EUROLEAGUE

Ρήγας: "Πάνω απ όλα το μπάσκετ"

Ρήγας: "Πάνω απ όλα το μπάσκετ"
INTIME SPORTS

Ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος διαιτησίας της Ευρωλίγκας, Κώστας Ρήγας, μίλησε στον Sport24 Radio, για την αποχώρησή του και την κόντρα ανάμεσα σε Ευρωλίγκα και FIBA.

Στην εκπομπή "Το 10 το κακό" φιλοξενήθηκε ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος διαιτησίας της Euroleague. Ο Κώστας Ρήγας μίλησε στον Sport24 Radio 103.3 για την αποχώρησή του από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, τη διαμάχη ανάμεσα σε Euroleague και FIBA, αλλά και τις αλλαγές που επίκεινται στο καλεντάρι.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τη χθεσινή ομιλία του, κατά τον αποχαιρετισμό του ύστερα από 15 χρόνια, ως υπεύθυνος της διαιτησίας της Ευρωλίγκας: " Κατ' αρχάς πρέπει να πω ότι είναι από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ενασχόλησής μου με το μπάσκετ. Το χειροκρότημα που εισέπραξα από τις ομάδες, με έκαναν να συναισθανθώ πόσο καλά τα πήγα, την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν τα σωματεία της Ευρωλίγκας και του Γιούροκαπ όλο αυτό το διάστημα".

Για τους επόμενους που θα διοικήσουν: " Είμαι στα 70 και η γενιά των 50 είναι ώρα να διοικήσει το μπάσκετ με άλλη νοοτροπία και άλλη φιλοσοφία. Στο εξής θα υπάρχουν θέματα διαιτησίας, αλλά και περισσότερη δουλειά με το καλεντάρι και τη διοίκηση του μπάσκετ. Αυτοί που είναι μέσα και ασχολούνται με την καθημερινότητα, μπορούν να πάρουν και τις καλύτερες αποφάσεις, από τις προτάσεις που γίνονται".

Για το πώς έζησε τις αλλαγές με τη δημιουργία της Ευρωλίγκας: " Το καλοκαίρι του 2000, έζησα σε όλη την έκταση την Ευρωλίγκα. Πιέζαμε τότε για την ανεξαρτητοποίηση. Στο έγγραφο που υπεγράφη εκείνη την εποχή, υπάρχει και η δική μου υπογραφή. Οταν μου ανατέθηκε να αναλάβω τη διαιτησία, με τους 3 διαιτητές πλέον, χρειαζόμασταν 36 συνολικά διαιτητές ανά αγωνιστική. Ζήτησα διαιτητές από όλη την Ευρώπη, για να ενταχθούν στην καινούρια οργάνωση, πάντοτε με το φόβο ότι δεν θα μπορούν να σφυρίζουν στα δικά τους πρωταθλήματα. Μου ήρθαν πάνω από 70 διαιτητές, αλλά προχώρησα με 54, επτά έχουν απομείνει μέχρι σήμερα, εκ των οποίων οι Ελληνες Γκόντας και ο Πηλοΐδης".

Για τα πρώτα χρόνια της Ευρωλίγκας: " Ηταν δύσκολα χρόνια, σταμάτησαν τα δώρα από τις ομάδες, τελείωσε αυτός ο ανταγωνισμός, καταργήθηκαν αυτά, σταμάτησε να υπάρχει διάκριση μεταξύ των σωματείων, πλούσιων και φτωχών. Αλλαξαν από τότε πολλοί κανονισμοί, ήταν τεράστια αυτά που επιτεύχθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια. Και οι προτάσεις που κάναμε, πέρασαν σχεδόν όλες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η FIBA δεν το έβλεπε σαν αιρετικό, επειδή προέρχονταν όλα αυτά από την Ευρωλίγκα".

Για το πώς άλλαξαν οι κανονισμοί: " Οι κανονισμοί ήρθαν από ιδέες των προπονητών, όχι από εμάς. Το επεξεργαζόμασταν και μετά η ομοσπονδία το ενέκρινε. Εκανα λάθη σε αυτό το διάστημα και γι' αυτό τους είπα ότι αν τους αδίκησα κάποια στιγμή, ζήτησα να με συγχωρέσουν".

Για την πρόσφατη συνάντηση με τους προπονητές: " Πολύ αποδοτική η πρόσφατη συνάντηση με τους προπονητές, για να δείξουμε στους διαιτητές στο σεμινάριο που θα γίνει σύντομα, τι χρειάζεται για να εξελιχθεί το παιχνίδι. Εχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος, ώστε οι ομάδες να παίζουν μπάσκετ και όχι να παίζουν με τους διαιτητές. Η αύξηση των τεχνικών ποινών φέτος ήταν λόγω της προσπάθειας των παικτών να ξεγελάσουν τον διαιτητή. Εξαιρετική η σχέση μας με τους προπονητές, επιμένω ότι ήταν οι πρωταγωνιστές για την αλλαγή των κανονισμών που έγιναν μέχρι σήμερα".

Για την επιμόρφωση των διαιτητών: " Το μπάσκετ προοδεύει αλματωδώς και οι διαιτητές πρέπει να ακολουθούν αυτή την εξέλιξη. Γι' αυτό πρέπει να επιμορφώνονται διαρκώς, έχουμε πλέον τεράστια μέσα, όχι με τη δική μας εποχή, που ήταν... λίθινη. Χρειάζεται διαρκής επιμόρφωση, ωστόσο τα λάθη είναι φυσιολογικό να υπάρχουν".

Για τη νέα κόντρα FIBA - Ευρωλίγκας: " Το κλίμα δεν είναι καλό. Είμαστε σε τέτοιο κρίσιμο σημείο, που μια οργάνωση θα πάρει όλη τη διεύθυνση. Αυτό που γίνεται είναι μια πρόκληση απέναντι στα σωματεία. Δεν ξέρω που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και δεν θέλω να ανακατεύομαι στην πολιτική. Παρόλο που φαίνεται αρραγές το μέτωπο των σωματείων, ξέρω ότι γίνονται πιέσεις για το Γιούροκαπ. Πρέπει να υπάρξει διάλογος, γιατί το μπάσκετ είναι ένα. Οχι να γυρίσουμε σε εποχές που δεν ξέραμε ποια είναι η Ευρωλίγκα και ποια η Σουπρολίγκα. Ο φίλαθλος θέλει να το απολαμβάνει σαν άθλημα και όχι σαν πολιτική".

Για το ποια είναι η καλύτερη λύση: " Να ενωθεί το μπάσκετ. Πρέπει τα πάντα είναι όλα ίδια, όπως στο ποδόσφαιρο, όπου υπάρχουν ίδιοι κανονισμοί σε όλο τον πλανήτη. Το ΝΒΑ είναι διαφορετικό, η Ευρωλίγκα διαφορετική, το WNBA διαφορετικό, πρέπει να αλλάξουν όλα αυτά".

Για το καλεντάρι: " Ετσι όπως πάει να γίνει, οι παίκτες πρέπει κάθε δύο μέρες να παίζουνε. Είναι απάνθρωπο, με τόσες υποχρεώσεις. Δεν γίνεται να πάμε σε 39 αγωνιστικές στην Ευρωλίγκα. Γι' αυτό και ο Λάσο είπε να βγάλουμε τα πλέι οφ. Το καλεντάρι είναι το βασικό θέμα. Αν θέλεις να πουλήσεις ένα προϊόν, πώς θα το πουλήσεις; Με 16 ομάδες, τις καλύτερες σε όλη την Ευρώπη, θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Να πουληθεί με αυτό τον τρόπο. Δεν μπορούν να είναι υπόδουλοι οι παίκτες. Υπάρχει και ένα όριο. Δεν μπορεί να λέει ο Ομπράντοβιτς ότι οι παίκτες πληρώνονται για να παίζουν. Κάποτε, ο Γκάλης και ο Γιαννάκης έπαιζαν 40 λεπτά. Αν δεν έπαιζαν, δεν κέρδιζε η ομάδα τους. Πρέπει να βρούμε την καλύτερη λύση. Πάνω από όλα είναι το μπάσκετ".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ