EUROLEAGUE

Σέρχιο Γιουλ: Το πλήρες "πακέτο"

Ο Σέρχιο Γιουλ κάνει μαγικά πράγματα φέτος. Είναι εδώ και χρόνια ο πιο ολοκληρωμένος γκαρντ στην Ευρώπη. Μήπως είναι τελικά και ο καλύτερος γκαρντ στην Ευρώπη; Αυτή είναι μία καλή ερώτηση.

Στον χθεσινό (20/10) αγώνα της Ρεάλ με τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ ( νίκη με 82-89 για τους Μαδριλένους ) ο Σέρχιο Γιουλ έκανε πάλι τα... δικά του. Παρά το γεγονός ότι είχε 0/8 τρίποντα κατάφερε πάλι να δείξει γιατί είναι ο σημαντικότερος παίκτης της Ρεάλ, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει τον αγώνα με 14 πόντους, 2 ριμπάουντ, 11 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 34 λεπτά συμμετοχής. Αυτό βέβαια δεν θα έπρεπε να προξενεί σε κανέναν εντύπωση και σίγουρα όχι σε αυτούς που τον βλέπουν από το ξεκίνημα της σεζόν.

Από την Preseason ακόμα, όταν ο Ισπανός γκαρντ “εκτέλεσε” τους Oklahoma City Thunder , είχε διαφανεί ότι ο ρόλος του Γιουλ θα ήταν ακόμα πιο ηγετικός φέτος. Η φυγή του Σέρχιο Ροντρίγκεθ με προορισμό το ΝΒΑ και η απόφαση της Ρεάλ να δώσει ευκαιρίες στο παιδί-θαύμα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, Λούκα Ντόνσιτς, έκανε σαφές ότι οι Μαδριλένοι θα στήριζαν μεγάλο μέρος του φετινού τους οικοδομήματος στους ώμους του Γιουλ. Και αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε στην... εκτόξευση του γκαρντ της Ρέαλ.

Ένα ονειρεμένο ξεκίνημα

Σέρχιο Γιουλ: Το πλήρες "πακέτο"


Από το ξεκίνημα της σεζόν ο Γιουλ έχει πάρει στην πλάτη του την Ρέαλ Μαδρίτης και την κουβαλάει σε Ισπανικό Πρωτάθλημα και EuroLeague. Στην ACB, ο διεθνής Ισπανός έχει 18.3 πόντους και 7.3 ασίστ μέσο όρο με 76% στα δίποντα (!), 50% στα τρίποντα και (περιέργως) 66.7% στις βολές σε 26 λεπτά συμμετοχής, με την Ρεάλ να μετράει τρεις νίκες σε τρία παιχνίδια. Στην EuroLeague έχει 18 πόντους και 7.5 ασίστ μέσο όρο με 64.3% στα δίποντα, 30.8% στα δίποντα και 85.7% στις βολές σε 30 λεπτά συμμετοχής, με την Ρέαλ να μετράει δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Οι αριθμοί του είναι σίγουρα εντυπωσιακοί θα πει κάποιος. Ένα άλλο γεγονός ωστόσο είναι αυτό που κάνει τους αριθμούς του ακόμα πιο εντυπωσιακούς. Ένα γεγονός που πολλοί τείνουν να ξεχάσουν: Ο Γιουλ έχει αυτούς τους αριθμούς στην επίθεση όταν την ίδια στιγμή στην άμυνα πρέπει να “κυνηγάει” τον καλύτερο περιφερειακό των αντιπάλων της ομάδας του, είτε αυτός λέγεται Βασίλης Σπανούλης, είτε Άντριου Γκάουντλοκ είτε Φακούντο Καμπάτσο! Και συνήθως κάνει μία χαρά δουλειά. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι ένας από τους λίγους παίκτες στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ που έχουν την ταμπέλα του “αναντικατάστατου” για τις ομάδες τους. Είναι όμως πολλά παραπάνω από απλώς “αναντικατάστατος” για την Ρεάλ.

Ο πιο πλήρης γκαρντ στην Ευρώπη

Σέρχιο Γιουλ: Το πλήρες "πακέτο"


Οι ενστάσεις είναι πολλές από πολλούς. Ο καθένας μπορεί να προσθέσει και ένα όνομα στην λίστα με τους Κορυφαίους γκαρντ στην Ευρώπη, βάζοντας στην κορυφή όποιον θέλει: Άλλος θα βάλει στην κορυφή τον Μίλος Τεόντοσιτς ή τον Νάντο ΝτεΚολό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, άλλος τον Βασίλη Σπανούλη του Ολυμπιακού, άλλος τον Νικ Καλάθη του Παναθηναϊκού, άλλος τον Άντριου Γκάουντλοκ της Μακάμπι, άλλος τον Αλεξέι Σβεντ της Κίμκι, άλλος τον Τόμας Ερτέλ της Αναντολού Εφές. Είναι όλοι σπουδαίοι παίκτες, αλλά κανείς δεν είναι πιο πλήρης από τον Γιουλ.

Ο ηγέτης της Ρεάλ είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος two-way γκαρντ στην Ευρώπη, κάτι που σε ελεύθερα ελληνικά σημαίνει ότι μπορεί να παίξει με την ίδια ένταση και στο υψηλότερο επίπεδο και στις δύο πλευρές του παρκέ. Έχει την δυνατότητα να σταματήσει τον καλύτερο περιφερειακό τη αντίπαλης ομάδας - ενώ κατά πολλούς είναι ο καλύτερος περιφερειακός αμυντικός στην Ευρώπη - και την ίδια στιγμή να “κουβαλήσει” την ομάδα του στην επίθεση, δημιουργώντας τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους συμπαίκτες του, ενώ δεν φοβάται ποτέ να πάρει το τελευταίο σουτ όταν του ζητηθεί. Μήπως λοιπόν είναι ο καλύτερος γκαρντ στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή; Αυτή είναι μία ερώτηση που συνήθως απαντάται από πολύ κόσμο με υποκειμενικά κριτήρια και το πιο πιθανό είναι η απάντηση που θα δοθεί να είναι αρνητική. Με αντικειμενικά κριτήρια ωστόσο είναι δύσκολο η απάντηση να μην είναι πως “ ναι, ο Σέρχιο Γιουλ είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος γκαρντ στην Ευρώπη”. Οι αριθμοί και η εικόνα του στο παρκέ από το ξεκίνημα της σεζόν αυτό λένε.

Twitter @steflong85

TAGS EUROLEAGUE ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ