ακόμα, αλλά το μέλλον του ανήκει.

8. Μιγκέλ Γκονζάλεθ (Μπασκόνια, 1999, 2.01 μέτρα, σούτινγκ γκαρντ)

Τα 10 μεγαλύτερα ταλέντα της EuroLeague
FIBA


Κάθε γενιά Ισπανών παράγει τουλάχιστον έναν καλό περιφερειακό σκόρερ. Η γενιά των 99αρηδων λοιπόν “έβγαλε” τον Μίγκελ Γκονζάλεθ, ο οποιος το καλοκαίρι ήρθε από την Βαγιαδολίδ στην Μπασκόνια υπογράφοντας 7ετες συμβόλαιο. Ο Γκονζάλεθ έχει εντυπωσιάσει στις μικρές ηλικίες με την επαφή του με το καλάθι, αλλά και το γεγονός ότι δεν είναι απλώς ένας σουτέρ, αλλά πολλά περισσότερα, αν και η αλήθεια είναι ότι στο Eurobasket Εφήβων της Μπατισλάβας ήταν απογοητευτικός. Φέτος δύσκολα θα πάρει χρόνο συμμετοχής στην Μπασκόνια, ωστόσο καλό είναι ο κόσμος να τον έχει στο νου του.

9. Ντίνο Ράντοντσιτς (Ρεάλ Μαδρίτης, 1999, 2.02 μέτρα, σμολ φόργουορντ)

Τα 10 μεγαλύτερα ταλέντα της EuroLeague
EUROLEAGUE


Αν δεν υπήρχε ο Λούκα Ντόντσιτς τότε είναι πολύ πιθανό όλοι στην Ρεάλ να ασχολούντο με τον Ντίνο Ράντοντσιτς. Ο Μαυροβούνιος γκαρντ/φόργουορντ είναι ένας από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην ηλικία του στην Ευρώπη. Όταν παίζει κόντρα στους συνομηλίκους του μοιάζει με άντρα ανάμεσα σε παιδιά. Το ταλέντο και η προοπτική του είναι αδιαμφησβήτητα και για αυτό κατάφερε να κερδίσει και μία θέση στην 12αδα της εθνικής Μαυροβουνίου στο πρόσφατο Eurobasket Ανδρών. Ο Ράντοντσιτς είναι ένας εξαιρετικός σκόρερ, ο οποίος μπορεί να σκοράρει εξίσου καλά και με τα δύο χέρια στο “ζωγραφιστό”, παρά το γεγονός ότι είναι αριστερόχειρας και μοιάζει έτοιμος να αρπάξει κάθε ευκαιρία. Κατά πάσα πιθανότητα ωστόσο θα πρέπει να περιμένει την σειρά του.

10. Σάντι Γιούστα (Ρεάλ Μαδρίτης, 1997, 2.01 μέτρα, σμολ φόργουορντ)

Τα 10 μεγαλύτερα ταλέντα της EuroLeague
FIBA


Πριν από μερικά χρόνια ο Σάντι Γιούστα θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη. Πέρυσι ωστόσο έκανε ένα βήμα πίσω στην εξέλιξή του στην Ομπραντόιρο (όπου αγωνιζόταν ως δανεικός). Αυτό δεν εμπόδισε ωστόσο την Ρεάλ να τον πάρει πίσω, κυρίως επειδή είχε ανάγκη από γηγενείς παίκτες για το πρωτάθλημα. Ο Γιούστα είναι ένας All Around φόργουορντ, που μπορεί να κάνει πολλές δουλειές καλά στο παρκέ. Δεν κάνει όμως καμία δουλειά τέλεια και αν θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω στην εξέλιξή του πρέπει να βάλει το κεφάλι κάτω φέτος και να δουλέψει. Το ταλέντο εξάλλου το έχει.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ